De terreur van de importeur

Auteur: , 178 Reacties

Stel dat u in een lucide moment besluit om autodealer te worden van merk X of merk Y. Ik hoef geen namen te noemen, het is allemaal één pot nat. De auto's verschillen, de importeurs niet. Dealers wel, want de ene loopt nog gebukter onder het importeursjuk dan de andere. Ben je dan zo slecht af als dealer? Je krijgt keurig de auto's van het betreffende merk aangeleverd en voor de buitenwereld ben je dan een keurig autobedrijf. Je kunt je wat méér voelen dan een universeel autobedrijf, want die ontberen zo'n prachtig merklogo op hun gevel. So far, so good. Dat is de buitenkant. Maar nu gaan we even inside. We gaan eens kijken hoe leuk het is om merkdealer te zijn.

Een importeur zou het liefst zonder dealers werken. ‘Uiteraard’, fluisterde een directeur mij ooit in het oor, ‘want het zijn onvoorstelbare lastpakken. Vroeg of laat is er wel een alternatief en dan gaat de vlag in de top.’ Een andere directeur vond dealers stuk voor stuk oplichters en zwendelaars. Hij doelde onder meer op de garantiepraktijken, waarbij dealers garantieclaims indienden van pechgevallen die er nooit waren geweest. Als een importeur al een hekel heeft aan dealers, hebben ze nog meer de pest aan dealerverenigingen. Dat zijn opstandelingen, anarchisten, tuig van de richel. Mooi, ook dat is dus duidelijk. De importeurs hebben er vooralsnog maar mee te “dealen”. Valt een importeur dan niets te verwijten? Vraag het een dealer, zou ik zeggen. Als die zijn mond open durft te doen.

Als je dealer wilt worden, legt de importeur je eerst op de snijtafel. Als je bent gefileerd en de importeur je hele hebben en houden heeft ontleed, dan ben je misschien door de eerste ronde. Want natuurlijk wordt er even gekeken naar je locatie. Je pand moet namelijk wèl opvallen. Als je als dealer wordt geaccepteerd op een achteraflocatie heb je te maken met een B-merk of moest de inspecteur naar Pearle. Kortom, het gebouw moet liefst aan een snelweg liggen, maar zeker niet ver van de afrit. Graag in het centrum of anders op een autoboulevard. Het pand moet in perfecte staat zijn, achterstallig onderhoud is uit den boze. De showroom moet bepaalde afmetingen hebben en flik het niet om onvoldoende te stoken. Klanten moeten in een verwarmde showroom binnenstappen en alles moet optimaal zijn verlicht. Ach, is dat allemaal zo onredelijk? Een dealercontract lezen geeft een onbehaaglijk gevoel, maar dat vindt een importeur prima. Een peentjes zwetende dealer die zich onzeker voelt, valt tenminste gemakkelijker te manipuleren.

Vervolgens worden de ramen van de showroom opgemeten, want als die niet groot genoeg zijn, moet u maar een rondje gaan verbouwen. Tekening inleveren bij de importeur en wie weet, vinden ze het in één keer goed. Voor de klant met hoge nood heeft u uiteraard een Miep Kraakhelder-toilet en laat niemand van het personeel het in z’n hoofd halen om daar gebruik van te maken. De klantenkakdoos is er uitsluitend voor showroombezoekers en de werkster wordt geacht het elke dag te boenen. Nadat de klant zijn behoefte heeft gedaan en de auto’s in de showroom heeft kunnen bekijken, begeleidt u hem naar de demo-auto’s. Een importeur verwacht dat u een potentiële klant in elk model kunt laten proefrijden en dat alle demo’s buiten staan opgesteld. Weer of geen weer, ze moeten glimmend en uitnodigend staan opgesteld. Niet genoeg ruimte? Dan wordt u geen dealer. Trouwens, uw pand moet altijd gecontroleerd kunnen worden door de inspecteurs van de importeur. Liefst heeft de importeur gewoon de sleutel van uw toko, soms eist die dat zelfs.

De importeur denkt slechts aan één ding: hoe verkoop ik zoveel mogelijk auto’s. Met die gedachte is niets mis, behalve dat je als dealer op jaarbasis gewoon een aantal auto’s in je mik krijgt geduwd om aan je aantallen te komen. Daar is-ie: het zwaard van Damokles. Je luchtballon dat dealerbedrijf heet, kan elk moment worden lekgeprikt door de importeur als je onvoldoende auto’s verkoopt. Daar zijn prachtige tabellen voor die rekening houden met alles. Eh… behalve met de dealer. Als een importeur toevallig veel zilverkleurige auto’s van een bepaald model heeft staan en de klant wil een blauwe, probeer dan eerst die klant om te praten, want je kunt als dealer alleen die blauwe krijgen als je er ook meteen twee zilverkleurige bijkoopt. Dat moet toch kunnen? Goed voor de verkoopcijfers. Goed voor de importeur. Goed voor de dealer? Niet echt.

Klanten moet je ontvangen aan een ontvangstbalie. Bij de ingang van de showroom en er moet altijd iemand zijn. Wil de klant even rustig praten, dan moet je voor elke verkoper beschikken over een ruimte van minstens vier vierkante meter met bureau, computer, stoeltjes en veel koffie, thee en frisdrank. De stoeltjes, minstens drie, niet te comfortabel, zodat de auto comfortabeler lijkt voor of na de proefrit en de computer met een 17 inch scherm en voorgeschreven programmatuur, want u dacht toch niet dat u daar iets over te vertellen had. Ja, u mag het wel betalen. Moet een klant wachten, dan dient er een representatieve wachtruimte te zijn, liefst in de showroom, maar het mag een aparte ruimte zijn. Met actueel leesvoer, autobladen en graag draadloos internet zonder wachtwoordgezeur.

Aan personeel wordt hoge eisen gesteld. U mag ze op uw kosten vakgericht opleiden en dat mag u uiteraard zelf betalen. Ze dienen netjes gekleed te gaan, stropdas verplicht. Soms zijn de eisen redelijk, soms denk je echt fuck op. Je moet bewijzen dat je een verplicht percentage van je omzet aan promotie voor je merk besteedt. Vlaggen, posters, drukwerk, alles is er het word je door de strot geduwd, want aan eigenwijze dealers heeft de importeur een bloedhekel. Enig idee waarom er bij importeurs met vette winsten wordt gedraaid en de meeste dealers het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden? Enig idee waarom er ex-dealers zijn die blij zijn dat ze kunnen ademhalen als onafhankelijk autobedrijf. Ze ontplooien zich als multimerk-dealer, halen importauto’s uit Duitsland, Italië en Frankrijk. Het gaat ze beter dan ooit tevoren. Tot de importeur weer om de hoek komt kijken om te zien of ze niet toevallig een logo gebruiken of iets anders doen waarvan de importeur vindt dat een dealer dat niet mag. Hup naar de rechter, want procederen kunnen importeurs. Met maling aan bijvoorbeeld het BMW-arrest (uit 1999 alweer…) en met absolute schijt aan het feit dat het autobedrijf eigenlijk helemaal geen wet of regel heeft overschreden. Toch procedeert een importeur er dan lustig op los. De advocaten lachen zich dood en schrijven hun facturen met een hark. Helaas moeten ex-dealers ook een advocaat inschakelen. Importeurs hebben genoeg geld (en de fabrikanten dragen ook een steentje bij) als het om procederen gaat. Ze schakelen topadvocatenkantoren in om autobedrijven kapot te procederen. Tot op de dag van vandaag. Importeurs delen links en rechts doodvonnissen uit. Ze hangen ex-dealers liefst aan de hoogste boom. En het begon allemaal zo goed. Met een warme handdruk en een valse glimlach van de importeur. Daarna kwam helaas de terreur.178 reacties

Dramatisch stukje leesvoer hoor. Ik heb ooit bij een dealer gewerkt, en het was niet altijd koek en ei tussen het bedrijf en de importeur, maar zo slecht als hierboven lagen de verhoudingen niet volgens mij. Maar ja, ik was een simpele knurft op de administratie dus ik kreeg ook niet alles mee.
Dat van die eisen aan de showroom tot in detail, dat kan ik me nog wel herinneren!
Amen! Geen speld tussen te krijgen ;)
“Als je dealer wilt worden, legt de importeur je eerst op de snijtafel.” nieuwe uitdrukking…? Maar goed, je punt is duidelijk.
Wij kennen een paar dealers, oa van jaguar en daar blijken de importeur en de algemene voorschriften van jaguar een ware hel te zijn. Zeker vroeger als ze dan nog niet zo goed draaiden (pré-XF tijdperk) was het zeker geen pretje om jaguar dealer te zijn. Meestal hebben de importeurs niet te klagen, Dieteren, de Belgische VAG importeur is één van de rijkste families van de Benelux..! Maar zoals je zegt, de dealers mogen wel naar hun pijpen dansen!
De andere kant van het verhaal is dat veel dealers onprofessioneel werken en op dezelfde manier hun klant benaderen als ze als 40 jaar doen. Zowel op sales vlak (volgens mij zijn er maar weinig autokopers zonder een verhaal over een slechte verkoper) als op marketing (sommige ford dealers gingen groot met de Ka adverteren, een model van 10 jaar oud, toen de S-Max net auto van het jaar was geworden: goeie manier om je advertentie budget er doorheen te jagen)

