Peugeot 307 (2001-2008) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 45 Reacties

De Peugeot 307 was jarenlang één van de meest verkochte auto’s in Nederland. Ook als occasion zijn ze gewild en het aanbod is ruim.

Vergeleken met zijn voorganger (de 306) was de carrosserie hoger, de interieurruimte groter, maar het onderstel was ook harder. “Duits” hard wellicht zelfs, het typische Franse comfort leek ver te zoeken, maar dat deerde de kopers niet.

De hatchback verscheen in 2001 als eerste en niet lang daarna was de SW leverbaar. Twee jaar later werd de 307 CC geïntroduceerd. In 2005 volgde er een facelift voor alle modellen, waarna eind 2007 de hatchback werd opgevolgd door de 308. De 307 SW werd opgevolgd in 2008, de 307 CC pas in 2009. Het aanbod van motoren is prima, maar de 1.4 versies zijn wat underpowered voor een auto als een 307 en zijn dus geen aanrader.

Aanbod occasions

 • Op AutoScout24 zijn ruim 1500 exemplaren van de tweedehands Peugeot 307 te vinden.
 • 20% heeft een dieselmotor, bijna 5% heeft een LPG installatie.
 • 11,5% heeft een automatische versnellingsbak.
 • Ruim 11% heeft een navigatiesysteem.
 • Panorama daken komen veel voor, navigatiesystemen minder vaak.
 • Prijzen beginnen bij 1.500 euro, maar spaar liever wat door.

Pluspunten

 • Ruimte.
 • Heel ruim aanbod aan occassions.
 • Zuinige motoren.

Aandachtspunten

 • De 307 scoorde zeker de eerste jaren ronduit slecht in de statistieken, maar er zijn daarentegen ook diverse berijders die weinig tot geen problemen met hun 307 kenden. Vermijd auto’s die veel eigenaren hebben gehad die de 307 allemaal relatief kort reden. Er zullen redenen zijn dat ze zo snel afscheid namen.
 • De elektronica kan een groot issue zijn, vooral bij de zogenaamde fase 1 auto’s. Het kan leiden tot uitval van de hendels achter het stuur, startproblemen, onderhoudsindicator die een eigen leven gaat leiden, tripcomputers die uitvallen etc etc. Vanaf 2005 kwam de fase 1.5, die te herkennen is aan de gescheiden airco. Vanaf dan zijn problemen met elektronica grotendeels opgelost.
 • Een deel van de elektronica problemen wordt veroorzaakt doordat vocht kan binnendringen in de kast waarin de zekeringen en de centrale computer zitten. Droog maken kan helpen, maar helaas niet altijd.
 • De gescheiden airco (van fase 1.5 en de facelift modellen) mist een temperatuur sensor in het interieur en is dus verre van accuraat. Handmatig bijregelen is de enige oplossing.
 • Automatische versnellingsbakken hebben slechte reputatie.
 • 1.6 HDi lijdt onder een (te) krappe carterinhoud, die i.c.m. de EGR (-> roet in olie) en de turbohitte nog wel eens wil leiden tot een gesneuvelde turbo’s en soms zelfs motoren. Oliebeurten dus niet oprekken, liever tijdig verversen. Let dus op een goede onderhoudshistorie.
 • Uitvallen stuurbekrachtiging als auto (erg) warm is.
 • Rempedalen kunnen afbreken.
 • Eerste serie 307 heeft vaak ABS storingen veroorzaakt door roestvorming tussen ABS sensor en het pasvlak. Reinigen lost het probleem meestal op.
 • Dual mass vliegwielen en koppelingen bij diesels geven vaak de geest.

Hieronder de video die we maakten, het volledige aanbod vind je hier!45 reacties

En er is ook nog een ‘gewone’ break. Dus zonder panorama dak.
“Rempedalen kunnen afbreken.”
WTF?!

