Mercedes wil samen met BMW motoren ontwikkelen

Auteur: , 33 Reacties

Een kleine twee maanden geleden werden we al opgeschrikt door het nieuws dat BMW er welwillend tegenover stond om met Mercedes samen een stadsauto te ontwikkelen. En nu heeft Dieter Zetsche, CEO van DaimlerChrysler AG in een interview met Der Spiegel aangegeven dat hij wel open staat voor een samenwerking met BMW op het gebied van motoren. Het lijkt hem een goed plan als de gezworen vijanden samen een motorenprogramma op zouden zetten.

Als voorbeeld noemt Dr. Z dat de Porsche Cayenne ook succesvol is met een Volkswagen motor onder de kap. Persoonlijk lijkt het me sterk dat bijvoorbeeld de S-Klasse en 7 Serie gebruik zullen maken van dezelfde motoren, maar het zou best wel eens kunnen dat smart en de nieuwe stadsmini van BMW dezelfde motor gaan gebruiken. Maar op dit moment is het allemaal speculatie en toekomstmuziek. Maar misschien zullen BMW & Mercedes fanaten ooit nog vrienden worden ;) .33 reacties

What the … BMW kan prima zelf motoren maken toch? Sterker nog, wie maakt er betere motoren dan BMW?
Als dat gebeurd vind je mij bungelend aan een boom met een touw om me nek
Echt jammer, zo verliezen deze 2 merken langzaam maar zeker hun eigen karakter. Pfft….. Straks nog een Mercedes 7-reeks en een BMW S-klasse.
Wat een bullshit, die schaalvergrotingen en consolidaties in de autosector.
Nog meer eenheidsworst op de weg, meer gedeelde motoren, meer gedeelde platformen….
Een nieuwe Jaguar die in feite een omgebouwde Ford Mondeo is… Een nieuwe audi die een omgebouwde VW is, die op zijn beurt een omgebouwde Seat is, die op zijn beurt van een Skoda werd afgeleid.
e63 en m5 met zelfde blok:P?

de 1 rear wheel en de ander 4×4:P
zondagsrijder
slecht nieuws
@ babbaloerie

Wat dacht je van toyota ;)
Zo’n “engine of the year” award zorgt niet meteen voor spectaculaire verkoopaantallen.
waarom de kosten niet een beetje delen voor hetzelfde blok, en zo het eindproduct een stuk goedkoper te kunnen leveren voor dezelfde kwaliteit!
zondagsrijder
Hier zijn allerlei superrationele redenen voor aan te voeren, maar het blijft slecht nieuws. Het sportieve dna van de typische bmw-motor dreigt nu verloren te gaan. Ik vraag me af of de doorontwikkeling van de perfecte 6-in-lijn zoals bij bmw gebeurt is, ook had kunnen gebeuren als deze samenwerking bijv. een paar jaar eerder tot stand zou zijn gekomen. Dan was onvermijdelijik de ontwikkeling richting, luidruchtige, boertig klinkende v8’s doorgezet. Bovendien gaat ook hier wer erfgoed en identiteit verloren. Jammer.
@speedlimit

Waarom zou het opeens voor spectaculaire verkoopaantallen moeten zorgen…?

Weet je wel wat de “engine of the year award” inhoudt…?

;)