Dan snap ik prima dat een importeur eisen stelt en verwacht dat een verkoper eens op cursus gaat en bijvoorbeeld leert luisteren. Dan snap ik ook dat een importeur die zijn best doet om een merk imago probeert op te bouwen daar lijn in wil brengen door eisen aan lokale uitingen te stellen.
Een Ford-dealer buiten ’t Gooi en met een groot aandeel ‘particuliere’ rijders (houden zo) die groot met de Ka adverteert in plaats van met de S-Max heeft misschien een beter inzicht in het bestedingspatroon van de gemiddelde Ford-rijder in zijn rayon dan de importeur. ;)
Ted beschrijft gewoon wat nadelen van het kapitalisme. Als de eisen van de importeurs zo bar slecht zouden zijn, waren er geen dealers meer. Dus in de praktijk valt het allemaal wel mee. Het hoort erbij en helaas, als je er niet van houdt kan je altijd nog naar Cuba, Noord-Korea of Vietnam. Communisme is helaas ook niet alles. Daar worden wel eens enige mensenrechten overtreden, wat absoluut niet in verhouding staat tot dealertje pesten omdat ze het merk netjes willen presenteren!
@ Mustang

Er is niets tegen fatsoenlijk kapitalisme, wèl tegen misbruik van macht, manipulatie en pion-gebruik van mensen.

Algemeen:
Ja, er zijn ook domme dealers. Die worden nog gemakkelijker gebruikt. En uiteraard ligt niet altijd alles aan de importeur. Maar soms zijn er zelfs overeenkomsten tussen importeurs en criminele organisaties.
Er is ook nog zo iets als een dealer tevredenheids onderzoek (RODI) en daaruit blijkt dat de dealers in het algemeen niet super ontevreden zijn over ‘hun’ importeurs, tenminste dat is de feedback van de dealers. Natuurlijk is de tevredenheid merkafhankelijk en als een dealer voldoende winst maakt zal het oordeel over de importeur waarschijnlijk wel beter zijn dan in tijden van tegenvallende verkopen en marges.
@Ted

Maar soms zijn er zelfs overeenkomsten tussen importeurs en criminele organisaties.

Misschien is het wel eens goed als je namen noemt en iedereen deelgenoot maakt van deze kennis !
Ik denk dat menige autokoper dat wellicht een ander beeld gaat vormen over ‘zijn’ merk ….
@ Gummen

Wie zou er iets negatiefs durven zeggen als er een onzichtbaar pistool op je hoofd is gericht? RODI-onderzoek stelt werkelijk niets voor.

De autoverkoper die voor verschillende merken werkt (of heeft gewerkt) zal hebben ervaren dat de merk-ideologie een soort van religie is die er met scientology-methoden wordt ingestampt. Minder leuke zaken bestaan niet bij een merk, terwijl de historie anders leert. Misschien een idee voor een column…
’t zou eens tijd moeten worden dat alle auto’s als demo’s buiten staan… Erger ik me altijd kapot aan, moet je naar een andere dealer om in dat model te rijden…
Wat een verhaal zeg, lekker stukje luchtig leesvoer voor in de ochtend. Ik werk zelf ook bij een dealer, maar al deze dingen herken ik niet terug. Ik weet wel dat de importeur soms “leuke” dingen verzint om overal flink geld uit te slaan maar zo erg als dit heb ik nog niet meegemaakt (gelukkig maar) bij ons gaan de verkopen goed we hebben een grote klanten kring en de targets gaan prima.
Het lijkt wel op onze regering! STEEL NIET, WANT DE OVERHEID/IMPORTEUR DULDT GEEN CONCURRENTIE!!!!
Hou op schei uit hoor….

Ted, je hebt wel door dat wat je hebt neergepend op andere franchises ook van toepassing is?

Wil je een Mac openen? Zorg dan maar eerst dat je een x aantal duizenden dollars overmaakt. Wil je een KFC openen? Idem dito. Daarna begint de carnaval op een niet héél andere wijze zoals je die hier beschreven hebt. Kijk dan ook nog maar eens naar een franchisenemer van de c1000 etc. etc.

En is dit allemaal verwonderlijk? NEE! Natuurlijk niet.

Als bedrijf ben je met je “brand” bezig. Daar hoort ook een “image” bij. Aangezien die image over de jaren heen is opgebouwd, zou je gek zijn om dat door één of andere minkukel te zien worden afgebroken.

En hoe je het hier portreteert is ook in den extremen, want het beeld wordt geschetst alsof je bij elke misstap je dealerschap kwijt kan zijn. En als je echt een autobranchekenner bent dan weet je dat dat niet zo is.

Heb ik dus medelijden met de dealers? Nee! Als ondernemer heb je nog altijd een keuze: Ik wil wel of ik wil niet…

Als de voorwaarden je allemaal niet aanstaan dan doe je het gewoon niet.
Overeenkomst tussen criminele organisatie en importeur -> ze willen allebei geld verdienen.

Daarnaast bestaat er zoiets als imago en verbeteren naar de klant toe:
zie: http://www.automotive-online.nl/merken/audi/5032-audi_zegt_servicecontracten_op.html en http://www.automotive-online.nl/merken/audi/5070-audi_zet_dealers_onder_druk.html

Als ik een bedrijf had en ik had personeel in dienst die met kleren en busjes rond rijden met mijn naam er op. Wil ik ook dat ze niet te hard rijden en vriendelijk zijn, want MIJN naam staat er op.. en als iemand wordt afgesneden door dat busje staat MIJN telefoon nummer op en zullen ze MIJ er op aanspreken.

Dat het soms te ver gaat ben ik het mee eens, maar ik kan me heel goed voorstellen dat er bepaalde dealer standards zijn..
@ Rick dos.. iets in die zin bedoelde ik dat ook ;)
@ Rick dos

Autoblog gaat over auto’s en er is altijd een keuze. Soms is dat de keuze tussen doorgaan onder een loodzwaar juk of failliet gaan. Ik vraag niemand om medelijden met dealers, misschien soms wat meer begrip. In elk geval zou het leven van dealers wat leuker zijn als het rendement zou verbeteren. En daar kunnen importeurs alles aan doen. Toch verandert de situatie wel gedeeltelijk, want er ontstaan steeds grotere dealerorganisaties en daar krijgen de importeurs het steeds moeilijker mee.
Maar vooralsnog is er voor dealers niet veel keuze. Waar ze aan de ene kant in de tang worden genomen door de importeurs, zijn er aan de andere kant de banken. Het gemiddelde dealerschap is misschien wel een lege dop…
Ted beschrijft de extremen. Die zullen niet overal in even grote mate van toepassing zijn. Toch herken ik wel iets in zijn verhaal.

Twee jaar geleden had ik een gesprekje met een verkoper van mijn merkdealer. Men heeft drie vestigingen, maar op de vestiging waar ik altijd kwam, mochten op een zeker moment van de importeur geen nieuwe auto’s meer worden verkocht. Het pand voldeed namelijk niet aan de strikte eisen. Occasions en onderhoud dat mocht met gratie nog net.

Op de andere vestigingen mochten nog wel nieuwe auto’s worden verkocht, maar ook daar eiste de importeur dat er flink verbouwd zou worden. Zo niet dan zouden ook daar geen nieuwe modellen meer mogen worden verkocht.

Ik snap best dat een importeur eisen stelt aan de uitstraling van het merk, maar een dealer enkel afschrijven omdat het pand op een aantal punten niet voldoet is een tamelijk botte-bijl-methode. Je zou toch vooral moeten kijken naar hoe zo’n dealer overall presteert: verkopen, klanttevredenheid, etc. Ik ben bij mijn dealer altijd vriendelijk geholpen en de service was er uitstekend, dus het is allemaal best betrekkelijk.
Ik heb bij diverse auto dealers gewerkt, ik kan maar een ding zeggen. Alle importeurs zijn MAFIA & GANGSTERS !
Alle auto dealers zijn gek, dat ze zich die terreur laten wel gevallen!
Als ik naar de dealer bij ons in het dorp kijk hebben ze het niet zo slecht.
naast een mooi bedrijf/pand hebben ze stuk voor stuk een mooie vila met een (aantal) dikke auto’s voor de deur.

