Rijtest en video: Abarth Punto Evo Esseesse

Auteur: , 128 Reacties

Onlangs vroegen we jullie welke kleine hot hatchback we moesten testen. Jullie wilden geen Frans product zien en ook de Duitse producten (al dan niet in Spaans of Tsjechisch jasje) eindigden niet bovenaan. De Abarth Punto Evo Esseesse moest het worden. En wie ben ik dan om dat verzoek te weigeren?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Stel: je hebt tussen de 25.000 en 30.000 euro te besteden en je zoekt een hot hatchback. Keus genoeg? Klopt! Je kan naar Volkswagen voor een Polo GTI of naar Audi voor een A1. Of je kiest voor een Fabia RS of misschien wel Seat Ibiza Cupra. En ook de MINI Cooper S is natuurlijk een optie. Allemaal auto’s met 180 á 185 pk en -als je bij de Audi geen opties aanvinkt- voor minder dan 30.000 euro te bestellen. Je kan natuurlijk ook nog naar de Fransen voor 200 pk in een Clio RS, en die auto is ook nog te krijgen in een kale Cup uitvoering voor net geen 25.000 euro. Wil je wel het gemak van airco en een tikkie meer comfort dan kan je voor net geen 28.990 euro een “gewone” Renault Clio RS op de stoep zetten. Of je kiest voor iets zeldzamers, iets wat je niet elke dag ziet rijden: de Abarth Punto Evo Esseesse.

Abarth logo iemand?

Nee, géén Fiat. Abarth is een op zich staand merk en dat wil het weten ook. Je vindt op deze Punto dan ook geen Fiat logo’s. Wel Abarth logo’s. Véél Abarth logo’s. Je vindt ze niet alleen op de plekken waar vroeger een Fiat logo prijkte maar ook op geheel willekeurige plekken, bijvoorbeeld in het scherm van je boordcomputer, op de versnellingspook en in de -voor mij overigens niet zo lekker zittende- sportstoelen, maar ook op volkomen onlogische plekken zoals halverwege het zijpaneel ter hoogte van de portiergrepen. Voor sommigen misschien te schreeuwerig maar laten we eerlijk zijn: we hebben hier niet met een subtiele auto te maken. De bumperset, de stickers, de witte wielen, alles schreeuwt “ik ben sportief” en daar is niets aan gelogen.

Dik is 'ie wel

Voor 22.990 eurootjes koop je al een iets minder sportieve Abarth Punto Evo met 165 pk en 250 Nm. Een leuke auto en veel waar voor je geld maar op een trackday ga je geen prijzen winnen, de concurrentie doet het namelijk met 15 á 20 pk meer. Gelukkig is er het Esseesse pakket. Je tikt 4250 euro af en daarvoor krijg je een leuke set goodies. Om te beginnen: 15 pk en 20 Nm waardoor het totaal op 180 pk en 270 Nm uitkomt. Vooral dat koppel is prettig, de 1.4 Turbo MultiAir is daardoor lekker soepel te rijden. Tenminste, als je de Sport stand consequent inschakelt want in de neutrale stand is de motor soms wel erg lui, terwijl je bij 50 kilometer per uur in de bebouwde kom wel de tip krijgt om naar versnelling 6 te schakelen. Één voordeel: in deze auto wil je toch niet rustig rijden, iets wat volledig te danken is aan het onderstel.

Optie twee van het goodiepakket is namelijk een setje Koni FSD dempers met rode Brembo veren waardoor de Esseesse nog 20 millimeter lager ligt dan de gewone Abarth Punto Evo. FSD staat overigens voor Frequency Selective Damping, een systeem dat zelf aan zou moeten voelen hoe je rijdt en wat voor comfort je daarbij zoekt. Ik schrijf bewust “zou moeten voelen” want in de praktijk komt het erop neer dat de techniek niet altijd even lekker werkt. Vooral als je rustig probeert te rijden is het vaak zo dat je de auto bijna uit trilt. De demping is soms ronduit oncomfortabel te noemen, zeker op de wat minder goed onderhouden delen van ons Nederlandse wegdek. En nee dan bedoel ik niet alleen klinkerweggetjes, ook op de snelweg is het soms zeer oncomfortabel. Kom je echter op de afrit, dan verandert de onvrede in plezier.

Lekkere plakbanden en heerlijke remmen

Mede dankzij optie drie -de 18 inch lichtmetalen velgen met Pirelli P Zero Nero’s- en dat kneitersportieve onderstel zijn er namelijk bochtsnelheden te halen die een grijns op je gezicht toveren, welke Regilio Tuur zelfs niet van je gezicht weet te meppen. De Abarth Punto Evo kleeft als een malle, misschien zelfs wel beter dan de Renault Clio RS die ik een tijdje geleden reed. Ten opzichte van die Clio mist de Esseesse wel een beetje scherpte in de besturing. Scherpte die ook de Sportstand niet oplost. Het stuurgevoel wordt zwaarder en iets preciezer als je die stand inschakelt maar het échte gevoel ontbreekt. Niet dat de besturing slecht is overigens -zeker niet- maar het kán beter. De Clio RS is het bewijs.

De aangepaste uitlaat en het BMC luchtfilter zorgen voor een lekker geluid, maar in de auto zelf blijft het relatief stil. Op zich is dat geen ramp, maar bij deze auto zou je ook in het interieur meer geluid verwachten, dat past bij het karakter van de auto. Wat wél bij het karakter van de auto past zijn de Brembo HP1000 remmen. Het remmen met deze auto is misschien nog wel leuker dan het accelereren: de Brembo’s happen heerlijk. Ze vergen wat gewenning, maar tijdens een aantal, ehm, “testrondjes” op een industrieterrein kwam ik er elke ronde achter dat ik echt nóg later kon remmen, heerlijk!

Het interieur is fraai

En dan de hamvraag: kopen? Nou, eerlijk gezegd bezorgt de Abarth Punto Evo Esseesse mij een flink dilemma. Aan de ene kant vind ik hem er beter uitzien dan de eerder genoemde concurrentie. De Punto Evo was voor mij geen vooruitgang ten opzichte van het pre-facelift model, maar op deze Abarth Esseesse uitvoering heb ik geen moeite met de plastic neus. Sterker nog: het maakt hem net iets dikker. De Punto is daarnaast lekker exclusief, wat het automatisch een hebbeding maakt. Probleem is dat de concurrentie van VAG goedkoper én sneller is (de Polo GTI is in 6,9 seconden bij de honderd) en waarschijnlijker ook aangenamer te rijden als daily driver. En dan is er nog die verrekte Clio RS die misschien wel iets duurder is maar ook meer pk’s heeft, beter is als dagelijkse auto en die ook nog eens net iets beter stuurt.

Laat je het Esseesse pakketje weg dan heb je ineens de goedkoopste hot hatch van het stel waarbij het verschil in prijs ook nog eens het verschil in vermogen rechtvaardigt. Dat maakt het Esseesse pakket dus een pakket voor de echte liefhebber. En de échte liefhebber geeft niet om een paar eurootjes of een iets te hard onderstel, die wil dit pakket gewoon hebben omdat het er zo ontzettend lekker uitziet en veel fun oplevert. En juist voor die liefhebber is het waarschijnlijk prettig dat de Esseesse lekker zeldzaam blijft. Filmpje!