Video: Seat-racer krijgt aandrijfas door voorruit

Auteur: , 29 Reacties

Racen is nooit zonder gevaren, maar een onderdeel van een auto voor je dat dwars door je ruit komt zeilen, dat verwacht je niet. Het overkwam Jimmy Adriaenssens tijdens de Gamma Racing Days op Assen.

Aandrijfas penetreert voorruit

Net zoals in het dagelijks verkeer, heb je je lot als bestuurder nooit helemaal zelf in de hand. Het grootste gevaar op het circuit komt van je mederacers, in de vorm van linke acties (al dan niet bewust), en als je pech hebt van een overstekend konijn of een duif.

Heel soms zijn er ook nog de freak accidents. We kunnen ons allemaal nog de veer herinneren die Felipe Massa in 2009 op de Hungaroring bijna (letterlijk) de kop kostte. De volgende video is er ook eentje in die categorie.

De Belg Jimmy Adriaenssens is in de racerij actief met een Seat Supercopa, en reed vorig weekend tijdens de Gamma Racing Days (voorheen Rizla Racing Days) op het TT-circuit van Assen. In de volgende video zien we hoe hij wordt inghaald door een Porsche Cup-racer, die een flink onderdeel (maar wat is het?) verliest opwerpt. Met een rotvaart komt de aandrijfas door zijn voorruit zeilen, maar godzijdank iets verder rechts dan waar hij zit. Adriaenssens houdt het hoofd koel, en zet zijn ronde voort.

We citeren wijlen Rick James: cold blooded. Meer informatie op zijn FB-pagina.

Helaas was dit niet het enige incident tijdens het autofeestje. Helaas kwam de 45-jarige Duitser Sandor Pohl, bakkenist in een motor met zijspan, tijdens het evenement na een crash om het leven.

Met dank aan Flowmotion voor de tip!

Update: Het onderdeel blijkt inderdaad een aandrijfas geweest te zijn, doch niet afkomstig van de Porsche. Een andere racer verloor het even daarvoor op het circuit.

De Seat van Jimmy29 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Dat vertel je meestal niet na denk ik. Om die reden heb ik een hekel aan busjes met daklading. Je kan niet zien hoe het vast zit en als er wat losraakt dan is het over.
@barchetta: Precies, nooit een heel prettig idee inderdaad. Probeer er ook altijd zo snel mogelijk weer achter vandaan te gaan.

Die Porsche heeft er btw gewoon ‘skitta aan’ lijkt het overigens, zie hem niet in vaart minderen in ieder geval
@MLTB: lijkt me ook niet dat je zonder aandrijfas heel veel harder door kan racen?
@mightymike: Nee, dat was een beetje dom inderdaad. Maar wat is het dan wel? Stabilisatorstang? Torsiestaaf?
@sir_smokalot: Was een aandrijfas van een andere auto die een ronde daarvoor kapot was gegaan: http://youtu.be/Ewbitj_P38I
@Jappio: Sorry hoor, misschien ben ik lui van aard. Of geen zin om een bijna 10min filmpje helemaal te zien..(zit helaas zonder geluid)
Maar vanaf waar/welke tijd kan ik de aandrijfas onder een auto vandaan zien komen?
@jpoers: Rond 8:20
@sir_smokalot: torsiestaaft?! we leven niet meer in 1980 :)
@barchetta:

Dat heb ik ook bij auto’s met fietsen achterop. Vooral bij de mensen die dan tassen, bidons, vlaggetjes, mandjes etc. nog op hun fietsen laten zitten.
@barchetta: Zo reed ik onlangs achter een Pools klus-busje aan. Wappert er ineens een gipsplaat van 1 bij 2 meter van het dak recht voor m’n auto….

Was weer een gevalletje “op zoek naar een schone onderbroek…”
@harie: Tijdje geleden hier op de oprit van snelweg een pools busje waar een complete archiefkast even uit de achterklep kwam stuiteren. Nog nooit zo geschrokken.
@barchetta: En mensen die van wintersport terug komen en niet even de moeite nemen om het dak ijsvrij te maken. Meteen rijbewijs invorderen aub.
Haha, nee die is aan het coasten
Komt niet van die Porsche af, dat stuk lag op de weg
Dank, fortuna en andere reaguurders. Is aangepast.
is dat niet de aandrijf as voor naar de voorwielen?
Grappig hoe hij na het incident zijn klep sluit. Je weet maar nooit wat nog allemaal volgt.
@9114life: haha ja was mij ook opgevallen … zo’n herkenbare reactie ! Beetje zelfde als remmen ná je geflitst bent.
@9114life: ik denk ook voor de rijwind
@dotternetta: zou je denken ? Het lijkt mij zo’n klein gat (zie foto) lijkt me eerlijk gezegd niet … nee volgens mij echt een reactie van: ooh shit het was handiger geweest; snel dicht !
@dotternetta: da’s tegen stukjes glas
Het is een tussenas van een BMW die hem een ronde ervoor was verloren! De Porsche (geen cup) maar een 996 biturbo reed er over heen! En de as lag niet in de auto want als je de slomo goed kijkt zie je dat hij links over de auto weer weg vliegt
@albers: Precies. Dat viel mij ook al op. Hierdoor is het incident feitelijk een stuk minder gevaarlijk dan dat hier gesuggereerd wordt. Zo had het niet veel uitgemaakt als de aandrijfas iets meer naar links tegen het raam was geklapt. Desalniettemin een zeer onprettige situatie.
Mag je volgens de reglementen met losse onderdelen in je auto rijden, of is die Seatrijder na afloop van de race gediskwalificeerd?
Is dat nu groter of kleiner dan een €2 muntstuk?
En van wat voor auto kwam de as ?
@reggie-boy_rood: Zoals hierboven ook al vermeld, van een BMW M3 GTR.
Hiiiiieh, scary!
De aandrijfas is btw eerst nog eens door de linkerkoplamp van een Saker gegaan, door het wiel heen, onder de auto geslagen en achter nog wat schade opgeleverd. Nogal zonde want we lagen 2de in klasse :(

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).