Peugeot 308 (2007 – 2014) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 57 Reacties

Inmiddels zijn we gewend aan de tweede generatie, maar de vorige generatie kan als occasion zeer interessant zijn.

In juni 2007 introduceerde Peugeot de opvolger van de 307 en in september ging de auto daadwerkelijk in de verkoop. In Nederland kregen we in eerste instantie twee smaakjes: de hatchback en de station (SW). In 2009 volgde de cabriolet. Er was ook nog een sedan maar die werd in Nederland niet verkocht. In 2011 werd de 308 gefacelift en in 2014 werd de tweede generatie geïntroduceerd. In 2008 werd de 308 genomineerd voor de Auto van het Jaar verkiezing. Ook won men de Engine of the Year Award in 2009 met de 1.6 THP motor.

De Peugeot 308 was te krijgen met een flinke variatie aan benzine- en dieselmotoren. Benzinemotoren waren leverbaar variërend van 95 tot 200 pk, dieselen kon van 90 tot 140 pk.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan momenteel zo’n 840 308’s van de eerste generatie te koop, waarbij ongeveer twee derde een benzine is, en de rest diesel. Er zijn ook ruim vijftien auto’s op LPG te vinden. Er staan iets meer hatchbacks dan stations te koop (415 versus 365). Er staan op moment van schrijven 60 cabrio’s te koop. Ongeveer 1 op de 9 auto’s is een automaat.

Prijzen beginnen net onder de 4000 euro. De duurste hatchbacks en SW’s kosten maximaal zo’n 20.000 euro.

Pluspunten

 • Fijn motorenaanbod
 • Betrouwbaar
 • Veilig (5 NCAP sterren)

Aandachtspunten

 • Hoge tildrempel kofferbak. Deze helpt de stijfheid van de body te realiseren, maar het is niet heel praktisch.
 • De sleutels desintegreren sneller dan een suikerklontje in een glas water.
 • De 308 is best zwaar, skip liefst de instapbenzine want die moet eigenlijk een beetje te hard werken voor al die kilo’s.
 • De 1.6 HDi diesel geeft soms een naar ratelend geluid. Dit is meestal de achterste motorsteun onderaan het blok die aan vervanging toe is.
 • De 1.6 HDi heeft soms last van een doorgescheurde kabelboom boven de achterste motorsteun, waardoor de motor niet meer wil aanslaan.
 • De drukgroep van de koppeling van de 1.6 HDi lijkt het bovengemiddeld vaak te begeven.
 • De benzinemotoren hebben een elektronische aansturing van de waterpomp. Soms gaat deze stuk en draait de motor warm.
 • De benzinemotoren hebben soms last van een lekkende temperatuursensor van de koelvloeistof. Als de meter een te lage temperatuur aangeeft en/of de motor loopt slecht, dan kan dit een indicatie van dit probleem zijn.
 • De plastic beugels die de koplampen op hun plaats houden lijken van niet al te beste kwaliteit. Ze breken vaak af, met loszittende koplampunits tot gevolg. Check goed of deze geen scheuren hebben of al afgebroken zijn.
 • De lampjes van met name de achterlichtunits lijken het bovengemiddeld vaak te begeven.
 • Als het dashboard- of contactslot niet werken is dit meestal te wijten aan een kapotte zekering.
 • De oude viertrapsautomaat (zeldzaam in Nederland) lijkt niet de meest betrouwbare. Is vanaf 2010 vervangen door de veel betere zestraps automaat.
 • De CC heeft sporadisch problemen met het sluiten van dak en ruiten. Uiteraard even uitgebreid testen.

Zoek de 308 of een andere auto op Marktplaats.nl57 reacties

Isn’t it ironic;
“De lampjes van met name de achterlichtunits lijken het bovengemiddeld vaak te begeven.”
Stadslichtje van de testauto had er ook geen zin meer in..
@bmwalpina: Je bent me net voor. Beetje slordig van de redactie, eerlijk gezegd.
@bmwalpina: Peugeot?? NEXTT! Een Alpina bijvoorbeeld?
Buiten het feit dat deze auto’s een van de lelijkste neuzen heeft ter wereld, mijn god wat een waslijst problemen….