En dan heb ik het nog niet over de vakanties en boten……

Helemaal met Rick eens, ze kiezen er zelf voor!
Ik ken een paar multi-brand dealers en los van eisen aan informatie en de “normale” richtlijnen hebben die een duidelijk betere positie als ze groot genoeg zijn. Een groot probleem is dat vrije handel nog steeds een utopie is. Probeer maar als dealer een paar honderd auto’s buiten de importeur om in te kopen… Bijkans onmogelijk, dus zijn dealers overgeleverd aan de importeurs. En die maken graag misbruik van hun positie. Tijd voor een inkoopcombinatie?
@Edman: Heb je je al wel eens afgevraagd wat die demo’s kosten voor een dealer? Bij de grote merken als (VW, Ford, Opel, Renault, … ) is het gamma enorm uitgebreid. Dan heb je natuurlijk nog diverse motoren, benzine of diesel, en diverse vermogens. Zelfs met maar 2 motoren (diesel+benzine) per model is dat een enorm aantal auto’s, wat meteen een verschrikkelijk groot kapitaal vertegenwoordigt. Die demo’s moeten natuurlijk altijd recent zijn, met lage kilometerstanden. Die demo’s moeten dus ook vlot verkocht raken. Dat laatste is niet eenvoudig met de altijd maar voortdurende interessante aanbiedingen en acties op de echte nieuwe wagens. De demo’s moeten uiteraard goedkoper zijn. Vaak krijgen dealers van de importeur betere voorwaarden voor demo’s, maar zelfs dan moeten ze die auto’s vaak met verlies verkopen. Heel het demo-gebeuren is een enorm dure zaak.

Het is uiteraard al langer bekend dat het niet goed gaat met de dealers. Er werd lange tijd gedacht dat de schaalvergroting alle problemen zou verhelpen, maar nu blijkt duidelijk dat dat niet het geval is. Hier in België, waar dealerbedrijven gemiddeld een stuk kleiner zijn dan in Nederland, gaat het namelijk iets beter, o.a. omdat er door de kleinere omvang minder middle-management nodig is. In vergelijking met andere kapitaal-intensieve sectoren is het rendement echter nog altijd bedroevend.
ik zeg: retteketet dan kan beter ted!

Schets de volgende situatie. U wilt ondernemer zijn maar niet ondernemen, wel geld verdienen, maar er komt geen oorspronkelijk idee in je harses op. Wat doe je dan, dan ga je in de handel. Andere mensen hebben mooie producten verzonnen en jij gaat die dozen schuiven. Maar ja, er zijn meer dozenschuivers dus hoe kom je aan je verkopen. Acquisitie is ook weer zo hoerig dus je zoekt een oplossing om hier onderuit te komen. Zou het niet lekker zijn om een eigen afgebakend gebied te hebben waar mensen sowieso op je aangewezen zijn? Hmmmmm dat klinkt goed. Aangezien je vrouw in de keuken staat en je een lactose intolerantie hebt vallen de burgers en shakes van de Mac af (idd Rick Dos, goed voorbeeld!). Dan maar een dealerbedrijf.

Wtf, ze vragen aan jou om je ook te committeren; je moet investeren, ze hebben regels. Met andere woorden, ze hanteren het ‘voor wat, hoort wat principe’. De lijers, hoe durven ze!

@ted: natuurlijk zijn er ook onredelijke eisen, maar de meeste die je noemt zijn lang zo gek niet. Je mag trouwens gewoon zeggen dat je het over Alfa Romeo na de komst van Henk Salomons hebt hoor. Dat is vaak ook het probleem. Na jaren van doorkabbelen worden ineens de teugels aangehaald en ‘zakelijkheid’ doorgevoerd, dat doet wel eens zeer. Maar als een dealer daar niet in mee wil/kan, dan betekent dit dat de dealer ook op een dood spoor zit en scheiden van de wegen een bon idee is.
Nounou,

Wat je hierboven beschrijft is niets meer dan wat gebruikelijk is binnen een franchise. Natuurlijk stelt men regels op, waar je dealerschap aan moet voldoen. Men heeft lang en goed nagedacht over hoe de autos verkocht moeten worden, zodat je dat als dealer zelf niet meer hoeft te doen!

Het is niet allemaal rozegeur en maneschijn, en je zal in de autobranche je best moeten doen je kop boven water te houden. Wil je je daar niet voor inzetten, dan moet je geen dealerschap will houden.
Patrick Savalle
Die dealers hebben het voor een groot deel aan zichzelf te danken. Een gemiddelde VW/Seat dealer maakt minder dan 1% rendement. Op dit moment zitten de meesten op het randje van overleven. De importeur, PON, maakt al heel veel meer en de fabrikant, VW, maakt volgens mij meer dan 12% rendement. In ieder geval meer dan 10. Het enige dat die dealers hoeven te doen, is zich verenigen…

Tja, en dat zal nooit gebeuren er zit er altijd één tussen die de ander beflikkert, aard van het beestje kennelijk, dus worden ze tegen elkaar uitgespeeld. It’s a jungle…
@michael
Het verhaal van de afgebakende gebieden is intussen al een heel aantal jaren niet meer van toepassing. Het is bovendien zeer gebruikelijk om bij het kopen van een nieuwe auto verschillende dealers tegen elkaar uit te spelen, dus van echte afbakeningen is nooit sprake geweest.

Ik vind het ook normaal dat er eisen gesteld worden aan dealers. Het is voor een merk uiteraard belangrijk dat er een uniforme en representatieve uitstraling is. Maar de importeurs/fabrikanten gaan al heel lang veel verder dan dat.
Ted, hoewel een aantal zaken herkenbaar zijn, komt het er in de praktijk op neer dat een franchisenemer/dealer echt niet bij het minste of geringste wordt weggetrapt. Wel is het zo dat een slecht pand of ander verbeterpunt als dwangmaatregel gebruikt kan gaan worden op het moment dat een franchisenemer al langer voor problemen zorgt, rekeningen niet betaalt of als er op het hoofdkantoor constant klachten binnenkomen over een vestiging.

Ik heb zelf binnen een franchiseformule gewerkt buiten de automobielsector. Franchisenemers zijn zeker niet heilig. De emotie verandert op het moment dat ze merkdealer worden. Plotsklaps zijn zaken die ze anders uit eigen wil deden verplicht, en is De Organisatie de grote boosdoener met allemaal regeltjes. Terwijl sommige zaken (een bepaalde handelsvoorraad, een bepaalde advertentienorm die tegen de concurrentie op kan, etc.) gewoon essentieel zijn voor lijfsbehoud.

In de basis hebben de importeurs de dealers op dit moment gewoon nodig om de moordende concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Ze gaan ze echt niet wegsturen omdat het wc-rolletje verkeerd om hangt. Vergeet niet dat eigen vestigingen een zeer groot financieel risico met zich mee brengen. Als dealers écht bereid zouden zijn dat risico te dragen dan zouden ze al lang zelf vestigingen gaan openen, want het vermogen is er heus wel binnen die organisaties, zoals je zelf ook aangeeft. Het is nu eenmaal makkelijker om bij tegenvallende resultaten een franchisecontract niet te verlengen dan om zelf alle werknemers te moeten ontslaan etc.

Natuurlijk zijn er extremen en slaat men in het oog van de normale man een beetje door, maar uiteindelijk heeft de dealer de keus: hij kan ook gewoon zijn dealerschap aan de wilgen hangen. Of überhaupt nooit een dealerschap aangaan. Wat betreft dat “kapotprocederen” door de importeurs: ieder bedrijf valt of staat in de huidige maatschappij bij een fatsoenlijke rechtsbijstandsverzekering. That’s life, helaas.
@Ted

“Ik vraag niemand om medelijden met dealers, misschien soms wat meer begrip.”

En dan je bezigen met woorden als:

“een loodzwaar juk” of “failliet” gaan.

Niet echt geloofwaardig.

Ik wil heus wel begrip hebben, maar zo heb ik ook begrip voor al die andere duizenden ondernemers die Nederland rijk is. Vraag is echter hebben ze ook begrip voor de mensen met een kleiner budget? Maar goed, dat is een hele andere discussie.

Dat dit een Autoblog is en dat het over auto’s gaat is me volkomen duidelijk. Maar als je het doet overkomen net alsof de situatie die je hier beschrijft exclusief betrekking heeft op de autobranche dan staat het me toch wel vrij om andere branches er bij te betrekken om enige nuance in je verhaal te brengen?

@Dennis

De situatie die je beschrijft ken ik ook. Hier in Den Haag heb je BMW Den Haag de dealerschap en dan heb je nog ergens in het centrum een kleine filiaal waar uitsluitend reperaties/onderhoud plaatsvinden. Voor reperaties goed genoeg, maar voor verkoop niet. Het onderscheid wordt ook duidelijk aangegeven. Duidelijk voor iedereen en het geeft maar weer aan dat de zogenaamde “zware juk” ook overtrokken is.

En vergeet niet mensen. We kunnen wel willen om de importeur in een kwaad daglicht te stellen, maar uiteindelijk krijgen zij ook maar hun opdracht van het hoofdkantoor.
Sorry, in de voorlaatste alinea van mijn vorige reactie: “Als dealers écht bereid zijn dat risico te dragen” moet natuurlijk “Als importeurs écht bereid zijn dat risico te dragen”
Ik werk zelf bij een BMW-dealer en me vader stuurt dealers aan vanuit een importeur.

