Verkeerslichten in Brussel zijn te Vlaams

Auteur: , 43 Reacties

Je blijft lachen met onze zuiderburen. Zo is er momenteel in Brussel grote ophef over verkeerslichten die blauw met geel geverfd zijn. Dat zou namelijk duiden op een stille infiltratie van Vlaanderen in Brussel.

Verkeerslichten in Brussel te Vlaams

Emmanuel De Bock (FDF) gaat zelfs zo ver dat hij om het ontslag vraagt van vervoersminister Brigitte Grouwels (CD&V) die verantwoordelijk is voor de nieuwe laag verf op de verkeerslichten. De Bock heeft het helemaal gehad.

“Na de mangogeel-zwarte taxi’s, verft Brigitte Grouwels de verkeerslichten nu geel en donkerblauw. Nu is er geen enkel visueel verschil meer tussen Vlaanderen en Brussel.”

Er wordt zelfs gesproken over “een Vlaams paard van Troje” omdat het blauw te donker zou zijn, en geel en zwart zijn uiteraard de kleuren van Vlaanderen. Als proef zijn momenteel 16 verkeerslichten blauw en geel geverfd.

Het doel hiervan is de Brusselse identiteit en de veiligheid verbeteren, want dankzij de gebruikte kleuren zouden de verkeerslichten beter zichtbaar zijn. (via: brusselnieuws.be)43 reacties

Wie wordt er Vakantieauto van het jaar in de FUN categorie, bekijk het HIER!
Brussel is toch officieel Vlaams?
Er zijn alleen een hoop (Franstalige)Walen gaan wonen dacht ik
@300zx6r: Is ook zo… maar de Walen zien dat helaas anders…
@xilver:
Ik meen toch te weten, dat het gewest Brussel zelfstandig is en noch van Wallonië, noch van Vlaanderen is, al heeft het niet dezelfde juridische status. De taalverhouding ligt op ca 80% Frans en ca 20% Vlaams.
@9000cse:

Verander dat maar in 30% Engels, 10% Afrikaanse talen, …

Het punt is wat ooit ‘Broekzele’ hete schrijft men nu als ‘Bruxelles’ ik denk dat het duidelijk is wie er de overmacht heeft.

Maar dat maakt zulk een belachelijke discussie niet minder belachelijk.
@300zx6r: Brussel is de officiële hoofdstad van België, de Vlaamse Gemeenschap, de Franstalige Gemeenschap, en Europa.

Het is vele dingen, en “Vlaams” is er één van. Maar bijlange niet het enige…
Robbie, je toon staat me niet (nooit/nimmer) aan tegenover de Vlamingen. Als je er geen verstand van hebt moet je er niet over ‘schrijven’
@lowlow: dit is toch gewoon lachwekkend? Nog hilarischer dan onze pieten discussie!
@lambo4all: Niet als je in België woont hoor, dan is er niks lachwekkends aan deze discussie…
@potver7:


Ik woon in België ik lag mee dood en ik huil ondertussen ook een beetje wetende dat m’n belastingsgeld aan zulke onzin verspilt word.

Het ergste is niet dat hier straks 6 regeringen over moeten gaan debateren. (niet dat dat geen geld verspilling is) Maar wel dat er hier een onderzoekscommisie over zal worden samengesteld.
Die niet als taak heeft om te bewijzen hoe belachelijk dat dit is maar wel om te bepalen hoe blauw iets mag zijn voordat het te vlaams word.

Lang leve incompetentie en verspilling.
@potver7: tegenwoordig zijn we het al gewend dat we als Belg weer eens door de grond willen zakken van schaamte bij het lezen van zo’n dingen…
@lowlow: Vlaanderen is juist niet de bekritiseerde partij in dit stuk, de Brusselaars zijn zo te lezen te maf voor woorden.

