Trok PON de stekker uit de AutoRAI?

Auteur: , 43 Reacties

Het annuleren van de AutoRAI 2017 kwam een beetje als een donderslag bij heldere hemel. Heeft importeur PON hier wellicht iets mee te maken?

Trok PON de stekker uit de AutoRAI?

Persvoorlichter Jacques Geijsen lichtte in de uitzending bij de Nationale Autoshow op BNR één en ander toe met betrekking tot de AutoRAI. De Nederlandse importeur van alles VAG zou namelijk NIET hebben bedankt voor deelname aan de autobeurs, maar is al wel enige tijd met de organisatie in een discussie verwikkeld.

PON zet namelijk openlijk vraagtekens bij de opzet van de beurs, die nu vooral gericht is op de consument. Leuk voor vaders die met zonen ‘een dagje beurs doen’, maar voor de dealers en importeurs is het allemaal minder interessant. Zij lichten de klant immers liever voor in de grote dealerbedrijven, die het gras voor de voeten van de kleine dealer op de hoek hebben weggemaaid. De beurs zou dan weer ideaal geschikt zijn voor een meer zakelijke insteek.

Komt er alsnog een autotentoonstelling in 2017? Geijsen sluit niks uit, maar een show die echt gericht is op het grote publiek komt er waarschijnlijk niet.

Foto via Autojunk43 reacties

Ergens toch wel jammer als het zakelijk wordt. Het is toch juist leuk, op zaterdag met 12 buggies en 14 fopspenen naar de Rai.
@dutchdriftking: Leuk dagje uit, maar ik vond het altijd vreselijk hoe slecht mensen zich gedragen op zo’n beurs. Vrouwen die massaal hun handtassen met enge ritsjes op de motorkap zetten, kinderen die met hun schoenen in de kofferbak gaan staan, mannen met rustassen die tegen de auto’s leunen, brrrr.
Maar goed, daar wordt rekening mee gehouden gelukkig.
OT: Denk dat een meer zakelijke insteek zo’n beurs veel rendabeler maakt, al was het alleen maar vanwege een intensiever klantcontact.
@granlusso: De auto`s zijn na 2 weken beurs inderdaad afgeschreven. Wat gaan die mensen er toch slecht mee om. Ook gooien met deuren, en zich volgas laten vallen in de stoelen. Ze zijn inderdaad heeel lomp.
@dutchdriftking: helemaal afschrijven is niet waar, maar ze krijgen wel veel voor elkaar. Dat de auto’s lichte schade oplopen is logisch en ingecalculeerd. Aan het einde van de dag werden ze in mijn tijd gewoon weer allemaal spin en span gemaakt.

Maar het allerergste is wat ze stelen: bekerhouders, asbakken, hoofdsteunen, krikken, gereedschap, knopjes, zonneschermen en zo’n 50 meter aan deurrubber. Echt bizar.

@gtwillem: Ik kocht in september ’98 mijn allereerste auto(Ik was nog Sous-Chef en het zou tot nu ook de laatste zijn) Een gloednieuwe zwarte Peugeot 206 1.1i XN 3-drs, kaler dan die auto kon gewoon niet.Geen stuurbekrachtiging,geen centrale vergrendeling,geen elektrisch bedienbare ramen en al helemaal geen airconditioning.En omdat ik er eentje met zwarte vernis had besteld moest ik de standaard zwarte kunstof bumpers ook nog even in kleur laten spuiten.Toen ik ‘m bestelde had geen dealer überhaupt een 206 staan dus toen ik op de laatste dag van de AutoRai’99 precies die auto zag staan die had besteld was dat wel gaaf.De volgende middag werd ik door Nefkens gebeld dat m’n auto binnen was.

En dat was geen toeval.

