Range Rover Sport SVR: rijtest en video

Auteur: , 51 Reacties

Een Range Rover Sport met de krachtbron van de Jaguar F-Type R en een chassis dat een "progressief uitbreekgedrag in het grensbereik" mogelijk maakt. Dat wilden we wel eens uitproberen.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De Range Rover Sport kennen we al een tijdje, maar nu de Special Vehicle Operations unit van Jaguar Land Rover in het leven geroepen is, was het ook tijd om eens los te gaan op het meest sportieve slagschip uit de Range Rover reeks. Maar wat kun je voor geks uithalen met een SUV? Genoeg, zo blijkt.

Range Rover Sport SVR: rijtest en video
Om te beginnen is er het motorblok van de Jaguar F-Type R in het vooronder gehangen. Een blok dat prima specificaties heeft (550 pk, 680 Nm) maar dat mij vooral is bijgebleven vanwege de nogal gewelddadige soundtrack. Man, wat kon dat ding een heerlijke bak herrie produceren. Iets wat men bij SVO héél iets schijnt te hebben teruggeschroefd voor de Sport SVR, maar wij horen het verschil niet. Oorbloedend luid, en we houden ervan.

Range Rover Sport SVR: rijtest en video
Waar we ook van houden, is het uiterlijk van deze Range Rover Sport SVR. Los van de rondgestrooide logo’s, zijn er hooglans zwarte accenten en aangepaste bumpers te vinden. Daarnaast zijn een aantal zaken zoals de ventilatieroosters op de motorkap en in de voorspatborden afwijkend van vorm. Het testexemplaar is bovendien uitgerust met het optionele zwarte dak en de optionele wielen die 21 inch meten. Het is niet héél overdreven maar wel lekker dik, en het Estoril Blue maakt hem missschien zelfs een tikkeltje opzichtig. Bestel de SVR in zwart of grijs en bijna niemand zal doorhebben waar je in komt aanrijden. Als ze doof zijn.

Range Rover Sport SVR: rijtest en video
Ook lekker is het interieur, waar we speciale sportstoelen en een sportstuur vinden, alsmede wat logo’s en stiksels en uiteraard carbon accenten. Allemaal hartstikke leuk, maar wat écht telt zijn de prestaties. Zullen we eerst even de droge cijfers ophoesten? De 550 pk sterke 5.0 liter V8 met supercharger heeft 680 Nm koppel voorhanden. Da’s genoeg, zullen we maar zeggen. Want in 4,7 seconden naar de honderd knallen met een SUV is vlot, erg vlot. Evenals de begrensde topsnelheid van 260 kilometer per uur, wat natuurlijk gewoon een steek onder water is richting alles wat Duits en begrensd op 250 is.

Maar power is nothing without control, zegt men dan. En daarom heeft men flink gesleuteld aan het onderstel, dat geëngineerd is op “progressief uitbreekgedrag in het grensbereik” zoals men bij Range Rover op de site meldt. Dat moesten we natuurlijk uitproberen, en wat blijkt: het klopt. Laat ik voorop stellen dat hoe briljant het onderstel ook mag zijn, het altijd een auto van bijna 2500 kilo zal blijven. Niet per definitie het ultieme basisrecept voor een scherp sturende auto, zullen we maar zeggen. Ondanks z’n gewicht is het indrukwekkend te noemen wat je met de SVR allemaal kunt doen.

Range Rover Sport SVR: rijtest en video
Insturen gaat licht en met gevoel, en de SVR weet zich echt bijzonder fraai te houden in een bocht. Maar vooral bocht uit wordt het leuk, want als je de Dynamic Mode inschakelt kan je serieus aan het glijden met de achterkant, zonder dat je meteen achterstevoren komt te staan. Daarbij helpt het natuurlijk dat de voorwielen je altijd wel in de juiste richting blijven trekken, maar toch: respect voor de engineers van SVR dat ze het voor elkaar weten te krijgen dat je soms als bestuurder even vergeet dat je een flatgebouw door een bocht laat glijden.

Range Rover Sport SVR: rijtest en video
Is het dan een one-trick pony? Nee. Je kan echt bijzonder relax cruisen met de SVR. Sterker nog, na mijn vrouw opgehaald te hebben om naar een gezamenlijke afspraak te gaan reed ik lange tijd rustig. Tot er een BMW 6 Serie naast mij kwam staan bij een verkeerslicht, met de duidelijke intentie mij een poepje te laten ruiken. Het kostte de man in de BMW een stuk trots, maar mij bijna een klap voor m’n hoofd. De enige reden dat mevrouw CasperH zich geen hoedje kon schrikken was namelijk dat door de plotselinge lancering dat hoedje al naar de achterbank was gevlogen.

