Video: Red Bull-fueled Mazda RX-7 drift 10km berg op

Auteur: , 57 Reacties

Weinig klinkt zo lekker als een wankelmotor. Wankelmotoren klinken nóg beter als ze een beetje bewerkt zijn. Vervolgens laat deze video het geweld ook in actie zien, bergop, 1km omhoog, 10km ver. Dit is heftig.

Omdat het KAN!

Weggestopt in het zuidelijke puntje van Nieuw Zeeland liggen de ‘Crown Range’ bergen. Net zoals zo veel in Nieuw Zeeland een fantastisch mooi gebergte, kleurrijke omgeving en nog één feature. Tussen de Crown Range Mountains slingert de Crown Range Road omhoog. Door een landschap waar je je soms in Italië, dan Californië en daarna gewoon weer in Nieuw Zeeland waant. Breed genoeg om te spelen en bochtig genoeg om heel veel lol te hebben.

Dat liet ‘Mad Mike’, van Red Bull, zich geen twee keer zeggen. Hij kreeg de kans dit volledige parcours zijwaarts af te leggen in zijn niet meer helemaal standaard quad-rotor Mazda RX-7.

Je kan als (auto)sportman slechter zaken doen dan uitkomen voor het Red Bull-team. Zo kom je nog eens ergens. Voor Mad Mike, Red Bull en de RX-7 is een volledige bergparcours heel even een eigen-weg. Over 10,4 km liggen 47 bochten verspreid. Genoeg om je met de 750 pk RX-7 uit te laten of heel hard van de baan te glijden. Hoe Mad Mike naar de top glijdt zie je op autojunk.nl.57 reacties

All hail rotarypower! Wat een fijne soundtrack van de RX-7 en wat een fijne video!
Blijft een ontzettend lekkere wagen met een ontzettend lekker geluid.

Maar ik kan me niet heugen dat deze RX-7 750 pk ophoest. Ik volg deze auto al een lange tijd en het laatste wat ik ervan weet is dat hij relatief veilig op 500 pk draait met deze 4-rotor. Van zijn RX-8 weet ik dat die meer dan 800 pk draait, maar dat is uit een 20B met turbo. En dat is een totaal andere setup dan deze RX-7 heeft…
@ej20g: Red Bull zei 750pk in de beschrijving bij deze video.. vandaar.
maar linkje naar een speedhunters projectdraadtje toevallig? of staat deze nog niet zo uitgebreid beschreven op 1 plek?
@Alwood: het zou inmiddels veranderd kunnen zijn natuurlijk, ik weet ook alleen wat ik lees. Maar het laatste wat ik dus vernomen had was dat er “slechts” 500 gedraaid werd omdat dat meer dan genoeg was.

Ik kan de thread zo snel niet meer vinden, is volgens mij verloren gegaan bij het wisselen van internet browser (stond bij favorieten). Daar zat de auto in ieder geval op 500 veilige pk’s. Stond volgens mij inderdaad op Speedhunters, maar daar vind ik ‘m zo snel ook niet terug. Ik vind inderdaad alleen niet-specifieke features.

Voor de mensen die erin geïnteresseerd zijn staat hier een feature over zijn RX-8 (BADBUL) die naast zijn RX-7 ook veel wordt gebruikt: http://www.speedhunters.com/2012/10/the-badbul-reloaded/
@ej20g: Dit is een wat ouder artikel, maar: this set up is good for 384hp at the rear wheels.
http://www.speedhunters.com/2008/06/car_feature_gt_gt_mad_mike_s_rx7/
@awesome: wat inderdaad ook ongeveer 500 pk aan de krukas betekend. Maar inderdaad geen idee of er nu een sterkere afstelling gedraaid wordt.
@ej20g: 580pk maar de Badbull heeft meer volgens mij?
@schnitzelexpert46: plusminus inderdaad. De RX-8 zit net onder de 700 pk aan de wielen, dus waarschijnlijk net iets meer dan 800 pk aan de krukas. Uit een 3-rotor trouwens.
@ej20g:

De rx7 zou voorzien worden van de zelfde setup als de rx8. Weet niet of het al gedaan is(is ooit in een interview over gesproken) maar dat zou het wel verklaren.
@estoque: ik durf vrij zeker te zeggen dat dat nog niet gedaan is. Een korte tijd geleden was er een nieuwe feature over onder andere de RX-7 en daarin had hij nog steeds de 4-rotor setup.
@ej20g: Je hebt gelijk, hij heeft op dit moment nog de quad-setup met 578pk op de wielen..

http://www.madmike.co.nz/cars
Mooie foto met die heli erachter in die hoek.
Voor de liefhebbers van HD:
https://www.youtube.com/watch?v=il986P_ooEE
@tunefuldjmike: Thanks! was al aan het zoeken!
Aaah, een drieschijfs single turbo Wankelmotor die over de kling word gejaagd. Te heftig.