En wat jullie beschrijven is niet helemaal waar, het is zo dat elke dealer van een bepaald merk dezelfde uitstraling moet hebben.
Maar ze proberen wel altijd het zo met de dealer te regelen dat hun er ook blij mee zijn, want hun zijn (nog wel) de importeurs enige verkoopkanalen.
En bij elk merk liggen die eisen weer anders.
bv. Toyota importeur Louwman is een van de strengste daarin.
Ga maar is kijken op een willekeurige toyota dealer site en die van een andere toyota dealer, exact dezelfde stoelen zelfde layout etc.
En bij andere merken is dat zeker minder.

Maar goed er zijn gelukkig nog steeds importeurs die het beste voor hebben met de dealers en dat is ook de enige juiste manier. Het verkopen zal dan vanzelf beter gaan en ook straalt de dealer dat uit naar de klant dat doet de verkopen ook alleen maar goed.

Maar sommige importeurs hebben dat nog steeds niet door en kijken alleen maar ”short-term” en niet naar de lange termijn.
Heb bij Mercedes dealer ASV in Veghel afgestudeerd. De eisen die worden gesteld om AMG/ McLaren/Maybach dealer te mogen zijn, zijn ENORM!!!

ASV is overigens beste Mercedes dealer in Nederland.

Verhoudingen tussen dealer en importeur liggen hier wel goed zover ik het mee heb gekregen.
En dan is er nog de invoerder oplichting tussen fabrikant en dealer. Als de fabrikant bijvoorbeeld 4 uur uitbetaald voor een bepaalde herstelling onder waarborg, dan steken sommige importeurs 2 uur in hun zak.

Voor sommige merken zijn er onafhankelijke Europese ‘dealerraden’ opgericht en zulke zaken komen dan boven.

Antwoord van een fabrikant, alle communicatie met contractueel via de invoerder gaan en we mogen jullie schrijven niet openen…

Invoerders zijn je zuiverste parasieten, een nuteloze tussenpersoon die enkel in eigenbelang werkt.

Verkoopt men de wagen 20% duurder, dan verkoopt men er minder, maar met dezelfde netto winstmarge met minder investering en logistiek. Zelfs de fabrikanten worden door hun verneukt.
Dealer. Mmmm. Als de technologie voort blijft schrijden, komt er hopelijk een einde aan deze amateuristische bedrijfstak. Dat is pas vooruitgang!
let wel, de grote merken als toyota en dergelijke bepalen wel wat er in uwe showroom komt, hoe en waar, hoe groot de letters van hun metk moet zijn, waar die moeten hangen of staan, hoeveel autos ge moet kunnen plaatsen, welke modellen en dergelijke meer, welke koffie ge serveert aan klanten, welke promotie acties je mag voeren al dan niet en dergelijke meer, en buiten uwe showroom waar het logo hangt, waar ge autos zet buiten de showroom en dergelijke meer en geloof me ge kunt nie voorstellen oe zot hun regels zijn die ze u opleggen.
ivm ‘De uitstraling’ van een merk. Om de 10 jaar is er een nieuwe look. Dealer zijn dan verplicht bijvoorbeeld bepaalde tegels in de showroom te zetten.

Is het dan normaal dat deze verplichte tegels, die voor 1 klant (de invoerder), in een ongelooflijk oplage worden gemaakt 10 keer meer kosten dan identiek dezelfde bij Gamma? En het bovendien verboden is dezelfde van elders te gebruiken?

IT Uitrusting. Voor een ondergeschikte XP PC die zogezegd ‘speciale’ hardware heeft moeten dealers 10.000Euro betalen … terwijl een gelijkwaardige PC er 500Euro kost. Software, configuratie en updates worden afzonderlijk afgerekent.

Uiteindelijk is het de klant die dit alles moet betalen…
Met de ‘merk-specifieke’ IT worden dealers inderdaad ook serieus opgelicht. Een voorbeeldje: het diagnoseapparaat van een niet-genoemd Duits merk kon draadloos met het netwerk verbonden worden via de importeur. Kostprijs: 2200 EUR ex BTW. Je moet dan weten dat het diagnose-apparaat eigenlijk een gewone laptop is die al een wifi-adapter ingebouwd had. Als accespoint werd er een huis-tuin-en-keuken Linksys-AP’tje gebruikt (retailwaarde 59 EUR). De hoge prijs was volgens de importeur een gevolg van de ingewikkelde beveiligingstechniek die gebruikt werd. Bij nadere controle bleek dat het gewoon om een eenvoudige WEP-beveiliging ging. Een techniek die natuurlijk al jaren achterhaald is …
@ Patrick T.:
Ja, heel leuk die reclame voor die dealert. Heb je er ook een baan aangeboden gekregen en probeer je nu met die reclame wat demo’s te verkopen? ;)

Maar hoe dan ook, Mercedes-dealers werken met iets grotere marges dan bijvoorbeeld Renault, Mazda of Opel. En van Mercedessen worden er altijd
wel genoeg verkocht aan taxibedrijven en andere doelgroepen,
dus daar zal het in de meeste gevallen wel snor zitten.
Béé eMm double v Motorsport 3
de strijd tussen “de 2” he :)
Het leuke is ook dat importeurs gaandeweg de voorwaarden van het dealercontract aanpassen/aanscherpen en dat je daar als dealer niks tegenin kunt brengen.
@Reagi,

Nee sorry, afgebakende gebieden zijn er nog genoeg. Er is een duidelijke spreiding die de importeur controleert. Natuurlijk shop jij voor je nieuwe auto bij 3 dealers, maar doet tante Truus dat ook, of ome Koos die al 30 jaar een Opel koopt bij zijn ‘ vriend’ Harry de verkoper (” want daar krijgt ie altijd koffie”). Je moet duidelijk differentieren tussen mainstream en de ‘slimmeren’.
@rick dos,

Volgens mij is BMW DH van BMW AG, dus indirect zelfs van BMW NL zelf (dochter van AG)
Importeurs gaan inderdaad ver. Erg ver… tot aan de toiletbordjes aan toe.

Bij een plaatselijke dealer (Barneveld) van een niet nader te noemen merk kwam een controleur van de importeur langs en die zag dat de bordjes op de deur van de toiletten niet volgens de richtlijnen waren.
Er was echter niets mis met de bordjes, maar het lettertype was net even anders.

De importeur wilde niet zomaar nieuwe bordjes opsturen, maar liet speciaal twee ‘gecertificeerde toilet-plakbordjes-monteer-meneeren’ uit Amsterdam voorrijden om de plakplaatjes te verwisselen.
Kosten: zo’n €700,- !! Te betalen door de dealer…
Dealers worden aan de lopende band opgekocht door importeurs. Dat is vooral de politiek van de laatste der Mohikanen: de zelfstandige importeurs (dus geen fabrieksdochters). Het zijn uitsluitend de hele sterke importeurs die dat volhouden (Pon en Louwman & Parqui, De Binckhorst is Mazda inmiddels kwijt). Als je het dealernet controleert op Pon- of Louwman-wijze heb je nog enig vat op de fabrikant. Als volle dochter van een fabrikant speel je gewoon onder één hoedje. Een boeiend spel, dat wel.
@michael

Voor zover mijn kennis strekt is BMW DH een samenvoeging van de verscheidene BMW dealers in Den Haag en omgeving.

In de jaren ’80 had je een BMW dealer op de Binckhorst waar Louwman nu zit (ben even de naam kwijt iets met Rossi of Rosier ofzo). Een BMW filiaal bij het Lange Voorhout en nog één bij de Hertoginnelaan. Nu is de BMW dealer uit Zoetermeer er bijgevoegd en ik dacht ook Gouda.

Maar goed, voor zover ik weet zijn deze “onafhankelijk” van BMW NL.

Ik kan het aan mijn contactpersoon een keer navragen.
@michael

Je hebt helemaal gelijk.