Mijn ouders hadden ooit een peugeot en dat was genoeg om er nooit meer een te willen…
@gerrelekker: zet eens een streep door de 1.6 HDI en de oude automaat die bijna niet verkocht is, dan zie je dat het enorm meevalt. Het is meer een probleemmotor dan een probleemauto.
@gerrelekker:
Behalve die versnellingbak zijn het niet echt problemen die erg duur zijn om te verhelpen of hele grote consequenties hebben.
@gerrelekker: er staatheel vaak soms of het kan! Dus eigenlijk is het merendeel goed een geen schokkende problemen.
Gelukkig staat er geen electronica, krukaslagers, distributiekettingen, hoog olie verbruike, versnellingsbakproblemen etc…
@rufctr01: Ja, maar … van jou weten we dat je een sterke voor -en vooral ook afkeur hebt voor bepaalde merken.
Ik kan met zekerheid zeggen dat een 206 en 807 belachelijk veel electronicaproblemen hebben. Versnellingsbak is gewoon rommel en ook het stuurhuis wil het al snel begeven.
Bij mij zal het er dus zeker niet inkomen.
Ofwel hadden wij gewoon pech natuurlijk, dat is wat de vekoper/mechanieker zei.
Hoe dan ook, het komt er niet meer in.
@gerrelekker: dat is maar hoe je het leest. De lijst met aandachtspunten is absoluut niet schokkend en als je bij die 1.6 diesel de motorsteun in de gaten houdt voorkom je waarschijnlijk de problemen met de kabelboom ook.

Dus als je je over het uiterlijk heen kan zetten (ik niet) dan heb je voor weinig geld volgens mij best een betrouwbare wagen.
@gerrelekker: en wat te denken van de áchterkant van de station :(
Jamner genoeg zo’n typische Peugeot met die vissenbek. Waar ik dat bij de 407 (en dan vooral de coupé) nog best te pruimen vond, vind ik dat bij deze 308 érg lelijk.

Het lijkt me verder gewoon een degelijke auto met wat lullige aandachtspuntjes. Niks overdreven duurs of raars. Alleen die lampjes zou ik me aan ergeren, maar dat komt omdat ik anders gewend ben.
Doe. Het. Niet. Mensen!
@thefuelofsatan: spijker op zn kop. Ongeacht motor, transmissie, prijs enz. enz. Doe het niet!
@thefuelofsatan: bij de buyers guide van de e46 bmw waren er een paar in de comments aan het janken dat er veel aandachtspunten waren . Maar dit… En vanaf 2007!
@thefuelofsatan: Ik vind het wel grappig dat deze Peugeot’s ook weer oververhit raken door een defect in het koelsysteem, deden de oudere Peugeot’s ook geregeld.
Nooit echt een mooie auto gevonden. Ruime auto en hij rijdt niet verkeerd maar verder heb ik er weinig mee.Deze is toch ook geleverd met de 163pk HDiF?
@E34M5Touring: Was die 2.2 niet voorbehouden aan de 407 en 607? Mogelijk nog de 608, later de 50(0)8. De 2.0 136 HDi is volgens mij de zwaarst geleverde diesel in de 308.
@phaeton: De latere versies van de 2.0HDiF zijn 163pk. Volgens mij zeker in de CC nog geleverd. De rest begin ik nu aan te twijfelen.
@E34M5Touring: Je hebt gelijk, later uit de 2.0 liter. Maar bij de facelift was het hele blok niet eens leverbaar (AutoWeek carbase), enkel de 1.6. Voor wat ik zo snel zie is de 2.0 163 alleen in de genoemde grotere modellen geleverd, waarbij ik de 4007 alweer was vergeten.
@phaeton: Net even op autoscout gekeken, de 308CC is inderdaad met die 163pk 2.0l geleverd. http://ww3.autoscout24.nl/classified/271650575?asrc=st|as
De rest niet inderdaad.
@E34M5Touring: Klopt, m’n ouders hebben er zo een, 2.0 HDiF automaat. Zijn officieel niet in NL geleverd, dus misschien vandaar
Was dit niet die Obesitas Peugeot?
Zware bak in vergelijking met directe concurrenten
Mijn ouders hebben er een. Een zwarte 1.6 vti met 120 pk uit 2010. Rijdt best wel lekker, maar heeft ook wel wat eigenaardigheden. Door de vijfbak rijdt hij bijvoorbeeld dik 3000 toeren bij een snelheid van 130km/h. En ik vind de zitpositie niet zo lekker omdat je relatief ver van de deur af zit. En we hebben er ook al wat mankementen mee gehad. Inderdaad de temperatuursensor, sloten die niet werken (in de zomer) en een onherleidbare klop in de schokdemping achter. Van dat laatste hebben we overigens nog steeds last. Oh, en hij heeft pas 45k gelopen. Dus we zijn er thuis niet echt blij mee…
@kasplant:
3000 toeren vind ik niet heel veel voor een 1.6 benzine zonder turbo.
@kasplant: Dus omdat je weinig rijdt, ben je ontevreden? Als de noodzaak er is om veel te rijden, dan wordt er veel gereden. Met de ene of met de andere auto. Anders is de noodzaak er blijkbaar niet. Ruil hem dan in?
Daarbij is 3000tpm bij 130km/u met een turboloze 1.6 benzine niet heel vreemd te noemen.
@phaeton: ik denk dat ze er ontevreden over zijn omdat er al wat dingen voorgevallen zijn binnen 6 jaar en 45.000 km, waarvan er één nog niet eens opgelost is.