Het zou F*ckt up zijn als ze samen zouden gaan werken..:(
In de Mini zit al een door PSA en BMW samen ontwikkelde motor. Als BMW en Mercedes kleine stadsauto’s gaan maken, al dan niet onder een ander merk, om aan de CO2 norm te voldoen is het alleen maar slim als ze kleine motoren gaan ontwikkelen in een joint venture. Voor beide merken is het een uitbreiding op het gamma, waarmee ze de ontwikkelkosten kunnen verlagen. Daarmee wordt ook de kleine stadsauto goedkoper.
zondagsrijder
stiekem denk ik weleens dat dit soort otnwikkelingen niet mogelijk zou zijn als de leasesector niet zo’n grote afnemer zou zijn. Dat soort constructies vertroebelen de marktwerking en geven autofabrikanten een scheef beeld van de wensen van de consument. Deze is namelijk verplicht tot een keuze van een nieuwe auto uit een bererkt aanbod. Waarschinlijk zouden mensen zonder de leasehandel veel langer in tweedehands auto’s blijven rijden, vooral met de huidige kwaliteit. De fabrikanten zouden dan veel meer hun best moeten doen om autorijders tot een aankoop te verleiden.
dat zou Mercedes wel willen! …. neehoor even serieus, ik zou het erg jammer vinden als ook deze merken op die manier hun identiteit dreigen te verliezen.
zondagsrijder
…ik zou het trouwens een ander verhaal vinden als het gaat om het gezamenlijk ontwikkelen van geavanceerde nieuwe technieken. Maar dat zou zich dan denk ik moeten beperken tot motoren voor óf het lagere segment, of voor ingewikkelde hybride, of ultra-zuinige toestanden..
voor wat betreft de rest van het programma zouden ze er goed aan doen om de zaken gescheiden te houden. Dat porsche/vw voorbeeld is wat mij betreft een klasse apart omdat het fenomenale design vdan de touareg/cayenne al het andere goedmaakt. Hier is ook een nieuw produkt ontstaan en dat is dus anders als oude produkten worden vervangen door nieuwe (samenwerkings-)producten..

tot zover…
@ Firefly
Je ziet het helemaal goed. De lobby in Brussel is druk bezig om motoren die worden geleverd aan derden ook mee te laten wegen in de gemiddelde CO2 uitstoot per fabrikant. Dus kan het best zo zijn dat een door BMW/Benz gemaakte motor in een Lancia of Peus gaat hangen zodat BMW en Daimler aan de CO2 norm kunnen gaan voldoen……. Een 7 serie met dezelfde motor als de S-klasse helpt daarin totaal niet. Dit is puur en alleen om te voldoen aan de wettelijk opgelegde normen van Brussel. Zelfs een 1-serie met dezelfde motor als de A-klasse helpt beide daarin helemaal niks. Die Duitsers zijn echt niet zo dom om ze zelf te gaan gebruiken…..
Door alle milieu-eisen wordt de ontwikkeling van motoren steeds duurder. Het is dan niet gek als bedrijven zoeken naar mogelijkheden om ontwikkelingskosten te besparen… toch is het wel jammer want het dreigt dan wel een beetje eenheidsworst te worden. Aan de andere kant…. hoeveel motoren zijn nou werkelijk bijzonder? Ook bij BMW is dat de minderheid van het programma en dan denk ik dat BMW meer bijzondere motoren heeft in zijn programma dan de meeste merken. De 6 in lijn zoals BMW die een tijdlang had gaat het museum in en er zullen “brood en boter”-motoren nodig zijn…. niet voor de M-sport of de AMG versies, maar juist voor de gewone uitvoeringen…de basis benzine en basis diesels zijn nooit zo spectaculair, bij geen van de merken. Het kan goed gaan, maar het kan ook fout gaan…
Bof … binnenkort zitten er toch allemaal General Electric motoren in.
Mercedes gaat BMW’s bitch worden aaight!!
Ik dankt dat we hier geen huwelijk mogen inzien. Het zal hoogst waarschijnlijk voor 2 kwalitatieve stadswagen zorgen die “goedkoop” moet zijn in tegenstelling tot de andere reeksen van beide merken.
Jeuz wat een paniek hier ineens!

Het is toch bij een ieder bekend dat dit al véééél langer speelt? BMW heeft in het verleden met Chrysler samengewerkt en heden met PSA en ook met Mercedes is er al contact geweest en ontwikkeling (bluetec). Dus niets nieuws, het is alleen nieuws dat het nu specifiek om de twee grootste concurrenten gaat die met elkaar gaan samenwerken.

Beide merken zullen niet het huidige motorenaanbod gaan aantasten. En daarmee hun zorgvuldig opgebouwde imago ter grabbel gooien. Ik denk wel dat ze met hybride, dieseltechnieken en kleine motoren aan de slag gaan.

