Zeer effectieve video tegen hardrijden

Auteur: , 79 Reacties

We trappen ongetwijfeld allemaal wel eens 'onbedoeld' het gaspedaal iets te diep in, maar de potentiële gevolgen daarvan goed inschatten is vaak lastiger. Een waarschuwingsvideo uit Nieuw-Zeeland brengt dit mooi in beeld.

Reclame tegen hardrijden

Zonder al te zoetsappig of dramatisch te worden zien we dat hardrijders niet alles zelf in de hand hebben. Er zijn immers nog andere verkeersdeelnemers op de weg en die kunnen ook onverwachte dingen doen.

Hoe het plot precies in elkaar zit verklap ik niet, maar de commercial is te zien op Autojunk.79 reacties

Effectief? Niks, morgen rij ik weer lekker te hard.
@rob68: tot er een keertje een fietser onder je auto ligt.
@thomcarspotter: Zijn er toch teveel van…..Fietsers bedoel ik..
@rob68: nou nou nou zeg, dan woon je in het verkeerde land ;)
@rob68: Ben jij wel goed in je hoofd?
@bbroek: hap
@rob68: en het zullen er altijd teveel blijven…
@rob68: als ze jou kind op zn fiets omver rijden dan piep je wel anders!!!
Echt n lompe uitspraak van je!
@thomcarspotter: beter vraag is wat doet die fietser op de snelweg..? Ten slotte wordt daar altijd geflitst.
@flutterby: @emile_benz bij mij in de buurt wordt ook op 80km wegen geflitst hoor, en daar steken ook fietsers over.
@thomcarspotter: en wat doet een fietser op een 80 km weg?
@flutterby: zoals ik al zei; oversteken. (van het ene fietspad naar de andere.
@thomcarspotter: op de snelweg…
@rob68: NOT SURE IF TROLL… OR JUST VERY STUPID…
@Bender: A very stupid troll. For sure!
@Bender: Enerzijds vinden we dikke snelle wagens allemaal geweldig hier, maar anderzijds wordt er wel meteen met het vingertje gewezen als iemand eerlijk meldt dat hij regelmatig te hard rijdt. Al was dit natuurlijk ook wel een troll, lekker tegen het zere been aantrappen omdat het kan! Maar feit is wel dat je geen zak hebt aan een potente en formidabel sturende auto als je toch nooit harder rijdt dan de verkeersborden aangeven. Of is het velen alleen om de status te doen van een auto en niet om de driving fun?
@alcantara: Hear hear, de troll (natuurlijk) was de bedoeling om wat jij zegt even onder de aandacht te brengen.
Natuurlijk rij ik morgen weer te hard, niet te hard natuurlijk.
@alcantara: Je laatste vraag is retorisch, hoop ik? Lijkt me wel vrij duidelijk. Een Phantom rij je ook niet om in te racen (vraag maar aan Wouter).
@alcantara: Gedeeltelijk met je eens, heb zelf ook wel een wagen die wel vlot wil doorrijden, maar ik doet dit altijd op wegen waar ik van weet dat er geen nare zijwegen/uitritten zijn.
@alcantara: Ok, goed punt dat je maakt. Het is lekker makkelijk om vanuit je lui stoel lekker correct te zijn. En als het goed is zijn we hier met auto liefhebbers onder elkaar en wordt er wel eens door gereden.

Toch is zo’n filmpje voor mij wel effectief. Ik heb een redelijk potente wagen en hou ook wel van doorrijden. Toch ben ik de laatste jaren steeds rustiger gaan rijden, juist omdat ik mij de gevolgen steeds meer ben ga realiseren. En daar dragen filmpjes als deze wel aan bij. Ik rijd in de bebouwde kom nooit meer te hard. Op de ringweg hooguit 5-10 km en op de snelweg 10-20 KM. En dat zijn uitzonderingen, meestal zet ik de cruisecontrol gewoon op de max. snelheid.

