Voila, de leukste tweedehands Subaru op Marktplaats

Auteur: , 32 Reacties

Die rappe Impreza's kennen we nu wel.

Subaru Baja

Denk je aan Subaru, dan denk je aan de Impreza in al zijn sportieve uitmonsteringen. Of het nu gaat om een vroege GT Turbo of een late WRX STi, het zijn stuk voor stuk pareltjes der techniek. Door de aandracht voor deze rappe Impreza’s sneeuwen andere interessante Subaru’s nog wel eens onder en dat is jammer. Neem bijvoorbeeld deze Baja.

Feitelijk is het een Legacy van de derde generatie met een grote open laadbak. In 2002 kwam het model op de markt en na minder dan vier jaar was het al weer gedaan voor de Baja, een opvolger kwam er niet. Zoals het een grote Subaru betaamt is de Baja standaard voorzien van vierwielaandrijving en ligt er altijd een viercilinder boxer met 2,5 liter slagvolume in het vooronder. De rapste versies hadden daar nog een turbo opzitten, maar dit exemplaar moet het, afgaande op de summiere advertentie, zonder doen.

Subaru Baja

Subaru leverde de Baja enkel in de Verenigde Staten, Canada en Chili en is derhalve een absolute zeldzaamheid op de Nederlandse wegen. Op dit moment zijn er slechts vier exemplaren bekend bij de RDW, waarbij deze grijze een aantal grote voordelen heeft voor de zelfstandige autoaficionado. Deze auto is namelijk de enige van de vier Nederlandse Baja’s die op grijs kenteken staat. Ondanks de vijf zitplaatsen (aldus de advertentie, volgens de RDW zijn het er vier…) voldoet de forse laadbak kennelijk aan de eisen die de belastingdienst stelt aan bedrijfswagens.

Dat betekent voor ondernemers ruwweg de helft minder wegenbelasting aftikken, terwijl de auto vanaf volgend jaar ook fiscaal vriendelijk te rijden is, het bouwjaar betreft immers 2003. Dankzij de benzinemotor ben je momenteel in elke milieuzone nog welkom, enkel het maximale geremde trekgewicht van 1000 kilo valt wat tegen. De vraagprijs voor deze bijzondere pickup met 320.000 km ervaring en Impreza-kuipstoelen bedraagt 6.950 euro.

Subaru Baja32 reacties

Gaaf ding! Ik dacht dat de 34XXS3 (uit Beverwijk) de enige op NL was.

Het is een soort van crew-cab El Camino van Subaru of juist een mini Avalanche van Subaru zo je wilt
@toyotafortuner: Ha, dat is die van m’n vader! Er schijnen er een paar (volgens mij in totaal een stuk of 3) in NL rond te rijden..

Het is een geweldige auto, leuk om in te rijden en je krijgt er bijzonder veel aandacht mee, ook van mensen die nog nooit van Subaru gehoord hebben. P.s. @Dizono , het zijn wel degelijk 4 zitplaatsen, de “5e zitplaats” is een stuk zeer oncomfortabel plastic..

Ze zijn ook in Duitsland te vinden, er is daar een importeur die heel lang geleden het risico heeft genomen om een aantal van deze Baja’s te importeren en te verkopen in Europa. Was niet echt een succes helaas..
@thijsied: leuk, ik zie natuurlijk graag wat foto’s van je pa’s Baja op Autojunk verschijnen ;)

Verder quote ik alleen de adverteerder als het om de vijf zitplaatsen gaat. Als de RDW er maar vier op het kentekenbewijs zet, heb je wel een flink probleem als je met vijfman een ongeluk met letsel krijgt…
@thijsied: Gave bezit zeg! Had m 2.5 jaar geleden gespot bij t station daar. Zag m uit de trein en ik moest toch daar zijn: http://www.autojunk.nl/2014/09/subaru-baja.
@toyotafortuner: In Australië verkochten ze een aantal jaar geleden nog de Holden Crewman. Hetzelfde concept.
@lemster: Mja. Ik dacht zoiets al. De AUS-markt is daar ook geschikter voor dan de USA-markt.
Waar dienen die grote ronde dingen op de bumper?
@martijn11: daar zitten subwoofers in!
@martijn11: Dat is de windtunnel waar de nieuwe hybride F1 racer van Max wordt getest.
Leuk voor in de Outback, maar hier? Meh..
Subarute!
@baasbenz: MCM deed het beter idd :)
@baasbenz: Gave episode was dat. En nu de JDM Mini. Kan niet wachten op dat resultaat!
@horza: Mocht je tijd over hebben is het kanaal van Bad Obsession Motorsport op YouTube een aanrader. Die lui zijn de aandrijflijn van een Celica GT-four in een ’80 Mini aan het inbouwen. Die lui kunnen echt alles met plaatstaal en een lasapparaat. De updates zijn zeer langzaam maar absoluut het wachten waard, en momenteel staan er 13 afleveringen klaar om te binge-watchen :)
Waarschuwing; flauwe Britse humor zijn ze dol op (en ik ook!)
Ik zeg turbo er op een op de Nurburgring iedereen trollen!
“Subaru leverde de Baja enkel in de Verenigde Staten, Canada en Chili”

