Renault Sport Mégane GT: rijtest en video

Auteur: , 77 Reacties

De nieuwe Mégane rolt de Nederlandse showrooms binnen. We gingen op stap met de dikste variant die op dit moment te bestellen is.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Het was misschien wel dé leaselieveling van Nederland: de Renault Mégane Estate dCi. Lange tijd verkrijgbaar met 14% bijtelling en ook nu nog goedkoper voor de zakelijke rijder. Er moet tegenwoordig 21% bijtelling afgerekend worden. Niet omdat de nieuwe Mégane viezer is geworden, maar omdat de regels aangescherpt zijn. En dat is ergens goed nieuws voor de autoliefhebber, want doordat de stimulans om saaie auto’s te kopen kleiner wordt, is de kans groter geworden dat het straatbeeld verrijkt gaat worden met interessante auto’s. En dus konden we de dCi 110 lekker in de garage bij Renault Nederland achterlaten. Niet alleen omdat die een stuk saaier is, maar ook omdat die zichzelf toch wel verkoopt. Want reken erop dat zelfs voor die 4% verschil in het bijtellingspercentage heel wat gierige Hollanders voor die auto zullen kiezen.

Renault Mégane GT rijtest en video
Maar wij niet. De Mégane GT is namelijk veel lekkerder. De GT is voorzien van een 205 pk sterke 1.6 turbo, gekoppeld aan een EDC automaat met dubbele koppeling. Deze is goed voor een sprintje van nul tot 100 in 7,1 seconden en een topsnelheid van 230 kilometer per uur. We komen zodadelijk terug op deze cijfers, want eerst wil ik het uiterlijk van deze auto behandelen.

Sommigen verwijten Renault dat ze “te Duits” worden. En in het ontwerp zou je daar argumenten voor kunnen vinden. Het silhouet is met name weinig spannend. Bijna saai, zelfs. De voorzijde is bovendien voorzien van een soort ondersteboven Golf GTE-look met die LED dagrijverlichting. Maar toch vind ik de Mégane als GT een geslaagd plaatje. Strakke lijnen, maar toch eigenzinnig in met name het voor- en achteraanzicht. Mocht u het zich trouwens afvragen: de GT is inderdaad gewoon een vijfdeurs hatchback. Maar als GT zijn er (naast onderhuidse wijzigingen) sportiever gelijnde bumpers gemonteerd.

Renault Mégane GT 205 EDC
Ook is er een rijk uitgerust interieur, met onder andere lekker sportkuipen en lederen bekleding. Maar om dit Duits te noemen, nee. Dat gaat te ver. Het interieur heeft een fijne sfeer, met als enige minpunt het enorme touchscreen. Ik kan niet wennen aan touchscreens in auto´s, doe mij maar gewoon knoppen. Dat is makkelijker te bedienen en oogt wat mij betreft ook mooier. Wellicht hebben jullie daar een andere mening overigens. Wat jullie in ieder geval met me eens zullen zijn is dat het menu niet altijd even overzichtelijk is. Ook is de samenwerking tussen mijn telefoon en het R-Link 2 systeem niet feilloos, met regelmatig pop-up meldingen als gevolg. Bovendien is het Bose geluidssysteem niet heel fijn in te stellen. Een laatste kritiekpuntje betreft de ergonomie: het nut om de inschakeling van de cruisecontrol in de middenconsole te verstoppen ontgaat mij volledig. Met name omdat er bij de bedieningsorganen op het stuur nog een ongebruikte knop is die daarvoor zou kunnen dienen. Hoezo Duits? Frans!

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel in de Mégane GT. Zeker niet zelfs, want de stoelen zitten heerlijk, het stuur ligt lekker in de hand en de sfeer in het interieur is dik in orde. Naar wens kun je deze overigens aanpassen met de in vijf kleuren instelbare LED-verlichting en de verschillende modi voor het klokkenhuis, bedienbaar via de menu-optie MultiSense. Nutteloos feitje van de dag: je kan de LED-verlichting achterin de auto uitschakelen. Zodat je kinderen rustig kunnen slapen, ofzo.

