Volvo S80 (2006-2016) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 47 Reacties

Denk aan een Volvo en de kans is groot dat er een plaatje van een station in je hoofd verschijnt. De S80 is door de populariteit van stations altijd een beetje een ondergeschoven kindje in Europa geweest.

Volvo S80

Toch heeft de S80 een sterk eigen karakter en daarmee altijd een schare fans gehad, waaronder het koningshuis. Vreemd genoeg was er wel een versie met lange wielbasis, maar deze S80L is door Volvo alleen in China geleverd. Het leek ons juist dat het Nederlandse volk die tot de langste van de wereld behoort, best behoefte zou kunnen hebben aan wat extra beenruimte.

Qua “sportief” sturen ben je bij de Duitse concurrentie beter uit, maar de S80 gooit wel hoge ogen qua comfort en veiligheid. Zeker bij de latere bouwjaren zijn diverse veiligheidssystemen (optioneel) leverbaar geweest. De S80 is inmiddels vervangen door de Volvo S90 (rijtest).

Aanbod occasions
Op Marktplaats staan zo’n 100 Volvo S80’s van deze generatie te koop. Zoals je kan verwachten bij dit formaat auto heeft slecht een kwart een handgeschakelde versnellingsbak. Het aanbod aan diesels is met 60% iets groter dan het benzineaanbod en soms kom je nog een verdwaalde S80 op LPG tegen. S80’s met kilometerstanden van ruim boven de twee ton mogen al voor 7 mille weg, de meest recente exemplaren kunnen 30-40 mille kosten.

Pluspunten

 • Ruimte
 • Comfort
 • Veiligheid
 • Bescheiden uitstraling

Aandachtspunten
Onderstel

 • Het adaptieve 4C onderstel is een prachtig stuk techniek, maar eventueel onderhoud is duurder dan bij een regulier onderstel.

Aandrijflijn

 • Een vijfcilinder diesel (D5) die op slechts vier cilinders loopt, kan twee oorzaken hebben:
  o Een loszittende stekker, wat zo te verhelpen is.
  o Een kapotte injector, een wat prijzigere reparatie.
 • Variabele kleptiming bij diesels vervuilt; is schoon te maken. Motor produceert dan een hoog kloppend geluid en mist trekkracht.
 • Niet de meest moderne automaten (op laatste bouwjaren na).
 • Automaten willen wel eens hakerig gaan schakelen – spoelen kan soelaas bieden.
 • Een automaat die versnellingen overslaat of ander vreemd schakelgedrag vertoont is waarschijnlijk aan een revisie toe.
 • Carterontluchting van de vijfcilinder benzinemotoren is soms problematisch. Er is een nieuwere versie van het oliefilterhuis voor. De oude is herkenbaar aan een geribbelde slang, deze gaat stuk. Doorrijden met een fluittoon betekent dat de motorontluchting via de krukaslagers plaatsvindt, wat uiteindelijk zal zorgen voor een kapotte motor.
 • Bij alle diesels (maar vooral bij oudere viercilinders) kan bij het regenereren van het roetfilter brandstof in de olie komen, waardoor het peil tot boven het maximum kan stijgen. Zowel service-interval voor het roetfilter als olie moet strak aangehouden worden.

Elektronica

 • Een defect in het elektronische stuurslot kan er de oorzaak van zijn dat de auto niet is te starten. Dat is in de regel wel op te lossen door de Wegenwacht, maar dan is een nieuw contactslot wel noodzakelijk.
 • In de voetenruimte van de voorpassagier zit een computer. Elektrische storingen kunnen optreden doordat de voorpassagier tegen de computer heeft geschopt en er iets los is geschoten.
 • De elektrische handrem wil wel eens niet lossen.

Carrosserie en interieur

 • Er zijn sporadisch klachten over de staat van het leer te vinden, maar dat lijkt geen structureel probleem.

Zoek de S80 of een andere auto op Marktplaats.nl.47 reacties

Gewoon een goede, degelijke en vooral fijne reisauto die verder vooral erg saai is vind ik.
@berlinetta: maar met de t6 of v8 nog best leuke autobahn cruiser. We hadden op het werk een v8 en die man had custom geel (je leest het goed) interieur.
Ik heb 9mnd met een S80 D5 van 2006 gereden. Vooral de automaat vond ik echt heel slecht. Leek wel een bak elastiekjes. Had ook steeds de neiging om hoog in de toeren te blijven. Ik reed hem vaak in de manuele stand. En de navi van die bouwjaren is echt dramatisch. Sloom, slechte en onlogische routes, onduidelijke kaarten etc etc. By far de slechtste navi die ik ooit heb gehad. Rijdt verder prima, ik vind het model best fraai, goeie stoelen en verder erg comfortabel. Jammer dat die automaat het echt een beetje verziekt.
@e34m5touring: Heb zelf een S40 GearTronic, ik herken wel wat je bedoelt. Soms heeft de bak ook een beetje CVT karakter ofzo… Best gek. Maar… Als je een beetje snapt hier die bak werkt kun je er best wel prettig mee rijden vind ik. Als je wilt boenderen moet je em gewoon manueel rijden. Ik vind het prima rijden. Navigatie ken ik zelf van de V70, die is vergelijkbaar met jouw type en ja… Die was traag en slecht inderdaad. Maar dat heb ik nu niet in mijn S40. (gelukkig)
@kliko:

Geen idee hoe oud je geartronic is, maar het klink alsof je koppelomvormer slipt en je lock-up niet goed werkt.
@jack_abarth: Nee nee, zo erg is het niet. (gelukkig :) ) Lock-up werkt prima. Soms, als je vol gas geeft, wil hij nog weleens in de bak wat slippen voordat deze volledig in lock-up gaat. Dit om de motor een beetje in de toeren te houden. Daarom heeft het soms wat CVT-achtige karaktereigenschappen. En zo oud is mijn GT gelukkig nog niet! Hij heeft nog net geen 90k achter de kiezen. :)
@kliko: Nou precies dat. Zeker in de 2e en 3e versnelling. In de manuele stand lockte de bak veel beter. Trok ie ook een stuk harder op. Goed omschreven!
@e34m5touring: Klopt, manueel is er eigenlijk direct een lock-up en kun je bijvoorbeeld ook afremmen op de motor etc. En is de bak, doordat hij eigenlijk altijd gelocked is, veel directer.
@E34M5Touring: Buiten dat dit wel een beetje het karakter van de geartronics is gewoon de bak laten flushen en hij rijd weer een ton lang als nieuw! Wij hebben ook alle motor varianten met de geartronic gehad. En ik verkies deze bak boven alle andere bakken van Volvo of andere merken. Rijd nu een 4bak in de R en ook deze laten flushen bij 240K weer een nieuwe hoor.
@kennone: Ik heb hem gehad in die S80 en in een V70 2.4i 170pk. Beide dramatisch vind ik. Zelfde karakter en kwaaltjes. Niet mijn ding.
@E34M5Touring: de Geartronics ben ik, als Volvo fanaat, ook geen fan van. dat zegt wel wat. Hoewel verouderd, de oude Aisin-Warner 4-traps automaten (850, x70 serie t/m 2000) zijn simpelweg betrouwbaarder en fijner in gebruik.
@ej20g: Ik had een S70 2.5t met die bak. Zolang je de olie regelmatig deed was ie best ok. Anders begon ie een beetje te bonken. Maar goed, die had ook 330k achter de kiezen. Dan mag dat. Paste vreemd genoeg wel goed bij die motor. Lange halen, snel thuis.
@E34M5Touring: ook bij de oude 4-traps bakken moet je wat geluk hebben. Ik heb slechte exemplaren gereden (bonken en klappen geven), maar ook hele goede exemplaren gereden (100% schokvrij). Een goed exemplaar kun je het beste elke 100.000 km spoelen, een slechter exemplaar kun je een tijd best redelijk houden door de olie regelmatig te verversen en ook elke 50.000 km te spoelen.

Blijft nog over dat je ervaring ermee natuurlijk persoonlijk is. Ik vind de 4-traps bakken fijner maar ik ken genoeg mensen met een voorkeur voor de Geartronics. Voor mij staat echter als een paal boven water dat de Geartronics niet zo degelijk zijn als de vroegere bakken.
@E34M5Touring: wat verwacht je dan van een 11 jaar oude navigatie
@slickrick: Toen ik die S80 reed was ie een paar jaar oud. Geen 11.
@e34m5touring: Precies zoals jij het hier zegt. Rotautomaat, verschrikkelijke navigatie en voor de rest een heerlijke (onderschatte?) wagen.
Ik vind het een mooie wagen. Heerlijk voor als je vele kilometers maakt, zeker als je jezelf een 8 cilinder kan veroorloven!
Deze auto is echt dodelijk saai
@maarten020: als je deze wagen al zo saai vindt kun je maar beter ver weg blijven van alle Koreaanse, Japanse en Duitse auto’s.
Als je een fijne auto wilt welke soepel, comfortabel en robuust is, is de automaat niet aan te raden. Ga voor een nette, representative uitvoering met handbak en je hebt een hele, hele fijne cruiser.
@dadutchdude: eigenlijk vind ik een handbak niet kunnen bij zo’n auto.
Het zijn toch vaak de wat oudere mensen die met een S80 rijden en die hebben het liefst een automaat.
Saai he, zo’n Volvo!