Deze Aussie maakt ’t publiek daar ‘down under’ helemaal gek.
@lemans96: Turbo?
@lemans96: drieschijfs?
@lemans96: Het toffe van Mad Mike’s auto is dat het volgens mij een 4-rotor 26b ‘kloon’ is zonder turbo. Dus gewoon vol atmosferisch wankelen met twee en een halve liter inhoud.

Die gasrespons moet bijna elektrisch voelen!
@bozewolf: Wou net zeggen, 55mm throttle bodies doen hun werk.
@bozewolf: jep, helemaal gelijk: http://img190.imageshack.us/img190/606/5699387308940637c235.jpg
@ej20g: oh en Alwood, mijn excuses voor de link spam…
@ej20g: nee prima juist, mooie plaatjes ;) die projecten verdienen best wat aandacht.
@ej20g: Hahaa, mooi om te zien. Ik wist ’t niet zeker dus postte ik maar wat. Goeie zaak dat de echte rotarykenners er dan altijd zijn voor de juiste specs. ;-)
Deze motor ligt ook in dat Mazda 3 gebakje in het DSCC, alleen dan natuurlijk niet met 750pk. Eerder in de orde van de 450.
@lemans96: In principe ligt hier min of meer dezelfde motor in als in die legendarische Mazda 767 die jij behoort te kennen gezien je nickname =)

Al zal dat 767 torretje wel anders uitgebouwd zijn, die was wel turboturbo. Maar op zich zijn het beiden 4-rotor wankels met 2.6 liter inhoud.

Praktisch echt uniek dus. Ik zou durven zeggen dat gekke Mickey’s RX-7 misschien wel de enige 2.6 4-rotor in de wereld is (afgezien van de 767s in musea oid).
@bozewolf: Die ken ik zeker heel goed. Vandaar ook dat ik je kan vertellen dat dat de 787B betrof, met inderdaad een 4-schijfsblok(je). De 767B had een 3-schijfs en was dan ook ‘maar’ een groep C2 auto. ;-)
Magistrale mobielen…
@bozewolf: Turbo ? Eh nee, ook de beide groep C modellen(C1 en C2) waren turboloos…
@bozewolf: volgens mij ademde de 4-rotors uit zowel de 767 als 787B gewoon lekker zelf hoor. Van de 767 ben ik 90% zeker, van de 787B weet ik het wel 100% zeker.

Verder zijn 4-rotors inderdaad erg zeldzaam, maar ze zijn er wel. Er zijn een aantal bedrijven die kant-en-klare 4-rotors (gewoon 26B genoemd) leveren. Goedkoop zijn ze echter niet. Heck, hier in Nederland is er zelfs iemand bezig met het bouwen van zijn eigen RX-7 FC met atmosferische 2.6-liter 4-rotor gebouwd van twee 13B’s uit de RX-7 FD3S. Die man heeft zelfs de krukas zelf gemaakt en ontworpen.
@ej20g: LOL, ik was je net een minuutje voor, wat betreft dat 767B en 787B turbo/of niet verhaal. Japannerfreak ! xD
@ej20g: Oh, tieten op een stok, dat heb ik jarenlang gedacht. Dan stijgt die kar zelfs nog een beetje in mijn achting!

En wat betreft de meerdere 26b projecten, da’s ook wel logisch eigenlijk. Onderschatting van menselijk vernuft en ambitie van mijn kant.


Da’s twee misfires in één post =( Ik hou het op vermoeidheid.
@lemans96: verre van een wankel-kenner hoor, wel heel veel interesse in. In tegenstelling tot de meeste motoren vind ik wankels zowel atmosferisch als met drukvulling even gaaf. Die Mazda 3 moest ik om eerlijk te zijn even opzoeken, maar ik vind het ding qua uiterlijk al ontzettend gaaf!
@ej20g: We zijn ‘ns een keer op zo’n DSCC evenement hun eh, ‘pitpartytent’ binnengelopen waar ze met de auto bezig waren en hebben toen wat met de rijders en monteurs gepraat. Hartstikke sympathieke gasten. Een soort vriendenclub die zo’n lekker eigenzinnige racer runnen.
@lemans96: en zo hoort het eigenlijk te zijn natuurlijk. Gewoon een hoop plezier met (daar gemaakte) vrienden en het delen van je passie.
@ej20g: Hier nog een leuke tri rotor for ya. Deze auto 2x live zien rijden in West Palm Beach. Wheeliebar is pure noodzaak :) Oh, en met de grootste single turbo die ik live heb gezien :)

