Geen verrassing: Meeste diplomaten betalen boetes niet

Auteur: , 45 Reacties

Heb jij ook zo'n hekel aan verkeersboetes betalen? Dan moet je er even voor zorgen dat je zo'n mooi CD-kenteken op je auto krijgt. In dat geval ben je namelijk niet verplicht om boetes te betalen. Als je het graag wil mag het wel, maar het hoeft dus niet. Op deze manier loopt de Nederlandse overheid wel flink wat geld mis.

Buitenlandse diplomaten die in Nederland werken (en wonen) genieten onschendbaarheid en kunnen daardoor niet verplicht worden om hun boetes te betalen. Dat is niet alleen in Nederland zo, maar is internationaal afgesproken. Als je tot het Corps Diplomatique behoort heb je dus diplomatieke onschendbaarheid. Zo weigerde Obama ook tol te betalen in Londen.

De redactie van nu.nl deed onderzoek naar de hoeveelheid (verkeers)boetes die zijn uitgedeeld van buitenlandse diplomaten in Nederland en keek ook hoeveel van die boetes betaald werden. Daaruit bleek dat zo’n 55-60 procent van de bekeuringen niet wordt betaald. En daardoor loopt de overheid jaarlijks zo’n 150.000 euro aan ‘inkomsten’ mis.

Overigens is Nederland wel zo netjes om boetes die Nederlandse diplomaten in het buitenland krijgen wel te betalen. Als je alle details van dit onderzoek wil uitspitten dan kan je HIER en HIER terecht.

PS En als je het idee achter diplomatieke onschendbaarheid nog steeds niet begrijpt dan legt Peter Griffin het graag nog even uit.