BMW’s geschiedenisles over de E36 3 Serie [video]

Auteur: , 69 Reacties

Het is misschien wel de minst geliefde 3 Serie van allemaal, deze E36, maar het houdt BMW niet tegen om in een video de knappe koppen achter de ontwikkeling van deze Dreier aan het woord te laten.

BMW E36

Ten opzichte van de hoekige E30, die liefst elf jaar in productie bleef, was de E36 een heuse revolutie toen deze in oktober 1990 werd gepresenteerd. Het hele design stond in het teken van aërodynamica en de derde generatie 3 Serie wijkt af van alles wat BMW op dat moment in de showroom heeft staan. Zo gaan de vier kenmerkende ronde pitjes voor het eerst schuil achter een vierkant stuk glas en zijn de nieren meer geïntegreerd in de carrosserie dan voorheen. De vraag is of het alleen de designelementen zijn van BMW zelf die door sommigen niet worden gewaardeerd, of dat het met toevoegingen van menig bestuurder te maken heeft.

Helaas voor de liefhebbers van het speelse karakter van de E30: dat ging bij de E36 voor een deel verloren. Nog altijd was het Dreier het sportiefste jongetje van de klas en het wat voorspelbaarder weggedrag legde BMW geen windeieren: de E36 werd een groot succes. Daarnaast plaveide de E36 de weg voor de E46, die duidelijk voortborduurt op de weg die met de E36 was ingeslagen. Voor BMW genoeg reden om de E36 te eren met een video en die check je natuurlijk op autojunk!69 reacties

Bij dit model lijken de achterwielen op de 1 of andere manier altijd kleiner dan de voorwielen.
@mashell: En tevens lijken de nieren nooit lineair te lopen..
Niks gaat boven een echte BMW M3 3.2 (E46), of de legendarische BMW M3 E30.
Een gave E36 M3 spuug ik niet op.
@rufctr01: Wat zeg je dat heerlijk plastisch. :)
Mooie wielen, M-pakket, verlaging en je een hebt een uiterlijk (en een stance, oei oei oei, héérlijk) waar je u tegen zegt! E36 is een favorietje van me!
@rd1991: inderdaad! Ik ben net eigenaar van een E36 328i, die naast mijn E46 328i komt te staan. Beide heerlijke auto’s, maar de E36 is beduidend speelser dan een E46. Veel en veel meer karakter op het achteras. De E46 heeft stuk meer grip op het achteras, wat een veiligere wegligging ten goede komt. Samen met systemen als ASC/DSC, een stap voorwaarts in veiligheid. Bij de E36 had je dit allemaal niet. Dan komt het toch aan op de bestuurder, hard rijden in een E36 komt dan ook vooral terecht bij de bestuurder, wat het vooral leuk maakt.
@jzaero: acs heeft de e36 328i toch ook?
Mijn 323i had het wel.
Toen deze auto nieuw verkocht werd was tie echt mooi..
Ik weet niet of andere hetzelfde ervaren maar zo’n 3 serie e huppelepup straat een blok triestheid uit, ik heb niks tegen 90’s bakken, integendeel ik vindt ze geweldig! Maar als ik dan toch zo’n wagen moest kiezen werd het voor mij een Opel calibra.
@henkhupelschoten:
Nu vind ik de e36 een van de minst begeerlijke Bmw’s ooit gemaakt.
Maar een Opel Calibra, nee dan nog liever een Multipla of een Smart Fortwo…
@henkhupelschoten: als zo’n E36 juist uitgevoerd is, met M-pakket en mooie passende wielen, dan is het een zeer leuke auto, met standaard bumpers valt er niet veel te zien nee.
Knap hoe tijdloos sommige ontwerpen kunnen zijn, bij deze drie serie zie je het er niet vanaf dat dit een ontwerp van zo’n 25 jaar geleden is. In de juiste uitvoering en kleur nog steeds een mooie verschijning.
Ik blijf het een mooie auto vinden. Jammer dat je, zelfs als je een net exemplaar rijdt, toch al snel voor petjesvolk of sjonnie aangezien wordt. En op zich is daar niks mis mee als je een pet draagt of Sjonnie heet, maar andere mensen zijn daar meestal niet zo blij mee.
@Edge: Het overgrote deel van de sjonnies is ondertussen echt wel op de e46 overgestapt hoor, van de e36’s die nog resten zal het overgrote deel wel origineel blijven. En godzijdank richten ze nu ook meer en meer hun pijlen op audi :)
Minst geliefd. Ik hoor dat vaker. Hoezo? Heb diverse gereden. 4pitters, 6 pitters en de M3. Vond het echt een fijne auto. Scherp en als 325i een van de best klinkende stock BMW’s ooit vind ik. Vind de E46 comfortabeler maar ook softer. En qua design, ik vind het nog steeds een mooie auto. Nette zijn er bijna niet meer maar ik zou zo een mooie 325i rijden. Voor dr bij. Dingen kosten geen drol meer.
@E34M5Touring: Ga dan voor een 323i of 328i, die blokken zijn veel fijner door de vanos.
@bofkont: ik heb zelf 3x 328i cabrio gehad, maar de 325i klinkt iets beter
@e34m5touring: Persoonlijk vond ik de 318is het fijnste als puur om scherp sturen gaat. De 6 pitters kon je echt goed vernemen dat er meer gewicht in het voorfront lag. Ook bij de 6 pitters werd er een vliegwiel in gestopt van een trein om de motor comfortabeler te maken…
@bassx: Ik vond de 318Is leuk rijden maar je mist wel het koppel van de 6pitter. 320i en 318Is scheelt maar 5pk (ff uit het hoofd) maar qua koppel wel meer. Die 318 moest je verder doortrekken om de performance dr uit te halen.
@E34M5Touring: ooit met een vriend met een 318i in 6 uur en een kwartier van Apeldoorn naar Bern gereden… Vanaf dat moment wel onder de indruk van de kwaliteiten van BMW, alleen vind ik ze vaak lelijk en de lui die zo’n ding hebben daar voel ik me vaak ook al niet echt bij thuis.
@w0o0dy: Ja goed, gros van de E36’s zijn inmiddels wel op dat ‘niveau’. Blijft wel een goedkoop ding waar je enorm veel lol mee kunt hebben. Ze zijn niet voor niets zo populair bij Race/Drift scholen etc. Maar ’t moet je wel passen natuurlijk.
@w0o0dy:

DAT is idd een van de grootste redenen om van die wagen weg te blijven.

Leuke wagen maar niet leuk genoeg voor dat stigma.

Maar, dankzij euuhm ‘dat volk’ zijn performance onderdelen voor dat model wel een stuk goedkoper dan die van een c-klasse, ford siera, opel omega,…
Langst de andere kant heb je die dan wel weer nodig want het chassis en de ophanging van de E36 zijn redelijk slecht ontworpen.
@E34M5Touring: Ik had de 318is met meer koppel (facelift model). Volgens mij was dit ook een 1.9 en geen 1.8 motor. Mede te danken aan een luxere uitvoering was de 320i 200+kg zwaarder (bij gelijke uitvoering 150kg) dan de 318is die ik had. Het 10nm meer koppel was dan ook verwaarloosbaar. Voor alle dagen was de 320i wel het fijnst maar op een track day was de 318is toch echt sneller.
@bassx: Ik heb alleen met die 145pk 1.8i gereden. Die motor zat al in de laatste E30’s geloof ik. Zou goed kunnen dat die 1.9 beter is. Ik vond de 320i fijner rijden, gaf het gevoel dat ie minder hoefde te werken dan de 1800. Maar dat is persoonlijk. Kan me voorstellen dat ie wel iets lichtvoetiger is op een circuit.
Op ab is het zo te lezen niet de minst geliefde.
Mooier dan de E30. Alleen jammer dat 95% van de exemplaren die je nu ziet enorm zijn verkracht, met een Remus uitlaat, verlaging, booskijkers, Halfords velgen, M3 spiegels waar ze niet horen en ga zo maar door. Zo’n ding hoort helemaal origineel te zijn en dan is ie perfect.
via Android app
Ik rij al 3 jaar heerlijk rond in een e36 en sinds 1.5 jaar ook nog eens met een heerlijk soepele 6 in lijn. Wil binnenkort zelf een e36 m3 3.2 aanschaffen
@smartye36: als je een nette goeie kan vinden zeker doen, heb ik zelf ook altijd gewild! 3.0 m3 gereden die valt best mee, beter een 3.2 evo stijgen zelfs in waarde heerlijke auto
Geweldige wagen vind ik het steeds, mits volledig origineel, en dan worden ze ineens vrij schaars.
Heb zelf een volledig originele E36 323i coupe gehad van 1997, zeer fijne wagen en ook zeer betrouwbaar. In de kleur madeira violet paars.
http://www.autoweek.nl/autoreview/17609/bmw-323i-coupe-executive

