Suzuki zoekt ruzie met Volkswagen

Auteur: , 58 Reacties

Suzuki heeft er tabak van. Als Volkswagen graag ruzie wil zoeken over de dieselmotoren die Suzuki bij Fiat wil inkopen, dan kunnen ze het krijgen ook. Ze eisen officieel excuses voor Volkswagens aantijgingen van contractbreuk. Reputatie is big in Japan.

Suzuki heeft in een open brief officieel excuses geƫist van Volkswagen voor de reputatieschade die het merk heeft opgelopen. Suzuki is van mening dat Volkswagen niet mag stellen dat Suzuki haar contract met VW breekt door bij Fiat te gaan shoppen voor dieselmotoren. Volgens Suzuki is alles gedaan om uit de schappen van Volkswagen motoren te vissen, maar de Duitsers konden niet aan de eisen van Suzuki voldoen en dus is uiteindelijk na het afronden van enkele formaliteiten tussen VW en Suzuki begin dit jaar gekozen om bij Fiat te gaan shoppen.

Suzuki gebruikt het relletje nu om wat opgekropte frustraties te lozen, zo lijkt het. Volgens hen is het belang van VW in Suzuki van 19,89% een “ball and chain” voor Suzuki. Hun management zou door de deal niet meer onafhankelijk genoeg zijn. Suzuki’s CEO Osamu Suzuki is ernstig teleurgesteld en eindigt het statement met de volgende zin:

“I think you can share my view why Suzuki would like to dissolve partnership and cross-shareholding relationship with Volkswagen AG.”

De volledige verklaring van Suzuki is hier te lezen. Suzuki heeft Volkswagen een ultimatum gesteld voor de excuses: op 30 september moeten die in the pocket zijn, en anders… Ja, wat anders eigenlijk? Schadevergoedingen? Rechtszaken? Of gaat Volkswagen het gejammer van Suzuki gewoon afkopen?