@granlusso: het is wel meteen een kwaliteitstest.
Er stond een keer een Jeep. Het dashboard zat vol krassen door het slechte plastic dat gebruikt was..Het spul kon niks hebben.
Als je zo’n auto koopt dan weet je dat je als koper niet kunt verwachten dat je lang een mooi interieur hebt.
@granlusso: hahaha zo zag ik een rus in parijs het navigatiesysteem weer terug het dashboard indrukken, terwijl dat ding aanstond…of een duitser die ergens had gelezen dat je het stuur van een xk r-s eraf kon halen, dat ging hij dus even proberen
@granlusso: afgelopen autorai was er bij Mercedes een complete stoel losgeschroefd in de CLA, was er bij Ford in de ecoboost van alles gesloopt en ik meen bij Opel was er een embleem van een OPC afgejat. Gaat compleet nergens over hoe mensen daar met spullen van een ander omgaan.
Het leuke van AutoRAI en iedere andere autobeurs is juist dat je met je familie/vrienden een dagje langs alle leuke auto’s kan gaan. Maar ik snap natuurlijk wel dat het voor grote bedrijven dat minder interessant is.
Blegh, wat is Pon toch een rot bedrijf…

Anyway, ik snap het probleem niet zo. Oké, een “plekje” op de AutoRAI is niet bepaald gratis. Dus een merk wil er wel iets voor terug zien. Maar aan de belangstelling lag het afgelopen jaar niet. In het weekend was het rete druk met “reguliere consumenten”. En op doordeweekse dagen is er ruimte zat voor het uitnodigen van zakelijke relaties. Zo gaat dat toch altijd al?
@poes: PON een rot bedrijf omdat de RAI de importeurs niks te bieden heeft. Of in ieder geval niet iets waar de bedrijven op zitten te wachten.

Dan slaat de RAI dus de plank mis, en niet PON.

Volgende keer moet de RAI eerst maar eens in gesprek en inventariseren wat voor evenement de merken willen, dat zijn namelijk de partijen die het mogelijk maken.

Ook de titel is weer lekker haat dragend. de RAI heeft zijn zaakjes niet op orde.
@vr6audi: dat pon een klote bedrijf is weet iedereen die er zakelijk mee te maken heeft. Maar dat heeft niks met dit te maken ;-)
@lekbak: Heb er zelf ook te maken mee gehad. Flink kut inderdaad. Maar het ging erom dat het verhaal en de reactie erop van bovenstaande niet klopt.
@poes: Ja, maar men weet ook dat de volumemerken het niet van die consumenten moet hebben, die kopen namelijk niets (nee, ook niet na de beurs). De zakelijk markt is veel belangrijker
@granlusso:
Dat is wel erg kortzichtig. Ja, het klopt dat het gros van de nieuw verkopen zakelijk zijn. Maar het merendeel van die zakelijke auto’s wordt nog altijd door de individuele consument, de werknemer, uitgekozen/samengesteld.
@poes: Voor de beleving is het goed, maar ik heb echt grote twijfels wat de daadwerkelijke opbrengst van de RAI is op dit moment en in deze vorm. Mag wel wat veranderd worden.
@poes:

Je bedoelt de rai een rotbedrijf .. anders begrijp ik je context niet. Als beursaanbieder moeten zij een succesvol concept kunnen bieden. Helaas moeten commerciele bedrijven nou eenmaal geld verdienen
Weet iemand of er ook winst wordt gemaakt? Die merken moeten natuurlijk betalen, de zaal wordt afgehuurd. Maar wat wordt met de winst van de ticketverkoop gedaan en eten etc. Kan je daar dan niet de lasten voor de merken mee verlichten?
@stino: Zo ver ik weet, organiseert de RAI een bepaald evenement wat met een bepaalde hoeveelheid animo door kan gaan. De merken die zich aanmelden, betalen een bepaald bedrag aan de RAI. Verder krijgt de RAI de opbrengst van de kaartjes en waarschijnlijk de opbrengst (Of een deel als het uitbesteed wordt) van de consumptie’s.

