Video: versperring Dakar op twee manieren oplosbaar

Auteur: , 43 Reacties

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Of naar de eindstreep van een Dakar-etappe, wat u wil. Gerard de Rooy scoort wederom goed karma!

Le vroem!

Het gaat mis voor een Dakar-equipe en de Rus Shibalov komt volgas aanjakkeren. De Rus bedenkt zich niet en flikkert zijn Kamaz de heuvel op, valt bijna om bovenop de gestrande offroader, ramt ook nog zijn bodem op de rotsen maar kan uiteindelijk zijn weg vervolgen. Vrijwel direct daarna komt good-guy Gerard de Rooy eraan, die besluit niet dezelfde roekeloze actie uit te halen maar met een ketting de offroader vrij te trekken waarna ook hij snel zijn weg kan vervolgen.

Check de video op dakarjunk.nl!43 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Het was denk ik nog gekker zijn geweest als een Rus hier zou stoppen…
@SCscreamGT2: “zijn”?
@SCscreamGT2: Haha, ik denk dat het een combinatie werd van: het zou nog gekker zijn geweest en het was nog gekker geweest.
Die Rus staat daar ook wel heel ongenadig voor paal! Bijna vast komen te zitten en je vrachtwagen naar de kloten helpen terwijl iedereen ziet dat je niet sportief genoeg bent om even een handje te helpen. Mooi dat De Rooy dat wel doet, en uiteindelijk zijn ze vrijwel even veel tijd kwijt.
@bosje: De Rooy heeft hier zelfs tijd bij gewonnen.
De trucks zijn “verplicht” om motoren, wagens en andere trucks te helpen als deze in nood zitten.
Ze kunnen dit melden doormiddel van een knop in hun cabine. De Rooy heeft op deze manier de “verloren” tijd weer terug kunnen claimen (mits wat minuten extra ;-) )
Voor de Russen is het ieder voor zich blijkbaar.
Een Rus.. Benieuwd naar de dashcam..
Wat dacht ie, ff een selfie hoor
Niet echt netjes van de Kamaz, wel goed opgelost door de Rooy
En zo hoort het ook. Wat zijn wij Nederlanders toch een goed volk.
@robert110: Nee.
@spykerboy: Jij niet, nee. De rest van ons is oké.

