Seat Ibiza (6J) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 30 Reacties

De Seat Ibiza Mk4 werd ontworpen door de Belg Luc Donckerwolke en gepresenteerd in 2008 tijdens de Motorshow van Genève in de vorm van de Bocanegra concept. De uiteindelijke Ibiza werd iets minder spannend van vorm.

Verkrijgbaar als 3-deurs en 5-deurs hatchback, maar sinds 2010 ook als 5-deurs “ST” oftewel als station. Leukste versies zijn de FR (150 pk) en de 180 pk sterke Bocanegra en Cupra. In 2012 kreeg de Ibiza een facelift.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 staan ongeveer 1100 Ibiza’s Mk4 te koop.
 • 31% is een station.
 • 60% is benzine, 40% is diesel, er is een handvol Ibiza’s op LPG te vinden.
 • Automaten zijn schaars: ongeveer 5% is daarvan voorzien.
 • 90% heeft een airco, maar minder dan de helft daarvan is climate control. Navigatie is schaars, slechts 12% is daarmee uitgerust, leer is nog minder makkelijk te vinden: slechts 5% is daarmee uitgerust. Prijzen beginnen rond de 5500 euro. De prijzen lopen op tot zo’n 19.000 euro voor een jong exemplaar met weinig kilometers.

Pluspunten

 • Leuk rijdende hatchback.
 • Ziet er leuk uit.
 • Value for money, een Ibiza is relatief goedkoop.

Aandachtspunten

 • De stuurbekrachtiging maakt soms vreemde geluiden op lage snelheden bij volledige wieluitslag.
 • Met name bij de driedeurs Ibiza zorgen slecht geplaatste deurrubbers nog wel eens voor onnodig windgeruis. Dit kan echter ook voorkomen bij de andere uitvoeringen.
 • De elektrische ramen willen nog wel eens storingen krijgen. Ongewild openen of sluiten komt daardoor voor, soms branden de motoren helemaal door. Check de ramen dus zo uitgebreid mogelijk.
 • Veel Ibiza’s zijn uitgerust met de 1.2 en 1.4 TSI van de Volkswagen Group. De bekende problemen dus: ze lusten een slok olie en de distributie zorgt nog wel eens voor problemen. Check of de spanrollen en distributieketting geen speling hebben, of de motor soepel loopt zonder haperingen en controleer regelmatig je oliepeil. Doe dat zeker bij de FR, Cupra en Bocanegra uitvoeringen!
 • Minder zuinig dan beloofd door Seat.
 • De afwatering van de deuren en achterklep raakt makkelijk verstopt met als gevolg dat je interieur bij het openen nog wel eens nat wil worden.
 • De veren aan de voorzijde breken wel eens. Vervelend, maar geen hele dure reparatie.

Das Welt auto!

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!30 reacties

Gewoon rotzooi dus.
@madridsta:

zie aan je nick al dat je jaloers bent op die Catalanen ..
wie heeft die 3 plus-punten verzonnen ..
en had hij dat niet kunnen comprimeren tot “grappig” ..
@lincoln: Twee ervan zijn meer smaak en de derde klopt gewoon…
@lincoln:
jonguh, dit wordt een cult auto
@super:
Yep, Sjonnie en Anita cult.
Ik zie het al voor me, 19″, het hele Autostyle assortiment op een 1.2 tdi..
@tupperware: Alleen als je grappig bedoelt als in een Audi Quattro reclame waarin de auto van de weg af glijdt.

Leuk rijdend valt wel mee, heb er 2 gereden en voelde gewoon aan als een versleten polo (en die zijn al niets waard als je ook nog bochten wilt maken)

Wat heb ik in 8000km gehad met de beide 2de handse polo’s?
# hoofdremcylinder defect (ja, leuk als je over de redresseerstrook moet gaan inhalen omdat voor je net een vrachtwagen een ander gaat inhalen als je zelf +/- 150km/h rijdt op de autobahn….
# warm niet te starten
# iedereen houdt afstand want als je erachter rijdt ga je gewoon 10 jaar eerder dood. (diesel)
# oververhitting (nog erger dan mijn Ford Escort F1 in Zwitserland)
# binnen 2000km gaan tikken alsof er geen olie meer in zit
# onregelmatig lopen alsof er een race ECU in zit met licht vliegwiel

En als het regende moest je altijd maar weer de goden bedanken dat je de bocht gehaald had.

Nee, voor 5000 euro voor een 2006 hatchback zou ik nog eerder gaan voor een Ford Fiesta, Mazda 3 (betrouwbaar), Honda Civic (nippy), Toyota Yaris (betrouwbaar), Citroen C4 vts (lekker rap) of Subaru Impreza 2007 (AWD)
@schuimbekje3:
Het was ook helemaal niet grappig bedoelt, ik meen het bloedserieus.
De rest van je stuk kan ik dan weer volledig onderschrijven.
@tupperware: beetje tupperware tuning
En vergeet niet dat de koplampen een ingebouwd aquarium hebben.
“De veren aan de voorzijde breken wel eens.” Vervelend, maar geen hele dure reparatie….

