Wereldprimeur in Wageningen, zelfrijdende auto’s op straat

Auteur: , 34 Reacties

En da's nog nooit ergens gedaan.

wepods

Altijd leuk om te kunnen zeggen, Nederland heeft een wereldprimeur. In Wageningen gaan vanmiddag namelijk voor het eerst twee ‘auto’s’ de weg op zónder stuur en zónder pedalen. En die kunnen dus niet alleen een beetje halfslachtig zelfstandig van rijbaan wisselen, maar ze rijden echt helemaal autonoom. En da’s nog nooit gebeurd. Natuurlijk, die dingen hebben weleens rondjes gereden, maar nog nooit op de openbare weg.
Er is overigens wel altijd iemand in de auto aanwezig die kan ingrijpen als het mis dreigt te gaan. Daar heeft hij dan een joystick voor, (wat overigens niet ideaal is qua besturing) want zoals ik al zei, er zitten geen pedalen en geen stuur in.

De WEpods, zoals de karretjes heten, rijden in eerste instantie alleen op de universiteitscampus van Wageningen. Als blijkt dat ze geen chaos aanrichten, dan wordt hun werkterrein iets uitgebreid. Dan mogen ze van de campus naar het treinstation Ede-Wageningen. Je kunt ze dan laten voorrijden met een appje. Maarrrrr…. Je moet wel naar de route komen die de auto’s sowieso al zouden afleggen, ze wijken daar namelijk niet vanaf. Dat mag niet van de RDW, is gevaarlijk.

Nog even een kort antwoord op de vraag hoe de Wepods dan precies navigeren, ze vinden hun weg door middel van camera’s, gps en lasers. En daar zit hem meteen een groot nadeel. Als het slecht weer is, wat nog weleens gebeurt, of als het donker is, dan blijven ze gewoon in hun garage en ben je toch weer aangewezen op een taxichauffeur. Maar da’s ook niet altijd een straf.

Voor meer informatie kun je deze video even bekijken.34 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Mooie primeur, maar bij slechtweer en nacht dus nog even niet. Het is een begin nietwaar?
Toch zie ik er 6 staan
@kennone: Dan nog kunnen ze ervoor kiezen om er eerst maar twee de weg op te sturen
Een zelfrijdende auto, maar wel met een vaste route. Dan is het eerder een tram de weg…
@kuifje: ze houden wel zelf rekening met ander verkeer en andere dingen op. De weg. Het is dus een zelfrijdende auto
Ik herken dit voertuig, heeft Wouter dit weinig sexy karretje niet een keer afgezeken op een beurs? Anyway, mooie innovatie. Autonoom rijden begint de conceptfase achter zich te laten nu je je per wepod van station naar campus kunt laten rijden.
Geen wereldprimeur. In Austin rijden de Google self driving cars gewoon op de openbare weg. Reed er bijna 1 omver met mn Avis SUV…
@reiensechser: Ik lees overal dat het wel degelijk een wereldprimeur is. Misschien omdat er ook passagiers meekunnen? Is dat het soms? Ik ga het uitzoeken!!
@nicolasr: heb net wat pics op autojunk gezet vd Google self driving cars die ik in Austin tegenkwam. Wel grappig om te zien.
@reiensechser: deze kan passagiers meenemen en kan dus ook iemand ergens op de route ophalen. De google auto rijdt rond van a naar b en kan niet zelf ergens stoppen om iemand op te halen zonder menselijke handeling
opnieuw een leuk stukje! Erg prettig om te lezen. de manier van schrijven spreekt me erg aan!
Mag ook weleens gezegd worden toch?!
@gemaskerdemuchacho: Dat mag zeker gezegd worden! Dank je!!
Ze hadden toch ook al zo’n test in Rotterdam uitgevoerd met autonome busjes?
@teerdz: ja klopt. Bij de Van Brienenoordbrug.
@thomasbol: Dan is het toch geen primeur meer lijkt me? Haha
@ThomasBol: Als je gelijk hebt pas ik het aan. Maar ik kan er nergens iets van terugvinden. Ik weet wel dat ze daar hebben getest, met Balkenende erbij nog, maar dat was niet op de openbare weg. Wellicht dat die was afgesloten, maar voor zover bekend is dit toch écht de primeur hoor!
@nicolasr: Google, eerste linkje bij zoekterm “autonome bussen Rotterdam”. Bericht dateert uit 2008. Ben daar voor het laatst in december 2012 geweest, toen zag ik ze nog rijden.
Oehh best eng als het zo dichtbij komt. Het zou toch wat zijn als we straks in zo’n ding stappen om ergens heen te gaan.