Maar jij niet.
Zo zie je maar hoe het komt dat de Russen zo beroemd zijn om hun dashcam-video’s en wij genoegen moeten nemen met brakechecken uit eigen land
Uiteindelijk verliest de Rus zo’n 40-45 seconden en De Rooy zo’n 50 seconden. Voor die 5-10 seconden extra goodwill kweken en geen schade oplopen is geen slechte deal.
@SJ: Bovendien krijgt de Rooy de tijd die hij is verloren is door de bugymeneer te helpen gewoon terug, en de rus niet.
Kamaz maakt zich op deze manier weer populair!
Als je iemand helpt en waardoor hij zijn weg weer kan vervolgen. Wordt de tijd dat geholpen is weer kwijtgescholden toch?
Ik hoop dat die rus zijn diff heeft gemold op die stenen… +1 voor de Rooy.
Ik keur de Russische reactie niet goed, maar het is een race en geen co-op spel. Maar, dat de Rooy zijn tijd terug krijgt en de rus niet, vind ik dan wel goed geregeld!
Netjes van Gerard
Mooi van de Rooy, ook lekker in lijn met zijn hulpactie van een paar dagen geleden. Zo krijg je een fijne naam in de race!
Zo kan het ook, sportief van de Rooy
@rufctr01: Het hele voorval kost hem nauwelijks meer dan een minuut, en geen risico. Al met al denk ik dat hij er minder tijd aan verloren heeft dan zijn Russische collega.
@potver7: klopt! De Rus nam ook nog de risico om zijn Kamaz kapot te rijden
Die Rus had eigenlijk op zijn kant moeten gaan…als beloning voor zijn sportieve gedrag! Trots op de Rooy
@HendrikW: dan had De Rooy hem waarschijnlijk ook nog rechtop gezet. :)
Ik vind het ook wel belachelijk van Shiblov om constant op die sentinel te rammen. Ik neem aan dat die mannen het noodsignaal hebben laten afgaan omdat ze dwars op de route staan dus wat heeft het voor zin om te laten weten dat ze aan de kant moeten gaan?
Zit toch een hoop kracht in zo’n truck. Jammer dat dat ding zo ongelofelijk hondslelijk is en lijkt alsof ie uit de jaren 60 komt (al komt het ontwerp van de cabine waarschijnlijk ook uit de jaren 60).
Maar ja, t zal wel een stukkie aërodynamischer zijn en wieweet was Iveco ook wel aardiger voor de portemonnaie (al worden die race trucks natuurlijk vooral bij de Rooy zelf gebouwd).
@gregorius: Dacht dat die torpedo neus vooral voor de Rooy zijn rug was, komen de klappen minder hard omdat je niet op de as zit.
@gregorius: De Kamaz heeft een cabine die in principe uit de jaren ’70 stamt, de Iveco heeft een moderne cabine waar een hobbygarage een neus voor heeft gezet (Een Nederlandse firma overigens)
@gregorius: alle rally en service trucks van de Rooy worden door hun zelf opgebouwd. De rallytrucks vanaf een kaal chassis en de service trucks vanaf een chassis cabine. Dat is altijd al zo geweest.
.Dat doen ze in de oude daf garage van de Burgh (ofzoiets). Ze zijn zelf een nieuwe loods aan het bouwen op het terrein van de Rooy Transport in Son.
Go Kamaz !!!;..is Dominant in truck categorie, dus geen tijd om te ”pauzeren”;
@mark88: Domineren doe je als je het klassement aanvoert, liefst met meer dan één equipe en met een flinke marge. De eerste Kamaz staat op plaats….3, deze meneer Shibalov rijdt op de 6e plaats op ruim een uur achter De Rooy!
@potver7: Bedoel niet allen dit jaar, maar sinds het begin van de eeuw’. Het team van Kamaz heeft meer overwinningen in de truck-klasse dan wie dan ook.;
@mark88: Daarbij krijgt iedereen die aan Dakar meedoet, dus ook de Russen van Kamaz, vroeg of laat met pech te maken. Denk alleen niet dat andere teams met de getoonde beelden in het achterhoofd bereid zijn om te helpen. Je krijgt wat je geeft.
Geweldige actie!
Wat doen daar zoveel mensen, wonen ze midden in de woestijn ofzo? Ze komen vast niet allemaal uit die zandbuggy
@fapfap: Niet dat ik ter plaatse bekend ben, maar ik kan me voorstellen dat niet zover hiervandaan er een betere weg loopt. Ze zullen vast voor een exotische route kiezen.
@Maarten123: dat zie je bij de Baja races vaak ook, de weg loopt soms vlakbij een perfect geasfalteerde baan waar een land als Belgie nog veel van zou kunnen leren!
Ik heb trouwens ook het idee dat de rus een rare plek kiest om in te halen, de buitenbocht ziet er ruimer uit en je kan makkelijker vaart omhoog maken en afremmen tegen de helling, en de kromming is in je voordeel ipv in je nadeel. Zelfs als je besluit niet te helpen lijkt me dat handiger.
Dat ze in Rusland mensenlevens op het spel zetten met hun egoïstische, roekeloze rijstijl moeten ze zelf weten. In zo’n evenement als Dakar mag je wel wat meer rekening houden met mede coureurs en omstanders..
Wat een fucking mongool, die Rus. Dat ging maar net goed. Voor hetzelfde geldt leg je je truck op z’n kant bovenop iets wat daar niet zo goed tegen kan.


Magoed…Russen…niet bepaald het meest empathische volk ter wereld. [/understatement]
de Kamaz heeft nog meer tijd verspeeld dan De Rooy en De Rooy heeft ineens een goede daad gedaan ook!
Aan alle reacties hierboven te lezen heb ik het idee dat ik iets gemist heb. In eerste instantie ligt er toch geen sleepkabel klaar en zijn nog aan het prutsen in het motorcompartiment, pas later ligt de kabel klaar. Of zie ik dat niet goed ?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).