En daarnaast, wat is de lol van zo’n opmerking, rob68? De meeste pubers hier kunnen zich beter dit filmpje ter harte nemen als nog meer aanmoediging gebruiken…
@Bender: Nope gewoon een liefhebber van autorijden, als jij dat stupid vindt…
@rob68: Wel zo eerlijk.

Het is een mooie reclame en het doel is duidelijk. Maar ik ga er morgen niet zachter van rijden.
@rob68: ‘lekker te hard’.

je doet onze generatie geen eer aan, of je nou dom bent of tenenkrommend slecht probeert te trollen.
Ik gok op dom. Was dat het effect wat je wilde bereiken?
@645ci: Tjongjonge, lijkt wel of ik op fietsblog terecht gekomen ben hier, ik hou WEL van autorijden en dat betekent dat ik lekker regelmatig een aantal kilometers te hard rijd. Natuurlijk kijk ik wel uit voor die dolle fietsers die rijden of ze de weg betaald hebben…
Begin hard te twijfelen of de meesten hier uberhaupt wel een auto hebben.
@rob68: Ik ben 2 keer aangereden door mensen die ‘lekker te hard’ reden. Het punt van ‘te hard’ is dat je remweg ‘te lang’ is en je daardoor minder goed kunt anticiperen op onverwachte dingen.
Hard rijden is sowieso oninteressant, de lol zit ‘m in snelle bochten en het fijnslijpen van mini-rotondes -mits- er geen ander verkeer is.
Als er ander verkeer is rij ik zeer defensief en heb waarschijnlijk daardoor 80% no-claim. Zit jij daar ook of rij je minder goed dan ik?
@rob68: het woord “te” is wat ongelukkig gekozen. Dat had je beter weg kunnen laten… ;)
@rob68: je bent een drol, maar dat snap je pas als je zelf met je kinderen in de auto drollen in het verkeer tegen komt.
Wow… Die komt binnen! Dit is ook de enige reden dat ik altijd een gordel om heb. Zelfs voor het kortste stukje. Je hoeft altijd zelf gek te doen om in een kistje te eindigen.
@Original_Arnoud: Ik doe mn gordel om dat irritante piepje te verkomen.