De merken hebben dus weinig oor naar hoeveel mensen er komen, als er maar pers komt waar ze aandacht van krijgen. Daar promoten ze namelijk het best.
De bezoekers die de RAI bezoeken komen vaak alleen om dikke auto’s te zien en om een dagje uit. Niet om echt een auto te kopen of zich te oriënteren. (Gebeurt online)
@vr6audi: Het spijt me zeer, maar er staan een paar fouten in je betoog.
De organisatie RAI organiseert de AutoRAI. Importeurs kunnen ze zich inschrijven tegen een bepaald bedrag per m2. Alle opbrengsten gaan naar de organisatie. Dat klopt.

De importeurs (niet de merken) hebben wel degelijk animo om op een beurs te staan. Je kan namelijk je gamma bij een breed publiek laten zien. De persaandacht is mooi meegenomen, maar van ondergeschikt belang. De AutoRAI is geen Salon van Geneve of IAA: er staat weinig nieuws.

De bezoekers komen wel degelijk om zich te orienteren. Zeker door de weeks zijn de klanten een stuk serieuzer. Het voordeel van de AutoRAI is dat alle auto’s er staan. Dus je kan je shortlist samenstellen en de modellen met elkaar vergelijken. Nu moet ik toegeven dat dit op een AutoBoulevard ook van toepassing is, maar dat is niet onder één dak. Daarbij is de drempel voor een beurs lager. Verkopers in een showroom is toch anders dan een guitige beursdame.

Daarbij geef je aan dat auto’s tegenwoordig online verkocht worden. Als er een product zich lastig online laat verkopen, zijn het wel auto’s. Ik ken niemand die zijn auto online heeft gekocht. Daarbij zie ik bij de configurators ook geen ‘BESTEL NU!’ knop. Je wordt doorverwezen naar de dealer met een code van je samengestelde voiture.
Ik bedoel het niet vervelend maar ik ben het niet eens met je gestelde mening.
@gtwillem: Dat online was op de oriëntatie gericht, misschien was dat niet duidelijk.

Verder heb je gelijk dat je tastbaar kunt vergelijken, vind ik zelf altijd wel fijn. Maar toch heeft de consument altijd al onderzoek gedaan voordat ze gaan vergelijken.

Het aantal consumenten wat de autorai een doorslaggevende factor vindt mbt het kopen van een bepaalde auto, zal zeker lager zijn dan dat er betaald word voor zo’n plaats. En is dus niet rendabel.

Mocht het zo zijn dat de AutoRai meer zakelijk word, kan dat veel meer geld opleveren voor bedrijven. Je zegt het zelf al, AutoRai is geen IAA of Geneve en dus weinig interessant voor bedrijven mits het deze insteek blijft.

Het grootste deel van de bezoekers komt er gewoon omdat het er is, en zullen het ook niet missen als het er niet meer is. Verder was het geen betoog.
Ja joh, die stomme consumenten ook… Wat moeten die nou op een autobeurs… Die kopen toch niks. En aan relatiebeheer werd nooit wat gedaan op de AutoRai… Geen merk die z’n klanten daar uitnodigt voor een hapje/drankje als blijk van waardering. Dus lekker een leasemaatschappij bijeenkomst van maken. Lekker brallen met de rest van de rode broeken brigade.
@E34M5Touring: Inderdaad, die fokking consumenten, daar heb je niks aan! Relaties en VIP’s daar gaat het om. Idem met de autosport, lopen die consumenten en lie… *kots* liefhebbers ook constant in de weg!
Ik kan het op zich heel goed begrijpen. Niet zozeer omdat ik een PON-liefhebber ben en alles wat niet VAG is inferieur acht, maar om de heel simpele afkorting: ROI. Return on investment. Het moet allemaal wel de moeite waard zijn.

De klant kan tegenwoordig op veel meer manieren ingelicht worden over auto’s, in tegenstelling tot alles langer dan 15 jaar geleden. Dus statisch een paar auto’s neerzetten is niet meer 2015. Beetje beleving, espressootje, beetje sturen, zorgen dat de klanten meer betrokken worden: dat werk.

