Video: zo vervang je een Land Rover-frame in 4 minuten

Auteur: , 18 Reacties

Waarschijnlijk ken je de video wel van een tiental Amerikaanse soldaten die in 4 minuten een Willy's Jeep compleet uit elkaar trekt en weer opbouwt. Welnu, dat kan ook gewoon met een Land Rover Discovery. Hoe? Dat laten we je zien.

Discovery frameswap

De 2004 Discovery die je in de video ziet heeft ondanks het feit dat hij nog geen 10 jaar oud is al een compleet verrot frame. Britse kwaliteit op zijn best, of gewoon gebruikt zoals het hoort? U mag het zeggen.

Een team gespecialiseerde Amerikaanse cracks uit auto-epicentrum Michigan, dat alle boutjes, moertjes en veertjes als de achterkant van zijn hand kent buigt zich over de operatie in een 4 minuten durende video, maar in werkelijkheid zijn ze er eerder 2 etmalen mee bezig. Wat dacht je nou, dat het zo makkelijk was? (via Boldride)

Hoe dan ook, de Disco kan er weer even tegenaan, maar we willen niet weten hoeveel de rekening bedraagt… VIDEO!18 reacties

Leuk om te zien, maar die vier minuten slaat inderdaad nergens op.
De flapdrollen.
De Discovery roest eigenlijk helemaal niet…………….. op de achterkant van het chassis na idd. Ongeloofelijk dat die maar een enkele laag verf heeft gehad van LR.

Zelf heb ik die van mij inmiddels goed beschermt en ook is er nu een gegalvaniseerd chassis beschikbaar.

OT Mooie video.
@sketcher: Aanvulling:
Het nieuwe chassis in de video is een gegalvaniseerd chassis.

Er zijn een hoop liefhebber voor dit model en ik doe die van mij bijvoorbeeld nooit meer weg, dus dan is een investering van een nieuw onverwoestbaar chassis zo gek nog niet. Menig ander type zal gewoon naar de sloop zijn gegaan.
@sketcher:
Om zo’n goed ontwerp door een lullig klein ding als een 2e verflaagje op het chassis te verpesten moet je ook wel Brits zijn. Ze bouwen de beste auto’s maar weten het altijd ergens flink te verkloten waardoor de meerderheid van de mensen het niet meer aandurft. Eeuwig zonde. Gelukkig zijn er genoeg liefhebbers (zoals jij dus) die weten hoe ze die problemen kunnen voorkomen of oplossen!
@mgmgb: Klopt helemaal. Sommigen oplossingen zijn briljant en waren hun tijd ver vooruit maar er zijn ook details waarvan je je afvraagt hoe het er ooit door kwam.

Het slecht beschermende chassis is daar een voorbeeld van al schijnt dat te komen door BMW die vond dat een enkele laag genoeg was (zij hadden LR en Rover net overgenomen) Eerdere chassis waren beter beschermt.

Een ander mooi voorbeeld is de drain van het voorste dakraam die precies boven de XYZ schakelaar (elektronische schakelaar voor de versnellingsbak) uitkomt er zijn water daarop lekt.
@sketcher:
Precies. Dat soort problemen zie je bij de MG’s dus ook. Al moet ik zeggen dat er ook merken met een goede reputatie zijn met ontzettend domme fouten. Bij een Saab 900 staat bijvoorbeeld onder de motorkap voor de wielkasten altijd een laagje modder dat langzaam door het plaatwerk heen roest. BMW’s uit de jaren ’90 zijn ook berucht omdat ze experimenteerden met plastic onderdelen op en aan de motor, nu gemeengoed maar toen duidelijk nog niet voldoende doorontwikkeld want dat blijft kapot gaan.
@sketcher: gelukkig dat het thermisch / sendzimir verzinkt is. Galvaniseren is maar een heel dun laagje. Eerder vernoemde zijn vele malen dikker.
Ik heb dit ook gedaan met Range Rover (Vogue).
Het kan sneller……
Haal de assen er onderuit. Lift de body met brug. Ondersteun de body. Laat de motor en bak in de body. Maak het chassis los. Laat alleen het chassis zakken. Terug bouwen in omgekeerde volgorde. Met de juiste steunen en gereedschap kan dit gedaan worden in 1 dag door 1 man. :-)

En zo had je een klassieke Range Rover met vier deuren en lederen bekleding.
@pietjediagnose: “Laat de motor en bak in de body” Dat kan wellicht bij de RR (en met vogue bedoel je denk ik de L322, Vogue is maar een uitvoering en werd ook gevoerd op de P38 en de huidige) maar bij de Discovery zit de motor enkel aan het chassis vast dus dat is geen optie.
@sketcher: Ook bij de RR Vogue zit de motor vast aan het chassis. Maar een takel hield de motor op zijn plaats.
@pietjediagnose: klinkt vermoeiend allemaal. Chassisnummer omkatten gaat veel makkelijker en sneller :-)
@parker: En dan de belastingdienst en/of politie aan de deur krijgen als je hem aanbood bij het RDW. :-(
Als je dan toch het blok en de versnellingsbak er allemaal uit hebt, waarom niet even een complete revisie? Frisse koppelingsplaat erin, nieuwe lagertjes, keerringetjes hier en daar :-)
@ihrte: Dat red je toch niet in 4 minuten….. ;)
@Kvgorp: Deze gasten toch wel? :)
@ihrte: Het gaat hier om een automaat en die heeft een koppelomvormer ipv een koppelingsplaat =). toch zou het niet een slecht idee zijn om gelijk slijtgevoelige onderdelen te vervangen sinds alles los ligt. wellicht hebben ze dat ook gedaan, want op de video zijn niet alle werkzaamheden te zien.
Toch zou ik ipv een discovery kiezen voor of een Range want; overal voor geschikt of een defender om die compleet af te rakken in de modder
Dat heet een ladderchassis, niet frame..

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).