Wil je ook een pets voor je hoofd riskeren, dan moet je rekening houden met een prijskaartje vanaf €205.000 euro. Da’s veel geld, maar deze auto is eindeloos veel cooler dan een X5M of GLE63, dus ik zou het wel weten. Het is een asobak pur sang, maar dankzij de Britse flair kom je er makkelijker mee weg. Heerlijk. Filmpje!51 reacties

Heel gaaf. Deze of een SQ7. Lastig!
@dutchdriftking: nou, voor mij de SQ7, meer stijl, minder herrie. Maar ieder zijn ding.
@TDI-goeroe:

Meer stijl?

Beste grap van 2016!
@karaya: tja wat had je verwacht van de TDI-goeroe.
@karaya: meer uitstoot bedoeld ie, maar inderdaad, ieder zn ding
@biggie: euhm, je weet dat de SQ7 een diesel is? Wat CO2 betreft zit ie op papier ruim 100 g/km onder de Range Rover.

(Ik snap dat het een sjoemel grap was, maar get over it.)
@karaya: nou ja, meer/minder, laten we zeggen andere stijl. De SQ7 spreekt me in ieder geval meer aan ja, maar zoals ik zei, ieder zijn meug, dus ga gerust je gang en tel ruim 2 ton neer voor je SVR, ik zal je er niet van weerhouden.
Asobak; mwah
Cooler dan X5M; zacht uitgedrukt
Cooler dan G63; understatement
@reobnednab: 2 keer understatement dus?
OK .. RR was altijd wel een snob ding ..
En kon altijd wel lachen om de “sport” toevoeging ..

Dit is regelrecht over het randje van kitsch iig ..
@lincoln:
Sinds Land Rover het nodig vond om koelsleuven in de deuren (wie bedenkt zoiets?!) van de non-Sport Range Rover te zetten, is het ding een beetje “af” wat mij betreft. Het was inderdaad een lekker decadent/stoer ding; nu begrijp ik het model niet meer….
@lincoln:
Ben idd jouw opmerking over ‘Sport’ op een wagen van 2400 kilo te plakken nooit vergeten !
Soort Scania GTI
@desjonnies:

Lincoln Navigator GTI dan ..

Aangezien er natuurlijk wel een FoMoCo V8 inzit ..
@lincoln: ik stel “Range Rover Clarkson spec” voor.. over het randje, maar dan wel met veel kabaal en 200+km/u .
@w0o0dy:

“Power-edition” badge erop plakken ..
Limiteren en suggereren dat het een investerings object gaat worden ..
Ik vind de kuipstoelen stom. Ding maakt te veel kabaal. Ik vind carbon sierlijsten in het interieur onbegrijpelijk. Logootjes, lettertjes en kleurcombinaties doen me niks. Het heeft dus minder comfort ivm een fatsoenlijke Range Rover. En daarbij vind ik het ontwerp een slap aftreksel van de Ford Explorer.

Neen, ik hoef hem absoluut niet.
Wel een goed filmpje Casper! Je praat het weer leuk aan elkaar.
@Rob: te veel kabaal kan niet.
@Rob: Zal ik een geheim verklappen? Hij is ook niet voor jouw bedoelt.
@robert110:
Joh.

Maar dan nog. Het is toch werkelijk niks bijzonders? Mercedes kan dit truukje al ongeveer 100 jaar…. Gewoon makkelijk geld verdienen voor Land Rover. Kan ze geen ongelijk geven, maar interessant is het verder niet. Dan is een Lexus RX hybride een stuk boeiender om iets over te lezen/kijken….
Terwijl ik net keek naar een nieuwe Escalade.. Dit is ergens gaver.
Hmmm, mehhh. Gaaf ding hoor, daar niet van. Maar veel te overdreven, nergens voor nodig. Ja hij is bloedsnel en ja hij maakt een hoop lawaai. Maar dat hoeft niet als je het mij vraagt. Laat dat maar aan de onnozelen over van AMG voor zo’n G-Klasse.