Ten tweede denk ik dat de regel dat officieel ‘er niets verkocht mag worden’ afschaft mag worden. Als de AutoRAI ervoor zorgt dat je 10 auto’s per dag kan verkopen, heb je een betere ROI. En waarom geen Okasies meenemen? In Brussel is het bij Het Salon de reden van bestaan (althans tot een paar jaar geleden, weet niet of ze het nog steeds doen). Elke avond de verkochte auto’s eruit rijden en aanvullen met vers materiaal.

Het zakelijke aspect mag zeker niet vergeten worden. Dus als je van de 10 dagen de eerste twee speciaal voor de zakelijke markt doet, kom je al een heel eind. Daarbij kun je de AutoRAI ook combineren met de AutoVak Beurs (ver gegrepen) en de BedrijfsautoRAI. De ruimte is er en veel importeurs hebben zowel personenauto’s als bedrijfswagens in het gamma.
@gtwillem: Klinkt als een goed idee. Zo wordt de beurs stukken rendabeler, en voor de liefhebber die gewoon even overal aan wil voelen blijft er een beurs. Leuk!
@gtwillem: Ik ga het graag met je uitwerken. Verandering is altijd nodig, we kunnen wel huilie-huilie gaan doen omdat het dagje uit van een aantal gezinnen bijna eraan gaat, maar dat is naïef.
@gtwillem: Ideetje: neem geen enkele echte auto mee naar je stand, maar maak van al je modellen een kinderversie, waarmee kindjes van 8 tot 12 wat kunnen rondrijden op een speciaal parcours. Wedden dat die kleine mannen die auto wel verkocht krijgen aan hun pappie? En dat je 10 jaar later het grootste merk wordt?
Wat walg ik toch van dit bedrijf. PON sponsort half Nederland al, getuige AutoWeek (sorry jongens voor dat lelijke woord), de politie, Enzo Knol, Gazelle, en ga zo maar door.
Geen wonder dat het zonder steun van papa PON niet doorgaat.
@janjaspar28: Je walgt van PON omdat ze dingen mogelijk maken die anders niet mogelijk zijn?

Volgens mij blijft sponsor zijn een keuze, en geen verplichting.

Jaloers op de mensen die wel hun droom kunnen uitoefenen door PON?
@janjaspar28: nog even een glas melk en dan naar bed.
@alfablog: colaatje en bakje chips voor de TV bedoel je. Lekker Jeeps en Lancia’s kijken op NPO 1.
@janjaspar28:
Als je bitch wilt chillen is het geen probleem en ik kom niet alleen, want ik heb jeeps en lancia’s, Jeeps en lancia’s, jeeps en lancia’s.
Vooral zo door gaan als PON, heb je een gouden toekomst…..achter je.
@desjonnies: nou ben ik van mening dat pon werkelijk een belachelijk bedrijf is wat betreft de omgang met relaties en klanten en wat betreft service. Maar wat heeft dat ermee te maken dat ze de rai niet meer zien zitten?
@vr6audi:
Pfff, stom eens met je fanboy reacties.

Pon is simpelweg geen fijn bedrijf. Niet voor hun dealers, niet voor de consument. Succesvol zijn ze inderdaad wel ja, meeliftende op het succes van VAG.

Echter, PON heeft momenteel in NL veel te veel macht. Daar is dit bericht een mooi voorbeeld van. Als PON er geen brood in ziet (want er wordt niet GENOEG aan verdient of hun eigen feestjes zijn lucratiever) dan komt meteen het hele evenement in gevaar.

Dat de consument er niets te zoeken heeft, zoals je eerder betoogde, is wel erg kortzichtig. Ik ga ook niet direct naar de AH rennen als ik weer een wasmiddelreclame zie, of een advertentie-uiting van Red Bull langs zie komen. Toch worden daar miljoenen in gestopt. En dat is niet omdat de desbetreffende bedrijven er onder de streep niets aan overhouden…
@poes: Dat je zegt dat PON te veel macht heeft, komt dat omdat PON goede zaken doet (Ja, hun after-sales is kut, maar marketing en dealtjes met bedrijven/lease maatschappijen zijn zakelijk gezien gewoon goed) of omdat andere merken dat schijnbaar niet genoeg doen. Want anders was de machtsverdeling wel anders lijkt me.

