Volkswagen Tiguan 5N (2007 – 2016) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 36 Reacties

Het kleine broertje van de Touareg.

Volkswagen Tiguan 5N (2007 – 2016) - occasion video & aankoopadvies

Eind 2007 introduceerde Volkswagen haar compacte crossover, gebaseerd op de Volkswagen Golf. De Tiguan moest de competitie aangaan met populaire auto’s als de Nissan Qashqai en de Kia Sportage. De Tiguan werd gefacelift in 2011, waarbij de auto een veel moderner en strakker uiterlijk kreeg. Eind 2016 werd de tweede generatie Tiguan geïntroduceerd, welke de eerste generatie begin 2017 uit de showrooms verdrong.

Hoewel de Tiguan eerst alleen als vierwielaandrijver beschikbaar was, volgden later ook auto’s met alleen voorwielaandrijving. De Tiguan was leverbaar met benzinemotoren van 122 tot 210 pk, en met dieselmotoren van 110 tot 184 pk.

Aanbod op AutoTrack

Er staan een kleine 500 Tiguans van de eerste generatie te koop in Nederland, variërend in prijs van €8.500 tot een kleine €35.000 euro. Ongeveer 30% is uitgevoerd met een dieselmotor en hetzelfde geldt voor het aanbod aan auto’s met automaat. 


Pluspunten

 • De degelijkheid van een Golf gecombineerd met de zitpositie van een SUV
 • Goede trekauto

Aandachtspunten

Aandrijflijn

 • Bekende problemen van de 1.4 TSI steken ook bij de Tiguan de kop op: zuigers vreten zich soms in in de cilinderwand en de distributiekettingen zijn gevoelig voor oprekken.
 • De DSG versnellingsbak met 7 versnellingen heeft in Rusland en China een garantie-uitbreiding gekregen. Dit naar aanleiding van problemen. Dezelfde DSG’s worden ook in Europa geleverd maar hiervoor is voor zover bekend nog geen garantie-uitbreiding of recall doorgevoerd. Probeer wat filerijden te simuleren of rijdt een stukje door een drukke stad. De bak moet vlot en soepel reageren en de koppeling mag niet slippen. De DSG met zes versnellingen zou minder problemen moeten geven, maar is ook niet vrij van spookverhalen op het internet. Houd wel in het achterhoofd: er rijden héél veel mensen probleemloos rond met DSG’s. Tegelijkertijd zijn er bedrijven die kunnen bestaan van alleen het vervangen / reviseren van DSG’s, dus de problemen zijn er wel degelijk.
 • Dubbelmassavliegwiel van de DSG is gevoelig voor overbelasting (zoals het trekken van een te zware aanhanger / caravan).
 • De 2.0 diesels zijn onderdeel van het Dieselgate-schandaal, er moet dus een fix op gedaan zijn of deze moet nog uitgevoerd worden. De softwareupdate wordt online nogal eens aangeduid als de oorzaak van meer motorgeluid, hoger verbruik en minder power.
 • De 2.0 benzine lust met name bij de vroege bouwjaren nog wel eens een slokje olie.
 • Het komt voor dat de koppakking inwendig lekt. Dit is alleen te herkennen aan een stijgend oliepeil. Zorg dat je dit direct laat repareren.

Onderstel

 • De 19 inch velgen zijn misschien tof om te zien, ze komen het comfort niet ten goede.

Interieur

 • Met name pre-facelift auto’s hebben wat plastic knoppen en paneeltjes die gevoelig zijn voor beschadigingen.

Exterieur

 • Het is een auto met enige offroad-capaciteiten, dus check goed de bodem en rondom voor bijbehorende schades.

Elektronica

 • De elektronische handrem blijft soms hangen,wat kan leiden tot overbelasting van de koppeling.

Bekijk hier het aanbod van de Volkswagen Tiguan op AutoTrack.36 reacties

Degelijkheid van een golf en dan zon lijst met aandachtspunten…..
@jarnobakker: het is natuurlijk lekker jammeren op VAG maar wat staat hier nou eigenlijk? Een paar standaard VAG motoren en DSG dingetjes. De wagens zijn veel verkocht dus is er ook veel over bekend. Als je het nuchter bekijkt is dit een een korte lijst.
@mashell: maar ik bekijk het niet nuchter
@mvdborn: proost ik neem er ook nog een.
@kobus1967: geheel off-topic natuurlijk, maar er gaat niets boven een koude kletser met dit lekkere weer! Proost!
@mvdborn: ‘poar neem’n’
@mashell: Nou, dat ligt dan denk aan je referentiekader… Een auto met lekkende koppakking, die olie verbruikt, met een automaat die stuk gaat, etc. En de importeur in NL? Die doet niks! In tegenstelling tot andere importeurs. Ik vind het eerlijk gezegd gewoon oplichterij…
@mashell: Ja leuk, als je dit soort defecten (zonder goede dekking) accepteert, dan koop je inderdaad maar lekker zo’n 2e hands VW. Is toch niet acceptabel?
@jarnobakker: En een versnellingsbak als risico voor overbelasting wordt aangeduidt. Dat is geen trekauto, dat is een rukding.

