Smokers delight

Auteur: , 58 Reacties

Lang, lang geleden ging ik op vakantie met een niet nader te noemen ex met bijbehorende ouders. De moeder in kwestie was een fan van de jongen-die-zo-gewoon-gebleven-is en rookte… Belinda’s. Mijn subiele hints of ons Franske wat zachter kon zingen en of er een raampje open mocht voor wat frisse lucht werden beantwoord door het opzetten van Henk Wijngaard en het opsteken van een Belinda… menthol.

Genoeg reden om niet te gaan roken zou je denken, maar tot twee jaar geleden zat ik rond 7:30 uur in de file met een Lucky Strike op een James Dean-achtige wijze in de hoek van mijn mond. Heerlijk… die eerste saf. Problematischer werd het als ik vergeten was om sigaretten te kopen en koortsachtig de auto doorzocht terwijl ik met een flink gangetje over de Coolsingel reed. Heren, er is dus nog iets erger dan een vrouw die haar lippen stift tijdens het rijden. Vul in en kleur de plaatjes.

In de fase dat ik aan het overwegen was om te stoppen met roken heb ik bij het bestellen van een nieuwe wagen toch maar een smokers package aan de optielijst toegevoegd. Heb ‘m nooit gebruikt want bij de verkoop zou die penetrante lucht wel eens voor een waardevermindering kunnen zorgen.

In mei van dit jaar meldde autoblog al dat er stemmen opgaan om iedere handeling die niet met autorijden zelf te maken heeft beboet moet worden. Bellen, eten, drinken, roken what the hell, zelfs converseren! Kan me nog goed herinneren dat toen ik klein was, mijn moeder achter het stuur regelmatig een sigaret opstak, onderwijl aan de radio frummelde, mijn vader van kauwgom voorzag en mij achterstevoren terecht wees omdat ik op de achterbank sprong. Geen haan die daar naar kraaide!

Veroorzaken bovenstaande activiteiten nou echt meer ongelukken dan pakweg 30 jaar geleden? Dinsdagavond zat ik De Wereld Draait Door te kijken en Hans Beerekamp, NRC TV-journalist, bracht onder de aandacht dat media de afgelopen jaren enorm inzoomen op reeds bestaande problematiek. Dat wil zoveel zeggen als: het probleem bestond al, het wordt alleen verergert door grootschalige media-aandacht. Tegenwoordig heeft iedereen een mening over alles en iedereen en om aan die vraag te kunnen voldoen is alles nieuws… Dus big brother begint bij jezelf.

Eerlijk gezegd wordt het autorijden er zo alleen maar saaier op. Als je iedere dag hetzelfde stuk rijdt in een auto die wel zo heet, maar eigenlijk weinig wegheeft van een warme stroom lucht (rara?), dan beleef je plezier aan een bakkie pleur met peuk. En als gepensioneerd roker kan ik bevestigen dat het ook een zekere vorm van stressrelieve bewerkstelligt. Misschien minder middelvingers omhoog?

Ik vind het walgelijk om te zien dat sommige automobilisten de openbare weg gebruiken voor hun vuilstorterij. Schaamteloos worden overvolle asbakken tegen de stoepranden schoongetikt. Jammergenoeg heb ik nooit het lef gehad om op zo iemand af te stappen en te zeggen: “hey pisvlek, dat je rookt prima, maar lang geleden heeft iemand ‘de vuilnisbak’ uitgevonden.” Daarom misschien een column?

Zoals Dennis al eerder onder de aandacht bracht: de regel zou eigenlijk zo in elkaar moeten zitten dat je een bekeuring krijgt wanneer je op een onverantwoordelijke manier bent/wordt afgeleid tijdens het autorijden. Voor mij geldt dan vrouw met peuk achter het stuur, bloed aan de muur. Wees gerust als je mij tegenkomt, ik ben al een tijdje gestopt…