Daarna nog 3 stuks E46 gehad, en dat vind ik persoonlijk de mooiste 3 serie ooit gebouwd.
@bofkont: heb je die z3 coupe nog ooit gekocht. Daar ben ik momenteel naar aan het kijken.
@mbeye: Nee dat zat wel in de pen, maar is er niet van gekomen, waren toen nog de te duur voor mij. Maar nu binnen bereik, dus dat zou nog best eens kunnen.
Maar goede keus man, ik zou het doen :)
@bofkont: Te duur? tsja we hebben niet allemaal een budget van 500 euries he ;)
@mopar: Kijk nu maar eens goed wat een knappe Z3 coupe doet.
Dat gaat een 300c niet halen als die net zou oud is.
@bofkont: Een in gelimiteerde oplage gebouwde coupe met een Sedan vergelijken…..tsja Rene, dacht toch echt dat jij wel wat slimmer was. Kijk maar eens wat een 10 jaar oude E klasse vandaag waard is, dat ligt echt niet zo ver van een 300C af als je denkt.
@bofkont: kijk dat is een mooi exemplaar!
@e550: Bedankt :)
Trouwens prijzen van een nette originele E36 M3 gaan de laatste 2/3 jaar ook ineens raket tempo omhoog.
Nog steeds een prachtige verschijning, de vormgeving spreekt mij nog steeds aan.
E30 is de favoriete, maar dit is wel een fijne auto. Als klein jongetje mocht ik mee in een dikke coupe en later in verschillende mogen rijden. Laatste x was in een 328 cabrio op M onderstel. Man wat een fijne bak! Bij een 328 kun je ook makkelijk de klep in de uitlaat blijvend openzetten :)
De minst geliefde? Nee hoor, een heerlijke 90’s bak van toen het nog goed ging bij de designafdeling van BMW. Één brok nostalgie voor mij.
Lang…lang…lang geleden, toen de dieren nog spraken, maakte BMW nog mooie auto’s.
Het interieur, en dan met name het dashboard en de middenconsole hebben me nooit kunnen bekoren.
@e1000bmw523i: voor mij juist het interieur 1 van de beste
Velgen op de foto lijken wel op de velgen van een Continental GT van de eerste serie.
Prima auto, mits in goede conditie.. 2e hands een auto met een waslijst aan zwakke punten.. Puur voor de liefhebber..
De minst geliefde 3 serie is een beetje als het minst geliefde victoria’s secret model…beide zijn geen straf om te rijden.
Ik zal wel bevoordeeld zijn omdat ik er zelf een bezit, maar de sedan is bij deze generatie toch veruit de mooiste carrosserievariant. Het ziet er allemaal zo heerlijk coherent uit, alsof de auto uit een groot blok staal is vervaardigd.
@humpyourdog: …als M3 natuurlijk helemaal leuk! Doe mij dit schitterend exemplaar maar: http://nl.ww3.autoscout24.be/classified/264133929?asrc=st|as
Er staan ongeveer een ziljoen E36’s te koop, voor heul, heul weinig. Ik zag het ook wel zitten. Want stoer, BMW en achterwielaandrijving enzo….

Gelukkig op tijd bij zinnen gekomen en niet voor prikkie zo’n hok gekocht. Want dat zijn ze die goedkope E36’s; hokken. Niet zomaar hokken, nee, afgetrapte hokken. Dat weerhield mij om er eentje te kopen.