Leuk voor als je uit de kroeg komt. Dan is er altijd wel een grapjas die aan de joystick wilt zitten.
Ik krijg hier een beetje een dubbel gevoel bij. Aan de ene kant vind ik het enorm tof om te zien dat dit mogelijk is, en wellicht ook nog goed werkt. Maar als autoliefhebber word ik er ook wel een beetje bang van dat het zo dichtbij komt. Ik geniet teveel van het autorijden om de controle uit handen te geven, en zou het dus helemaal niet erg vinden als het nog 20 jaar duurt voordat de eerste autonome wagens de weg op gaan.
Ze gaan overigens niet harder dan 25km/h. Dus echt opschieten is het niet.
@reistje: Ach, het gaat nog altijd sneller dan wanneer je te voet van de ene kant naar de andere kant van de campus gaat, en je zit ook nog eens droog als het regent.
Zefrijden auto’s waarom? Nu druk bezig met rijbewijs halen veel geld verspild. En dan vervolgens niet meer rijden
je laten aanrijden door die meuk en de boel erna kapot suwen
In Rotterdam rijden deze al van metro station Kralingsezoom naar het Rivium … hoop kinderziektes gehad maar de laatste jaren zonder problemen
@markietwo: ze rijden inderdaad al een tijd van Karlingsezoom naar het Rivium, alleen rijden deze wel op een afgesloten stuk.
@tunefuldjmike: Kralingse zoom*
geen chauffeur, maar waarom dan wel een ruitenwisser erop? nou? nou?
@hjhj: Omdat mensen wel graag zien waar ze heen gaan… ?
Auto’s zei je toch, hè…?
Hopelijk loopt het allemaal goed, die dingen moeten zo snel mogelijk met duizenden rondrijden…
Auto? Die dingen zien er uit als zo’n bus die je van de gate op de luchthaven naar je vliegtuig brengt.
Er zijn er veel die denken dat zelf rijden verboden zal worden in de toekomst. Waarom eigenlijk, omwille van de veiligheid? Tegen die tijd zal het zo goed als onmogelijk worden om nog een ongeluk te kunnen krijgen/ veroorzaken. De Nissan IDS bewijst dit: de wagen kan het stuur en de pedalen overnemen als er een ongeval dreigt. In de nieuwste wagens zitten er nu al technieken in die berekenen hoeveel vermogen er naar de wielen worden gestuurd.

Vroeg mij een tijdje geleden al af waarom er zelfrijdende sportwagens worden ontwikkeld: Audi RS7, Porsche Cayman en de opvolger van de Nissan GTR en de 370Z. Die autonome technologie kan rijden toegankelijker maken voor iedereen en ongevallen zo goed als onmogelijk maken. Dus ik zie geen reden om zelf rijden verboden of onmogelijk te maken. Op de site van Volvo zie je een filmpje over de concept 26. Daarin wordt uitgelegd dat de autonome wagen bedoeld is om de vrijheid van het autorijden terug te brengen. Rijden wanneer je zelf wilt, ben je moe, ziek, nog werk te doen of gewoon geen zin dan laat je de wagen rijden. Maak manueel rijden verboden dan duikt de autoverkoop de diepte in. Je koopt dan niet meer, maar je gebruikt. Het zou geen zin meer hebben om nog sportwagens te kopen dus fabrieken van o.a Ferrari zouden dan dicht gaan (toch een paar duizend man op straat).
Ze hebben gewoon een stuur en ook full time iemand die zijn handen erboven houdt voor als het mis gaat. http://www.gelderlander.nl/regio/de-vallei/wageningen/zelfrijdende-auto-ede-wageningen-heeft-gewoon-een-stuur-1.5668723

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).