Ik zat te zoeken naar de naam van de dealer in Den Haag en kwam dit stukje tegen.

http://www.bmwdh.nl/master.html?http://www.bmwdh.nl/sitemap/page.asp?top=2&menuid=3&subid=1
Om de machtsbalans te herstellen zul je als dealer dus groter moeten worden: uiteindelijk gaat het de importeur om omzet, omvang geeft inspraak. Groter worden kan alleen maar door acquisitie (meer management, weg platte organisatie en tegelijk hogere kosten) of door inkoopcombinaties te vormen. Zo’n inkoopcombinatie kan vervolgens veel betekenen voor multibrand dealers: gezamenlijke marketing.
viola robbemondt
Kijk, en daarom vind ik jou dus niet oke Ted. Het is allemaal van een kant bekeken en waarschijnlijk nog van een boze of teleurgestelde ook. Heb je voor dit venijnige stukje ook importeurs gesproken? Nee zeker… Want die hangen meteen op als je je naam zegt? In ieder ‘huwelijk’ gaan wel eens dingen mis. Maar waarom voel jij je zo geroepen om die was buiten te hangen?
Gaap. De gemiddelde RTL-soap is nog spannender.
Het verhaal komt me zeer bekend voor.Was dealer van 1990 tot 1994. Daarna als Afla Lancia specialist verder. En denk dan maar niet dat importeurs je met rust laten. Verkoop je een model eerder dan de dealers .Ook dan procederen ze rustig verder.
@ Viola

Is jouw commentaar een demonstratie van het pleasen van importeurs omdat jij nu eenmaal op hun kosten je buitenlandse reisjes maakt en daarvan – uiteraard objectief en onafhankelijk – verslag doet? Je geeft een duidelijk brevet van onvermogen af nu je zo duidelijk etaleert dat je geen bal weet van het reilen en zeilen in de autowereld. Dat is een beetje dom.

De onbenullige opmerking dat er in ieder huwelijk wel eens dingen mis gaan, zou dan bijvoorbeeld elke publicatie over ongevallen, branden, orkanen e.d. overbodig of zelfs onnodig maken, want tenslotte gaat er overal wel eens iets mis.

Wanneer ‘vuile was’ wordt buiten gehangen, is die er kennelijk en ik kan je verzekeren dat mijn column bepaald niet is gebaseerd op summierlijk onderzoek.

Ik werd zojuist ook geattendeerd op je column http://www.carwoman.nl/2008/08/15/de-terreur-van-ted-sluymer/ Zou je mij de pagina uit de Dikke van Dale willen zenden waar mijn foto is afgedrukt onder het woord ‘frustratie’ ? Dan stuur ik jouw de pagina uit mijn DvD waar jouw foto op prijkt onder de woorden ‘dom blondje.’
He Jongens, ga even ergens jullie vete uitvechten. Het is vrijdag en mooi weer. Kom.
Pardon, ergens *anders*.
@ Viola

Dan stuur ik jou is uiteraard zonder w.

Dan kunnen we nu on topic verder. Lees je mee, Viola? Je leert er vast iets van.
@Ted, ik heb geen idee van autodealers en de eisen van importeurs. Voor mij als leek komt dit op “gal spuwen” over.
Nou Ted, je reacties zijn niet mis. Waarom vecht je andermans mening zo aan?
@ Jan C.

In mijn column staan tamelijk abstracte mededelingen, simpelweg uit de praktijk geplukt. Ze geven naar mijn mening een redelijk beeld over de soms lastige wereld van het dealerschap. Er zijn importeurs die er dusdanig harde praktijken op nahouden, dat ik die niet onvermeld kon laten. Wat ‘gal spuwen’ hiermee te maken heeft, weet ik niet. Het is een weergave van omstandigheden nu op dit moment actueel zijn. Ik constateer slechts.

@ tss68nl

Het is binnen de autojournalistieke wereld een opmerkelijk gebruik om elke zin die ik schrijf per definitie de grond in te boren. Dat is grotendeels gebaseerd op mijn boekje uit 2003 waarover het autojournaille danig de pest over in had. De reacties zijn des te opmerkelijker omdat ik sommige van die mensen niet ken, nooit heb ontmoet en nooit heb gesproken (dat gaat vaak samen…).

Het is jammer dat er n.a.v. deze column zinnige reacties binnen komen en dat dan opeens zo’n volstrekt onbenullige en allerminst onderbouwde reactie de discussie zo off topic brengt.
Logisch dat het zo werkt…

Als iemand twijfelt tussen een BMW 730d en een Mercedes S320 CDI,en de amateurachtige BMW-dealer zou de klant ‘wegjagen’ dan weet ik zeker dat die klant direct naar de Mercedesdealer gaat en de S320 besteld.
En dit is nog maar een klein ding.
Je bent een officiele dealer,dus je zorgt maar dat alles perfect verloopt want de goedkoopste auto is eur8000,- en ook voor dat geld [is veel geld om bij elkaar te sparen!] moet je proffesioneel geholpen worden.

* Spelfouten voorbehouden,de zeikerds kunnen direct naar http://www.geenstijl.nl om daar verder te bloggen.
Ted Ted Ted, wat een enorm zwart-witte column.
Maarja daar is het dan ook een column voor, lekker iedereen over een kam scheren. Alle dealers zijn goed en alle importeurs slecht. Bedankt voor deze zinvolle bijdrage, ik ga weer met een glimlach het weekend in.

De onderwerpen die je bespreekt verschillen enorm per merk. Ik heb voor dealers & importeurs gewerkt dus het komt mij geheel niet onbekend voor. Maar chargeren (en jerzelf frustreren) is ook een kunst! RODI is niet heilig maar geeft wel een duidelijke kleur af van de relatie importeur-dealer.

Daarnaast hebben erg veel dealers die ik goed ken prima beleg op de boterham (en terecht), aanzienlijk meer dan de gemiddelde ondernemer in NL op zijn brood krijgt. Dit in tegenstelling tot het zware weer waar veel importeurs in verkeren. Als er al winst is gaat er een groot stuk van de taart naar productontwikkeling, daar staan dezelfde dealers overigens om te springen.
o,ja .. en de emotie dan .. waar is die gebleven ??
dit lijken wel ordinaire boekhouder streken .. en die komen in elke industrie/handel voor ..

maar niet in de auto-bizznizz .. want die verkopen emotie !!

Lee Iacocca keek ook wel eens met een scheef oog naar de dealers die in zijn ogen veelste veel verdienden .. the good old days .. toen alles nog een beetje een bende was ..

nu is alles natuurlijk absurd strak getrokken en met de Quota,s vrijwel op slavernij af ..

leuk en duidelijk stukje @Ted ..
WatMaaktdeOpelfan???
Beetje overdreven misschien???
-edit: capslock uit, interpuctie aan graag-
@ WatMaakdeOpelfan???

Wat maakt de Opel fan? Eh… trisomie misschien? :-)

@ POLLIE

Je boycot-oproep is mij niet duidelijk. Leg ’s uit.
Heerlijk. Ik heb zelf bij de grootste importeur van nederland gewerkt en later bij een dealer ervan. Dit is precies de reden dat ik niet meer werkzaam wil zijn binnen de automotive.
Altijd een leuke stijl, die Sluymer-tekstjes. Maar ik ben het wel grotendeels met je eens.

Importeurs verdienen vaak veel meer geld dan de afzonderlijke dealers, daar kan ik mee leven. Maar die regels zijn soms veel te streng, een aantal marketing-jongens, sommige bloggers spreken van “slimme mensen die over deze regeltjes hebben nagedacht”, zien het vaak veel te idealistisch en zelfs surrealistisch. Voor grote dealers, (deze met beleg op hun boterham Martijn), is het niet zo erg, die kunnen daar wel over. Voor kleinere dealers is dit echt een ramp. Dan spelen die marketingjongetjes gewoon met het inkomen van meerdere gezinnen! Met name deze van dealertjes die die verbouwingskosten niet kunnen opdraven en waarvan de eigenaar een 50+’er is. Die man kent nog perfect de techniek en weet beter dan een marketingstudentje hoe hij een auto moet verkopen. En net die man moet zijn volledige garage gaan verbouwen, die kan dit niet en ipv de dealer nog tot zijn 60/65 te laten doorwerken. Nee, gedaan… “Je kan toch geen dealer hebben die andere tegels heeft dan de andere dealers…” En ja dit is echt gebeurd, het merk was Toyota.

Nu volgt wss nog kritiek van enkele idealisten hier die zullen zeggen… een kleine dealer is toch niet belangrijk. Als je een dorpje hebt van 5000 man met één klein dealertje dan verkoopt hij een aardig aantal auto’s van dat merk in dat dorpje omdat iedereen die garage kent en het is dichtbij etc,etc Als je deze vestiging sluit, dan gaat het dorpje in andere steden zoeken, met meerdere merken, en daardoor verlies je toch een hoop klanten.
Moraal van het verhaal: “stop met marketing en doe iets nuttigs!”
Bij audi is dat al helemaal erg. Als de dealer veel A5’jes kan slijten krijgt ie er gewoon A6’jes bij omdat die niet lopen. Als hij 1 A5 wil verkopen moet hij daarvoor eerst 2 A6’jes verkopen. En hij krijgt natuurlijk iedere eerste van de maand een sloot auto’s voor de deur die hij moet verkopen. En natuurlijk heeft die dealer zich eerst flink in de schulden moeten steken omdat VW en Audi niet meer in dezelfde ruimte mochten staan en hij dus een nieuw groot pand moest kopen.
We hebben het hier over een dealercontract hè, wat door 2 partijen wordt ondertekend. Instemming met de franchiseregels dus.

Ik werk zelf bij een dealer van een volumemerk en in het jaar dat ik er nu werk is er helemaal niets voorgevallen wat wijst op een relatie zoals die hier beschreven is.