Het aandachtspuntenlijstje is ook saai man…
Fijne km vreter.
Zijn de 8 cilinders nog de Yamaha blokken?
@rufctr01: Ja! Erg mooi blok met enkele goed oplosbare problemen.
https://en.wikipedia.org/wiki/Volvo_B8444S_engine
@rufctr01: Volgens mij wel, staat niets over geschreven.
Of ze zijn het vergeten of ze zijn ontzettend goed.
Of er zijn er zo weinig van verkocht dat er niets van bekend is…

Prachtig klinkende V8 overigens
@senne: de V8 is gewoon ontzettend goed. De vroege exemplaren van 2005 en begin 2006 hadden regelmatig last van problemen met de lagers van de balansas, dit hoort echter onder garantie opgelost te zijn. Verder een nagenoeg bulletproof motor met inderdaad een geniaal geluid.
Variabele kleptiming bij de diesel. Ik wist niet dat dat toegepast werd bij diesels.
@marvin1608: denk dat ze de wervelklep bedoelen bij de inlaat. Die wil wel eens problemen veroorzaken.
Er is ooit een video geweest over de eerste generstie s80 maar die is foetsie? Zou m graag nog eens teugrkijken want ga er 1 kopen voor een roadtrip deze zomer.
Stiekem zou ik er best een willen hebben, maar dan wel met die heerlijke V8. Lijkt me een lekkere cruiser, en als je op het gas gaat komt er een verbazingwekkend lekker geluid uit. Alleen moet je de kilometers binnen de perken houden dan, anders ga je failliet op benzine.
Top video! Ik vind dit een prachtige auto aan de buitenkant.
Een keer in een occasion gezeten, van binnen vond ik het net niks.
M.i. beetje kitscherig, vooral het dashboard(kastje). En de middenconsole kon mij ook niet bekoren.
Maar de buitenkant zou het voor mij meer dan goed maken
Ik heb nog een puntje: de D5 diesels hebben regelmatig last van niet of slecht werkende wervelkleppen. De wervelkleppen zelf zijn het probleem niet, maar het armpje van de actuator dat om het kopje van de kleppen valt slijt uit. Deze schiet daar dan vanaf, wat onder andere vermogensverlies veroorzaakt. Dat armpje is niet los te krijgen, Volvo verkoopt alleen een complete set van bijna €1000,00. Een definitieve fix is er bij mijn weten nog niet voor gevonden, helaas.
@ej20g: en ander voorkomend probleem is een scheur in de cilinderkop en dat is ook een serieus duur geintje. Het begint met meldingen over de koelvloeistof, bijvullen helpt even en de melding komt terug. Man man man wat waren we blij dat Volvo het onder coulance repareerde…
@dieselkameel: het probleem komt mij niet heel bekend voor eigenlijk. Ik ken de verhalen erover wel, maar eerder sporadisch dan structureel. Ik moet er wel bij vertellen dat ik me voornamelijk richt op de P80’s auto’s van 1991 t/m 2000, dus er glipt weleens wat tussendoor. Ondanks dat bedankt voor de aanvulling.
@ej20g: armpje is wel los te verkrijgen en je kan de klus ook prima zelf doen ben je voor 300 euro aan materiaal kwijt. Armpje is maar 5 euro
@seanxtype: Volvo zelf schijnt het armpje niet los te verkopen, de aftermarket wist ik inderdaad niet maar heb ik zojuist gevonden. Fijn dat die optie er in ieder geval is.

Het klusje is inderdaad goed zelf te doen, maar het is beter om er maar vanuit te gaan dat veel S80 kopers het zullen laten doen. Dan wordt het een serieus dure reparatie.
Dit is echt een auto voor oude mannen.
@jannemaneke: tot die oude man je een keer voorbij komt zetten. Zitten paar goede blokken tussen die prima nog meer vermogen kunnen leveren. De 2.4d kun je laten chippen naar 253pk
@seanxtype: ja jongen, alsof zo’n gechipte D5 sneller zal zijn dan een standaard BMW F10 535d met 313pk
@jannemaneke: dat zegt hij niet. Je moet wel in een D5 gereden hebben om te ervaren hoe dat voelt. Totaal anders dan alle andere diesels door de karakteristieke loopcultuur en vijfcilinder roffel, niet te vergelijken met de ongetwijfeld snellere x35d’s van BMW. Die zijn ook een stuk karakterlozer trouwens, maar dat is persoonlijke voorkeur.
@ej20g: ik heb een tijdje een S60 D5 gehad. Ik noem die D5 een lachwekkende motor. Belachelijk brullen hoog in de toeren en gekoppeld aan een geartronic echt een triestige bedoening.
@jannemaneke: het is niet voor iedereen, het is wel een motor die je moet liggen. Persoonlijk vind ik dat je die vijfcilinder best mag horen, vooral hoger in de toeren. Ik vibd dat charme, jij vind dat blijkbaar irritant, wat natuurlijk gewoon kan.

Geartronic zullen we het maar niet over hebben, D5’s rijden het lekkerst met een handbak erachter (zeg ik als handbak liefhebber).
Saai hok met dweil wegligging Typisch Volvo.
Zo’n V8 lijkt me wel een fijne bak.
Kwaliteit hoor!
rij ondertussen een paar maanden met een 2015 S80, al met de S90 T5 motor en versnellingsbak (8-traps, 245PK, 144g CO2) en leuke opties zoals het four-C chassis en dubbele beglazing, zalige wagen en erg discreet (om niet lelijk te moeten zeggen, maar wel zo lelijk of verouderd dat het wel iets heeft)… gaat later dit jaar misschien wel weg voor een XC60 T8

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).