Vergeten concept car: de Lancia Stratos Zero

Auteur: , 32 Reacties

Deze week in de onregelmatig terugkerende rubriek Vergeten Conceptcars: De Lancia Stratos Zero. Met alle recente gebeurtenissen rondom de mysterieuze revival van de Lancia Statos is het wel leuk om terug te blikken deze strak gelijnde conceptbolide waar het allemaal mee begon en die zijn entree maakte op de autoshow van Turijn in 1970.

Dit lage en eenmalige autootje is afkomstig van carrosseribouwer Bertone en werd zo’n veertig jaar geleden – compleet werkend – op de autoshow van Turijn neergezet. In het midden van de Stratos Zero bevindt zich een laaggeplaatst 1.6-blok uit de Lancia Fulvia, voorzien van twee carburateurs en gekoppeld aan een vijfbak.

Zo’n beetje alles aan deze concept car is onconventioneel te noemen. De deur zit aan de voorkant en de zijkanten beschikken over dubbele ramen. Nee, veel cooler kwam je het in die tijd (en wellicht ook deze tijd) niet tegen.

In ’88 wou Michael Jackson de originele Stratos Zero gebruiken voor de film Moonwalker. Dat kreeg hij niet voor elkaar, dus werd er maar een replica van het apparaat gebouwd (Foto’s in de gallery zijn van deze replica.) Onlangs nog stond deze Stratos te koop.

HIER een filmpje uit de oude doos, waarin je de Statos Zero Concept in actie ziet.

Lancia Stratos prototypo