Oorzaak plofmotor Hamilton bekend, was het sabotage?

Auteur: , 54 Reacties

Mercedes F1 heeft bekendgemaakt wat de oorzaak was van de geplofte motor van Lewis Hamilton. Motorenbaas Niki Lauda reageert ondertussen op sabotageclaims.

Lewis treurt na geplofte motor Sepang

Het was een drijfstanglager dat de geest gaf, na een plotseling verlies van oliedruk in bocht vijftien. Waarom de oliedruk wegviel vertelt Mercedes niet, maar er was geen enkele waarschuwing en het blok was nog redelijk fris met 618 kilometer op de klok. Het zorgde er in ieder geval voor dat Lewis Hamilton vanaf leidende positie een flinke streep rook en een paar dikke vlammen over het rechte stuk van Sepang blies, afgelopen weekend tijdens de GP van Maleisië. Daarmee gaf hij de dubbel aan Daniel Ricciardo en Max Verstappen, maar erger voor Lewis: teamgenoot Rosberg kon een flink aantal punten pakken op weg naar de wereldtitel.

Mercedes-AMG gebruikt zelfs nog Twitter om dingen uit te leggen:

Our analysis has shown that Lewis’ engine suffered a big-end bearing failure in Malaysia. This happened without warning after 618 km and was preceded by a loss of oil pressure in Turn 15.

Na de race was Hamilton zuur: “Ik ben de enige met Mercedes-motoren die uitvalt met motorproblemen, dat zuigt” was vrij vertaald zijn commentaar naar de pers na afloop. En dat zorgde ervoor dat er gespeculeerd begon te worden. Is Hamilton het slachtoffer van sabotage binnen het Duitse Mercedes team? Probeert men de Duitser Nico Rosberg de titel in de schoenen te schuiven?

Niki Lauda, verantwoordelijk voor het motorisch gedeelte bij Mercedes F1, drukt die geruchten bij meerdere media de kop in. Het zou belachelijk zijn om Hamilton te saboteren. “Hij heeft twee wereldtitels op zak en finishte de meeste races ooit. Het zou bizar stom zijn om hem te saboteren. Ik geloof niet dat deze speculaties bij Hamilton zelf vandaan komen.”, is ongeveer de strekking van zijn verhaal. Hij heeft Hamilton gevraagd met hem naar Japan te vliegen in zijn privéjet, zodat één en ander in alle rust besproken kon worden.

Ondertussen is Lewis Hamilton bezig met een charmeoffensief op Facebook, waarbij hij verschillende onderdelen van het team in het zonnetje zet. De boodschap aan zijn engineers van gisteren kan je op twee manieren lezen: The Engineers make it all happen on track. Pun intended, Lewis?54 reacties

Niki lijkt een beetje aangebrand.
@basv: Ja, al een tijdje.
@basv: comment van de maand
@basv: jeetje wat triest dit
Hoe zit het met Hamilton zijn motor gebruik dit seizoen? Kan ‘ie nog even wisselen zonder gridstraf of is hij het haasje aanstaande zondag?
@viezefreddyw: Hij had in België toch meerdere motoren gewisseld waardoor hij weer even vooruit kon?
@basv: Ja, das waar ook inderdaad! Hij heeft in België meerdere motoren en componenten gebruikt waardoor hij nu zo goed als veilig zit.
@viezefreddyw: Dacht dat het daar wel goed mee zit.
@viezefreddyw: hij heeft er laatst 2 tegelijk gewisseld en toen 374 plekken straf gepakt, dus heeft nu nog 1 “reseeve”.
@viezefreddyw: heeft nog 2 motoren. 1 nieuwe en met de andere zijn 3 gp’s gereden
@viezefreddyw: hij is het haasje
@drietand: euh niet bedoel ik
@viezefreddyw:

HAM heeft nog 2 phase 3 motoren (vanaf Spa in gebruik) en 1 phase 2 (wordt alleen op vrijdag gebruikt). ROS heeft nog 3 phase 3 motoren waarvan 1 exemplaar nog nooit gebruikt is (zijn 5e van het seizoen).
Vanwege het defect van HAM afgelopen weekend wordt uit voorzorg niet gereden met Strat-5 modus in Japan (volledige power) bij beide coureurs.
Phase 4 motor (nieuw) tegen inlevering van 6 tokens komt dit seizoen niet meer tot inzet vanwege het kampioenschap. Ze willen geen enkel risico lopen.