http://www.youtube.com/watch?v=0nv3T-lAxtM
@E34M5Touring: menn wat trekt dat ding hard! En dat geluid ook. Ik heb een echte zwakke plek voor rotatiemotoren. Deze vind ik ook o zo lekker: http://www.youtube.com/watch?v=J_0Zi7pnEiY En voor de mensen die erin geïnteresseerd zijn, dat is deze: http://www.speedhunters.com/2013/05/short-n-sweet-440whp-13b-turbo-mazda-coupe/ Dat zo’n klein pakketje zo ontzettend indrukwekkend kan zijn.
@ej20g: Zal straks is kijken. Ben ff druk :-) Maar idd, chassisbending power :-)
@bozewolf: Is zo’n 26B niet nog gewoon bij Mazdaspeed te koop? En zijn het dus niet nog echte originele Mazdamotoren? Ik dacht dat te hebben gehoord. Geen klonen dus, voor zover ik weet…
@lemans96: Een originele zul je denk ik niet kunnen bemachten. Voor zover ik weet zijn er nooit 4-rotors gebruikt in ‘gewone’ Mazda auto’s, dus de motoren door Mazda zelf gemaakt zullen wel strikt voor de racerij zijn geweest. Maar goed, ik heb het al eerder mis gehad dus misschien levert Mazda je een Mazda-approved 26b blok als je ze lief aankijkt en met een dik chequeboek wappert. Wellicht kan ons andere Jappen-kameraadje daar meer opheldering over geven.


Aan de andere kant, als de je de poet hebt om een 4-rotor project te overwegen heb je ook genoeg poet om een goeie mechano-savant te vinden, twee 2-rotors af te leveren en te zeggen “hier, bouw het”.
@bozewolf: Weet je wat wel een 4-rotor heeft? Dit apparaat:
http://www.facebook.com/Mazda/posts/10152787106700363
Heerlijk geluid, maar wat is dit slecht in elkaar gezet! Het stoppen voor elke slomo geeft het gevoel alsof je met een inbelverbinding naar een HD filmpje zit te kijken…jammer.
@ablogjunk: idd, dat effect haalt de flow eruit en is best wel vermoeiend.
Het ‘einde’ vond ik ook verrassend, aangezien de weg nog door ljkt te gaan…
@ablogjunk: pfhaha serieus..
@ablogjunk: Jah helemaal mee eens. Ik had niet echt het gevoel wat ik verwachte bij dit filmpje. Gewoon een paar mooie shots (van de omgeving) en irritant veel slowmotion beelden. Die met de heli er achter was wel weer heel gaaf.
@ablogjunk: Het is net of je naar Megafactories op Natgeo zit te kijken, die kunnen ook niet langer dan een seconde het beeld vasthouden.
Ik zal het Made Mike niet na doen. Maar ik vind de hill climb van Ari Vatanen toch nog net iets spectaculairder. http://www.youtube.com/watch?v=J-K1B4sTX4o
@type14: Appels en peren. Mad Mike’s RX-7 is een pure showcar. Ari Vatanen’s Peugeot was een porpousebuild Pikes Peak prototype.
Allemachtig… ze krijgen me niet meer zo snel stil met dit soort filmpjes maar dit slaat echt alles..
Wat een beelden… wat een sound !

*Gaat kwijl even opruimen..
Wel een ontzettend gave video. Ook die HD slomobeelden er tussen door. En wat een heerlijke vlammenspuger is dat ding zeg !
Nice vid!! Guys en girls ook maar eens die 6B checken dan. 6 rotor RX-3!!!
Mn pa heeft een RX-8 (nog orgineel) en dat geluid is ook al heerlijk! Love it!
They make it look so easy.
Super video
Heerlijk geluid en zal deze wagen binnenkort in actie zien :)
@dahlback: Gatebil? Dat staat zeker nog op mojn to do lijstje!
@ej20g: Niet op Gatebil ( maar daar ben ik dit jaar ook nog te vinden net zoals de Semashow weer) maar op de Players show op het Goodwood circuit waarbij ook speedhunters aanwezig zullen zijn met wat wagens
@dahlback: ah vandaar. Lijkt me echt fantastisch! Maar Gatebil staat het hoogst op mijn lijstje en daarna de Isle of Man TT. Geen auto’s maar topsporters ten top.
Jammer dat het niet één shot is. De auto heeft namelijk paar keer 5-spaaks wielen achter en later in het filmpje heeft hij compleet andere set velgen….

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).