Nee zonder dolen draag ik hem altijd omdat het automatisme is.
Keurige reclame!
Zou iedereen die door onze straat wil rijden eerst eens verplicht dit filmpje moeten kijken… (30 km zone)
Vond die Britse van een aantal jaar terug, waarin de gevolgen werden benadrukt, beter.
Goede commercial vind ik zelf.
Ohja, dat einde ook weer… omdat er zielig menneke achterin zit moet het ineens een ‘pakkende’ reclame zijn? Bij mij werkt zoiets juist averechts. Daarnaast was de impact met 80km/u net zo goed loeihard geweest, zonder kijken een 80km/u weg oversteken is per definitie vragen om brokken.
@alcantara: Om eerlijk te zijn vind ik jou soms nog best wel slim…
@volvov70: niet eerlijk zijn, daar komen domme reacties van
@volvov70: Hij heeft zijn momenten ;)
@alcantara:
Jij hebt geen kinderen?
@alcantara: wacht maar tot jij met zo’n ‘zielig manneke’ achteraan rijdt. dan weet je wat ze bedoelen.
@alcantara: Snelheid maakt nogal een verschil:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e3/Remweg2formules.png
Nu dus een verticale lijn willekeurig in die grafiek trekken en dan het verschil in snelheid bij impact zien.
Stond er zelf ook nooit zo bij ‘stil’ maar afgelopen vakantie zo’n grip & slip dag gedaan en merk je bij een noodstop (dus niet een beetje hard remmen maar jezelf echt flink in de stoel persen door de remkracht) dat die 20km/u verschil tussen 60 en 80 een enorm verschil maken.
@emacee: Als je jezelf stevig in je stoel kunt persen door hard te remmen dan doe je toch iets verkeerd, of reed je achteruit? Ik weet dat de remweg kwadratisch toeneemt met de snelheid, dus altijd gas los bij het naderen van kruisingen (om daarna weer lekker te accelereren).
@emacee: Overigens zie ik dat die tabel van jou de stopafstand weergeeft bij nat weer en een vertraging van slechts 5 [m/s²]. In dat geval zou de stopafstand op een weg waar je 90 rijdt bijna 90 meter bedragen. Echter bij droog weer is de vertraging +/- 8 [m/s²] waardoor je 110 km/u kunt rijden om nog steeds een binnen 90 meter te kunnen stoppen.
Dus in feite ben je bij droog weer niet gevaarlijker bezig als je 110 rijdt op een weg waar je normaal ook 90 zou mogen rijden bij nat wegdek.
@alcantara: Nee ik reed niet achteruit, probeer ’t maar eens, zoveel kracht zetten op de rem (of de bodem) dat je jezelf in je stoel drukt, dat zou moeten kunnen en anders zit je te ver van je pedalen af.
Die 5m/s klinkt jou als heel weinig in de oren en dat lijkt het ook, juist daarom is het zo goed eens zo’n cursus te doen omdat je het dan pas meemaakt en ziet dat dat waar is, zelfde als verschil tussen zomer en winterbanden op nat/glad wegdek maargoed dat is een andere discussie.
Die 5m/s lijkt nog helemaal niet zo irreëel als je naar de tabel van Veilig Verkeer Nederland kijkt en de wettelijke minimumeis wat betreft remvertraging op droog wegdek:
http://www.veiligverkeernederland.nl/faq/stopafstand_remweg
@emacee: Ah je bedoelt dat je jezelf in de stoel drukt door het schrap zetten met je voet, maar je bovenlichaam komt juist losser van de stoel bij stevig remmen. Verder klopt het inderdaad dat remweg afhankelijk is van de omstandigheden. Maar de maximum snelheden op wegen zijn ook berekend op slechte weersomstandigheden en voertuigen, dus bij gunstigere omstandigheden (droog weer, goede remmen en banden) kan de snelheid omhoog zonder dat er daardoor een langere remweg ontstaat.
@alcantara: het feit dat je bovenlichaam losser komt betekent dat je stoel te hoog hebt ingesteld of je rugleuning te schuin staat. Kan begrijpen dat dat prettiger rijdt, meer overzicht geeft en vooral er niet zo lullig uit ziet. Alleen kan je niet de hoeveelheid kracht zetten die (dramamodus aan) het verschil tussen leven en dood kunnen betekenen/ (dramamodus uit) nodig is voor een “echte” noodstop
@abevleeming: Niet zozeer loskomen, want de gordel zorgt ervoor dat je netjes op je plaats gehouden wordt. Maar druk bevindt zich tegen de gordel en niet tegen de rugleuning bij bruut hard remmen. Massatraagheid is de boosdoener in dezen.
@alcantara: Die massatraagheid is ook precies de reden waarom je altijd een langere wegrem hebt als je harder rijdt dan wanneer je langzamer rijdt onder dezelfde omstandigheden. Dus wat jij daarvoor zegt over dat je toch wel wat harder kan omdat het berekend is op slechte omstandigheden is niet echt een (etisch) verantwoordelijk argument. Daarbij vind ik wat je zegt niet heel onrealistisch, hangt puur af van de situatie. Op een snelweg doorkarren met 150 in plaats van 120 km/u is een ander verhaal dan 50 rijden in een drukke onoverzichtelijke woonwijk.
@abevleeming: de gemiddelde auto heeft rembekrachtiging, dus zo hard hoeft er ook niet meer op de pedalen gestampt te worden.
@alcantara: Oui, zie Frankrijk (130>110).
@alcantara: je vergeet voor het gemak je reactietijd. Van het moment dat je nog vrolijk ligt door te gassen tot het ogenblik dat je voet de rem aanraakt, ben je al gauw 1 seconde kwijt (ervan uitgaand dat je 100% alert bent). Op die tijd heb je aan 110 km/u al 33m verder, nog vóór je ook maar begint af te remmen.

