Kia Sportage (2010-2015) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 65 Reacties

Iets hoger, iets ruiger en iets praktischer. Het bleek een succesrecept voor de Sportage en dus is de Koreaanse SUV nu ook volop als occasion beschikbaar.

De meeste, of eigenlijk bijna alle, kopers ging het vooral om het ruige uiterlijk. Alleen beide tweeliter motoren (benzine en diesel) waren optioneel met vierwielaandrijving te verkrijgen, maar slechts een handjevol van de kopers koos daarvoor.

Aanbod occasions
Van deze generatie Kia Sportage staan zo’n 400 exemplaren te koop op Marktplaats, het merendeel daarvan is een 1.6 benzine met handbak en voorwielaandrijving.

Slechts 1 op de 10 Sportages heeft een automatische versnellingsbak, diesels zijn nog schaarser en Sportages met vierwielaandrijving…. Je raadt het al: die zijn bijna niet te vinden.

De prijzen beginnen bij 13.500 euro, maar lopen nog fors op voor hele jonge exemplaren.

Pluspunten

  • Zeven jaar garantie
  • Hoge zit
  • Stoer

Aandachtspunten

  • Kia biedt zeven jaar garantie, maar alleen als het onderhoud op de goede manier is uitgevoerd. Er is geen harde eis dat dat bij de Kia dealer moet plaatsvinden, maar dat is wel de makkelijkste manier om dat aan te tonen.
  • De 18” velgen zijn erg gevoelig voor stoeprandschade en de blanke lak kan bladderen.
  • Het relais van de brandstofpomp raakt nog wel eens defect.
  • Bij de 1.7 diesel zijn er wat gevallen geweest van de cruisecontrol die zorgt voor storingen. De motor start dan soms helemaal niet of levert niet het volle vermogen.
  • De bougies van de 2.0 liter benzinemotor gaan soms binnen de vervangingstermijn van 60.000 kilometer kapot.
  • Elektronische problemen die voorkomen zijn een weigerende achteruitrijcamera of uitvallend geluid van de radio.
  • De deurrubbers slijten relatief snel, waardoor de deuren niet meer goed sluiten.

Zoek de Sportage of een andere auto op Marktplaats.nl65 reacties

Ik vind het best een mooie auto. Als je veel weinig geld een praktische hoge auto zoekt die er ook nog eens leuk uit ziet dan zou ik hier zeker even een proefritje in maken.

En ook hier geldt weer: het aandachtslijstje is korter dan die van een premium Duitser.
@berlinetta: De optielijst ook.
De rijeigenschappen en onderliggende techniek daarintegen is een beetje minder.
via Android app
@martinus: daarentegen
@martinus: Uiteraard heet deze minder opties te bieden dan een premium Duitser. En de Duitsers bieden betere techniek, maar dus geen betere degelijkheid. Nu is het natuurlijk zo dat hoe meer techniek een auto aan boord heeft en hoe innovatiever die techniek is, hoe groter de kans dat er iets kapot kan gaan. Maar toch ben ik van mening dat de Duitse degelijkheid achterhaald is.
@berlinetta: je kunt er van uitgaan dat de onderliggende onderdelen wel beter zijn : beter staal, dikkere lak , betere lagers , technologie staat verder enz.

Het is inderdaad veel beter nu met de Koreanen. Maar duitse auto’s zijn enorm complex en doordacht.
Als je kijkt naar de W201 en W213. hoe ver dat deze wagens al stonden kwa verbruik en veiligheid…

Alsook bij BMW de E39,E46 en E38 : platte onderbodem , hoofdairbags , actieve radiator openingen , active cruise (E38).

bijvoorbeeld bij de E46 (1998!) zit er een omgevingslicht sensor die als de lichten uitstaan: toch nog de displays van de radio en kilometrage dimmen en oplichten.

Hoe meer electronica en zever , hoe meer en sneller problemen.

