Toyota Auris Touring Sports Hybrid: rijtest en video

Auteur: , 43 Reacties

Nog een paar maanden voordat het over en uit is met het bijtellingsvoordeel op hybride auto's. De hoogste tijd dus om met de superrelevante Toyota Auris Touring Sports op stap te gaan.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

De Toyota Auris in hybride vorm is namelijk recent opgefrist. De facelift betekent een nieuw front, wat subtiele wijzigingen aan de rest van de auto en een flink opgefrist interieur. Laten we met het uiterlijk beginnen: deze auto heeft grotere wielen nodig. Toen ik de auto ging ophalen zag ik op het industrieterrein een versie met iets grotere wielen en dat oogt echt stukken beter. Maar daar gaat het natuurlijk niet om bij deze auto, want wie geld wil besparen koopt geen dikke wielen.

Toyota Auris Touring Sports Hybrid rijtest en video

Het interieur is netjes vormgegeven. Strak en zakelijk. Het multimediasysteem is in een soort horizontaal geplaatste iPad geplaatst, met aan weerszijden touchscreen knoppen voor de belangrijkste functies. Het werkt allemaal redelijk logisch en vlot. Het enige wat opviel was het feit dat het meerdere malen gebeurde dat de iPod-functie van mijn iPhone 6 automatisch begon te spelen als ik de achteruit inschakelde. Freaky. Toyota geeft zelf aan dat ze dit niet eerder meegemaakt hebben, dus ik ga er voor het gemak even vanuit dat er een freaky connectie was tussen mijn telefoon en de Auris. Doe me wel een plezier als je een proefrit gaat maken: test het even voor me.

De rest van het interieur is ook prima in orde. Het pookje is vrij klein, maar dat heb je niet vaak nodig dus dat is geen ramp. De stoelen zitten goed, de materialen zijn behoorlijk netjes te noemen en het is bovendien stil. Heel erg stil. Er zijn drie modi waarin je de auto kan instellen: EV Mode, ECO Mode en PWR Mode, het laat zich raden welke modus wat doet. Onder de kap vinden we een hybride aandrijflijn, bestaande uit een elektromotor en een 1.8 viercilinder benzinemotor. In samenwerking zijn deze goed voor een systeemvermogen van 136 pk en 142 Nm koppel.

Toyota Auris Touring Sports Hybrid rijtest en video

Zo lang je elektrisch rijdt hoor je alleen wat bandengeruis, pas als de verbrandingsmotor aanslaat krijg je wat geluid binnen. En dat is dan weer een vrij indringend en bovendien constant geluid, zeker als je flink op de pedalen staat. Op zich heb je daar ook best reden toe: de Auris Hybrid spurt namelijk in dik 11 seconden naar de honderd als je de volledige slag van het gaspedaal gebruikt. Doe je dat niet, dan duurt het nog wat langer en je wil niet met 70 invoegen op de snelweg natuurlijk. Als je het vermogen aanspreekt zie je in het sportief zakelijk vormgegeven klokkenhuis een teller rood oplichten, leuke gimmick. Sturen doet de Auris eigenlijk best goed. Het is allemaal wat aan de lichte kant, maar het is geen onderstuurd hok.

Toyota Auris Touring Sports Hybrid rijtest en video

Maar goed. Zo lang je een beetje subtiel met het gaspedaal omgaat is het dus een fijne, stille auto. En laten we eerlijk zijn: als jij met je auto alleen elke ochtend en avond de A1 afsukkelt in de file op weg naar je werk, dan heb je geen drol aan een hot hatchback of een dikke coupé. Dan wil je gewoon comfortabel vervoer met een beetje luxe en het moet minder kosten dan de treinreis tussen je huis en je werk. En dan wordt die bijtelling natuurlijk erg belangrijk, want als jij elke maand een paar honderd euro kan besparen op je auto, dan kan je die weer in leuke dingen stoppen.