Volgens mij is dit opgekropte frustratie van de schrijver, waarbij ik me afvraag wie de doelgroep is van de column. Wie en wat wil de schrijver hiermee bereiken?
“Het is binnen de autojournalistieke wereld een opmerkelijk gebruik om elke zin die ik schrijf per definitie de grond in te boren. Dat is grotendeels gebaseerd op mijn boekje uit 2003 waarover het autojournaille danig de pest over in had.”

Heel goed Ted. Waar ik dacht dat een cursus zelfreflectie geen bestaansrecht had, heb je met deze woorden toch maar eventjes aangetoond dat ik het verkkerd had. Heb je toch nog wat nuttigs gedaan vandaag.

En de reactie richting Viola…Is GeenStijl niet een beter platform voor je? Dat niveau haal je misschien net aan. Daar zijn genoeg mensen te vinden die niet verder kijken of nadenken dan de zelfingenomenheid van de typistes aldaar. Daar moet je genoeg kippen zonder koppen kunnen vinden die je achteloos achterna lopen en het dan nog stoer vinden ook.

@frederik

“Als je een dorpje hebt van 5000 man met één klein dealertje dan verkoopt hij een aardig aantal auto’s van dat merk in dat dorpje omdat iedereen die garage kent en het is dichtbij etc,etc”

Nu verwijt je anderen van idealisme en “surrealisme” (?),
maar moet die dealer niet eens goed in de spiegel kijken om te ondekken dat HIJ degene is die idealistisch bezig is?

En misschien ook wel een beetje realiteitszin is verloren?

Ik bedoel, als je als dealer (ondernemer) in een dorp van 5000 mensen gaat zitten, dan is dat in eerste aanleg al je fout. Maar goed, als je je dat niet realiseert dan is het makkelijk om de importeur de schuld van jou fouten te geven.
jou=jouw
@ Ted

Dank je voor dit artikel.
Ik vind het uitermate goed en leerzaam voor alle bezoekers van AB, dat een dergelijke column ook eens verschijnt. (Evenals die van Robbie: Ferrari dealernetwerk op de schop, van 12-08 j.l.). Ik kan echter niet alleen beamen wat je schrijft; het is nog veel erger! En het zou goed zijn, wanneer iedere autoenthousiast zich dit enigszins bewust zou zijn, wanneer hij/zij de showroom binnenstapt: Op de achtergrond, iets voorbij de verkoopstimulerende zachte muziek en de vriendelijk lachende receptioniste kan zich onzichtbaar een diep tragische werkelijkheid afspelen.
Ik heb het jarenlang niet alleen moeten meemaken, maar ook zelf moeten uitvoeren. De smeerlapperijen en intriges waren van dien aard, dat ik er uiteindelijk niet meer tegen kon. Uiteindelijk is het misgelopen tussen mijn werkgever (de importeur) en mij. En het werd geen afscheid in vriendschap. Nee, ook ik zou en moest kapot en terwijl ze dat nog gelukt is ook, wasten zij hun handen in onschuld. Na 5 jaar procedure: Onderlinge verhoudingen zijn dermate verstoord, dat herstel van de dienstbetrekking niet meer mogelijk is.
Wat ik erg jammer vind, is dat mij een zwijgplicht is opgelegd. Maar ik zou het wel kunnen uitschreeuwen: Dealerbedrijven, die miljoenen hadden geinvesteerd, de nek omgedraaid, vanwege persoonlijke vetes tussen mensen uit de top van beide partijen.
Nee, een toppositie met riant salaris en een dikke V8 kwijt, maar gelukkig, dat ik niet meer in dat wereldje hoef te werken. Ik ben nu ruimschoots tevreden.
Tsja, een cafe runnen is ook geen pretje (wurgcontracten van de brouwer), zelfs een apotheker is fulltime aan het schipperen tussen verzekeraars, klanten, leveranciers, enz. Dit is alles handel. en degene met het meeste geschik voor handel komt er het verste mee. Dat zijn niet altijd degenen met de meeste passie voor het beroep of het merk.

overigens nog een klein puntje: sinds een paar jaar gaan de dienstauto-contracten in duitsland veelal via de autofabrikanten zelf. Dat betekent een stuk minder winst voor lokale dealers, terwijl daar dan wel het garantieonderhoud gedaan wordt. Zulke ontwikkelingen in iedere branche veroorzaken geen directe rampen, maar zorgen op de lange termijn voor een verdunning van de middelinkomens, en een grotere scheiding tussen de boven- en onderinkomens. Regulering op dit gebied is misschien geen gek idee.
viola robbemondt
Haha Ted, je geeft precies de reactie die ik van jou had verwacht. :evil:
@9000cse

Bezijden enig off-topic-geleuter kan de lezer constateren dat er voldoende ondersteuning is voor inhoud van mijn column. Het is te kort door de bocht om simpelweg te stellen dat er sprake is van een overeenkomst die ondertekend is door twee partijen. De macht van de ene partij staat niet in verhouding tot die van de andere en dat levert per definitie al een relatie op waarbij de importeur (als grootmacht) zich moet matigen om enigszins de gelijke te zijn van zijn contractgenoot. De praktijk leert dat dit niet gebeurt.

Jouw relatie met de importeur is er een van werkgever/werknemer, maar ik herken in je verhaal wel weer het machtsvertoon dat inherent lijkt te zijn aan de importeur. Dat je gehavend uit de strijd zou komen, was te voorspellen. Je wint het spel ook niet. Ik heb in mijn archieven dossiers en processtukken zitten die meer aan de inquisitie doen denken dan aan procedures uit de 21e eeuw. Het zijn soms regelrechte horror-verhalen.

Het feit dat ik bepaalde zaken belicht, betekent natuurlijk niet dat elke importeur een rigoureuze schoft is in zijn handel en wandel. Het is nu eenmaal een keiharde business. Maar dat ze zich deels bedienen van onoirbare praktijken is evident. Soms zelfs collectief. Daar kom ik binnenkort in een column op terug.

@ pim

Je verhaal over apothekers klopt als een bus, de huidige contracten met brouwers zijn niet meer de wurgcontracten als tot voor kort en bovendien onderhandelbaar (onlangs nog mee bezig geweest toevallig). Je opmerking over de (Duitse) dienstauto’s klopt. De fabrikanten zagen kennelijk toch dat er (te) veel brood werd weggekaapt. De bijbedoeling is overigens ook om de export van die auto’s minder makkelijk te maken. Ook dat willen fabrikanten graag zelf in de hand houden. Overigens is de maatregel een duidelijk teken dat de fabrikant ook mailing heeft aan de dealers.
mailing heeft aan… soms tikt een mens wat snel. Grappige verbastering…
Teddy,

Een bedroevende tekst gecamoufleerd door een aardige schrijfstijl. Ik proef een opgekropte frustratie die een climax bereikt wanneer je Viola typeert als Dom Blondje. Zou het geweldig waarderen als je die woorden terugneemt, ik ben benieuwd of een wijsneus zoals jij een ondernemende vrouw als Viola hebt weten te schaken. Ik betwijfel het ten zeerste.

On topic. Je schetst een marionetten-scenario waar niets van klopt. Het concept ‘dealer’ dat op internationaal niveau wordt ontworpen. Het zijn vangrails waarbinnen een dealer zich veilig kan bewegen. De autobranche is een ongeschoolde branche, zeker op dealerniveau. Daarom zijn deze (soms) strakke richtlijnen erg goed. Anders zou de autobranche een ratjetoe worden.

Dat een importeur middels regels zich een landelijke corporate identity aanmeet is meer dan begrijpelijk. Ik stap later in de de discussie maar Rick Dos zijn reactie (zoals vaak, *high five*) strookt met mijn gedachten. Een gemiddelde franchise formule kent eenzelfde gang van zaken. De autobranche kent in deze vorm op dealerniveau nog een bepaalde mate van ondernemersvrijheid wat incidentele knelpunten veroorzaakt. Echter is dit een gezonde twist, en niet zo dramatisch zoals jij beschrijft.
Waar veel mensen denken dat het best meevalt en dat het hoort bij de regels van het spel, zou je toch eens in je beoordeling de verschillen tussen de diverse importeurs mee moeten nemen.

Zonder meteen importeurs van van alles te beschuldigen zonder bewijzen zijn er een aantal die twee petten op hebben…. zij zijn importeur voor NL, maar tegelijkertijd ook eigenaar van een (groot) aantal filialen.

Die importeurs komen al snel in een spagaat als er een dealer niet genoeg naar hun pijpen wil dansen of marktaandeel wegsnoept bij de eigen filialen….