maar onderschat ze zeker niet!
@berlinetta: leg 5000 meer neer als dit ‘demo’ model en je hebt een hele deftige Range Rover van 2008 oid. wat meer onderhoud maar minder afschrijving. en dat beetje meer wat je betaald voel je je de koning!
@dutchneon: 5.000 euro is een hoop geld. Zeker voor iemand die in deze prijsklasse gaat shoppen. Daar komen – zoals je zelf al aangeeft – extra kosten bij voor onderhoud. Ook verbruikt een RR meer en betaal je meer wegenbelasting. Neemt niet weg dat de RR heel wat meer te bieden heeft, maar daar betaal je dus ook voor.
@berlinetta: én de betrouwbaarheid is weer een pak lager
@dutchneon: Als vervolgens iets aan die Range Rover stuk gaat (bijvoorbeeld luchtvering of elektrische componenten) heb je meteen een leuke keuze: Verkoop je je linker- of rechternier?
@123bat:
Maar waar garagebezoek bij non-britse merken wordt gezien als vervelend en duur, is het bij Britse auto’s natuurlijk een vorm van liefde, en Britse auto’s hebben nou eenmaal heel veel liefde zorg en aandacht nodig. Dat mag best wat kosten.
@dutchneon: Die is 1000kg zwaarder. Alleen aan wegenbelasting is dat een vermogen per jaar. Banden slijtage etc is daarmee ook veel hoger. Bovendien is een compressor van de luchtvering oid meteen een enorm dure reparatie. En afschrijven doet een Range tot aan de dag dat ie de sloop op gaat hoor.
@E34M5Touring:
Liever arm worden in een Range Rover dan arm blijven in een KIA.
@martinus: Ik blijf liever rijk…
@martinus: helemaal mee eens, laat de rest maar lekker van dit soort fantasieauto;s rijden.
Luchtvering rondom heb je nieuw voor rond de 3000 euro, dus 4 poten en compressor.
Heb overigens nog bijna geen lekke achter balgen gezien bij een L322! compressor is vaak te reviseren voor 3 tientjes. En bijna alle rr motoren hebben kettingen dus geen last van die vervelende kostbare distributie wissels.
Tuurlijk is de wegenbelasting hoger, maar voor het comfort en ruimte die je extra hebt tov zon sportage heb je wel gauw 1000 euro extra per jaar over hoor, als je er een paar km mee hebt gereden ;)
@dutchneon: voor 1000 euro zullen er vast een hoop mensen zijn die het overwegen ja. Voor 3000 euro al een stuk minder. Je hebt de wegenbelasting, de verzekering (ook niet niks), de brandstofkosten, het onderhoud, de afschrijving. Alles aan die auto is extreem veel duurder. Of ben je werkelijk zo naïef dat je denkt dat een range rover met zo’n hoge nieuwprijs voor niks zo ‘goedkoop’ is? Want zo klink je wel!
@dutchneon: ohja ik haal ff 5000 euro uit mijn geldboom. Om vervolgens elke maand 3x zoveel wegenbelasting en brandstofkosten te betalen. En daarna ik weet niet hoeveel geld aan onderhoud te betalen…

Kinderen hier tegenwoordig….

On: ik heb dit altijd een nette auto gevonden. Veel voor weinig. Kia is sws goed bezig de laatste jaren.
@dutchneon: Dan rijd je dus een auto die 7 jaar ouder is dan deze KIA. Nee, de mensen die in de markt zijn voor de Sportage is echt een totaal andere doelgroep dan mensen die een relatieve oude (2008, die auto is inmiddels al 8 jaar oud!) RR kopen
@dutchneon: minder afschrijving op een Range Rover? Dat krijg je mij niet uitgelegd, succes!
Best een geinige wagen, maar als er een Ssanyong logo op had gezeten had ik het ook geloofd…
Ik heb er ooit een gehuurd…. en ik zou er nooit een kopen. Ik vond het heel traag (t zal een 1.6 geweest zijn), de wegligging was niet top (maar dat hebben eigenlijk alle SUV’s, maar de naam SPORTage was geheel onterecht) maar het meest irritante was dat de achterbak het formaat van een brievenbus had…. en grote auto, maar te klein voor een gezin met twee kinderen.
@jansen: dat is wel heel veel “maar” ….
@jansen: Wat zeur je nou over SPORTage, A7 is toch ook niet onterecht omdat ie geen 7 cilinders heeft?
@purepet9229: wow, en dan zijn er zelfs nog tientallen mensen die deze extreem domme opmerking een plusje geven.
@lekbak: Extreem domme comment? Dit is gewoon de stelling van Jansen onderuit halen.
@purepet9229: een auto met sport in de naam impliceert maar 1 ding. Kan ook niet missen, dat is sport.