Dus toen kocht ik maar een niet afgetrapt Japans hok, die ik vervolgens zelf maar ging aftrappen ;-)
@Rob: Dr stond een tijdje terug een 1st owner 323i coupe met 146.000km op de klok op MP. Origineel NL auto, geen dikke wielen, geen tjoening bumpers. Gewoon snaar strak. Voor 2 rooitjes ofzo. Zo’n ding rij je rustig een paar ton op. Had hem moeten kopen, dingen zijn zeldzaam.
@E34M5Touring:
Ondertussen ben ik een beetje aan het rondkijken naar een nieuwe automobiel. Na drie jaar trouwe dienst van mijn zakjapanner wil ik wel wat anders. En stiekem staat zo’n E36 toch weer op het “misschien-lijstje”. Ik blijf het toch wel een mooie wagen vinden, wel als sedan. Die coupe’s en cabrio zijn mij te ordinair.

Dus als je nog eens stuit op een net exemplaar voor weinig, stuur even door wil je? ;-)
@Rob: Mijn tip, kijk voor een Touring (als je dat wat vind). Die zijn vaak origineler, beter onderhouden (familie auto) en minder afgetrapt. Qua gewicht scheelt het 3x niks en je hebt gelijk wat praktische bruikbaarheid. Ik houd de oogjes open, als ik ergens tegenaan loop message ik wel ff!
@E34M5Touring: de compact is nog zeldzamer. Stond er onlangs nog een bij auto han in putten.
@e1000bmw523i: Ja vind ik minder mooi. Wel een driftmonster als 323i maar vind die kont niet zo.
@E34M5Touring: Het is inderdaad geen schoonheidswonder. De E46 compact zag er dan een stukje beter uit…
Mooie auto’s hoor, maar ik zou gebruikt altijd de E46 aanraden. Die is op alle punten net even wat beter. En mooier ook bovendien.
Een mooie, originele, E36 M3 Sedan zou het voor mij toch zeker wel doen!
Vind het persoonlijk een van de lelijkste BMW’s die er zijn, sowieso de lelijkste 3 serie, de M3 versie vind ik dan wel nog ok, maar dat is ook de enige voor mij..
Ik herinner me van z’n debuut dat ik het vooral een enorme teleurstelling vond, dat BMW voor het eerst duidelijk afscheid nam van de shark nose.
Vooral als coupe een prachtige en tijdloze auto. Met de origenele M3 wielen in die paarse E36 kleur of gewoon zwart. Of toch de dakargele M3.
De 325TD(S) was in die tijd ook een revolutie. Sportief dieselen was toen nog nieuw.
Een late en originele zilvergrijze E36 328i.Parkeer ‘m maar voor de deur.
Een 328i coupe E36 met M pakket. En dan het liefst eentje van na 1995, donkerblauw en cognag leder, droom ik al jaren van. Toen deze betaalbaar waren moest ik nog fietsen, nu ik legaal mag auto rijden zijn er geen fatsoenlijke te vinden, en indien je ze wel ziet kosten ze bergen geld. Jammer dat er ook zoveel voor de drift gebruikt zijn, blijft zonde!
Afgezien van de looks moet je BMW wel credits geven voor het bouwen van een kwalitatief erg goede auto. Mijn 323CI (emola red) uit 97 heeft 250k op de teller en heeft geen milimeter roest, nooit motorproblemen gehad en rijdt letterlijk als nieuw. Dat gaat je met een willekeurige auto uit die jaren niet snel lukken. Ook is de handling onwaarschijnlijk goed – met name door feedback vanuit het stuur – en vreet de E36 snelweg kilometers als geen andere. Je voelt aan alles dat de E36 erg goed ontworpen is.
Mijn eerste eigen auto was een E36 318i touring van 1998. Super fijne machine.
Jaren met plezier een 318iS gereden. Voor zo’n oude wagen erg vlot en stuurde prima. Veel plezier mee gehad. En haalde overigens makkelijk 1/14.
Ik rij zelf al iets meer dan 11 jaar een donkerpaarse e36 coupe uit 1993 met nu 445.000 km op de teller. Gekocht in 2003 met 204.000 km. Mijn e36 coupe heeft het nodige onderhoud gehad, en er zijn al diverse onderdelen vervangen. Met 102 pk de lichtste motor die er in een bmw te krijgen is, maar toch leuk speelgoed, zeker voor die motorisering. Het blijft toch een tijdloos ontwerp, naar mijn mening de mooiste bmw ooit gemaakt! Als je het onderhoud van je auto gewoon goed bijhoudt heb je er jaren plezier van.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).