Lekker als je flink aan het hoeken bent en midden in de bocht breekt je veer opeens. Wordt je vrouwlief thuis opgebeld; en reageert ze waarschijnlijk met: ‘He, vervelend’.
@gregorius:
..ik wou hem net uitleggen dat ik iets met de buurman heb..
@gregorius: dat gaat prima hoor. Ik had ooit een audi die door een erkend en bekend bedrijf apk goedgekeurd was. Ik heb er snelheden van boven de 250 mee gereden en even later bleek dat ik al die tijd met 3 gebroken veren reed. Maar iedere auto heeft wel wat en het is altijd makkelijker om min dan pluspunten te vinden. Ik vind het juist wel meevallen allemaal.
@marc94:
Kan best dat jij 3 gebroken veren “best vindt meevallen”.
In de bijna 30 jaar dat ik auto rij heb ik nog nooit 1 gebroken veer gehad.
Face-it, bij geen enkel occasion advies is de lijst met trammelant zo lang als die bij auto’s van VAG..
Eerlijk gezegd valt deze mij voor hen nog best mee.
@tupperware: ik vind 3 gebroken veren niet meevallen. Dat is een indicatie van het feit dat je toch niet altijd weet wat je koopt tweedehands, en als je dan door een erkend bedrijf de boel laat onderzoeken dat je dan nog niks weet. Ik bedoel dat de problemen van de ibiza wel meevallen als ik andere aankoopadviezen voorbij zie komen.
Ik heb zelf z’n Ibiza! De 5 deurs versie met een 1.6 blok. Ben er zelf erg tevreden over en heb er geen problemen mee gehad. (Bj 2009 en heb hem zelf 2 jr.). Van de brekende voor veren heb ik niet veel last want er zit een schroefset onder. Stuurbekrachtiging wat geluid maakt klopt wel. Ik vind zelf alleen de achterkant van de 5drs nogal saai door de te klein ogende achterlampen..
@Tupperware: Hier begint het hè!?! ‘Schroefset! Ook al sideskirtjes en bumpertjes in de bestelling misschien?
Zelf 5 jaar mee gereden. Had de 5drs 1.6 benzine. 211.000 km op gezet. Heb het altijd een erg fijne auto gevonden. Wel na 5 jaar begon de moterklep te roesten bij een lasnaad… Wel onder garantie nog verholpen. Rijdt erg lekker door de bochten, en mis hem wel een beetje..
bij de 2.0TDI valt dat olieverbruik wel mee, hoef tussen de beurten, die ik om de 15.000km laat doen, niets bij te vullen. Andere mankementen heb ik ook (nog) geen last van gehad, alleen het verbruik is wat royaler, dan ik me zou wensen. Aldus deze ervaringsdeskundige.
@TDI-goeroe:
Dat is dan al een hele verbetering, mijn 1.9tdi heeft zijn beurt nooit gehaald zonder tussen tijds een liter bij te vullen en dat vanaf kilometer 0.
Bij mijn Smartje heb ik nog nooit een druppel hoeven bijvullen en die gaat al richting 180000km.
@jrk68: huh een smart met de eerste motor nog op 180000km?
Bel dan de krant maar!
@hplh:
Nergens voor nodig, het is niet ongewoon dat 60KW of Brabus Roadster 2ton draaien.
Als het nu een CityCoupé of een 45KW roadster zou betreffen haal je de bladen er wel mee.
Kwalitatief zijn er betere opties zo te lezen.
Wat heeft iedereen toch tegen die 1.2TDI Ecomotive? Ik rijd er dagelijks in en heb in twee jaar tijd 90.000 km op de klok gezet. In relatief comfort, redelijk zuinig (1:22) gemiddeld zonder dat ik zuinig probeer te rijden. Nooit olie bijgevuld tussen de beurten door en hij heeft me maar 1x laten staan vanwege een torsie veertje dat uit de koppelingsplaat was gevallen en vast zat tussen de plaat en het vliegwiel. Daardoor kon de bak niet meer synchroniseren.
Met business line ook een fijn uitgeruste wagen. Nee, het is geen GTi. Maar ik kom goed mee en rijd niet voor de file uit.
@Original_Arnoud: Ben ik met je eens! Heb zelf een jaar (43.000 km) de 1.2TDI Ecomotive hatch als voorloopauto gereden en kan eigenlijk niet anders dan tevreden mee zijn. Heb zelf nooit langs de kant gestaan, ben er mee op wintersport en zomervakantie mee geweest en eigenlijk nooit last gehad van enig ongemak. Als je de auto een beetje op z’n staart trapte kon ‘ie nog wel aardig meekomen – niet slechter als andere ecomotive VAG-bakken.
@Original_Arnoud:
1 op 22 overtref je makkelijk met een 1.6TDI, die halen makkelijk 1 op 25 met normaal rijgedrag, en zijn nog wel vooruit te branden. Die 1.2 TDI is gewoon te klein voor een auto van 1100-1200kg en het klinkt gewoon agrarisch. Dat ze betrouwbaar zijn geloof ik direct
“Minder zuinig dan beloofd door Seat”. Is dit nu echt een minpunt specifiek voor deze auto? Ik heb bij m’n afgelopen 4 auto’s nog nooit het verbruikscijfer gehaald (huidige auto: 1 op 33 volgens de brochure, 1 op 21,5 in realiteit). Is genoeg over geschreven, maar heb het idee dat de geschatte verbruikscijfers berekend zijn op basis van 80 km/h rijden over de vluchtstrook zonder airco en in de 6e versnelling…
Zuiniger dan beloofd is idd wel een slechte minpunt. Zie ik nog wel eens in tests bij de concurrentie. De fabrieksopgave halen is vandaag de dag volgens mij gewoon onmogelijk.

Terug on: best een mooi bak, helemaal leuk als Bocanegra!
Wat een lelijk model…de verhoudingen kloppen niet evenals het lijnenspel…toen de leon geïntroduceerd werd was het bai bai, zwaai zwaai voor de ibiza en is het niet meer goedgekomen
@maarten020: mee eens met dat vorige model waren ze op de goede weg maar sinds dit model is gekomen zie je alle klanten weer weglopen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).