Mercedes E-Klasse (W212) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 39 Reacties

Kom maar op met al die flauwe taxigrappen, want vandaag behandelen we de Mercedes E-Klasse in onze aankoopadviesvideo.

We vonden het hoog tijd eens aandacht aan de Mercedes E-Klasse als occasion te besteden. De W212 kwam in 2009 op de markt en werd leverbaar als Limousine en Estate. Er zijn uiteraard ook E-Klasse Coupés en Cabriolets verkocht, maar dat zijn echt andere auto’s met hun eigen set aandachtspunten, die we niet in dit aankoopadvies zullen meenemen.

Zoals het een echte Mercedes betaamt werd de nieuwe E-Klasse volgehangen met nieuwe gadgets, sommige standaad en andere optioneel. Zaken als Lane Keeping Assist, Adaptive Cruise Control, en Blind Spot Monitor zijn tegenwoordig op veel auto’s leverbaar, maar Mercedes leverde het dus al in 2009. In 2013 werd de facelift doorgevoerd, waarbij de losse koplampen werden samengevoegd tot één unit. Belangrijkste was echter dat de betrouwbaarheid fors verbeterd werd, zodanig zelfs dat de auto bij een groot Brits consumentenonderzoek als betrouwbaarste nieuwe auto werd bestempeld. Naast de gebruikelijke benzine- en dieselmotoren werd de E-Klasse ook als (Diesel-) hybride geleverd.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan ongeveer 575 stuks van de Mercedes E-Klasse W212 te koop. Daarvan zijn er ongeveer 400 uitgerust met een dieselmotor en ongeveer 160 met een benzinemotor. Ook zijn er nog een aantal hybride E-Klasse te krijgen. Het overgrote deel van de auto’s heeft een automaat, slechts 10 auto’s hebben een handbak. Vanaf ongeveer €9000 euro kun je gaan shoppen, de duurste auto´s kosten tussen de €70.000 en €80.000 euro.

Pluspunten

 • Comfortabel.
 • Vol met slimme techniek.
 • Degelijk imago.

Aandachtspunten
De Mercedes E-Klasse zit vol techniek, maar die techniek was ook nieuw op moment van introductie. Met name vroegere bouwjaren lijken bovengemiddeld veel last van met name elektrische storingen te hebben.

 • De brandstofpomp zorgt nog wel eens voor problemen, waardoor de auto soms niet wil starten of minder vermogen levert dan normaal. Meestal is dit eenvoudig op te lossen, maar soms is vervanging van de brandstofpomp (te vinden onder de achterbank) de enige remedie.
 • Contactsloten lijken storingsgevoelig bij de vroege bouwjaren. Alleen vervanging van het contactslot verhelpt dit probleem.
 • Elektronische gremlins willen ook nog wel eens de kop opsteken. Foutmeldingen en afslaan van de motor hebben vaak te maken met gecorrodeerde stekkers en/of slecht aansluiting van stekkers op een computer.
 • Houd bij het starten met startkabels rekening de instructies aan die in de handleiding vermeld worden. Doe je dit niet dan loop je grote kans op foutmeldingen en elektronische storingen. Een reset van de auto bij de dealer is dan vaak de enige manier om dit op te lossen.
 • Soms wil de hendel van de automaat niet meer uit “P” schakelen. Vaak is dit te wijten aan een te lage accuspanning maar de oorzaak kan ook zijn dat de schakelaar voor de remlichten kapot is. Mocht één van deze zaken niet de oorzaak zijn, check dan in je tellerhuis of de auto de stand van de versnellingsbak aangeeft. Als er geen “P”, “D”, “R” of andere standaardstand af te lezen is, dan is er waarschijnlijk een probleem met de schakelunit zelf.
 • Als een viercilinder diesel op drie cilinders loopt hoeft er meestal alleen een stekkertje vervangen te worden op één van de injectoren.
 • De Piezo injectoren van de E250 CDI zijn gevoelig, simpelweg vervangen is niet altijd genoeg om problemen te verhelpen omdat er erg kleine marges zijn waarbinnen ze moeten opereren.
 • Automaten hebben elke 80.000 kilometer of elke 3 jaar een vloeistofwissel nodig. Als ze niet netjes worden onderhouden gaan ze vaak bonken en trillen en uiteindelijk willen ze er nog wel eens helemaal mee ophouden.
 • Problemen met het hybride systeem zorgen ervoor dat de auto helemaal uitschakelt. Het is in dit geval niet mogelijk om door te rijden op alleen de verbrandingsmotor. Met name de vroege hybrides hadden nog wel eens last van storingen, maar deze zouden met software-updates verholpen moeten zijn inmiddels.

Zoek de E-Klasse of een andere auto op Marktplaats.nl.