Ik vind het zelf ook spijtig maar zware voeten (ik bezondig mij er soms ook aan; ik ben geen heilige) horen eigenlijk niet thuis op de openbare weg.
@alcantara: bollocks. Dat is niet de reden dat dit soort ongevallen gebeuren. Ik woon in het rivierengebied en dit soort ongelukken gebeuren regelmatig op de dijken. Niet omdat men niet uitkijkt, maar omdat men de snelheid van het andere verkeer niet juist weet in te schatten. Het verschil tussen een auto die met 80 km/u nadert of met 120, is voor veel mensen namelijk heel lastig in te schatten.
@alcantara: Jij bent een soort spykerboy-light, of nie?
Mooi gemaakt! En met een duidelijke boodschap.
Slaat he-le-maal nergens op! Ook al houd je je keurig aan de snelheid dan kan zoiets ook gebeuren…
@VeniVidiVici:
Maar hoe lager de snelheid, hoe kleiner de kans dat zulke dingen gebeuren. Want je legt minder meters af in de tijd die je nodig hebt om te reageren, je remweg is korter en je hebt betere controle over het voertuig waardoor je gemakkelijker kan uitwijken.

En hoe minder kinetische energie je meeneemt in een botsing, hoe minder de schade en dus hoe kleiner de kans op ernstig letsel dan wel fatale afloop.
@VeniVidiVici: Klopt, alleen is de impact dan wel een stuk kleiner en de overlevingskans dus een stuk groter.
@VeniVidiVici: ignorance is bliss…
@rob68:
Grote jongen zeg… ik vind je vet stoer !!

@alcantara:
…wacht tot je oud genoeg bent om je eigen kindje in je armen te hebben.

Goede reclame, weet zeker dat ie bij de meerderheid wel aankomt. Jammer dat het nooit lang blijft hangen.

En inderdaad, bij 80km/u kan dit ook gebeuren, bij 60km/u ook. Het gaat in deze reclame helemaal niet alleen om de snelheid, het gaat er zelfs ook niet om dat er dan een ongeluk kan gebeuren.

In deze reclame willen ze het “het spijt me, kon ik het maar terugdraaien…”-gevoel overbrengen en dat is ze gelukt.
Tja, ik weet niet. Waarom je tijd verspillen aan een gesprek met die bestuurder als je ook die tijd had kunnen gebruiken om je kind uit de auto te halen en een paar stappen achteruit te doen….

Soms hè? Soms denk ik echt dat ik slimste persoon op aarde ben. Soms. Zoals nu….
@Rick-dos: Soms denk ik dat het verhaal van kapitein Ortega best eens waar kan zijn.
Maar ik weet dat het bullshit is.
Heftige en goede reclamespot, maar ook hier geldt dat een ongeluk altijd vooraf gegaan wordt door een foutieve handeling of reactie van een bestuurder; Snelheid is in wezen nooit een directe oorzaak.
Och ja hoor… Eerst een reclame kijken voordat ik naar een reclame kan kijken.

Ik was al niet van plan ooit een Opel te kopen maar dit is de druppel.
@rd34: adblock :)
@thomcarspotter:

Gedaan.. goede tip ;).
@rd34: u was nog nieuw op het internet?
Goede reclame. Zet je wel even stil
holy shit
Ietsje sneller rijden en je gaat er net voorlangs….
Ik… Ik weet niet wat ik moet zeggen…

Zo’n commercial zoals deze.. Ze zijn zo.. pakkend!

Ik kan daar zoooo emotioneel van worden..
Ze geven je te denken, waar het nu echt om draait in het leven..
Ga je elke dag naar je werk.. Of Breng je eigen bloed en zielsverwanten naar school? Misschien wel voor de aller aller aller aller aller aller aller aller aller aller aller laatste keer…

Wat te denken als dit echt gebeurd? Ik kan niet meer… Ik kan niet verder voordat iedereen stopt met autorijden!!!!!!!