Renault Mégane GT 205 EDC
Qua techniek is de Mégane GT een apart apparaat. Met als belangrijkste feature de meesturende achterwielen, genaamd 4Control. Uniek in het C-segment, en bovendien is het dure techniek. Maar effect heeft het: de draaicirkel van de Mégane GT is bijna een meter korter dan die van de reguliere vijfdeurs, die verder dezelfde afmetingen heeft: 10,4 in plaats 11,2 meter om precies te zijn.

Maar niet alleen bij het draaien in kleine ruimtes komen de meesturende achterwielen van pas. Ook het weggedrag wordt er flink door beïnvloed. Het is iets wat je voornamelijk merkt als je vlot van richting wisselt. Misschien nog wel het beste voorbeeld hiervan is als je snel een rotonde afstuurt. Van volledig ingedraaid naar links (zowel voor als achter) wisselt de besturing dan naar volledig ingedraaid naar rechts. Hierbij voel je dat de kont sneller bijdraait dan in een auto met een vaste setup voor de achterwielen. Het is een beetje te vergelijken met het gevoel van een auto waarvan de achterkant uitbreekt, met als belangrijk verschil dat je niet hoeft tegen te sturen. De eerste keer schrok ik een beetje van het gevoel, daarna werd het de truc om het op te wekken. Never grow up, zeggen ze dan.

Renault Mégane GT 205 EDC
Ook met de rest van het weggedrag zit het goed. Om te beginnen is er elektro-hydraulische stuurbekrachtiging, in plaats van het in de rest van de Mégane-reeks standaard variabele elektrische systeem. Het stuurgevoel is dik in orde, wat mede te danken is aan het onderstel. De afdeling Renault Sport bemoeide zich intensief met de ontwikkeling daarvan, en dat is te merken. Het geheel voelt strak en stabiel aan. Je hebt ook geen moment het idee dat je met een auto van 1468 kilogram rijklaar onderweg bent. Die kilo’s heeft Renault subtiel weten te verstoppen en ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dat mede te danken is aan de meesturende achterwielen. Tegelijkertijd zou je kunnen beargumenteren dat de GT een slordige 180 kilo lichter zou kunnen zijn zónder die extra techniek aan boord (de TCe met 1.2 benzine en handbak weegt 1280 kilo) maar die discussie laat ik graag aan jullie in de comments.

En over gewicht gesproken: waar ik iets minder enthousiast over ben is de samenwerking tussen mijn rechtervoet en de EDC automaat met dubbele koppeling. Ik was er al geen fan van in de Clio RS, en ook nu kan ik er niet aan wennen. Ik heb het grootste deel van de tijd zelf mijn verzetten gekozen met de flippers achter het stuur, omdat de automaat voor mijn gevoel te vaak de neiging heeft om hoog in zijn toeren te blijven hangen. En dat deed zich niet alleen voor in de Sport-stand, ook in de Comfort-modus kiest de bak soms vreemde schakelmomenten. Helaas is het niet mogelijk de GT met handbak te bestellen, dus ben je (als je net zo kritisch bent als ik) genoodzaakt de EDC handmatig te bedienen. Tegen beter weten in hoop ik van harte dat Renault een handbak-optie behoudt in de toekomstige Mégane RS.

Renault Mégane GT 205 EDC
Het is een klein vlekje op het blazoen van een verder zeer prettige auto. Een vlotte GTI-achtige als deze Mégane GT past mij wel en ik heb hem na de testperiode met lichte tegenzin weer ingeleverd. Mocht hij jou ook interesseren: de Mégane GT staat in de prijslijsten vanaf €31.290 euro. De uitvoering die wij reden kostte €36.098,91 euro. Die extra centen gingen op aan opties als de sierstrips in blauwe carbon-look, het leerpakket i.c.m. verwarmbare stoelen, het luxere R-Link 2 multimediasysteem en de 18 inch Magny Cours wielen, die exclusief zijn voor de Mégane GT. Mocht dit je allemaal te prijzig zijn: de Mégane hatchback is te rijden vanaf €20.290 euro. Filmpje!