Na mijn Peugeot iig nooit meer een Franse auto. Niets dan problemen, net als bij een collega met zijn nieuwe Renault die iedere maand bij de garage stond met weer een ander probleem.
@OverSoft: Mijn 307 stond ook vaker in de garage dan dat ik er mee op pad was. Nooit meer een Fransoos voor mij.
Waardeloze rammelbak; niet aan beginnen. Vriend van me had zo’n ding gekocht vanwege het panoramadak, maar hij stond bijna wekelijks bij de garage, dan weer dit stuk, dan weer dat, dan weer een gekke brom in de motor.
Hopeloos.
mn ouders rijden al tig jaar in eentje (70k) . alleen wat problemen met de ABS gehad door roestvorming. Goed verbruik, heel stil en comfortabel. kan je ook nog best hard de hoek om krijgen, maar je hebt echt nul komma nul gevoel in je stuur bij wat je doet. beetje ouwelullenbak maar voor ’t geld dus erg comfy! . de betrouwbaarheid laat blijkbaar te wensen over. owja. en hij vreet lampjes op de 1 of andere manier.
@rnej: wtf, ja van die lampjes herken ik inderdaad. Ik heb een 1.4 hdi break uit 2004, schraler kan je hem niet hebben dus, maar hij deed z’n werk de eerste 4 jaar zonder bijzondere problemen. Afgelopen jaar had ik veel onderhoud en ben ik er inmiddels wel klaar mee, ik zou niet zo snel meer een Peugeot nemen.
@massarati: ik heb in mijn 3 jaar oudere seat ibiza (kale schrale auto) 2 lampjes moeten vervangen in 4 jaar. m’n ouders vervangen 3 lampjes per jaar en rijden 4x minder km per jaar.. gaat echt nergens over..
@rnej:
Ik heb een Willy’s Jeep uit 1943, uit de sloot gevist in 1993, wat denk je : de koplampen brandden nog !
Nu vind ik het, zoals bij alle franse auto’s, geen mooie auto (hij lacht wel leuk :) ). Dan is er ook nog eens een lange lijst van aandachtspunten…
Bij veel punten erop lijkt dat het niet te verhelpen is, of dat het een duur geintje gaat worden…
Laten staan dus.
Mijn hemel wat een troosteloze bak. Een ieder die besluit zijn zuur verdiende centen in een Peugeot 307 te investeren is wat mij betreft geestelijk afgeschreven.
@riddertevoet: En bedankt…
Mijn ouders hebben vorig jaar hun 10 jaar oude 307 SW 2.0 HDI verkocht. 397.000 km gereden, en niet eens zo vaak bij de garage. Bovendien reed hij heerlijk, en was heel ruim. Ik vind het nog steeds een goede auto.
@mercedesclk350: Ruimtegevoel in het interieur is onovertroffen inderdaad, een sterk punt van de 307.
Persoonlijk zou ik de eerste versie dan toch overslaan, elektrische problemen kunnen erg vaag zijn en moeilijk op te sporen/te verhelpen. Ik vind de prijzen overigens wel meevallen.

Hoe zit het met dat rempedaal dat moet toch gewoon wettelijk degelijk en van metaal zijn?
De 90 pk diesel is vrij robuust, mijn buren hebben er eentje, rijdt dag en nacht korte stukjes met die loopse vrouw van hem ;)
Maar er is zelden wat mee.

Grappige is dat hun buren ook eentje hebben maar daar is al van alles aan vervangen, maar die lui zijn dan ook echt ruig, en trappen hem volledig af.
De bobine geeft ook vaak de geest, vooral bij de 1.6. Ik heb dit niet alleen bij de 307, maar ook bij de 206 al vaak meegemaakt. De auto start dan helemaal niet meer: 1 bobine voor 4 bougies. Ook de koppeling bij de benzinemotoren is niet de betrouwbaarste.
Ik heb deze nog nieuw verkocht, waren bijzonder populair. Elke week verkochten we er wel een stuk of 6-8.

Paar dingen:
1. De SW heeft het panoramadak en de losse stoelen en was een soort Scenic tegenhanger.
De Break zag er exact hetzelfde uit, maar het zwarte bumperstrips, een gewoon dak en een vaste achterbank.
2. Betrouwbaarheid: ja, er waren inderdaad relatief veel exemplaren met storingen. Echter, de meeste 307’s hebben bij de beurten updates gehad waardoor hij in principe betrouwbaar zou moeten zijn.
3. Zuinigheid: zijn ze niet. De 2.0 (ik heb een XS 2.0 gehad) verbruikt gewoon 1 op 8-9. En de diesels ongeveer 1 op 13-14 doen. Niet echt bijzonder zuinig.
3. Bochtengedrag: de harchback stuurt erg leuk, zeker met gas los in de bochten. Na 2004 hadden ze allemaal (niet uitschakelbaar) ESP en was de lol eraf.
4. Zitpositie: werkelijk briljant. Of je nu heel groot of klein bent, de de stoelenzij zeer goed te verstellen en het stuur is axiaal goed verstelbaar.
5. Navi unit: die was duur en klote. Dus de meeste verkocht ik met een Blaupunkt D2 set.
6. Boxen: standaard had de 307 geen radio. En maar bedrading voor 2 boxen. Wilde je een beetje geluid hebben, dan moet je de bedrading door trekken naar achteren. De speaker houders schroefjes zijn van plastic (bij een Golf gewoon metaal) Bijzonder onhandig. Als je een 307 met een Pack (premium) hebt of eentje met JBL, zit je altijd goed.