Een auto met een getal in de naam. Kan werkelijk alles zijn, maar het meest gebruikte en tevens het meest logische is de klasse aanduiding binnen het merk of de kracht/inhoud van de motor. Al staat dat laatste er dan vaak achter. Het aantal cilinders is totaal niet logisch. Zelfs zo vergezocht dat ik jou opmerking ronduit dom vind. Vooral omdat hij gewoon een goed punt heeft. Mislukte marketing dus.
@lekbak: Met sport wordt bij SUV ’s geen autosport bedoeld maar mensen die aan windsurfen of kayakken , bergbeklimmen en dergelijk doen ….Kom op , een beetje autokenner weet dit toch?
@norge: en wat voegt een SUV zonder vermogen, lage gearing of zelfs 4×4 toe aan de sporten die jij noemt? Met dit ding kom je vlotter over drempels, maar dat is het dan ook wel. Verwar een dergelijke suv aub niet met een terreinwagen want jij weet beter. Een willekeurige subaru komt verder offroad dat dit ding. Mensen die bergklimmen, kajakken etc hebben een suzuki jimny nodig. Niet dit.
@lekbak: Deze auto wordt in meer landen dan NL verkocht , in die andere landen zijn het meestal wel 4×4 met een grotere motor.Je kan niet verwachten dat Kia de auto speciaal voor NL een andere naam gaat geven. Dit is een capabele Sport utility vehicle , die in Nedeland wordt aangepast naar behoefte (lees zonder 4×4) Zonder die 4×4 kan je nog steeds een leuke boot achter je aantrekken en over grasveldjes rijden zonder meteen op je carter vast te staan..Nog steeds een auto die zijn naam dus eer aan doet…
@norge: en ik maar denken te lezen dat ene meneer Jansen in een slecht uitgeruste auto reed, en vervolgens commentaar leverde op het woordje sport in de naam. Opeens gaat het over een hele andere auto!

Trouwens, als je niet vast komt te staan op gras met je 4×2, rij je ook je carter niet stuk.
@lekbak: jemig. Dit liep behoorlijk uit de hand.
@jansen: jep, blijkbaar zijn er een hoop mensen die blind in dergelijk marketing gelul trappen. De dikste uitvoering kunnen een zandpad verwerken maar de lichtste uitvoering worden het meest verkocht. Lang leve dom marketing gelul.
@lekbak: Als ik jullie discussie hierin lees, begin ik mij steeds meer te storen aan het off-topic gedrag en niets aan elkaar toe willen geven in een soort heilige eilandjes, haantjes gedrag van beiden. Waar hebben we het over, verschil van inzicht en mening, die iedereen mag hebben.

Sportage is een samenvoegen van sport en age. Sportief op leeftijd zullen we maar voor het gemak zeggen en dat past precies bij deze auto. Maar de crossover stempel ligt niet meer automatisch bij 50+, die nog wel de groep is bij de meeste in particulier nieuw aankopen, is een trend ontstaan in 35+ aanschaf bij de occasions, die dit zien als de ideale gezinsauto die geen behoeften hebben aan sportief rijgedrag (wat je kinderen op de achterbank niet aan wilt doen).
De populariteit van de MPV’s (toch altijd een beetje truttige opgeblazen stationwagon uiterlijk) neemt af, want de crossovers van nu hebben de SUV-looks, gewoon mooi stoer en de gewenste hogere instap. Op je 40ste denk je dat je nog alles kan, op je 50ste, merk je dat bukken wat minder wordt, op je 60ste ga je storen aan de lage instap, vooral bij het uitstappen …
Hoger brandstof verbruik is niet ongewoon bij dit type auto’s meer rijwind onder de auto en hoge bomen vangen veel wind, 1 op 10 is niet ongewoon in deze klasse. Maar niet iedere type motor is geschikt voor LPG-G3 (met extra kleppen smering systeem). Diesels in deze klasse is de terugkerende MRB een forse maandelijkse last.
Zo’n joekel van een auto, en dan den 1.6 benzine. Het is wel een beetje zielig. ..
@dutchdriftking: Zo groot issie toch niet?
@berlinetta: 1380rijklaar, het valt me inderdaad nog mee, maar t is toch een behoorlijke auto.
SUV’s zijn niet mijn ding maar deze vind ik één van de mooiste!
Snap het nut van dergelijke auto echt totaal niet, zelfde met het hoge instap gedoe. Koop gewoon een busje of station.

Het is wel een van de mooiere in deze klasse
@Mika_Hakkinen: Het nut van deze auto’s is voor veel mensen juist de hoge instap/zit. Dat kan een station je niet bieden. Overigens zou ik zelf ook een station boven dit verkiezen, maar dat terzijde.
@berlinetta: Als ik zie hoe sommige mensen in zn auto klimmen.. sorry snap dat echt niet en vooral het verbruik van zn hoge auto, is geld weggooien. Ik heb mijn ouders aangeraden om vooral een gewone auto te kopen, zonder sportstoelen. Het zal hoogstwaarschijnlijk een Opel Insignia worden. Maar goed, ieder zijn keuze natuurlijk
@Mika_Hakkinen: ik volg je helemaal. Er zijn genoeg alternatieven die een hogere zit bieden zonder gelijk een MPV of SUV te zijn: de Honda Jazz, Suzuki SX4, of als je bij Kia wil blijven, de Venga.
@Mika_Hakkinen: Ik blijf het ook wat lastig vinden. Wouter noemt het een SUV maar ik vind het toch meer een Crossover. Toegegeven het AWD systeem is flink op de schop gegaan bij dit model, maar goed die heeft toch niemand in Nederland.
Het hele hoge instap verhaal blijf ik wat onzinnig vinden.