Overigens kan ik me voorstellen dat 3000 tpm bij 130 niet echt lekker hoeft te klinken bij een viercilinder. Dat geldt uiteraard alleen als de motor echt nadrukkelijk aanwezig is bij die snelheid. Dat kan dan weer veroorzaakt worden door onvoldoende geluidsdrmping.

Gelukkig klinkt mijn vijfpitter bij 3000 tpm erg aangenaam, die draait bij 130 namelijk ook ongeveer dat toerental.
@ej20g: Precies dit dus.
@ej20g:
ik wil helemaal geen motor horen als ik op de snelweg 130 rijd, nogal vermoeiend.
@super: hangt er maar net vanaf wat voor geluid de motor maakt. Mijn motor hoor je bij 130 wel maar niet overdreven hard. Gewoon een aangename roffel.
@ej20g: Je gaat toch proefrijden? Stelt toch criteria? Het zal aan mij liggen.
Je hebt gelijk dat het niet hoort bij een dergelijk lage stand, maar de sensor is vervangen. Als de andere twee zaken een grote ergernis zijn kom ik terug op m’n standpunt: ruil hem dan in. Eis compensatie bij de dealer/importeur en koop wat anders. Maar blijkbaar staat dat moment voor de deur.
@phaeton: ik heb verder niks aan te merken aan je reactie hoor, kan het me alleen wel enigzins voorstellen. Je ruilt ‘m ook niet zomaar in als de auto verder lekker rijdt. Ehh, binnendoor dan.

Persoonlijk vind ik die Peugeots helemaal niet lekker rijden. Te zacht, je zit te veel op de bok, het dashboard is te diep en het schakelen, koppelen en remmen is te afstandelijk. Comfortabel is het wel.
@phaeton: er is geen noodzaak om veel te rijden, maar bij dit soort kilometrages verwacht je niet zulke mankementen. En wat betreft de toeren: de auto is best rumoerig, en dan is 3200 tpm gewoon irritant. Maar binnenkort komt er wel iets anders voor de deur te staan, dus maak je vooral geen zorgen.
@kasplant: 3000 toeren bij 130 is ronduit weinig te noemen. Een 307 maakt veel meer toeren bij die snelheid. Ik weet het niet meer uit mijn hoofd maar ik heb hele stukken tegen de 5000 toeren aangezeten, en het was mijn auto niet dus extreem hard heb ik niet gereden.
@lekbak: Mijn 307 2.0 benzine maakt ongeveer 4000 toeren bij die snelheid.
Volgens mij waren ene Clarkson en May toch wel duidelijk over Peugeots?
Niks over de 1.6 THP?
@frankmercedesbenzz: precies mijn idee! Die thp heeft wat voeten in de aarde gezet…
Dat ze in 2009 nog een viertraps automaat durfden te leveren! Mijn 205je uit 1994 heeft ook een viertraps bakkie….
Geen grote issue’s. De auto trekt mij alleen niet. Ik blijf van de 205 houden en eigenlijk is daarna niet veel leuks meer gekomen van Peugeot. Ja de rcz alleen daar pas ik niet in.
@xiran: Jij mag blijven! ;)
Je hebt gelijk, de 206 verkocht weliswaar beter dan de 205, maar ik vind dat ‘ie een stuk minder karakter heeft.. Dat brengt me bij de de 207, die zit vol lelijkh… Ehh, ‘karakter’…
Zo’n 505 V6 of misschien een 504 blijf ik echt prachtig vinden. Dat zijn echte klassebakken!
Dit is de reden dat ik niets meer om een Peugeot geef.

