Opnieuw Nederlandse winst in Solar Challenge 2015

Auteur: , 36 Reacties

Voor de zesde keer in de geschiedenis hebben studenten van de TU Delft de World Solar Challenge in Australië op hun naam geschreven. Maar het podium kleurde nog verder oranje.

TU Delft wint WSC 2015

De World Solar Challenge is traditioneel een evenement waar Nederlandse teams sterk op inzetten, en ook in uitblinken. Op zich vrij grappig dat het Nederlandse succes helemaal aan de andere kant van de wereld behaald moet worden, maar Down Under heb je nog volop de ruimte, en zijn de weercondities bovendien gunstig.

In de Challenger-klasse startten twee Nederlandse teams, Delft en Twente. Na de start in Darwin 5 dagen geleden kwamen de teams in een 1-2 als snelste over de streep in Adelaide, 3.000 kilometer verder, waarbij Delft het evenment met de Nuna8 voor de zesde keer in de geschiedenis op zijn naam schreef. De gemiddelde snelheid lag op 90 km/u.

Champagne

De Universiteit Twente werd knap tweede met de Red One, op slechts 8 minuten en 20 seconden van hun landgenoten. Een aanvaring met Geert Wilders en een koala een kangoeroe tijdens testwerk strooide zand in de machine, maar schakelde het team gelukkig niet uit. Zo te zien waren de Tukkers dolblij met de 2e stek, en terecht:

Universiteit Twente viert 2e plek

De TU Eindhoven complementeert het deelnemende Nederlandse trio, in de Cruiser-klasse staat de Stella Lux uit 040 met een dag te gaan knap tweede, achter een Japans universiteitsteam.

De uitslag hier volgt over 1 of 2 dagen, wel wisten de Eindhovenaren nu al een afstandsrecord te boeken.36 reacties

Kijk eens aan! Met ons bedrijf sponsoren we die jongens. Knap werk zo even naast hun studies! Top!
@vetnek: dit gaat niet naast het studeren, maar de studie wordt hiervoor een jaar aan de kant gelegd. Maar dat is het helemaal waard, hier leer je zo veel van.
@vetnek: Vele van deze studenten doen het niet naast hun studie, maar zetten hun studie een jaar ervoor stil. Het is dus voor hun in feite een full-time baan.
Desalniettemin is het niet minder knap.

Ik kan niet wachten het resultaat van de cruizer challenge te zien, maakt je toch trots deel uit te maken van de TU/e
@nickmercedes: Daar heb je gelijk in, maar niet allemaal zetten hun studie stil naar mijn weten. Ik weet zo 1,2,3 even niet uit hoeveel full-timers en part-timers het team dit jaar bestond maar weet bijvoorbeeld dat het team van DUT en DARE uit een kleine 70 personen bestaat waarvan de verdeling ca. 60/40 is.
Leuk, gefeliciteerd beide teams!!
Slechts drie teams hebben de volledige race weten uit te rijden. TU Delft, TU Twente en een team uit de USA.
@Original_Arnoud: dat heet kosten beperking… als je te ver achter ligt ga je de trailer op
De Solar Challenge is ondertussen net zo voorspelbaar als de F1.
@berlinetta: is dat erg!? Wees eens blij dat ze gewonnen zijn! Mensen zoals jou he die zou ik echt kunnen @^$”#$:’#*
@elias: Ochtendhumeurtje?
@clarkson: ik zit nu thuis met een bijna longontsteking en ik heb deze nacht heel weinig geslapen dus ja?!
@elias: Ik ben ook blij dat ze gewonnen ‘zijn’ elias. Ik zeg dan ook nergens dat het erg is. Ik ben als Nederlander zelfs trots erop dat onze studenten dat keer op keer weten te bereiken. Maar het is een feit dat het wel voorspelbaar is geworden.
@berlinetta: zeg dat dan direct zo he. Je reactie hierboven komt anders over
@elias: Weet je, ik had eerst willen typen dat ik de voorspelbaarheid bij de Solar Challenge wel leuk vindt, omdat het de Nederlands zijn die winnen. Maar omdat ik niet als een chaunivistische lul wilde overkomen, heb ik dat achterwege gelaten.
@berlinetta: -t + er ergens.
@elias: Dat lees ik inderdaad niet uit de reactie van Berlinetta, it’s all in the eye of the beholder. Dus. Lekker nog een uurtje je bed in?
@elias: “Gewonnen hebben” en “mensen zoals jij”.