Het is in die gevallen dan ook niet zo’n wilde veronderstelling dat een importeur dan vrij makkelijk een (onredelijke) mate van druk uitoefent op de betreffende dealer(s)…. het dient namelijk ook het belang van de eigen filialen om concurrerende dealers (van het eigen merk) uit de concurrentieverhoudingen te kunnen schrappen……

Kijk gerust eens op de sites van een paar van de grootste importeurs en de bedrijven die daar achter zitten of daar aanvast zitten…
@ Wo0ody

Niet zo spannend doen, want dit gebeurd niet.
@Incognito: en dat weet jij omdat? Weet je überhaupt over welke bedrijven ik het heb?
@ Incognito

Het is bijna komisch te lezen dat je mijn column een marionettenscenario durft te noemen. Ik loop lang genoeg mee om te weten wat er speelt, beschik al decennia over relevante importeur/dealer-contracten en ken inhoudelijk de processtukken van meer dan zestig verschillende rechtszaken. En dat zijn geenszins gezonde twisten. En van de kant van de importeurs grotendeels abjecte oorlogen. Dat er verschillen zijn tussen importeurs, weet ik maar al te goed, maar dat zijn nuances.

Ik heb meer dan genoeg onderzoek gepleegd om te kunnen constateren dat importeurs moeiteloos en zonder scrupules een dealer het mes op de keel zetten of de afgrond in duwen. De autobranche op dealerniveau een ongeschoolde branche noemen, kan ik alleen maar een beschamende opmerking vinden. Uiteraard zijn er dealers die domme fouten maken, weinig kaas hebben gegeten van management, maar ga mij niet verkopen dat ze dat alleen kunnen functioneren als marionetten van de importeurs. Wat een flauwekul.

Over juffrouw Robbemondt wil ik het verder niet hebben. Ik heb enkele stukjes op haar site gelezen die de diepgang hebben van een eurocent en werkelijk niets toevoegen aan het toch al grotendeels doodgebloede métier autojournalistiek.
Als iemand als een kip zonder kop haar tafelgenoten nakakelt en bij gebreke aan zelfs enige feitelijke kennis denkt te kunnen oordelen over een column, komt er weinig zinnigs uit. Mag ik in dit kader opmerken dat juffrouw Robbemondt de aanval op mij opende en niet omgekeerd? Ik had en heb niet het genoegen haar te kennen. Normaal gesproken reageer ik zelden of nooit, maar het inkoppertje over de Van Dale kon ik niet aan mij voorbij laten gaan. En voor de goede orde: ik zeur niet als er stront over mij wordt uitgestort en ik verdenk juffrouw Robbemondt er toch wel van dat ze best tegen een grapje kan. En zo niet, jammer dan.
Het gaat inderdaad altijd om het geld, de verkopen. Dit en dat moet altijd perfect zijn, want ja, ik wil verkopen.

En verder wordt ik er gek van dat er van die demo-auto’s ook rond rijden waar het personeel zelf in rijdt wat betreft van huis naar werk en omgekeerd.
Dat heb ik in ieder geval wel.

@ Ted Sluymer

Krachtig en goed geschreven column.
@Incognito

Ik hoop dat je net zo dubbel ligt als ik, na het lezen van zijn comment?

Deze heerschap denkt dat hij de wijsheid in pacht heeft. Die hij hier dan ook met hautain etaleert. Het trieste van dit alles is dat hij niet doorheeft dat hij een groot bord voor z’n kop heeft met daarbij nog eens oogkleppen.

Helaas voor hem zijn wij echter niet van de “autojournalistiek”, want anders was dat het eerste waar hij ons mee zou willen wegzetten. De “oude media” waar GS de mond vol van heeft zeg maar…

Daarnaast zou zijn repliek inzake Viola bijna komisch zijn als het niet zo triest was. Wat is zijn repliek t.a.v. zijn comment aan Viola? “Mag ik in dit kader opmerken dat juffrouw Robbemondt de aanval op mij opende en niet omgekeerd?”
Mijn dochter die nog op de basisschool zit komt ook wel eens met zulke excuses thuis: “Ja, maar zij zijn begonnen!”
Kinderachtig zijn is ‘m duidelijk niet onbekend.

En lees dit stukje nu nog eens van hem en laat het even bezinken:

“Klanten moet je ontvangen aan een ontvangstbalie. Bij de ingang van de showroom en er moet altijd iemand zijn. Wil de klant even rustig praten, dan moet je voor elke verkoper beschikken over een ruimte van minstens vier vierkante meter met bureau, computer, stoeltjes en veel koffie, thee en frisdrank. De stoeltjes, minstens drie, niet te comfortabel,”

Dussss……dat een importeur van je eist dat je “klantvriendelijk” bent, dat moeten wij als klant erg vinden?

En dan dit stukje:

“Ze ontplooien zich als multimerk-dealer, halen importauto’s uit Duitsland, Italië en Frankrijk. Het gaat ze beter dan ooit tevoren. Tot de importeur weer om de hoek komt kijken om te zien of ze niet toevallig een logo gebruiken of iets anders doen waarvan de importeur vindt dat een dealer dat niet mag.”

En om zijn verhaal dan vervolgens te onderbouwen door het BMW arrest erbij te halen;

“Met maling aan bijvoorbeeld het BMW-arrest (uit 1999 alweer…) en met absolute schijt aan het feit dat het autobedrijf eigenlijk helemaal geen wet of regel heeft overschreden.”

Maar wat wordt er expliciet in dat arrest vermeld? (een leuke merkenrechten casus)

“TENZIJ het merk zo wordt gebruikt dat de indruk kan worden gewekt, dat er een commerciële band tussen de derde onderneming en de merkhouder bestaat, en met name dat de onderneming van de wederverkoper tot het distributienet van de merkhouder behoort of dat een bijzondere relatie tussen de twee ondernemingen bestaat.”

Dus als ik als EX-dealer al een naam en dus een associatie heb opgebouwd en vervolgens de indruk wek dat ik nog steeds tot diezelfde dealernetwerk behoor door het logo te voeren, dan staat een importeur naar aanleiding van die jurisprudentie in z’n volste recht om te procederen!

Maar goed, het is duidelijk dat meneertje het klokje hoort luiden maar alleen niet weet waar de klepel hangt.
@ Rick dos

Slecht enkele keren ben ik in het verleden ingegaan op uw reacties , welke slechts de intentie hadden om ondergetekende onderuit te halen. Dat is uw goed recht en gaat u vooral zo door. Toch krijgt u van mij nog één reactie, waaraan uw laatste zin ten grondslag ligt:

Maar goed, het is duidelijk dat meneertje het klokje hoort luiden maar alleen niet weet waar de klepel hangt.

Zou u weten wat ik weet – en dat is voor u helaas niet het geval – dan zou u te enen male een zin als uw laatste alinea achterwege hebben gelaten. Die onderschrijft overduidelijk dat u niet met argumenten komt, maar slechts schrijft om Sluymer onderuit te halen (nogmaals: uw goed recht en hou dat vooral vol).

De feiten in de processtukken tonen ondubbelzinnig aan dat er veel en voortdurende werd en wordt geprocedeerd met als enig doel de ex-dealer kapot te procederen. In dat kader slaat uw voorlaatste alinea ook als de bekende tang op het nog bekendere varken, want er wordt namelijk ook spijkerhard een nieuwe procedure begonnen zonder dat een autobedrijf daadwerkelijk enig recht schendt. Niet alleen hoopt een importeur een keer een rechter te treffen die de zaak weer op z’n kop zet, maar vooral het autobedrijf uit balans en liefst in de problemen brengen is het enig doel. Ik doe dus niet alsof ik de wijsheid in pacht heb (quod non), maar ik weet waar ik het over heb omdat ik kan oordelen naar aanleiding van de correspondentie, de processtukken etc. De feiten dus. Die heb ik in mijn column verwerkt en ze werden overtuigend bevestigd door de lezers.

Dat was mijn laatste bericht aan u, geachte heer R. dos. Uw besturingssysteem lijkt mij wat achterhaald. Wellicht brengt Windows u enige uitkomst. Wijsheid hoef ik u niet te wensen, want die heeft u tenslotte al in pacht. Het ga u goed.
Om je onderuit te halen…..Ted, Ted, Ted…..Wat is dat toch met jou? Waarom voel je toch telkens weer, als iemand je van repliek dient, zo persoonlijk aangevallen? Is het niet één van je oud collegae (waar je zelf iedereen probeert onderuit te halen door ze weg te zetten als inhalige wolven) dan ben ik het wel of enig ander hier omdat ze je niet volgen in de onzin die je hier verkondigt.

Komt het ook geen moment bij je boven drijven, dat degeen (en daar ben ik echt niet alleen in) die je van repliek dient, dit doet omdat die het onzin vindt van datgeen wat je verkondigt en dus het niet in de trant van de persoonlijke aanval zoekt?

Voorts wilde ik over dit onderwerp alleen nog kwijt het volgende: Ten eerste: Doe dus eens niet zo dramatisch met je “onderuithalen”. Ten tweede: een cursus zelfkritiek zou je goed doen.