Echt? Als je de wagen zo ziet zou ik eerder denken dat Subaru hiermee iets van de verkopen van de Australische Ford en Holden Ute’s probeerde af te snoepen. Maar goed, anderzijds is het ook wel weer logisch dat ‘ie niet in de Outback geleverd werd, aangezien het stuur daar aan de andere kant zit en dat extra ontwikkelkosten met zich meebrengt.
@edge: Dat van het stuur is niet echt een argument denk ik.
De hele voorkant zal identiek zijn aan een Legacy die prima rechtsgestuurd beschikbaar is.
Lijkt me dan ook dat deze ook wel in Ute-country Australia verkocht werd, maar ik kan er niet direct wat over vinden.
@fanboy:

Wikipedia, dus misschien niet waar:

“Subaru marketed the Baja in the United States, Canada, and Chile. In the United States and Canada, Subaru nicknamed the Baja as a “multiple-choice vehicle” as a result of its unique design and versatility.”
@edge: Australiër hier. Hij is hier inderdaad nooit geleverd en dat is enorm zonde. Subaru is hier enorm populair en ik kan me niet voorstellen dat dit slecht zou verkopen. Het enige voordeel is dat, omdat ze hier nooit geleverd zijn er wel een paar imports zijn (je mag hier geen auto’s importeren die hier nieuw verkocht zijn).
We moeten het hier doen met de Holden Crewman. Hetzelfde concept, maar minder off-road. Echter wel weer geleverd met een 5.4 en 6.0 V8. Ik wil er graag eentje, maar moeders de vrouw zegt dat ze me dan dumpt omdat ik met een ute een bogan ben. Vrouwen…
“Subaru leverde de Baja enkel in de Verenigde Staten, Canada en Chili”

Echt? Als je de wagen zo ziet zou ik eerder denken dat Subaru hiermee iets van de verkopen van de Australische Ford en Holden Ute’s probeerde af te snoepen. Maar goed, anderzijds is het ook wel weer logisch dat ‘ie niet in de Outback geleverd werd, aangezien het stuur daar aan de andere kant zit en dat extra ontwikkelkosten met zich meebrengt.
Maaad.
Gaaf ding zeg! Maar eigenlijk had er natuurlijk de 3.0 zescilinder in moeten liggen. En de laadbak is (net) te ondiep om er een motorfiets in kwijt te kunnen. Dus echt veel zou ik er niet mee kunnen.
Gaaf ding zeg. Wel gek dat het een bedrijfsauto is. Ik dacht altijd dat er minimaal 30cm tussen de achterwielen en de voorkant van de laadbak moest zitten. Daarom zijn bijvoorbeeld de hilux met achterbank ook geen bedrijfswagens zonder verlenging van de bak.

Met 3.2 ton best wel een ervaren beestje, maar bij een subaru moet dat kunnen. Volgens mij helemaal geen gekke prijs ook. Leuk voor de ondernemer die iets geks wil.
Wat een lelijk ding joh, kijk ‘m!! Kijk nou! Ff serieus…
@Dizono, hee, geen referentie naar de Subaru BRAT?

Dat was zowaar een nog raarder en eigenwijzer apparaat van Subaru, met de achterbank in de laadbak.
In zekere zin een voorloper van dit maffe ding.
Nee, hij is niet mooi, maar wel cool.
Ik heb eigenlijk altijd aangenomen dat deze voor Australië bestemd was, zie nu hier en op Wiki dat hij daar nooit geleverd is.

Ik vind hem heel lelijk maar zó bijzonder dat hij wel weer leuk is.
Dit moet je niet verlagen, maar er een echte baja van maken, met 35 inch banden en dik ophogen. 3.0 er in met veel power en gaan door die bossen!
Zet hem iets hoger op z’n poten, geef hem off-road banden en het is een winnaar.
Zoals deze hier: http://www.scoobytruck.com/bb/viewtopic.php?f=2&t=2230
Een kennis van me rijd nu bijna in een turbo baja moet nog ingevoerd worden bij de rdw, had eerst de non turbo versie leuke wagens om mee te rijden.
Not my cup of tea
Ik zeg: supercharger erop en dan hetzelfde geluid als een Vauxhall Maloo

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).