Grappig om te zien hoe er bij VW koste wat kost het woordje degelijk bij de positieve punten moet worden gezet.

En verder maar klagen dat er zo weinig Alfa’s worden verkocht worden. Logisch wanneer media steevast volhouden dat VW’s degelijk zijn…
Allernieuwste vind ik wel mooi deze echt lelijk.
@thomasthomas: Ik vind stiekum dit model ietsje mooier. Ik rij zelf het nieuwe model en dat is qua rijden wel weer wat fijner. Hiervoor een 2012 model met de 1.4 twincharger, dijk van een auto en anders dan regulier onderhoud geen problemen.
Dus een oerdegelijke auto, wat we altijd van VW gewend zijn!
Volkswagen is slechter dan Renault ooit geweest is!
@jupke: En jij woont in de Efteling.
@dijan: de waarheid is hard!
@dijan: de hele VAG groep is bagger. Wat je ziet en voelt is goed de techniek zeer slecht!
@jupke: hmmm… Mijn 5 cilinder heeft mij nog nooit in de steek gelaten in de 17 jaar dat ik hem heb. De 6 cilinder in mijn BMW daarintegen; Vanos heeft 2 keer kuren gehad. VAG producten van tegenwoordig zijn inderdaad niet veel soeps.
@maxidyne: alles van 2000 en vroeger is bij bijna alle merken goed!
@dijan: en jij woont op youtube!
@rufctr01: kon je niks beters verzinnen?
@fouadski: jawel, dijan snapt het wel, dat is het belangrijkste😂
VAG bashen in 3…2…1!!!!
Volkswagen oerdegelijk? laat mij niet lachen zelfs een Dacia is nog beter .
@cappie: hahaha, jij bent volgens mij zo een die geen VW kan betalen.
@cappie: kijk , hier moet ik je corrigeren. Weinig merken zijn degelijker dan Dacia, zowel kwa uitstraling als kwaliteit. Alleen de crème de la crème van Renault’s techniek belandt in een Dacia.
@Terazino Ga jij eens even verder met dromen.
Stakkerkar voor stakkers ..

Wel “bijzonder” dat in er in Rusland en China betere consumentenbescherming dan in Europa .. waarschijnlijk minder corrupt dan de EU ..
Voor dat geld lekker voor een XC60 gaan, fijnere stoelen en fijnere motoren
Voor de blije babyboomer.
Ouwelullenbak voor de 50 gaastrajasdragende sleurhuttrekkers
Wij hebben zo’n auto met 1.4tsi als bedrijfshoertje, echt de meest zaaddodende auto waar ik ooit in heb gereden. Tuurlijk heb je al die onderhoudsdingetjes (ketting vervangen bij 80k…) maar op zich werkt wel alles gewoon…

zo’n auto doet dus gewoon helemaal niks verkeerd, maar ook helemaal niks uitstekend. Het gaat van A naar B en daar is ook echt alles mee gezegd. Eigenlijk best knap, ze maken een auto die tijdens het rijden objectief gewoon goed is. Die auto pakt een klaverblad met behoorlijke snelheid, rotondes heel vlug zonder veel rol in de koets, je stuur communiceert zowaar een beetje, op de snelweg is ie stil en elk knopje zit op een logische plek.

Maar toch is het de meest verschrikkelijke auto waarin ik ooit heb gereden. Ga ik toch dat woordje karakter maar aanhalen. Dat heeft zo’n hok niet.
@transaxleman: Mooi verwoord wat er mis is met veel auto’s tegenwoordig.
De Auto’s zelf zijn kwalitatief prima. Zelf heb ik talloze gerepareerd. De aandrijflijn blijft kwalitatief zwaar achter… (Los van de rij eigenschappen) het is gewoon nuchter bekeken hier. De aandrijflijn is en blijft gewoon een (duur) pijnpunt bij deze wagens. En iedereen kan hier wat vinden, maar het is gewoon zo.
@willem83: zet je roze verliefde VAG bril eens af! Slechte kwaliteit voor premium geld.
@jupke: ik rijd Peugeot lol.
Is er uberhaupt een merk dat geen problemen heeft met dual mass vliegwielen? (en ze wel hebben).

Volgens mij zijn die dingen echt alleen maar ellende. Overal kom je weer (soms hele jonge) auto’s tegen die weer >1000 euro reparatiekosten hebben door die troep.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).