Verder kan ik me wel vinden in je punt overigens!
@berlinetta:
De beste wint. Zeker in langeafstand races.
@Original_Arnoud: in langeafstandsraces meestal het team met de beste combinatie van betrouwbaarheid en snelheid. En ja, dat is dan uiteindelijk de beste.
@Thijsj:
Hoe langer de race, hoe minder ‘toeval’ invloed heeft. Dat is wat ik eigenlijk probeerde te zeggen.
Kan iemand die meer in de materie zit dit beantwoorden?

Hoe zit het hier nou mee. We horen al jaren dit soort goede geluiden, maar is dit net als dat stomme schaatsen? We winnen daar ook zowat alle medailles, maar dat komt omdat andere landen geen fuck geven. Is dat hier ook het geval?
@baasbas:
Volgens mij kregen ze twee jaar geleden bijna klop van een Koreaans team. Maar hoe serieus de competitie echt is…
@baasbas: hier ben ik ook wel benieuwd naar idd. ik ga er eigenlijk al wel vanuit dat die amerikanen ook een dikke bak geld krijgen om een auto te bouwen, maar zeker weten doe ik dat natuurlijk niet..

ben benieuwd, ik zal eens rondvragen bij wat mensen die nog connecties hebben bij de TU :)
@baasbas: Als iemand van het Nuna 6 (2011) team, allow me to chime in; andere landen geven hier wel degelijk om. Er zijn lower-tier teams, gaande van middelbare scholen tot hobbyclubs tot universiteiten, die het budget niet hebben en vooral een strijd hebben tegen zichzelf en willen finishen. In dit niveau ontstaat ook steeds een leuk competitiegevoel, maar ze weten dat ze niet dingen naar first prize.

De topteams (Delft, Twente, Michigan, Stanford, Japan, Leuven) zijn allemaal extreem competitief en de meesten stoppen dan ook met studeren, dit is een full-time taak. We winnen niet altijd, zowel mijn team als het team voor mij (2009) moest het met een zilveren medaille afleggen tegen een veel sterker Japans team. Waarom winnen we BIJNA altijd? Niet geld zoals velen denken, de budgetten zijn aan de hoge kant vergeleken met die lower-tier teams maar bij de topteams heeft Delft lang niet het meeste geld. De Amerikanen kwamen in mijn jaar met een complete tweede auto, just in case. Delft heeft gewoon een grote geschiedenis vanaf 2001 om op voort te bouzen, al deze auto’s zijn evoluties van de vorige. Twente probeert vaak iets complete niet, wat admirable is maar moeilijker om te verbeteren. TU Delft is uiteraard ook een universiteit met heel veel expertise, windtunnels om gebruik van te maken, contacten in de industrie, etc.

Dus, als iemand die een tweede plaats haalde, trust me; goud komt echt niet gratis en dit jaar was bizar spannend. Twente was héél sterk dit jaar, en het feit dat 2 teams na 37 uur op 5 minute van elkaar binnen rollen bewijst wel hoe spannend het is.
@bmoorthamers: Allow me to add; de winnaar is meestal degene die niet stilvalt, het draait om betrouwbaarheid. Je kan dan nog 2kmh sneller rijden dan de volgende, als je 30 minuten stilstaat met elektrische problemen ben je screwed.
@bmoorthamers: Thnx voor je reactie! Mijn vraag kwam voort uit een gebrek aan referentiekader. Ik ben simpelweg niet in staat om de prestaties (elk jaar meedoen voor de prijzen) op waarde te beoordelen. Je uiteenzetting licht een tipje van de sluier op, maar nog zie ik maar een paar top teams. Er zijn toch wel meer top notch universiteiten ter wereld? En zijn er ook commerciële partijen die mee doen, of mag dat niet?
En met het risico negatief te klinken, het tijdsverschil toont inderdaad aan dat het een thriller geweest moet zijn. Maar dan gaat het om 2 Nederlandse teams. Dan komt bij mij de vergelijking met het schaatsen weer opspelen, 2 Nederlanders die op een honderdste van elkaar finishen op de 10k.

Al met al klink ik vast heel Nederlands. Zelfs als we winnen vinden we wel weer iets om op te zeiken… Zo was het niet bedoeld :-)
@baasbas: Daarin heb je gelijk. Ik denk dat het voor die andere top-notch universiteiten te duur is voor wat ze er uit kunnen halen. Als ze zouden meedoen willen ze winnen en het wordt al lasting om te winnen van al deze teams die er al zoveel generaties inzitten. Het gebeurt wel, de Japanners wonnen in 2009 ook als nieuwelingen met een extreme strakke auto. Daarenboven is solar racing ook niet zo hot meer, volgende editie gaat deze wedstrijd ook alweer 30 jaar mee, de glory days van vroeger wanneer inderdaad zoals je zegt automerken meededen zijn wel wat voorbij. Ik dacht initieel ook dat je dacht dat de andere teams er minder om gaven, en mijn intiële reactie was dan ook om aan te geven dat de teams die er in invested zijn er echt wel allemaal voor gaan.