Toyota Auris Touring Sports Hybrid rijtest en video

Als dat jouw afweging is, dan is de Auris Hybrid nog helemaal niet zo’n gek idee. De Auris is niet het type auto dat je op zondagmiddag voor je plezier pakt om een stukje te sturen. Het is niet het type auto waar je naar omkijkt als je erbij wegloopt, gewoon om te zien hoe fantastisch hij is. Maar het is vervoer, kost relatief weinig, gaat zelden stuk en doet alles wat een auto als gebruiksvoorwerp moet doen. En als je het zo benadert doet hij dat beter en goedkoper (Toyota claimt dat de kilometerkosten tot 45.000 kilometer per jaar lager zijn dan die van een 14% 308 diesel) dan een hoop van zijn concurrenten. Het zou nooit mijn persoonlijke keuze zijn, maar ik kan me voorstellen dat mensen hiervoor kiezen.

Toyota Auris Touring Sports Hybrid rijtest en video

Als je nu een Auris Hybrid bestelt en voor 1 januari op kenteken zet, dan is deze nog goed voor 14% bijtelling, daarna is het uit met de pret voor dit soort auto’s en gaan ze mee in de gebruikelijke bijtellingstarieven. Prijzen beginnen bij 26.595 euro, maar de hatchback is nog wat goedkoper en er zijn momenteel wat extra kortingsacties aan de gang. Filmpje!43 reacties

Toyota Auris SPORTS Hybrid? 😂
@Original_Arnoud: *wordt verschrikt wakker!

Een sportieve hybride aanlijn van toyota? Dat is nieuw.
@martinus:
Dan is de schoenendoos van een paar Nike’s ook sportief.
@Original_Arnoud: Ja met al dat bijtelling en kosten per kilometer gereken is het voor de denksporters.
Gewoon een prima auto dus. Niet meer en niet minder.
@berlinetta: jup! Heb er nu iets meer dan een maand een en inmiddels staat de teller ruim boven de 6dkm. Na het rijden van wat lexussen en wat peugeots is dit een hele fijne wendbare auto. Niet log als bijvoorbeeld een lexus is250. Daarnaast zeer zuinig! Met gemak 1 op 20 met veel snelweg! Rijdt je vaker binnendoor dan is het verbruik makkelijk 1 op 23/24. Helaas heeft er een of andere teringdebiel op me motorkap gezeten/gelopen dit weekend… Moet dus een nieuwe kap op…
@smoothoperator: altijd weer die teringdebielen..
Beetje jammer dat er tegenwoordig alleen maar milieuvriendelijke bijtelingsfilmpjes op Autoblog komen. Ik verlang terug naar de tijd met Sascha met Carlsson drift filmpjes e.d.. Voor mensen met benzine in hun bloed.

Ik snap dat Autoblog ook geld wil verdienen en verstandige filmpjes (al dan niet in opdracht van een importeur) maakt, maar doe dat dan naast de echt leuke fun filmpjes!
@Bram95: Helaas is er een grote doelgroep voor deze (gebakjes) taarten ;)
@Bram95: Heb net even gekeken welke rijtesten er de afgelopen tijd zoal zijn geweest en er komt toch genoeg leuk spul voorbij hoor. Er is vooral veel afwisseling. Leuke funauto’s, klassiekers, supercars maar inderdaad ook de bijtellingshokken.

De filmpjes van de bijtellingshokken zijn inderdaad niet spannend om naar te kijken, maar informatief zijn ze wel. Nu ik ook langzaam aan mijn eerste auto toe ben, stel ik dat soort filmpjes ook steeds meer op prijs. Echter, daar moet wel wat tegenover staan en dat zijn inderdaad de rijtesten met gave auto’s die ook eens lekker op de staart worden getrapt. En de laatste tijd worden de echte gave auto’s vooral geleend van Gina en eerlijk gezegd vind ik die filmpjes nogal saai. Ik weet dat de heren van AB voorzichtig moeten zijn, maar regel dan een iets minder zeldzame auto die je wel mag aftrappen. Dat vind ik vermakelijker dan een exclusieve auto die met een slakkengang voorbij komt sukkelen.
@bram95: je kan ook een funfilmpje maken met een bijtellingshok. Als je gewoon de hoonigan er mee uithangt wordt het al een stuk interessanter. Er verschijnen trouwens ook vaak saaie filmpjes op autoblog met supercars in de hoofdrol hoor…
@humpyourdog: Volgas en…
9…10…11..12, we zitten op honderd..