Als je dat al niet uit de tekst kan destilleren moet je er niet op ‘reageren’.
Verf ze nou gelijk oranje.
@rob68:
Alsjeblief niet Rob, straks denken ze nog dat die mafketels in Brussel bij Nederland horen.
Ik wil het rood van de verkeerslichten verbieden, dat is een sluipende infiltratie van Wallonië in Brussel.
Jaren geleden, bijna 20 denk ik, is er besloten om de verkeerslichten (de palen) van kleur te veranderen. Tot toen waren ze overal rood/wit.
Er werd besloten om ze geel/zwart(NIET BLAUW) te schilderen. Overal in belgie is dit gedaan, op enkele plaatsen na.
Als die kutwalen hier vinden dat Vlaanderen te veel inneemt, dat ze dan een scheiding aan vragen! Maarja, als er een Vlaming over begint dan staan de walen weer es op hun achterste poten!
@saxoke: Je vergist je. De beslissing van rood-wit naar geel-zwart is alleen voor Vlaanderen genomen. Ik denk dat het Sauwens was, die toen nog in de VolksUnie zat; en later bij de Tjeven moest opstappen omdat ie vriendjes maakte met oud-SS’ertjes…
@Esprit_de_Flandre: nooit geweten dat t alleen voor vlaanderen was. K dacht voor heel belgie. Op sommige plaatsen zie je toch nog ooit rood/witte staan in Vlaanderen.
K begrijp echt ni waar sommigen zich druk in kunnen maken. Voor mijn part maken ze ze in het pimpelpaars met gele en groene bollekes.
De nummerplaten kwesti van enkele jaren geleden was ook zo achterlijk da het groot was.
@saxoke: Dat er nog rood-wit langs Vlaamsche wegen staat is omdat ze geen 100den miljoenen wilden uitgeven om alle palen meteen te herschilderen (want verspilling). Dus hebben ze het gewoon zo gedaan dat elke paal die vervangen wordt in geel-zwart wordt gezet. In feite kost het hele plan dan helemaal niets. Degene die er nog staan zijn dus gewoon 20+ jaar oud.