Ik denk zelf ook dat de race moet veranderen, we hebben het nu wel een beetje gehad. Geweldig om aan deel te nemen maar niet zo relevant meer. Persoonlijk wil ik dat ze volgende editie de Challenger class er uit halen en enkel de Cruiser class (waarin Stella mee doet) houden. Dan moet iedereen weer naar de drawing boards, kunnen er nieuwe teams een gooi doen naar de titel en heeft het publiek tenminste het idee dat we bouwen aan de auto van de toekomst.
@bmoorthamers: om daar toch nog ook even aan toe te voegen dat binnen de Amerikaanse Universiteiten en daarmee ook wereldwijd nog steeds gezien, Stanford extreem top notch is en Michigan onder de technische en meer auto gerelateerde universiteiten zeker een zeer goede universiteit is. Dus misschien geen autofabrikanten die direct meedoen, maar die halen hun medewerkers wel van dit soort uni’s (inclusief bij Delft en inmiddels ook uit Twente want ook hier zit een leeftijdsverschilletje in en Twente begint nu ook meer en meer geld binnen te halen uit onderzoek, maar vergeleken met Delft en Eindhoven is Twente een stuk ‘armer’ ook qua faciliteiten die ze zelf ter beschikking hebben).
@maartenoosterbaan: MIT, ook geen kleine muis, doet bijvoorbeeld ook mee, maar presteert niet wonderbaarlijk. Kwestie van prioriteiten en drive van het team I suppose.
@bmoorthamers: ah, ok ja die noemde je niet…en had even geen zin in research! ;-) nee, MIT heeft een jaarlijks budget waar je alle NL universiteiten bij elkaar van kan runnen…en dan heb ik het niet over alleen de Technische, maar echt alle!
@bmoorthamers: Thnx voor je insights. Ik bedoelde inderdaad niet dat een team niet gemotiveerd genoeg is ofzo. Ik geloof dat als je committed bent dat je ook voor het max resultaat gaat. Maar winnen van de top 25 universiteiten betekent meer dan winnen van dezelfde 5 of 6 partijen die elk jaar weer meedoen… (zonder af te willen doen aan de huidige prestatie)

Ik geloof in jouw punt wat je maakt dat misschien nu de tijd rijp is voor een grote wijziging in het reglement. De drempel voor nieuwe partijen is nu te hoog?
Een automerk wat zich in de strijd gaat mengen zou goed zijn. Het is een commerciële partij er aan gelegen om aandacht te genereren wat in zijn geheel misschien een aanzuigende werking creëert.

Misschien iets voor VW? :-)
Als het al niet hoog aangeschreven staat dan is dat niet terecht. Auto’s gebruiken waanzinnig veel energie, her rijden van een dergelijke afstand alleen op zonnecellen (en onderweg 1 keer opladen zo ik begreep) is een geweldige prestatie. De kennis die hiermee wordt opgedaan kan natuurlijk gewoon worden verkocht.
Mooi werk weer van ons Hollanders!
En ‘ons’ Stella ligt dan wel achter de Japanners, maar Stella heeft consequent met 2 personen gereden en de Japanners maar met 1. Dus de definitieve uitslag gaat er om spannen!
@trustmeiamanengineer: Het laatste wat ik er van gehoord heb is dat ze qua punten nog net iets achter de Japanners staan, maar het wordt enorm spannend inderdaad. Verschil is na vannacht nog maar 16 minuten. Jammer van de pech die ze op de eerste dag gehad hebben.

Ik kan me ook niet voorstellen dat je met meer dan 1 a 2 personen in de wagen van Kogakuin wil zitten, lijkt me enorm claustrofobisch. Daarmee vergeleken is de Stella enorm ruim van binnen.
@motoragent: Ah mooi! Ja inderdaad, die van Japan is eigenlijk bijna geen cruiser meer. Ook jammer dat deze editie de snelheid bij de cruisers veel zwaarder telt dan bij de vorige editie. Bij Stella zou je inderdaad met 4 man prima die 3k km kunnen afleggen!
Pas geleden lag Twente nog voor.Jammer dat hun niet een keer gewonnen hebben.Toch gefeliciteerd Dutch teams

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).