De gemiddelde aandachtspanne van een mens is 6 seconden. Langer dan wat wil je je shots ook niet hebben.
@Bram95: “alleen maar”? overdrijven is ook een vak;)
check het archief: http://www.autoblog.nl/archive/tag/rijtest
@Bram95: Dan moet dit wel het hoogtepunt zijn geweest:

http://www.autoblog.nl/nieuws/dacia-duster-occasion-video-aankoopadvies-74576

Wat een enthousiasme!
@Bram95: Dit vind ik nou zo’n gelul. Die driftmeuk en supercarherrie bullshit boeit me echt geen reet. IK ben blij met deze filmpjes, hoke ik heb nu zelf een Auris, maar ik vind de normale comfi auto’s veel leuker. Ik heb overigens een broertje dood aan die S en RS bullshit dus het is fijn dat er voor ieder wat wilt is. daarnaast het is AUTO-blog, niet hoe verneuk ik mijn banden-BLOG.
@Bram95: Jij rijdt het liefst sjoemeldieseltjes bram. beter stil :P
@bram95: volgens mij kun je er niet tegen dat er minder vag troep voorbij komt
En ik maar dikke reviews verwachten nadat Wouter en consorten een aantal keren hadden aangegeven dat er een boel moois op stapel stond…
@meatpuppet: Nieuwe R8? Ik denk dat we vooral blij moeten zijn wat we gratis en voor niets zoveel krijgen van AB. En ja, dan mis je wel eens de rij-impressie van die ene auto, maar moeten we dan gaan zeuren? Iets met een gekregen paard…..
@dutchdriftking: Ik bedoele het sarcastisch.. Bezoek de site al jaren met plezier, no hard feelings here.
En voor een autoliefhebber is (bijna) elke auto wel ergens interessant, ook als ze wat minder spannend zijn!
Mijn auto is het niet, maar er is een markt voor.
Aah de Prius in een iets minder opvallend jasje. Er is niks mis mee maar ik vind het wel echt een nietszeggend design. Mijn voorkeur zou dan naar de CT200h gaan.
Wel een pluspuntje voor het interieur wat er zeker op is vooruit is gegaan.

En hoewel er niks mis is met de aandrijflijn vind ik het erg grappig dat ze hem “Sports” noemen. Deze auto moedigt het juist aan om lekker rustig te cruisen.
Nadat 2 weken geleden de Lexus CT200h aandacht kreeg is het nu de beurt aan zijn iets grotere broer. Beide zijn volgens mij gewoon advertorails en dat mag er dan best bij staan.

Overigens is het een prima auto, ik heb er een besteld (als vervanging van mijn Lexus CT200h) dus geen negatief woord over de auto ;-)
@erikw: Echt denderend enthousiast zijn deze rijtesten nou ook weer niet!
@erikw: Wat toevallig. Ik ben recent overgestapt van Auris naar de CT200h. Gigantisch verschil qua rijden en kwaliteit van interieur. Voor mij geen Auris meer….
Nooit zo maar Japanners gekeken, maar alle heisa van de laatste tijd inzake de achterlopende techniek van VAG, geeft mij de overtuiging dat Japan kilometers voorligt in nieuwe aandrijftechnieken.
@alfablog: een 136 pk 1.8 liter benzineblok uit het jaar nul noem jij vooruitgang?
@parker: in het algemeen hè. Begin medelijden te krijgen met die Duitse engineers die onder druk de niet uitontwikkelde vindingen op de markt moeten brengen. En dan nog achterlopen. Maak eens een vergelijking tussen een VAG hybride en Toyota. En dan VAG roepen dat ze inzetten op sportiviteit ipv zuinigheid. Kansloos zonder subsidies.
@parker: Atkinson…dus pak je kruik en je steen er maar bij.
@parker: Liever een atmosferische motor dan eentje aan de kunstmatige beademing.

Liever een benzine motor dan Dieselgetokkel.

Heel potent is de aandrijflijn niet, maar de aandrijflijn van toyota is de zuinigste in zijn klasse, zeker als je in overweging neemt dat die benzine gebruikt.