Bron: auto-motor-und-sport.de
Langs de andere kant zijn ‘lil en Nikki nogal verwend door met een snellere auto te mogen rijden. Dus niet zagen en volgende keer beter.
@cossiekiller: Je denkt toch niet dat Hamilton en Lauda toevallig voor Mercedes werken? Of ooit voor Sauber zouden werken. Dit hebben ze wel afgedwongen door resultaten in het verleden. Niemand Is op dit moment echt verwend in die zin. Misschien Max zelfs, maar die heeft zijn plekje ook wel opgeëist binnen Red bull nu.
@fmgarcia: Volgens mij werken Lil’Lewis en Nikkie ook al langer bij Mercedes dan dat ze het beste team in de F1 zijn.

Beiden hebben daar significant aan bijgedragen. Lil’Lewis als fenomenale coureur, Nikkie als consultant.
@martinus: nee, Lewis is ingestapt in het v6 tijdperk, dat was toen ze succesvol werden. Eigenlijk hebben Nico en Schumi dus bijgedragen aan Lewis’ succes. Dat is natuurlijk zuur voor Nico maar Lewis is gewoon de betere coureur.
@martinus: Hamilton stapte in toen het V6 tijdperk aanbrak en Rosberg dipte in zijn prestaties. Nee niet Hamilton heeft het team geholpen. Nico en Schumacher hebben Mercedes naar voren geholpen en ook Hamilton naar voren geholpen!
Oei de eerste 1000 km moet je auto natuurlijk rustig inrijden. Dat weet toch iedereen ;)
Super handig AB, artikel en reacties worden over elkaar heen getoond op de iOS app.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
@misterdrogba: idd! komt wel vaak voor de laatste tijd. Misschien een update? @ autoblog.
Ik hoop dat het een groep monteurs zijn die aan Lewis auto werken. Als Lewis, met zijn bijdehante haantjes gedrag niet even snel een paar miljoen euro uit gaat delen, gaat volgende wedstrijd iets anders kapot.
Het blijft heel lullig voor Hamilton, maar wel weer heel fijn voor RB.
Natuurlijk was het geen sabotage, dat er überhaupt mensen zijn die dat denken….
Maar blijft natuurlijk toch wel vreemd dat alleen Lewis zulke problemen kent, ik denk dat God gewoon niet wil dat ‘ie dit jaar wint…. ;)
@trustmeiamanengineer: dit seizoen zijn de engineers van Hamilton en Rosberg gewisseld om favoritisme bij de engineers tegen te gaan. Waar het de vorige jaren wel eens mis ging bij Rosberg lijkt dit nu Hamilton zijn deel. Denk persoonlijk dat ze bij Mercedes dit eens beter onder de loep bekijken(en dan heb ik het niet enkel over de gp van sepang)
@chrisvis: Ja inderdaad, bedacht ik me ook nog. Vorig jaar had Nico pech en hebben ze inderdaad de teams gewisseld dit jaar… Zou eigenlijk niet moeten kunnen, maar misschien zit daar toch iets niet helemaal goed.
@chrisvis: nu je het zeg! Dat is wel heel toevallig idd..
Oliedruk valt weg en niemand op de pitwall ziet het. Pffff, wat een stelletje amateurs. Nou dan maar een oliedrukmetertje in de cockpit van Lewis, ik heb er nog wel eentje op de plank liggen. Een echte mechanische waar een olieslangetje aanhangt, kan niet stuk gaan.
@kwatkam: haha, echt wel! En dat geeft een enorme klerezooi kan ik je vertellen!
@lekbak: Ja slangetje moet natuurlijk niet losschieten! Zit je hele dash onder de olie. Ha ha. Gelukkig zelf nog nooit gehad (klopt af).
@kwatkam: ik had 15 liter olie door de hele machinekamer liggen. Het is dat ik toevallig daar moest zijn anders waren het 100 liters geweest en een kapotte motor. De elektronische meter in stuurhut is het alarm van kapot dus het moet dan ook maar net opvallen.
@kwatkam: Als je het goed gelezen had wist je dat tussen het wegvallen van oliedruk en het ploffen van de motor maar enkele seconden tussen zat. Vanuit de pit hadden ze hier niet op kunnen reageren.
@bassx: Ja een seconde of 5 vanaf bocht 15 tot eind rechte stuk. Maar zal inderdaad te weinig tijd zijn geweest.
@kwatkam: gaar dat daar geen lampje voor brandt….
Ja natuurlijk. Ze betalen Lewis miljoenen aan salaris per jaar en vervolgens zouden ze de boel saboteren… Aluminium hoedje iemand?
Tjonge jonge jonge..Alsof die monteurs hun eigen creatie graag langs de kant te zien gaan. Die gasten offeren zowat hun hele leven op om aan die auto’s te kunnen werken. Geen familie, vrienden en/of sociale leven, alleen om deel te kunnen maken van dit circus. En dat wilt meneer de wannabe rapper beweren dat ze zijn auto saboteren? Ga toch ff ergens een potje janken man! Wat een loser!
Toen Schumacher zijn titel in 2006 verloor door een gepofte motor zag je een ware kampioen. Liep naar zijn box en gaf alle monteurs een hand/knuffels. Hij besefte als geen ander dat je wint als team en verliest als team.
@sollie1984: Lil’Lewis Lewis zei dat ‘iets of iemand’ misschien niet wilde dat hij won. Maar volgens mij was dat niet een verwijzing naar zijn teamgenoten maar naar zijn geloof.
@martinus: als profi zou hij moeten weten dat zulke opmerkingen verschillend uitgelegd kunnen worden. Dus houd je beter je mond. Ook dat gezwam op twitter laat zijn echte karakter zien: een primadonna jank-kutje…
@fijnkonijn: iedereen mag roepen wat hij wil, de ontvanger van de boodschap moet er gewoon niet op reageren. Met andere woorden, laat andere gezinden en denkenden in hun waarde, ook Lewis Hamilton.
@sollie1984: hulde!! Inderdaad, ik had het niet beter kunnen verwoorden.
@sollie1984: Dat is precies wat Hamilton deed na zijn uitvalbeurt, even een rondje door de garage om de monteurs een handje te geven.