En ja, het is soms verbazend hoe gevoelig een kleurtje of een woordje kan liggen in ons landje…
Dit gaat toch gewoon helemaal nergens meer over. Je hoort hier in Nederland vaak alleen het slechte over de relatie tussen de Vlamingen en de Walen, maar is de gewone Belg daar dagelijks nou ook mee bezig? Zoja, dan kan je er als land toch beter mee kappen.
@gv93: Nee dat is het juist… niemand houdt zich met deze verschillen bezig, enkel de overheden en de partijen voelen zich nuttig genoeg om hierover te discussiëren.
@xilver: Dit is pertinent onjuist. Een aanzienlijk deel van de bevolking staat hier echt wel bij stil.
Ach ja, blij dat ik niet in belgië woon zodat ik er alleen maar om kan lachen en niet zorgen hoef te maken dat mijn land geregeerd wordt door een stel domme apen… Al hoewel… Om nou te zeggen dat we hier een geniale regering hebben… Laat maar…
@guusboum: Domme apen niet beledigen hé… da’s nog een hoge inschatting van onze regering die je maakt.
Ach, als die vent zich daar druk over maakt zullen alle andere problemen wel opgelost zijn denk ik? Top dus!
Ik heb een klein bedrijfje in het Vlaamse Halle vlakbij Brussel, bijna de helft hier spreekt Frans en doet geen enkele moeite om zich aan te passen. Zowel in Halle als in Brussel ervaar ik zo wat dagelijks de arrogantie van dat Franstalige volkje dat zich superieur voelt, met onze 1ste minister als voorbeeld die mij persoonlijk bedankt heeft voor de steun die ik het land verleen dankzij zijn belastingen die hij verhoogd heeft voor mij als zelfstandige, het gaat hier om duizenden euro’s per jaar…
Sommigen zullen mij waarschijnlijk objectiviteit verwijten => ik denk het niet, mijn vriendin is een Waalse die in Brussel woont en hard haar best doet om Nederlands te studeren.
@Volvo_440_turbo: met Frans kom je heel wat verder en
Belgie is drietalig! Kan de Duitstalige Vlaams of Frans? Allemaal lachwekkend mensen zoals jij.
@Volvo_440_turbo: als je je eigen reactie terug leest zie je de kern van het probleem: Franstalige Belgen. Iemand die Frans is (wat de Walen zijn zou ik zeggen) kun je er vanuit gaan dat ze arrogant en eigenwijs zijn, dat zijn de Fransen gemiddeld gezien ook. Hulde voor je vriendin trouwens, iemand die een andere taal wil leren als hij of zij er komt wonen kan ik zeer waarderen. Jammer dat het al lang niet meer vanzelfsprekend is.
Als Ollander valt me één ding op: de naam van deze FDF-volksvertegenwoordiger doet toch vermoeden dat er ook de nodige infiltratie van Vlaanderen in zijn familie heeft plaatsgevonden. Heeft hij nog wel recht van spreken, of heeft-ie alle familiebanden resoluut doorgesneden en loopt er een verzoek om zijn achternaam te veranderen in Du Bocque?
Eigenlijk is het probleem Russen Walen en Vlamingen gewoon lachwekkend. Ik heb nog nooit problemen gehad met een Waal. Vlamingen die kunnen elkaar al niet hebben als er 1 van Maaseik is of 1 van Aldeneik.
En ik ben Fier dat ik Frans kan. Wat moet een Franstalige met Vlaams???
Dat het probleem gevoelig ligt, is gewoon een feit en de spanningen, die de verschillen met zich mee brengen kunnen erg hoog oplopen. Denk maar eens aan de Voerstreek.
Zelf heb ik als Nederlander nog nooit problemen gehad met Walen. Wel met Vlamingen. Twee voorbeelden:
– In Antwerpen werd ik verzocht een café te verlaten en weigerde men om me te bedienen, omdat ik “nen Ollander” was. De naam weet ik niet meer, omdat het al zo’n veertig jaar geleden is.
– Ooit zaken willen doen met een Bruggenaar, die een zaak had in Brussel. Twee en een half uur Frans met de man gesproken. Toen ik weg wilde gaan kwam net zijn vrouw binnen en zei hij in onvervalst Vlaams: “Mag ik u eventjes voorstellen aan mijnheer ……. uit Holland?” Ik stond perplex en vroeg, waarom we ons gesprek in het Frans hadden gevoerd. Zijn antwoord: “Ik ben dan wel nen Bruggeling, maar we zijn hier in Brussel, hé?” Nooit meer geweest verder!
Och België heeft de walen.. wij hebben de Friezen. Ik stel voor om die 2 groepen samen te voegen te verhuizen naar Groenland hebben we 2 vliegen in 1 klap geslagen
Wat een zever ‘geel-blauw’ is te Vlaams! In Scandinavië zie je bijna geen witte strepen op het wegdek of verkeersborden met een witte achtergrond, zij gebruiken geel. Geel valt gewoon beter op in de winter maanden.
Als Leeuwarder ben ik hier voorstander van. SCC!
Geel valt gewoon op…
En verder is het normaal dat een kleine regio, gesandwiched tussen Vlaanderen en Wallonië, invloeden krijgt van beide regio’s. Maar Vlaanderen en Wallonië leven hoe langer hoe meer op gespannen voet. Men zegt bijvoorbeeld dat Wallonië financieel overeind blijft dankzij Vlaanderen (ik neig daar akkoord mee te gaan)
@F1Tim: dat is wat men u( simpele ziel) probeert wijs te maken. Wallonië heeft veel meer mogelijkheden dan
Vlaanderen, wacht maar af.
@F1Tim: elke dag geeft een Vlaming 3,5 euro aan een waal. Dat is de harde waarheid en maakt mij (Vlaming) best wel boos.
@Carreza: zeverij ik pakjes….. De Vlaming heeft niks aan niemand. Jij bent weer zo een geit en mee bleit!
16 stoplichten. het lijkt mij dat er in Brussel wel meer dan 16 stoplichten staan. Wat zijn die dan? Rood/ wit gestreept?
Beetje een zelfde soort discussie als met de nieuwe nummperplaten. Die mochten ook niet geel zwart zijn omdat dit te vlaams zou zijn. Je kunt je er maar druk om maken. Doe het dan nautraal, alle stoplichten in het hele land rood/ wit gestreept of, zoals in Nederland en andere landen, zwart/wit.
Niet zo gek aangezien Brussel in het Vlaams gewest ligt. Decenia lange verfransing is schijnbaar geen probleem maar bij de minste of geringste vernederlandsing gaat men gelijk piepen.
En ook nog van drie jaar geleden in België: er zouden nieuwe nummerplaten komen. Een studie wees uit dat gele nummerplaten met zwarte letters of cijfers het best leesbaar is, maar wederom stonden de Walen op hun achterpoten. Dat was te Vlaams, terwijl Luxemburg en de helft van Frankrijk met zo’n nummerplaat rondrijdt, en uiteraard ook onze noorderburen en de Britten… Dus hebben ze dan maar beslist om de witte platen te behouden maar de rode karakters erop wat donkerder te maken…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).