Wat een afschuwelijk gedrocht op wielen, welke imbeciel bij Peugeot is op het lumineuze idee gekomen om Pininfarina de laan uit te sturen en ZELF te gaan ONTWERPEN?

Echt een fabrikant die juweeltjes voor de massa heeft gemaakt, die in de zestiger zeventiger en tachtiger jaren bekend stond als Franse Mercedes, ow ow ow ow ow !!!!!!!!!!!!
@desjonnies: verjaardagspraat normaal zijn je reacties inhoudelijker
@xiran: wat is verjaardagspraat? De 505 Turbo Diesel liep in de jaren ’80 al ver over de 200km/u. Toen had Mercedes nog een 0-100 tijd van 30 seconden of zo. Fijnere Diesels waren er toen niet!
@xiran:
Vind je?
Ik vind dit Pininfarina ontwerp van de 504 met-de-knik-in-de-kont veel mooier, rustiger en vooral veel meer in balans dan de over-designde auto’s die ze nu maken.
En ik heb nog altijd twee Peugeots : de 404 & 106 Rallye phase 1 dus…….

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/87/Peugeot_504_saloon.jpg
@desjonnies: De 504 is echt geweldig mooi, net als zijn grote broer de 604!
Oranje knippers, bumpers met rubber en chroom, ballonbanden en natuurlijk een lekker uni-laklaagje!
Al deze dingetjes heeft mijn 205 ook nog (nét). Streepje chroom over de bumper, oranje knippers, putdekselvelgen. Geweldig.
De modernere Peugeots doen me he-le-maal niks. Al vind ik de nieuwe 108 wel een sypmathiek autootje en de nieuwe 208/308 GTI liggen ook niet verkeerd op het netvlies
@desjonnies: wel een beetje, aangezien ik weet van wie het komt. De generatie rond de 308 was niet veel soeps. (307/207 etc etc) waren geen top auto’s. Ik doel meer op technische aspect, smaak is voor iedereen anders.

Het is meer te makkelijk om af te geven op de 308 op basis van uiterlijk. Op technische vlak ben ik het met je eens.
Het is wel echt een fijne auto. Maar oh oh wat is hij ook foei naar dan ook echt foei lelijk! Peugeot maakt meestal mooie wagens. Maar af en toe gaat het ook helemaal mis daar. En dit is daar een voorbeeld van.
oeff..wat is dat ding lelijk
En het panoramadak dat open euh….niet open kan.
Franse aandachtspuntenlijst is wel minder kostbaar dan een duitse.
Ik ben eigenaar van een 2010 model met de 1,6hdi en heb de auto al 3,5j . De 308 heeft nu al 75000km gereden en buiten het normale onderhoud enkel nog maar 2 lampjes moeten vervangen. Het is natuurlijk niet moeders mooiste de 308 maar hij rijdt prima en over 3,5j enkel maar 2 lampjes als defect aan de wagen valt best mee als je het mij vraagt. Voor mij hoeft het dus echt niet al die peugeot haat ;)
Hij kan ook wel zeggen:

Koop dus geen 308 van deze generatie.
Nou eens in me leven een Peugeot 308 sw 1.6thp gekocht in nooit meer. Gebruikt gekocht voor me vrouw met 87000 kilometer op de teller. Bij 89000 km. ging de olieleiding bij de turbo kapot. Mazzel dat we er op tijd bij waren anders grote schade. Bij 93000 km. auto begon in te houden en te stotteren. Derde cilinder helemaal aan gort. Schade post eerst van 8100 euro omdat er alleen een motor leverbaar was bij Peugeot zelf. Gelukkig dat de garage waar we hem hadden gekocht het netjes op wilde lossen. Auto is gelukkig niet meer in ons bezit want de garage heeft hem teruggenomen. 1.6 thp motoren is gewoon en zeer onbetrouwbare motor en dan zeker de eerst lichting.
“behoorlijk betrouwbaar”. Dat klopt niet, de betrouwbaarheid is gemiddeld.
De 1.6THP is een befaamd en berucht motorblok. Dat dit niet aan de orde is gekomen vind ik onbegrijpelijk, juist omdat de rest van de occasion video’s van hoog niveau zijn.
“behoorlijk betrouwbaar”. Dat klopt niet, de betrouwbaarheid is gemiddeld.

De 1.6THP is een befaamd en berucht motorblok. Dat dit niet aan de orde is gekomen vind ik onbegrijpelijk, juist omdat de rest van de occasion video’s van hoog niveau zijn.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).