Ik moet wel zeggen dat ik het tegenwoordig een beetje zonde vind, dat BMW type aanduidingen gebruikt die normaal gesproken de CC inhoud aangaf en tegenwoordig dit niet meer zo is. Bijv. 325i, 330i en 335i dat zijn tegenwoordig allemaal 3,0l motoren.

Aan de ene kant wel begrijpelijk ivm de kosten van ontwikkeling, aan de andere kant vind ik het toch een beetje een teloorgang van het merk.

Maar al met al is dit goed nieuws. Het zijn twee bedrijven die elkaars evenknie zijn dus verlies van kwaliteit zal je niet zo snel hebben. En daarbij is het economisch gezien ook een goede stap. En als Volvo ook nog door BMW wordt opgekocht dan kan het nog wel wat worden……
@rick dos

“Ik moet wel zeggen dat ik het tegenwoordig een beetje zonde vind, dat BMW type aanduidingen gebruikt die normaal gesproken de CC inhoud aangaf en tegenwoordig dit niet meer zo is.”

Euhm dat is al jaren zo. Of dacht je dat de BMW 745i uit 1982 een 4.5 liter motor had? De 320i uit 2000 ofzo had een 2.3 met 163pk, en ga zo maar even door.
@ don_mario

Waarom zou het opeens voor spectaculaire verkoopaantallen moeten zorgen…?

Weet je wel wat de “engine of the year award” inhoudt…?

Dat is niks anders als ’n kudde popiejopie’s die bij elkaar komen om zogenaamd ’n award voor beste motor uit te reiken.
@Emmanuel

Maar de laatste tijd doen ze het steeds vaker. Het begon al een beetje in de jaren ´90 toen ze van de 325i E36 een 328i maakte en daar tussen nog een 323i plaatste. En nu steeds wordt dat steeds meer kijk maar naar x18d en x20d of x30d en x35d.

Is gewoon jammer.
Beide merken werken al samen aan motoren. Het is alleen dat ze er nu pas openlijk voor uit komen.
@Rick Dos; “en als volvo nog door BMW word opgekocht kan het nog wat worden”…..?? Wh** Tha F*** bedoel je daarmee? Volvo is toch ouwelullen bak man geen volvo rijdt ook maar enigsinds als een bmw… Ja ze zijn veilig maar dat beeld is inmiddels ook wel enigsinds achterhaald met de strenge regelgeving. oftewel explain!!
kortzichtigheid is gelukkig geen schaars goed hier op autoblog.. ;)
Fia fia gek ( een fusion techniek ). Als dit doorgaat is het bye bye Bugatti :D
Tja Rick Dos, daar gaat je argument met het overlepelen van motoren. Binnenkort dus een bmw 5er met een ‘leuke’ diesel motor uit een Vito, ow nee wacht misschien komt er wel de dikke diezelaar uit de Sprinter in, die zijn pas echt dik ;) .
Aston Martin Rapide
Ik vind het best hoor. Als ze denken dat ze door samenwerking betere motoren bouwen, dan is dat toch een pluspunt? Het is gewoon “streven naar perfectie”. Ik vind BMW en Mercedes allebei gewoon goede merken, meer ook niet.
///M vs AMG, kan alleen maar voor vuurwerk zorgen :D
dacht je nou echt dat bijde merken hun bedrijfsgeheimen op tafel gaan gooien
en dan zeggen pak maar wat je kan gebruiken
ze zullen gek zijn
Denk idd niet dat de samenwerking heel ver zal gaan. Aangezien ze allebij prima motoren bouwen.
Mercedes is gewoon bang om achter te komen op motorengebied en dan gaan ze maar hulp zoeken bij hun concurrent, een goede motorenbouwer.
ja, die stadsmini met zelfde motor als bmw is nog te doen voor mij.
Maar toch s klasse met dezelfde motor als de 7 serie!!!

hopelijk gaat dit niet door hoor
hmm goede combi bmw blokken zijn gewoon één van de beste. en mercedes auto’s zijn gewoon de beste.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).