Mercedes stroomlijnauto’s op Techno Classica 2015

Auteur: , 13 Reacties

Mercedes pakt altijd groots uit op de Techno Classica, de grootste klassiekerbeurs van Europa. Dit jaar exposeerden de Stuttgarters beduidend minder auto's dan andere jaren, maar wel rond één afgebakend thema: stroomlijn.

Mercedes C111

Al in de vroegste jaren experimenteerde Mercedes met de effecten van luchtgeleiding op zijn auto’s. Dat leidde – net als in de racerij – tot een stevige competitie om records te breken. Het hoogtepunt van die strijd lag in de jaren dertig van de vorige eeuw, niet toevallig de hoogtijdagen van de Silberpfeile. Mercedes en Auto Union streden toen niet alleen op de circuits tegen elkaar, maar ze probeerden elkaar ook af te troeven met steeds hogere topsnelheden.

Mercedes-Benz W25 Rekordwagen

Mercedes deed dat in 1936 met de W25 Rekordwagen, die was gebaseerd op het chassis van een W 25 Grand Prix-racer, maar dan voorzien van een volledig gestroomlijnde carrosserie. Die was mede ontwikkeld in de windtunnel van de luchtschepenbouwer Zeppelin. Aerodynamica is dus al veel ouder dan we misschien zouden denken. De wagen oogt ook nu nog adembenemend. De klare, vloeiende lijnen zijn volkomen tijdloos.

De motor was niet de achtcilinder in lijn uit de gewone W 25, maar een 5,6 liter V12 met 616 pk. Die bezorgde de auto een top van 372 kilometer per uur. In 1936 haalde deze auto met achter het stuur Rudolf Caracciola meerdere records.

De recordritten werden gereden over een afgesloten stuk Duitse Autobahn. De regels schreven voor dat een recordpoging over hetzelfde stuk weg in beide richtingen moest worden gereden, waarna een gemiddelde van de twee ritten werd genomen. Op de langste recordrit, over 10 mijl klokte Caracciola een gemiddelde snelheid van 333 kilometer per uur.

Mercedes W25

Ook Auto Union deed van zich spreken met zulke Stromlinienwagen. Er ontstond een heuse rivaliteit tussen Caracciola en Auto Unions topcoureur Bernd Rosemeyer. Nadat Caracciola op de snelweg tussen Frankfurt en Darmstadt een snelheid van 437 kilometer per uur had gehaald, was Rosemeyer erop gebrand om dat weer te overtreffen. In januari 1938 ging hij de A5 op en evenaarde het tempo van zijn rivaal. Bij zijn tweede poging werd de auto gegrepen door een windvlaag waardoor Rosemeyer de macht over het stuur verloor. De wagen vloog van de weg en Rosemeyer kwam om het leven.

Mercedes-Benz C111-III

De drang naar records stak opnieuw de kop op in de jaren zestig en zeventig. Mercedes kwam in 1969 met de C 111, een zuivere tweezits sportwagen waarmee het allerlei technologie en motorvarianten uitprobeerde. De C 111 verscheen in diverse gedaanten. De meest extravagante stond ook in Essen als verre nazaat van de W 25 Rekordwagen.

Deze C 111-III uit 1978 heeft een geheel gestroomlijnde body met bedekte wielkasten waar met enige moeite de C 111 nog in te herkennen is. De kombaan van Nardo in Italië was het toneel voor de recordrit over 1.000 mijl waar deze C 111 een gemiddelde snelheid van 319 kilometer haalde dankzij een 3.0 liter vijfcilinder diesel met 230 pk.

Mercedes C111

Met dank aan Robert van den Oever en Maarten van der Pas voor deze bijdrage!13 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Ik was er vandaag. Mooie stand van Mercedes, zoals altijd, maar minder indrukwekkend dan afgelopen jaren. Er was ook merkbaar minder volk…
@laagprofiel: Gisteren kon je anders over ” de hoofden lopen” zo druk als het er was, overigens opvallend wat de prijzen van de meeste young en oldtimers in de lift zitten, dat is wel eens anders geweest.
@toniominestrone: Ach het zijn maar VRAAG prijzen, dat zegt niet zoveel.
Ongelofelijk voor die tijd
Echt veel progressie qua snelheid zat er niet tussen de jaren ’30 en ’60.. Het is zelfs trager geworden. Weet iemand waarom dit is/was? Veiligheid, zuinigheid of iets dergelijks?
@jaguarjunk: gemiddelde over 1000 km of slecht 30. Dat maakt heel veel uit op hoe ver je kan gaan met je vermogens rekken
@jaguarjunk: vanaf de 300-400km/h wordt het veel moeilijker te overtreffen, denk aan banden die het aankunnen, stabiliteit etc.
Duurde schijnbaar een tijdje voor ze dat uitgevogeld hadden
Ik was er ook vandaag, vond vooral die oude 300 SLR erg mooi, prachtig stand.
Met name de stand met klassieke Mercedessen van HK Engineering had mijn volle aandacht. Over stroomlijning (& hoogtevrees) gesproken:
http://i60.tinypic.com/r01081.jpg
http://i57.tinypic.com/28c26ae.jpg
@gash: hahaha idd, waren lekkere meiden, die blonde heb je er niet op staan.
Die stond hele tijd maar haar decollete op te hijsen en goed te doen.

Trouwens prachtige wagen die zaal daar!
230 diesel pk’s in 1978, das serieus!
437 km per uur in een wagen met trommelremmen. Wat een baas!
Leuk artikel! Mooie auto’s toen, in vind die auto Union wel mooier dan die mercedessen

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).