@gtwillem: In mijn 2007 model kan de ESP gewoon uit hoor. (niet dat ik dat zou willen, zo’n scheurijzer is het niet)
@motoragent: de 2007 307 is van na de facelift, dus daar weet ik niet 100% zeker van, maar als je het ESP uitdrukt dan nog is het niet geheel uitgeschakeld. Hij laat wat meer toe, maar grijpt later alsnog in.
@gtwillem: Een 2.0 hdi haalt 1 op 18 makkelijk hoor.
Mooie auto voor een prima prijsje! Vorig jaar heb ik er een gekocht en het rijdt goed!
@888natan:
Arme stakker, ik hoop dat het onheil je bespaard blijft….
@stationcar: gelukkig zit ik bij het gedeelte die niet te klagen hebben ;).
@stationcar:
Hij rijdt Peugeot, geen VW, wel een beetje blijven opletten hè..
Mijn tante heeft zo’n 307. Eigenlijk gewoon probleemloos. Daar staat tegenover dat die auto 10 jaar oud is met nog geen 95.000 km op de teller. Het enige vreemde aan die auto is dat -ie inderdaad lampjes vreet en halverwege dit jaar al toe was aan zijn derde uitlaat. Qua rijden vind ik het persoonlijk ook maar niets. Je zit daarnaast ook veel te rechtop en veel te hoog naar mijn mening.
@ej20g: (Goed ik heb er 1x in gereden als proefleswagen) Vind het juist lekker ruim zo’n 307. Veel ruimer dan een X1 die ik tijden geleden ook als proefleswagen bereed. Maar ik moet ook wel eerlijk bekennen dat ik best aan de maat ben.
@toyotafortuner: dan ben je niet de enige, ik ben ook best aan de maat. Maar ruimte is bij de 307 voor mij ook niet het probleem. Juist de zitpositie is voor mij niet ideaal en ook niet echt goed te krijgen. Bovendien zit ik graag zo laag mogelijk en dat is bij de gemiddelde 307 uitgesloten. Ik kan echter wel inzien waarom er mensen zijn die wél goed zitten in de 307.
@ej20g: Dat is toch niet gek bij weinig kilometers? Door korte ritjes warmt zo’n uitlaat nooit echt goed op en blijft er vocht op staan en rot de uitlaat eerder.
Totaal geen mooie auto. Die benzinemotoren klinken verschrikkelijk, alsof ze er geen zin in hebben. Wel mooi ruimtelijk interieur.
@autofanaat: wedstrijdje doen? Ik heb hier nog een 307cc sport in de schuur staan. 180pk en gaat als de brandweer. Volledig probleemloos, 1 keer een lambda sensor moeten vervangen.
Mijn ouders hebben vorig jaar een 2006 model SW 1.6 HDi 90 gekocht, ex-lease auto, en op een paar lampjes en een deurrubber na, geen enkel probleem gehad. Rijd gewoon lekker en voor dat geld, had ik hem liever zelf gekocht…
Ik ben de bezitter van een 2.0 XSI uit 2003. De ABS storing komt mij bekend voor, opgelost voor een tientje.
Verder weinig onderhoud gehad naast de reguliere beurtjes.
Of ik weer één zou kopen weet ik niet, maar ontevreden ben ik zeker niet.

Pluspunten:
– Sportstoelen zitten prima
– Complete auto met alle opties voor weinig geld

Minpunten:
– Lust een flinke borrel
– Stuurt als een dweil
Grappig voorspelbaar, bijna karikaturaal. Ik heb ruim de helft van al mijn kilometers Frans / Italiaans gereden, en dit is bijna precies wat ik ook van pakweg een XM zou zeggen:
In de basis prima (net als de auto in deze test geen roest of rammelende onderdelen), en onderstel en motor zijn ronduit degelijk. Maar reken wel op verrassende electronica-storingen. Bekabeling blijkt vooral kwetsbaar bij massa-aansluitingen. Net alsof ze geen rekening houden met condens.
En dan plastic. Een afbrekend lusje op je oliepeilstok, of een deksel van je ruitensproeivloeistof dat breekt. Paneeltje aan de binnenkant om je achterlampen te bereiken breekt. Knopjes raambediening / stoelinstelling. Dat werk.
@mout: Voor de mensen die de dop van het reservoir van de ruitensproeiervloeistof missen, de dop van zo’n potje mentos kauwgum past er precies op.
@opgooier: geweldig. : D
Ik rij nu ruim een jaar in een 307 Griffe uit 2007, 1.6 benzine met alles er op en er aan wat je maar kan wensen. Over het algemeen ben ik heel tevreden, ik vind het een mooi ding en hij rijd prima. Interieur is fantastisch, zeker met de lederen sportstoelen. En problemen kent hij vrijwel niet.