Een Range Rover moet je hebben met een flink dieselblok met ontzettend veel koppel. Mooi in het zwart met cognacbruine bekleding. Meer heb je niet nodig.
@viezefreddyw: diesels stinken, hebben een goedkoop imago en passen dus niet bij RR, wel een zeer krachtige benzine V8.
@grandmasterb: juist. Dieselen doe je maar in Tiguan of Discovery.
Ik vind hem wel cool! Jammer dat ie zo raar op de wielen staat. Mis een beetje hoogte. Zo lijkt het net of de luchtvering kapot is. Meestal zie je ze pas na een jaar of 4 zo staan. Interieur is wel erg donker zo, daar had ik toch een lichtere leersoort genomen. En ik zou hem zelf denk ik toch in die rode kleur doen. Vind ik wel erg fraai moet ik zeggen.
Heb helemaal niks met SUV’s Maar deze vind ik wel erg mooi. Lekker kleurtje ook en mijns insziens ziet het er tig keer beter uit dan die zooi die mercedes en audi tegenwoordig op de weg zetten.
Waarom moet zo’n SVR zo’n herrie maken snap dat niet goed. Dat je zelf naar een bak herrie wilt luisteren prima maar val er andere mensen dan niet mee lastig. Verder alles prima hoor dikke bak.
@thomasthomas: Anders is het niet leuk want dan vallen ze niet voldoende op ;-) Iedereen moet weten dat je er aan komt. Gewoon laten gaan.
Doe mij maar een écht Range. Dan maar 40 pk minder…
@Svenska_Aeroplan_AB: Eensch. Maar die komt toch ook nog wel met dit blok?
Ben ik de enige die zich ergert aan die alsmaar terugkomende verkleinwoorden die casper gebruikt? Verder prima review <3
@neet:
Jaaaaatje
Doe mij maar deze in combinatie met een X5 M, G63 AMG en een GLE63
@mk4gti: Huhh? In combinatie? Het blok van de Range Rover, de A stijl van de X5 M, de B stijl van de G 63 AMG en de C stijl van de GLE63 AMG?
@viezefreddyw: jaaha, jij snapt ham.
@mk4gti: Ik snap ham inderdaad goed, best lekker. Zeker op een tosti. Maar een broodje beenham vind ik ook lekker.
@mk4gti:

Badges zijn vet man ..
En vooral niet gay ..
@lincoln: badges?
En nu nog even naar Overfinch brengen en je hebt gewoon 1 van de dikste SUV’s. Alhoewel mijn voorkeur toch naar een Cayenne of BMW uitgaat vind ik deze toch ook wel erg tof.
@pinut187:

Nog meer badges een plastic opsmuk ..
Joepie ..
Hoi @autoblogger, kun je iedereen die over herrie klaagt ff een ban geven? Thnx!
Zag laatst een grijze TDV8 met SVR kit inclusief SVR embleem. Achter het stuur zat een nette man in een polo van 45-55 jaar. Ik vraag mij dan echt “waarom zou je dat doen?”


De SVR is een heerlijke auto. De soundtrack is prachtig. Hoewel niet zo lekker als de G63, komt dit wel in de buurt.
No-sport, SC Autobiography. Luchtvering die de banden op iets meer dan schraap afstand houdt. Zilvergrijs, diep zwart of donkergroen. Dan hoeft het niet eens een v8 te zijn. Zolang dit maar niet hoeft. Hoezo, klasse? Waar is de klasse? Een Mercedes heeft normaal gesproken ook klasse, maar een GLE(63) verprutst dat. Deze auto is de GLE63 van JLR.
@phaeton: SV, dus. Edit knop, ik weet nog niet van je bestaan maar ik mis je.
Benieuwd wat onze oude SRV man er van had gevonden, waren de boodschapjes wel altijd op tijd.
Ik heb een nieuwe favoriet!
Erg mooi filmpje weer Casperh! Ultieme huftermobiel :)
Er zitten nu veel voetballers met een dikke jodokes op de bank te kijken naar dit denk ik zo.
Man wat een gave kar. Veeeeeeeeel gaver als een bmw mercedes of knakenaudi. Ff ruim 2ton aftikken en je bent de man!
Als je gas geeft hoor je hm tenminste. Jep ik ben nu rangerover svr fanboy! ?
hoe chique hij ook is, toch maar de X5 of X6 M
Als het dan een SUV moest zijn dan werd het deze wel, geen stofzuigergeluid van een x5/6 gewoon een dikke vette supercharged v8!
Hele toffe review en video! De video’s mogen wat mij betreft best langer.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).