De enigste reden die ik kan bedenken is dat ik hem simpelweg mooier vind dan de Cee’d Sportwagen (die net zoals de Sportage geen “Sport” in zijn naam zou moeten hebben).
@reistje: wat is er onzinnig aan een hoge instap? Je zit lekker hoog + de auto is stoerder imho. Doe mij maar een x5 dan een 5-serie station om even iets te noemen.
Koreanen zijn geen Japanners.
En zullen dat NOOIT worden.

Heb met beide volkeren en producten regelmatig te maken maar Koreanen kunnen wat mij betreft op geen enkele wijze nog in de schaduw staan van de Japanners.

Volgens mij is het succes voor een heel groot deel te danken aan het feit dat ‘men’ denkt : Ow Korea / Japan = Kwaliteit.

En met die gedachte doet u de Japanner onnoemelijk veel tekort !

Banzaï

SUBARU !

SONY !
@desjonnies: Niet mee eens Koreanen hebben als underdog alles te bewijzen en willen daardoor beter zijn in alles ,,,Heb bewondering voor ze als je ziet hoe ver ze gekomen zijn…
Kia is van Hyundai en dat is 1 van de grootste bedrijven ter wereld. Opgebouwd met hard werken.
Prima brikkie ..
Voor woon/werk ..
Voor boodschappen ..
Voor het gezin ..
Voor vakantie ..

Het ultieme compromis ..
@lincoln: En daarom is dit typisch zo’n die ik zou aanraden. De Sportage is gewoon een prima auto. Compleet uitgerust, niet te duur en met name die hoge instap is wel lekker. En aan het lijstje minpunten te zien (niets onoverkomelijk) nog degelijk ook. Tel daarbij op dat ie er goed uitziet en je hebt een prima auto voor mensen die niet elke bocht driftend door gaan.
@lincoln: waarom, wij gingen vroeger met een simca 1100 met drie kinderen naar Zwitserland kamperen. Dat ging ook prima. Waarom zou het in deze hoge doos op wielen ineens beter gaan ?
@eelco74: Tijden veranderen nu eenmaal. De Kia Sportage is nu een typische middenklasser. Zo’n Sportage kan een flinke kar of caravan trekken (toch gewoon voor veel Nederlanders belangrijk). En onderschat de hoge instap niet. Niet alleen voor de hele oude mensen onder ons, ook de jongere mensen vinden het prettig. Het is gewoon gemak. En je hebt lekker overzicht.
@gtwillem: een stationwagen is ruimer, zuiniger, rijdt beter, mag en kan ook die caravan trekken (auto’s kunnen zoveel meer trekken als wat ze mogen, en een caravan van >1500 kilo is zo duur dat de eigenaar vast geen kia gaat rijden). Blijft over die hoge zit met bijbehorend overzicht. Ik vind het een grote lijst nadelen voor één voordeel, en snap persoonlijk dus ook niet dat zoveel mensen zoiets kopen.
@lekbak: En daar heb je precies het antwoord gevonden. Men gaat eerst op zoek naar de makkelijke instap en hoge zit, en dan komen de andere eisen. Ik ben het met je eens dat een stationwagon een veel betere optie is, en ik zou er zelf ook voor kiezen, maar de markt is nu eenmaal aan het veranderen!
@gtwillem: ik weet het, maar ik begrijp het nog steeds niet…
@lekbak: Mijn Tucson heeft 510 liter bagasje ruimte , ik kan ruim achter mezelf zitten (195 cm lang) en is nauwelijks langer dan een Golf. Heeft een korte draai cirkel en veel bodemspeling , makkelijk in de sneeuw en je kan lekker snel over verkeers drempels rijden.
Makkelijke instap en lekker overzichtelijk in het verkeer….Weet je , ik kijk gewoon neer op die ouderwetse stationswagens…
@norge: ik weet niet wat jij nauwelijks noemt, maar als jij 20cm verwaarloosbaar vind. Denk ik dat de tien cm die de golf station langer is al helemaal niks voorstelt. Daarmee heb je trouwens meer dan 600 liter bagageruimte.