Weten jullie egoïstische reetridders niet hoeveel mensen zoals IK, gewoon niet naar buiten durven omdat de kans dat je doodgereden wordt 50% is!!!

@rob68 Je durft wel hé tegen een ECHTE fietser?!!

Okee genoeg sarcasme voor 1 avond..

Echt weer zo’n typische “Speed Kills” reclame.. Het komt allemaal goed eerlijk waar..


Ik heb namelijk nog nooit een bekeuring gehad voor te hard rijden, dus betekent dat in ieder geval dat ik het veilig doe, toch? Dat dacht ik ook..
@lamborgfan: dat je geen boete gehad hebt, wil niet zeggen dat je ook op een veilige manier (te) hard reed. Rijd maar eens “te” hard op de A2 of een willekeurige andere weg met trajectcontroles. Hogere snelheid is daar niet onveilig…maar wel slecht voor de portemonnee… ;)

Of misschien rijd je wel op een gevaarlijke manier te hard op een lokatie waar nooit gecontroleerd wordt; dan heb je idd nooit een boete.
Kort, krachting, geen stomme info en een beeld van bijde kanten. Het is een goede boodschap, of het helpt? Ik denk het niet.
Pijnlijke waarheid
Ik ben bang dat de reclame niet zoveel doet voor de mensen waarvoor hij bedoeld is (autobloggers).

Maarja wel een mooie reclame.
@reistje: och, de meesten hier rijden in een spaardieseltje volgens mij en doen een stuk stoerder dan ze zijn.
Doet me denken aan die spots van de VVN-equivalent in Victoria. Op Youtube staan ze allemaal nog wel. Ook behoorlijk grafisch maar wel met een heel duidelijke (en vaak onpartijdige) boodschap.

De boodschap in dit verhaal is niet dat de man in de Stagea ‘fout’ is omdat hij te hard rijdt. De teller laat iets meer dan 100 zien. 100 is de maximumsnelheid op wegen buiten de bebouwde kom in Nieuw-Zeeland. De boodschap is dat als hij geanticipeerd had op een mogelijk verkeerde beslissing van de man in de Subaru het ongeval mogelijk geen dodelijke afloop had gehad. Want dat laatste is wel zeker als je een auto met pakweg 90 in je deur krijgt, zij-airbags, stootbalken en zesennegentig NCAP-sterren ten spijt.

Op het moment van de ‘freeze’ staan beide auto’s ongeveer vijftien meter van elkaar verwijderd. De bestuurder van de Stagea heeft dan al gereageerd, de reactietijd is dus al gepasseerd. Ook met 80 rem je die 15 meter er dan nooit meer uit, een ongeval was dus onvermijdelijk geweest. Maar de snelheid die er na die 15 meter remmen overblijft is dan aanmerkelijk lager. En dat is waar het om draait. Iemand die beter is in natuurkunde dan ik kan dat vast wel voorrekenen.

Mijn Duitsche programmaatje rekent in elk geval het volgende voor: als de ene auto 80 rijdt en de ander 100, rijdt die ander met 68 tegen het object waarvoor de ene nog net kon stoppen. De exacte uitkomst ligt aan de parameters waarmee je werkt (remvertraging, reactietijd, wrijvingscoëfficiënt van het wegdek) maar het geeft een idee.

Mensen maken nu eenmaal fouten in het verkeer. De vraag is of ze dat per se met de dood moeten bekopen. Ik vind van niet.
Wat een moraal riddertjes hier zeg. Bah.
Ik ben nog maar een 18 jarig broekie die 9 van de 10 keer te hard rijdt, maar dit zet me wel even aan het denken. Ik ga mijn rijstijl veranderen, dat is een ding dat zeker is.
hele effectieve reclame
Meneer in volvo was niet echt aan het opletten vind ik. Hij had tijd genoeg om te reageren en snelheid te verminderen…OF hij kon gewoon naar rechts sturen en uitwijken maar dat doet hij ook niet. Remmen had zeker geen nut meer.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).