Wie voor deze aandrijflijn kiest heeft waarschijnlijk meer pk’s dan wie gaat voor een 1.0 driecilinder downsize diesel van de concurrentie en betaald de helft van de bijtelling, dus al met al doet toyota met haar aandrijflijn een prima aanbieding voor de lease nihilist.
@parker: deze blijft tenminste heel! Veel van die downsize blokken zuipen in real life als een ketter en gaan dan zeker bij VAG snel stuk. Dus niks mis mee.
Wat doet ie hier op autoblog meer een auto voor auto week.
Die overhanging achter is wel lelijk imo. Daar pas een complete smart in. Maar wel lekker ruim daardoor natuurlijk.

Verder van buiten ziet de auto er best aardig uit, van binnen daarentegen vind ik het verschrikkelijk. Maar goed, smaak….

Verder een goed verhaal, vooral over die bijtelling rijders waarvan het gros de linkerbaan in beslag neemt met snelheden ver boven het toegestaande, daar walg ik echt van. Ben blij dat die regels veranderen, ookal is het nog niet genoeg imo. Er moet meer gedaan worden voor de mensen die gewoon een auto kopen, daadwerkelijk zuinig willen rijden ondat het veel geld kost en ook daadwerkelijk elektrisch rijdt vanwege de kostenbesparing. Maar goed, dat gaat de natuurlijk de verkoop van auto’s niet stimuleren…
@87sandyd: wat een ander op de linkerbaan doet met zijn of haar (lease)auto zijn jouw zaken niet, waar maak je je druk om? Gefrustreerd dat je zelf geen leaseauto op je werk krijgt?
@parker: wist dat de opmerking zou komen. Nee hoor, ben absoluut niet gefrustreerd dat ik geen leasebak rij. Sterker nog, ik heb een auto met een 42 liter v12 diesel met 1500 pk van de zaak, mag er alleen niet mee naar huis.

De enige frustratie die ik heb is dat er jarenlang alles is gedaan om de autoverkoop te stimuleren dmv bijtellingsregels voor leaseauto’s onder het mom van uitstootverlaging. Echter rijdt het gros van de mensen met een leaseauto zo hard dat de uitstoot ook hoger is en het dus geen zin heeft. De mensen die daadwerkelijk zuinig rijden (de middenklasse in Nederland, die alles zelf betalen) niet geholpen wordt. Was volgens mij een duidelijk verhaal…
Ziet er veel beter uit dan de hatchback vind ik, die oogt wat merkwaardig met die soort van afgehakte achterkant. Betere keus dan een diesel denk ik, zeker qua bedrijfszekerheid en uitstoot
Koppel gecombineerd is 205 Nm ipv 142 dacht ik?
Eerst rijden jullie de Lexus en dan nu weer de Toyota.
Ga er bijna iets achter zoeken!
@jumpman: klopt, Toyota betaalt er grif voor omdat dit de enige twee 14% bijtellertjes zijn in NL die niemand meer wil rijden nu er zoveel betere alternatieven zijn. Toyo NL had dit anders ingeschat en zit nu met een giga restvoorraad die ze dachten kwijt te kunnen raken vóór 31 december, maar d’r komt niemand voor..
Ik ben halverwege de video in slaap gevallen, is mij nog niet eerder gebeurd bij de videos van Autoblog…
Ik vind dit een van de strakkere toyota’s op de nederlandse markt.
Wordt het niet eens tijd dat autoblog volwassen wordt en de geschreven stukjes laat nalopen door een echte redactie? Samen met de reacties van de schoolgaande jeugd komt het geheel soms wat plat en onvolwassen over. Waardoor ik althans de tests minder serieus neem.

Wat voorbeelden:
“Het is allemaal wat aan de lichte kant, maar het is geen onderstuurd hok.” (hok?)

“heb je geen drol aan een hot hatchback” (drol?)

“De Auris is niet het type auto” en recht daaronder:
“Het is niet het type auto” (Begin je zin anders of begin de zin met “Maar het is ook niet etc.

“het laat zich raden welke modus wat doet” (ja, laat de lezer maar raden. Is het teveel moeite het uit te leggen?)

“Het zou nooit mijn persoonlijke keuze zijn maar” (Probeer professioneel te zijn. Vergelijk hem bijvoorbeeld met een al dan niet hybride concurrent en zeg daar wat zinnigs over.)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).