Politie pleit voor afwijkende kentekens bij huurauto’s

Auteur: , 32 Reacties

Naast Quattro GmbH-producten zijn huurauto's ook doelwitten van criminelen.

X1

Politiediensten die werkzaam zijn in Zeeland en Brabant hebben onlangs een aantal controles uitgevoerd bij autoverhuurbedrijven. Uit onderzoek blijkt dat huurauto’s ontzettend populair zijn onder criminelen. Vooral saaie middenklassers doen het goed, aldus de politie. De auto’s vallen niet op in het verkeer en zijn dus bij uitstek geschikt om verdovende middelen, geld of vuurwapens te vervoeren. Geen haan die er naar kraait.

De afgelopen week ging de politie in samenwerking met diverse samenwerkende partijen op de koffie bij tien autoverhuurbedrijven en er werden verkeerscontroles gehouden. Het team bestond onder andere uit medewerkers van het Openbaar Ministerie, gemeenten, de Belastingdienst, de Koninklijke Marechaussee en de Douane. Volgens de politie werken autoverhuurbedrijven samen met criminelen. Auto’s worden zonder administratie verhuurd en er wordt cash betaald. Op deze manier is het voor de politie moeilijker om misdaden te onderscheppen.

Juist in de regio Brabant zijn er meer autoverhuurbedrijven geregistreerd dan in het rest van het land. De politie zegt geen economische verklaring hiervoor te vinden en dus trekt dit de aandacht van instanties. Er zou regelmatig sprake zijn van deals tussen criminelen en gewone burgers door middel van deze autoverhuurbedrijven.

Naar aanleiding van het onderzoek worden er maatregelen genomen. Zo moeten huurauto’s een afwijkend kenteken krijgen zodat deze makkelijker te onderscheiden zijn van het overige verkeer. Ook willen de betrokken partijen een vergunningsplicht voor autoverhuurbedrijven. De gemeente Tilburg werkt al aan een dergelijk plan. De politie wil verder een meldingsplicht realiseren wanneer er wordt betaald met flinke lappen contant geld. Als laatste zou een speciaal keurmerk door middel van controles kunnen bijdragen tegen deze vorm van criminaliteit.

Van de reeds onderzochte autoverhuurbedrijven is er één failliet gegaan na een bezoekje van de politie. Bij een ander bedrijf werd hennep aangetroffen. Twee andere bedrijven moesten auto’s inleveren nadat ze niet konden aantonen hoe deze waren aangeschaft. Vandaag deed het team Roosendaal aan en daar werd bij naastgelegen loods van een autoverhuurbedrijf hennep en een automatisch vuurwapen gevonden. De politie zet het onderzoek voort.

Foto via Autojunk32 reacties

Iets met open deuren intrappen.
Kraaien haaien?
@jaspervdwinden: Leuk he, Nederlandse spreekwoorden.
@RubenPriest: Eh, Ruben…
De bron voor dit spreekwoord is Matteüs 26:75. https://bijbel.eo.nl/bijbel/matteus/26
Het was een haan. Niet een haai.
@mout: ah, in mijn hoofd zei ik ook haan maar ik typte dus haai. Thx! Het is nu gefixt :)
@jaspervdwinden: even on topic: Opzich een goede gedachte…
Een ding is duidelijk, de overheid duldt geen concurrentie
En kentekens voor vervuilende auto’s en voor Amsterdamse taxi’s, en pokémons.
Echt nieuw is dit allemaal niet, natuurlijk.
Een praalbak op je naam brengt soms verkeerde ideeën bij de politie, dus worden Proleten Porkers al jaren op naam van verhuurders gezet.
En auto’s prepareren met lollige vakjes deden – om een willekeurig voorbeeld te pakken – de Beatles ook al.
Maar elk kenteken is toch met een simpele snapshot door het register te jassen, en dan kunnen jij en ik toch ook in 3 tellen zien of het een huurbak is of niet?
Ze leven zeker nog in de middeleeuwen bij de politie.

Je kan toch gewoon een app maken voor op de telefoon om boeven te vangen…

Hoe moeilijk kan het zijn.
@moveyourmind: dan mogen ze niet harder dan 30…
Men huurt een grijze golf of audi met herkenbare kentekens voor huurauto’s. Dacht je nu echt dat dit soort criminelen met een herkenbaar huurkenteken gaan rondrijden? Die jatten dan wel kentekens ergens, je wordt bijna nooit gecontroleerd in Nederland.
@rufctr01: Je word vaker gecontroleerd dan je denkt. Maar waarschijnlijk behoor jij niet tot de doelgroep die de politie graag achter slot en grendel zet. Camera’s met nummerplaatherkenning all over te place.
@rikus: @bimmert: hier istie dan profileer maar raak ?
@rikus:

Kentekencontrole is leuk. Maar als jij platen kopieert van een grijze golf en die plakt op jouw grijze huurgolf. Dan is er geen hond die dat ziet zonder jou aan te houden.
@timberleek: Klopt. Een voorbeeld: Als de platen herkent worden als gestolen, op een auto waar ze niet op thuishoren, dan kan dat wél van essentieel belang zijn in een onderzoek. Kunnen ze een link leggen. Het zijn allemaal kleine dingetjes voor het grotere plaatje
@rikus:

Dat klopt, maar dat herken je alleen als de platen duidelijk niet matchen bij de auto bij een visuele inspectie (grijze golf platen op een bmw). de computer zal dat niet eens zien.
En aangemerkt als gestolen gebeurt vaak niet direct. En je wil niet te lang met gestolen platen blijven rijden. Ik zou denken dat je ze jat en meteen gaat doen wat je wil doen.
Of kopieert, dan val je nog minder op zelfs
@timberleek: Kortom: speciale kentekens voor huurauto’s zijn zinloos, want degenen die je ermee probeert tegen te werken hebben daar allang een oplossing voor. En de goedbedoelende burger is weer de sjaak, want die loopt daardoor weer andere risico’s (zie comment van Rick-dos)
Hoe kan je nou speciale kentekens invoeren als er niet een officieel register met vergunningenstelsel van verhuurbedrijven is? Oké, dat is dan ook een wens van de politie, maar je hebt dan ook wel allebei nodig.