Verder heeft hij nooit beweerd dat zijn team hem zou saboteren. Maar goed, de media weten er toch weer een sappig verhaaltje van te typen.
@sollie1984: Lewis zei dat hij het raar vond dat er 8 mercedes motoren aan het racen zijn dit seizoen en het vreemd vind dat hij de enige die problemen heeft. Hij denkt niet dat iemand hem saboteert maar was wel dusdanig vaag voor de camera dat vrije interpretatie en goede journalistiek zorgden dat het wel zo in de kranten en nieuwssites kwam te staan. Maar wat hij dan wél zei ben ik het wel met hem eens, waarom is hij de enige met problemen dit seizoen van de 8 motoren snap ik ook niet en het als toeval wegschrijven is te makkelijk. Max was vorig seizoen toch ook niet de enige met motor problemen? Sainz had problemen maar de Red Bull liep ook niet lekker.
We houden het maar op emotie, deie reactie van Hamilton na de race. Dat en een kapotte oliepomp/slangetje. Tja, mechanische pech is uitzonderlijk aan het worden in de f1, blijkbaar houdt niemand, althans Hamilton daar nog echt rekening mee.
@pomoek: het lijkt er inderdaad op dat sinds er niet elke race een nieuwe motor meer gebruikt mag worden er ook minder vaak motoren kapot gaan.
@pomoek: Hamilton zei vol met emotie (althans tegen Sky) dat hij het vreemd vindt dat er 8 motoren aan het racen zijn dit seizoen en dat uitgerekend hij zoveel problemen moet hebben). Als je het zo bekijkt heeft hij op zich wel een punt want nog MRT, Williams of Force India hebben problemen. Rosberg heeft ook wel problemen gehad dit seizoen maar qua krachtbron heeft hij ook een stabiel seizoen vergeleken met vorig jaar.
@bassx: Ik doe er nu een gooi naar. Ik heb net als velen ooit eens statistiek gehad. Ben 90% al weer vergeten, heb ook geen tijd nog zin om er in te duiken zeker niet om dit. Maar hoewel uitzonderlijk, het kan gebeuren. Er zijn gekkere dingen gebeurd. In het leven maar ook in de Formule 1. Er zijn 10 talle, honderden misschien wel duizenden complot theorieën, allemaal gebaseerd op het idee: Hmm, dat is toch vreemd. Veel kun je statistisch weerleggen. Probeer maar eens met een dobbelsteen in een keer 6×6 te gooien. Als de steekproef maar groot genoeg is zal het iemand lukken.
@pomoek: Klopt, wet van Murphy maakt balans.
Rappers en auto’s het is nooit een goede combi geweest.
@bofkont: Lil’Lewis schijnt als drievoudig wereldkampioen F1 maar matig te kunnen rappen inderdaad. Ricciardo is er nog slechter in.
@martinus: ah juist, dacht al waar ik ken ik die gast van.
Gewoon dikke pech, niet mauwen en door racen..
Dit is natuurlijk allemaal expres gedaan om het kampioenschap wat spannender te maken. Niet dat ze Nico kampioen willen maken. Maar er moet natuurlijk wel een spannend einde aan dit racejaar komen.
Ik denk suiker in de tank. Of alu folie in de bougiedop.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).