Bodemspeling heb je in Nederland niet nodig, evenals die 4×4. In Noorwegen snap ik dat wel trouwens.
Maar hier is die suv ook razend populair. Daarbij blijft het verbruik maar ook het gewicht gewoon veel hoger.

Owja, ik ben geen golf liefhebber ofzo. Ik gebruik slechts je eigen voorbeeld.
@gtwillem: Ik heb er zelf een stuk of 18 gereden.In alle motor/bak configuraties maar voornamelijk in de handgeschakelde 2.0.Ik vond het een hele fijne auto om te rijden,zat goed in z’n spulletjes en er werd geen demo de straat op gezet met minimaal ’20 En het mooiste was nog; ik reed om de 1,5 maand in een nieuwe auto.Demo’s verkopen en dan vooral die van mijzelf is mijn ding.Maar buiten dat gingen ze nieuw ook als broodjes.Nog niet zo een hetze als de eerste Sorento, maar het kwam dicht in de buurt.
@sydney: Toen ik nog in de verkoop zat was het een ‘ding’ om elkaars demo te verkopen. Zeker als iemand een beetje een leuke auto had, was het helemaal leuk. Had een verkoper een dik aangeklede demo, dan probeerden wij deze zo snel en goed mogelijk te verkopen, zodat ie weer in een kale leenauto verder moest. Gouden tijden.
@eelco74:

Heb je enige idee hoe groot die kinderzitjes tegenwoordig zijn ..
Ter illustratie .. Een kinderwagen is al groter dan een simca kikkeroog ..
Een nette bang-for-buck wagen; prima alternatief voor de Japanners.
Prima wagen die er ook nog eens aardig uitziet.
Mooie wagen , goede kwaliteit en makkelijk te rijden…Alleen de zogenaamde premium rijders vinden het niks….Premium , is dat een soort van zelfpijniging?
Een auto waar de eerste minpuntjes zijn dat je de garantievoorwaarden kunt schenden en dat je de velgen lelijk kan maken.
De enige andere onderdelen om op te letten blijken een relais, bougie en een rubber.
De drie andere zijn accessoires, die je naar keuze kunt missen, voor tientjes vervangen door aftermarket, of netjes kan verhelpen.
Ongelooflijk toch?
Ik heb vorig jaar 3 weken lang in de VS met een Sportage rondgereden en heb toen diep respect gekregen voor het autootje. Hij is wat aan de kleine kant voor 3 personen + bagage, maar verder niets dan lof. Hij rijdt op asfalt een stuk beter dan de Amerikaanse SUV’s waar ik ook in heb gereden en we hebben er meer over onverharde paden gereden, waar je met een mountainbike nog met moeite overheen komt. Het ding had dan ook 4WD en een (elektronische) difflock en dat was wel nodig ook. Een jaar eerder met een Dodge Journey (met slechts FWD) kwamen we al bijna vast te staan op een iets te stoffige, steile weg…
Voor alle fancy, jonge gezinnen, verder is mijn ervaring met Kia gewoon goed en kunnen ze die 7 jaar garantie met een gerust hart beloven.
Ik heb hier in de VS een sportage SX awd aangeschaft vorig jaar. 2.0T met 265 pk. Ben er erg blij en met 4 man en bagage voldoende ruimte. Je mag hier helaas niet zo hard met het optrekken is er niet minder leuk om:) verbruik is belabberd maar met 20$ voor volle tank mag ik niet klagen.
De satnav is een beetje dom maar verder ben ik er super tevreden mee. Rijd best sportief en bied voldoende comfort. Ik had hiervoor een Audi A3 a8p en kijk er niet meer naar terug.
Wij hebben de AWD! Fijn ding voor in NL ;)
Heb gereden in de 2 liter automaat. Het is geen hele snelle auto maar het voldoet prima. Stuurgedrag is wat minder dan Europese auto’s. Iets minder koersvast. Verder gewoon een nette wagen met niet teveel toeters en bellen. Prima interieur met nette materialen.

Het verbruik schijnt wel aan de hoge kant te zijn. Hij mag een flinke caravan trekken op papier, maar op forums lees je dat het weggedrag dan niet erg veilig is.

7 jaar garantie is top natuurlijk, en nieteens verplicht bij de Kia dealer. Dus ik neem aan dat je zelf de olie mag verversen zolang je maar de bonnetjes van olie en filter kan tonen?

Hier kunnen andere merken nog eens een voorbeeld aan nemen. De lijst met problemen vind ik ook opmerkelijk kort.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).