Maar dan nog gaat dat allemaal niet helpen… want de heren criminelen zoeken dan wel een andere manier – de administratie is nu ook al niet-bestaand, dus dan richten ze gewoon een andersoortig bedrijfje op en lenen ze de auto’s uit (tegen cash vergoeding, maar dat hoeft verder niemand te weten…).

Bovendien jaag je ook de bonafide verhuurders weer op extra kosten, en we weten allemaal wie daar voor op mogen draaien.

Volgens mij is het veel effectiever om auto’s van verdachte (verhuur)bedrijven te signaleren in het politiesysteem, en die wagens vaker te controleren. Maar het lijkt me dat ze zoiets zelf ook al verzonnen hadden.
Vooral doen. Hadden ze ook in Amerika tot ergens in de jaren ’90. Bleek namelijk dat criminelen toeristen die in Florida hun vakantie vierde gemakkelijk er uit konden pikken om te beroven. Een Duits koppel was zelfs doodgeschoten bij een carjacking. Snel daarna werden de kentekenplaten snel afgeschaft en bleek ook de berovingen en moorden op toeristen te dalen…

Maar laten we er vooral geen les van leren…
Tja, je verwacht het niet.
Oei ik voel de volgende etnisch profileren krantenkop al aankomen.
Ik snap niet dat ze er nupas meekomen… Na zolang in de auto verhuur genoeg gezien hoe t gaat maja de 1 z’n dood is de ander z’n brood.. Zolang t niet mijn brood of iemand dichtbij me is kan ik er eerlijk niet van wakker liggen. De overheid dult geen concurrentie ?
GPS tracker en een verplicht sluitende kilometer administratie? Niet sluitende administratie is gelijk €1000 boete.

Hiermee pak je in eerste instantie de verhuurbedrijven maar zij faciliteren ook..
@Original_Arnoud: Autoverhuurbedrijven zijn niet de enigen die faciliteren, zo zijn er talloze bedrijven en bedrijfstakken. Je kunt natuurlijk proberen alles met regeltjes en wetten dicht te timmeren, en dat zal vast wel een klein beetje helpen, maar je stopt er de criminaliteit niet mee. Als het moeilijker wordt een huurautootje te krijgen, zullen ze echt niet stoppen met de kweek en handel van verdovende middelen, zo simpel is het.

In Italië proberen ze al jaaaaren de maffia dwars te liggen door de meest idiote regeltjes, waar de hele bevolking last van heeft en die alle bedrijven (ook de bonafide) miljoenen per jaar kosten. De activiteiten van de maffia worden er niet minder door, maar als goedbedoelende burger of bedrijf kun je zwaar de pisang zijn als je één van die anti-maffia-wetten overtreedt. Ik hoop toch van harte dat we in Nederland die kant niet op hoeven…
Dan gaan ze wel ergens anders wat huren in België of Duitsland ofzo. Of ze kopen een paar ouwe bakken van de sloop..
Fijn, dan huur ik m’n auto wel in het buitenland. Zwitserland bijvoorbeeld…
Ik rijd al bijna een jaar uitsluitend met huurwagens ben ik nu een crimineel?
@hupke: Nee, maar je doet wel aan belastingontduiking volgens onze roverheid :-)
@hupke: oh wacht, ik las buitenlandse huurauto’s. nevermind! :-)
heel veel sterren huren een luxe auto wanneer ze naar opening nacht gaan. Die zullen erg blij zijn met deze maatregel [/sarcasme]. Dat is nog niet alles. Toeristen hebben vaker waardevolle spullen in de auto liggen.
BRILJANTE MAATREGEL A-HOLES!
Misschien moeten ze eens echt gaan nadenken over vluchtelingen opvang, terroristen die binnen komen met vluchtelingen stroom, pensioen afstand (is nu weggegeven aan de EU sinds week), niet aantrekkende economie, winkels omzet die blijven dalen, leegstand van winkels, kantoren leegstand (nieuw bouwen is nog steeds goedkoper dan gebruikt verbouwen&huren) – ik kan nog wel even doorgaan.
Zoek maar eens op autoverhuur tilburg. Die hebben slechte websites en als ze een facebook pagina hebben dan hebben ze 1300 likes van buitenlanders. Dan heeft de politie meteen alle namen. Kom dat soort huurautos regelmatig tegen op de A2. Jonge gastjes in een nieuwe Golf en staat zakelijk geregisteerd en met een rijstijl van likmevestje, bumperkleven en aggressief rijden. Dat ze daar nu pas achterkomen. Als ik politie was…… Was ik zo medewerker van het jaar. Opdoeken die hele handel

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).