Stel je eens voor dat jij voor de keuze stond, met aandeelhouders hijgend in je nek. Of je verliest geld op zo’n 3e ranks beurs (Ja, want dat is het), en verliest het vertrouwen van je aandeelhouders omdat je een strategie’s domme keuze maakt en de waarde van het bedrijf keldert. Of je kiest ervoor om het niet te doen en het geld en vertrouwen in je zak te houden.

Verder zal het echt niet zo zijn dat PON heeft afgezegd en alle andere merken er wel brood in zagen en het daarom niet door is gegaan.

PS: Jammer van dat fanboy gedoe, ik stap van audi naar BMW of mercedes over binnenkort. (Erg slechte ervaring met de service van een VAG dealer) Maar PON heeft niks met fanboy te maken.
@poes:
Een beurs is per definitie een commercieel evenement. Als PON er dan geen commerciële waarde inziet, waarom zou je er dan in vredesnaam heen gaan?! En ja, als de VAG automobielen niet komen is het inderdaad rustig op de beursvloer. Is dat schuld van PON dan? Het is potverdikke geen liefdadigheid. Te veel macht, pffffff….

ASML, die heeft macht.
“Concurrenten?wat zijn dat?”
Ze zijn hun eigen concurrent want ze moeten blijven presteren. Continu. Dát is macht. Een handelsonderneming wat een beursje niet door kan laten gaan, dat is geen macht……..
Ik ben niet zo vaak naar de AutoRAI geweest, maar de laatste keer heb ik toch 1 van de auto’s gekocht die ik daar vergeleken heb. Voordeel is toch dat je in korte tijd irl kunt vergelijken.
Reclamespotjes en advertenties kosten ook klauwen met geld. Als het om de centen gaat dan kunnen er ook wat soberder en kleinere stands gebruikt worden.
Mooie foto! Door wie is die gemaakt?
Jammer dat z,n kut bedrijf als pon zich weer eens ergens mee bemoeid en weer invloed heeft op nl het is in mijn ogen een corrupt bedrijf. Niks meer en niks minder
vreemd, pon wil graag een evenement gericht op de zakelijke markt. Jarenlang heeft Amsterdam Rai een dergelijk event georganiseerd onder de naam fleet expo. Echter, Pon heeft hier nooit aan willen meedoen. Pon staat garant voor 25% marktaandeel in Nederland. Zonder Pon kan een Auto rai helaas niet bestaan. Zeer spijtig voor de bezoeker/consument.
De auto RAI gaat niet door…..nee dat klopt wel, de beurs zou er moeten zijn om de consument alle mogelijke modellen te vergelijken en uiteindelijk een aankoop te doen. Maar zo zit het niet meer in elkaar. De door ons aangestelde, irritante, overheid voert een beleid waarbij zij bepalen welke soort auto,s wij kopen. n.l. De hybride auto,s en de elektrische gebakjes. Wanneer mensen een keuze moeten maken is de financiële factor vrijwel altijd doorslaggevend. Een stand op de RAI kost een vermogen, dat moet terug verdient worden. En dat gaat niet lukken met deze oneerlijke concurrentie. Kortom; de overheid bepaalt tegenwoordig hoe het Nederlandse wagenpark eruit ziet omwille van het milieu…hoe schijnheilig kun je zijn, we hebben 11 kolencentrales in dit land? Die stoten gezamenlijk 90 megaton CO2 uit, 1100 ton fijnstof vergelijkbaar met 40 miljoen auto,s. Hoe durven deze eikels met droge ogen dit beleid te voeren?????
Wat vaag weer, niet alles draait om geld zou ik zeggen tegen de familie Pon. Het is gewoon een tentoonstelling met entree voor liefhebbers die daar enorm van genieten

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).