
BMW’s worden al een tijdje geleverd met run-flatbanden, maar dat komt de prestaties niet altijd ten goede. Is het tijd om terug te gaan naar het traditionele rubber én een reservewiel? Het zou zomaar kunnen.
Het principe van de run-flatband is simpel: rijd je ze lek, dan kun je gewoon je weg vervolgen, mits je rustig aan doet. Daarnaast bespaar je het gewicht van een reservewiel. Ideaal toch? Niet helemaal, want door hun samenstelling maken de run-flatbanden nogal veel herrie en zijn ze moeilijker te repareren.
BMW zou daarom langzaam terug komen op die beslissing en levert de X5 M en X6 M bijvoorbeeld ook met super performance tires. BMW overweegt volgens Torque News zelfs het reservewiel weer van stal te halen, al gaan ze daarbij niet over een nacht ijs. Ze blijven namelijk op zoek naar manieren om gewicht te besparen en dat zou moeten kunnen met de Tweel van Michelin.
De Tweel heeft namelijk geen velg of lucht nodig en is daarom een stuk lichter dan een regulier reservewiel. Daarnaast heeft Michelin intussen wel bewezen dat hun vondst wel een stootje kan hebben, want we zien in onderstaande video genoeg zwaar materiaal op de Tweels rondscheuren. Zou jij het toejuichen als de Tweel voortaan in de kofferbak van je BMW ligt? Filmpje!
Geef mij er maar 4, met hello kitty erop.
Logisch, lucht is eerder een veer, rubber is eerder een demper.
Je moet die 2 op elkander afgestemd zien te krijgen. Te veel demping heb je ook niets aan.
De vraag hoe zit het met veroudering bij die dingen? Als zo’n tweel het begeeft voordat het rijvlak op is…
@Hupke: Het rijvlak op is? Het gaat gebruikt worden als reservewiel, daar maak je max 200km mee. Totaal irrelevant aandachtspuntje dus.
@pesu:
Voor BMW wel voor de hierbovenstaande graafmachines niet.
Gaaf idee!
Ik zeg prima oplossing, veel beter dan vertrouwen op een klein inspuitingssysteem en een keiharde band
Ziet er prima uit op graafmachines bij lage snelheid. Nu de snelheid nog verhogen en het voertuig meer op een auto laten lijken en misschien dat ik dan te overtuigen ben om dit als reserve wiel velg combi mee te nemen in mijn achterbak. Tot die tijd bel ik de leasemaatschappij wel dat ik stil sta met een lekke band en graag door wil rijden
@scubakabouter: ik sleep nog overal een reservewiel mee, gewoon zelf omhoog krikken en wielen wisselen. Wachten dat is allemaal 3x niks
@jzaero:
Ik sleep al jaren een spuitbusje en een compressor mee, samen 1 kg en het scheelt een bak ruimte….
@jrk68: Die krengen zijn enorm onhandig. Ventiel er af, troep er in, voorzichtig heen en weer rijden, compressor er op, kwartier wachten, compressor een half uur af laten koelen, weer een kwartier wachten en als het dan inderdaad een klein gaatje was dan kan je nu met 80km/h verder hobbelen. Nee doe mij maar een volwaardig wiel dat er met 10 min onder zit en waar ik gewoon 120 mee kan rijden.
Ik vraag me alleen af hoe zo’n band reageert op vuil, vooral in een omgeving waar werkvoertuigen komen.
@IssamR: Juist. Rijd zelf enduro en als er bagger tussen je spaken komt; verandert je bike enorm. Schud heerlijk haha. Hier gaat een beetje blub zeker ook voor onbalana zorgen bij een auto at 120kmh.
@rijnooit: gisteren nog meegedaan in Harfsen? :)
@ihrte: Ik hoorde ze blehren (woon 5 min verderop), maar geen tijd 0_o
@IssamR: In deze uitvoering komt er inderdaad veel te veel vuil tussen, een stuk puin is helemaal funest. Maar ze zouden dit makkelijk kunnen oplossen door de band net als nu uit te voeren met wangen. Die hoeven dan niet zo zwaar uitgevoerd te worden omdat ze geen deel uitmaken van de dragende constructie.
@IssamR: niet blijkbaar, ik zocht een uitlegvideo en alles wat je tegenkomt zijn bobcats met tweels
Goede oplossing lijkt mij. Ben benieuwd of het de rijgedrag aangetast wordt van auto’s.
Snel testen op auto’s dus!!
Alles beter dan zo’n fuck compressor waar je met een grote lekkage niks aan hebt..
@norge:
Valt reuze mee, ik rij al sinds 1999 met een compressor rond, die is een keer uit z’n doosje geweest…, om de band van de kruiwagen op te pompen….
Het ziet er nog best sportief uit
Nou ben ik geen techneut, maar als je nou kleine flapjes aan zo’n tweel vastmaakt, zou je dan niet ophoping van lucht in de wielkasten tegengaan à la BMW air breather?
Prima voor een graafmachientje, maar ik denk dat de laterale stijfheid nog lang niet hoog genoeg is om als volwaardig autoband te kunnen fungeren. Een goede bocht met de Tweel en je vouwt hem dubbel. Dat is nog steeds het grootste probleem met ‘luchtloze’ banden. Voor (rustig) rechtdoor zijn ze prima geschikt.
@trustmeiamanengineer: Ik heb ook al een band gezien met een honingraatstructuur ipv deze “spaken”. Misschien dat die op dat vlak wat beter presteert?
@trustmeiamanengineer:
hier zie je ook shots gemonteerd op een auto op redelijke snelheid.
Gaat nog best goed.
https://www.youtube.com/watch?v=fqRJ9GfIJtI
Kan me voorstellen dat het de wegligging van je BMW niet ten goede komt, maar sowieso een mooie innovatie! En als reservewiel voldoet ie ws prima.
Het ia een reserve wiel dus erop enzo snel mogelijk naar de wielenman voor een nieuwe band. Simpel.
Niet alleen bij BMW maar alle merken zouden dit moeten doen!
Als het bij zo’n werkvoertuigen al als durable wordt aangemerkt, moet het toch ook wel als reserveband moeten kunnen voldoen. Al lijkt het mij dat je er geen 250 km/h mee moet gaan rijden. Maar een tijdje op een Tweel-thuiskomertje rondrijden tot de band van één van je velgen weer gerepareerd is, moet kunnen.
Wel een mooie vinding!
Alles beter als Runflat, is er niets makkelijk dan een reserve wiel!
perfecte oplossing: kan niet leeglopen, goed voor korte afstanden en tijdelijk gebruik (tweels zouden nogal luidruchtig zijn), en écht superwegligging hoeft het ook alweer niet te zijn (je hebt nog 3 volwaardige wielen), zolang je maar niet zoals bij een thuiskomer maar 80kmh mag… :p