Je moet er alleen geen haast mee hebben. De 1.6 is voldoende, maar niet meer dan dat. Redelijk zuinig, dat dan weer wel. De grootste pretbederver is de versnellingsbak, wat een ellendig ding…
We rijden nu al 7 jaar een 307, maar ik herken me in vrijwel géén enkele problemen. De versnellingsbak kan inderdaad wel iets strakker, maar van elektronische problemen hebben we geen last. Enige grote problemen: kapotte achterruit en achterveren. En van roestvorming hebben wij geen last, alleen een beetje bij de achterklep omdat de verf los laat. Een chrome strip van de Action lost dit probleem echter op :)
@kwatsjkop: die strip lost het probleem niet op, die verbergt het alleen.
Met zoveel reacties is het weer als vanouds; vooroordelen over Franse auto’s omdat ze zelf problemen hadden met hun (franse) auto of toevallig iemand kennen met problemen. Mijn beste vriend rijdt Japans en moet regelmatig aan zijn auto klussen (hij is monteur). Andere vriend rijdt Fiat en doet dat probleemloos. Weer een ander rijdt een Golf (IV) en had niets dan problemen. Ikzelf rijd Renault, net als mijn vader (privé) en die kachelen vrolijk door.

Zo veel auto’s en merken hebben probleem modellen, Frans, Duits, Russisch of Pakistaans, boeit niet. Hangt ook heel erg af van het soort koper, het soort onderhoud(sinterval) en noem maar op. En alsof Duitse auto’s altijd zo lekker degelijk zijn; think again.
@musje83: in NL denken ze dat aan een VW of Audi kwaliteit kopen. Deze merken zijn duur en niet beter dan een Fransoos of een Italiaan. Maar de gemiddelde Nederlander hier gelooft Autoweek en daar heeft Pon een dikke vinger in de pap. Oh wee als Autoweek iets negatiefs over VAG schrijft…..
Ik heb vrienden die zeer veel problemen met hun VAG merken hebben, kapotte turbo’s, versnellingsbakken, electronica etc
Oh watch, dit is en Duits merk, nee dan zijn deze problemen anders….Bij een Fransoos of een Italiaans merk zijn het gelijk kutauto’s.
@musje83:
Mijn beste auto’s ooit waren Frans, Italiaans en zelfs Brits (na verbeteringen door mezelf)

2 x een Benz gehad, veel geld voor betaald en 2 keer een eerste klas graf bak.
BMW leuk maar in de echte wereld is het onderhoud en de onderdelen gewoon stervens duur, op het belachelijke af !
En er gaat meer kapot aan een BMW dan je lief is !

Wil je echt echt betrouwbaarheid ?

Koop dan een Subaru Impreza van 15 jaar oud in het grijs met een trekhaak.
Ik heb gelest in een 307 2.0 HDi XSi. Vond het een heerlijke wagen met voortreffelijke, halflederen sportstoelen. Alleen het schakelen is inderdaad niet echt om over naar huis te schrijven.
In het blauw of zwart met grijsgelakte handgrepen en vijfspaaks lichtmetaal vind ik het een chique auto en geweldig natuurlijk dat je er met z’n zeven in kan zitten. M’n buurman had er eentje op gas (2002). Heeft ‘m onlangs met 370000 km vervangen door een 2008 HDi. Hij was er wel tevreden over.
Ik ben ook een 307 bezitter fase 1 1.6 op lpg. Kocht hem met 260dkm op de teller en er staat nu 350dkm op. Oké de bak was vervangen en de kop gereviseerd bij 220dkm maar dat mag. Ik heb echter geen problemen met de peug. Ben zelf monteur dus kan alles lekker zelf doen. En tja iedere wagen heeft zijn kwaaltjes. En inderdaad een 1.6 met 110pk in een wagen van 1200kg hangen is niet denderendaar als ik snel wil zijn pak ok de motor wel :) en buiten dat ieder zijn eigen merk!
Als ik dit lijstje lees denk ik, laat maar. Ik heb drie jaar in een 206 gereden en stond gemiddeld tien keer per jaar bij de garage, allemaal met dit soort problemen. Kocht begin dit jaar een 19 jaar oude Volvo 440 (van een oud vrouwtje geweest, papieren bewezen het) met 130.000 op de teller en ik heb in 10.000 km nog geen garage van binnen gezien.
ag je zit droog, als je geen vak heb geleerd en geen schaamte kent prima keus. wel even wat geld apart leggen voor reparaties

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).