Maar goed…

Zou ik weten wat jij weet dan zou ik eerst al mijn informatie op basis van objectiviteit in perspectief zetten. En niet, zoals jij hier doet, omdat je sympathie hebt voor de dealer en een overduidelijke haat tegen de hand die jouw vroeger voedde (de importeur), alleen één kant van het verhaal belichten. Want door dat luchtbelletje wordt dan ook door de meeste mensen makkelijk doorheen geprikt. Zie het resultaat alhier.

Dat er veel en voortdurend wordt geprocedeerd dat punt wil ik u heus wel geven. MAAR u heeft ook door dat dat aan de orde van de dag is, altijd en overal? Vooral als mensen, instanties, ondernemingen zich in hun recht voelen aangetast? En niet te vergeten als men een voordeel eruit kan halen? Als je even verder zoekt in processtukken dan zul je zien dat OOK dealers veel en voortdurend procederen wanneer ze zich in hun recht voelen aangetast. Dat is nou eenmaal een gegeven in deze wereld. Welkom in een andere wereld dan je eigen…

En daarnaast begrijp ik het heel goed dat je mijn laatste alinea als een tang op een varken vindt slaan. Het is immers het stuk tekst dat JOUW laatste alinea onderuit haalt (ja, inderdaad. Onderuit. We hebben het hier over REPLIEK en dat is wat mij betreft niet persoonlijk).

En sta mij tot slot toe om je enige feedback te geven.

Daar waar je het steeds hebt over feiten.

“De feiten dus. Die heb ik in mijn column verwerkt en ze werden overtuigend bevestigd door de lezers.”

Wees eens eerlijk tegen je zelf en geef toe dat het feiten zijn maar dan in de vorm van halve waarheden. Het GS niveau waar ik u eerder al op antendeerde. Ik bedoel, zelfs de laatste zin in de quote is een halve waarheid…

En voor mijn laatste feedback (dan hou ik er echt mee op, want dan moet je het allemaal zelf uitzoeken in de boze wereld) wil ik je op je kinderachtigheid wijzen en hoe daar mee om te gaan.

Als iemand je zo probeert aan te “vallen”, zoals jij dat doet in je laatste paar zinnen en waar je Viola van beticht, dan moet je het gewoon negeren. Door zo te reageren op de situatie maakt het juist waarom mensen je “volwassen” noemen.

Het gaat u ook goed en ik mag hopen dat het bord snel voor uw ogen mag verdwijnen. (zie je nou Ted, ik heb niets dan goeds voor je over)
antendeerde = attendeerde
viola robbemondt
Zit ik hier op de zondagochtend te ‘och, och, ochen’ zeg. Gelukkig wel met een lach op mijn gezicht. Vooral dat commentaar dat ik beter op ‘Geen Stijl’ kan gaan zitten. Om te gieren!
Even zonder gekheid: wat neemt meneer Ted zichzelf weer serieus. Nee, ik had inderdaad geen trek om hier inhoudelijk op in te gaan. En wel omdat ik er het fijne niet van weet. Dom he? :-)
Het kan best zijn dat importeurs soms uit de bocht vliegen. Net zoals het best mogelijk is dat het niet fijn dealen is met dealers. Zoals gezegd: waar mensen samenwerken daar spelen nu eenmaal (machts)verhoudingen. Als je wilt tango-en dan moet je er tegen kunnen dat je partner soms op je tenen gaat staan. Wil je geen blauwe plekken? Don’t tango! So be it. Je kunt tenslotte altijd nog leren walsen ofzo ;-)

Aangaande mijn eigen commentaar op Carwoman: ik heb daar ter achtergrondinfo een paar feiten over meneer Sluymer opgeschreven. Plus mijn mening. Die ik hier ga herhalen aangaande zijn boekje over de autowereld: hoewel ik ook lang niet iedere importeur en lang niet iedere autojournalist kan waarderen, vind ik het ongelofelijk respectloos om mensen met naam en toenaam in een boekje te noemen, nota bene zelfs inclusief allerlei zaken uit hun prive-leven. Dan ga je voor mij veel te ver.
Wat hij nu hier op Autoblog doet is wat mij betreft meer van hetzelfde: keihard zwart/wit commentaar op iets waar hij – om redenen die hij zelf het beste zal weten – graag op afgeeft: de importeur.
@ Viola Robbemondt

Even goed lezen, Viola, ik heb niets gezegd over Geen Stijl. Dus wat er te gieren valt, ontgaat mij, ondanks dat ik graag en erg veel lach.

Ik mezelf serieus nemen? De mensen die mij ècht kennen, weten wel beter. Dat neemt niet weg dat de column zo serieus was en is als een column serieus kan zijn. En dat je er het fijne niet van af weet, is weliswaar duidelijk, maar niet dom. Er speelt zich veel buiten je gezichtsveld af en de PR-afdeling die van jou verwacht dat je een loflied maakt over hun nieuwe model is een andere afdeling dan de afdeling waar de slagers zitten met de opdracht om dealers de kop af te hakken.

Je kunt niet van al mijn publicaties op de hoogte zijn, tenslotte schrijf ik waarschijnlijk al langer dan jij op deze aardkloot rondloopt. Ikzelf heb al in 2004 geschreven dat ik bepaalde persoonlijke passages in mijn zo gewraakte boekje beter achterwege had kunnen laten. Dat laat onverlet dat het boekje verder uitsluitend feiten vermeldde.
Het zal je ongetwijfeld verbazen dat het boekje onderdeel is geweest van scripties en talloze werkstukken over (auto)journalistiek. Het zal helemaal onbegrijpelijk voor je worden als het boekje nog dit jaar weer te koop zal zijn, voorzien van actuele aanpassingen en ja, met weglating van de bepaalde persoonlijke passages. Alles is voor verbetering vatbaar, ook mijn schrijfsels.

Je constatering dat ik op AutoBlog hetzelfde doe als wat ik – in jouw perceptie – kennelijk altijd heb gedaan, onderschrijft dat je niet weet wat ik allemaal doe en heb gedaan. Ik hanteer wel degelijk nuances en zorg dat ik zo veel als mogelijk aan de weet kom van een onderwerp. Dat er importeurs zijn die mij niet aardig vinden, komt vooral omdat ik niet altijd schreef wat de heren graag wilden. Ondanks dat heb ik heel wat jaren uitstekende contacten gehad met andere dan de PR-afdelingen. Ongenuandeerd afgeven op importeurs is dan ook zeker niet het geval. Het betreft in dit geval de policy van de importeurs in relatie tot de dealers. Die deugt niet altijd en dat ik mij beperk tot het noemen van wat er niet deugt, is logisch. Als je verslag doet van een inbraak doe je tenslotte geen verslag van de huizen waar niet is ingebroken.
Ah a bitch slapping contest, altijd vermakelijk ;)

Voor de mensen die beweren dat het allemaal bij een normale markt hoort en zeggen/beweren dat dealers niet regelmatig onredelijk onder druk worden gezet….. hoeveel automerken en hun importeurs hebben inmiddels honderden miljoenen aan boetes om de oren gekregen vanwege verticale prijsafspraken en de praktijken die daarbij horen (rechtzaken, bezoekjes van mensen van de importeur, weigeringen van leveringen etc….)? De automerken en hun importeurs zijn echt niet van die frisse bedrijven die heiliger zijn dan de paus…. ze maken regelmatig misbruik van hun positie ten kosten van dealers en klanten…
nou nou wat een drama,s allemaal .. die lui houden elkaar toch wel een beetje in leven .. ze hebben toch baat bij elkaar ??

markt zal best wel gespannen zijn ..
fabrieken met veelste veel modellen hijgt de importeur in zijn nek ..
die dan weer de dealer aan zijn ballen trekt ..
die dan weer korting moet gaan geven aan klanten ..
die dan niet meer de juiste service kan geven en absurde prijzen voor het onderhoud gaan rekenen ..
lijkt me een naar wereldje iig ..

zolang de fabrieken draaien MOETEN de dealers/importeurs afnemen en gaan elkaar opzadelen met onverkochte auto,s
@ lincoln

Je laatste zin is wel leuk: … onverkochte auto’s. Enig idee hoe groot dat probleem is? Er wordt veel te veel geproduceerd en de druk wordt daardoor steeds verder opgevoerd. Vreemd dat er enorme partijen spiksplinternieuwe auto’s met km-stand NUL van een paar jaar oud gedumpt worden voor 40 procent van de nieuwwaarde? Hoezo is de autowereld gezond?
@Ted .. het is nou niet echt mijn probleem ..
ik ga er van uit dat iedereen die in de autohandel zit dat heeft gedaan uit hebzucht en status ..
er zijn ook tijden geweest dat zakken vullen normaal was .. en dat is nou effe wat minder ..
het is ook een vrij jonge handel .. niet ouder dan 80 jaar .. en dit soort omstandigheden moeten zich gewoon voordoen .. een soort van raffineren in de handel ..

da,s in elke branche toch wel het geval ?? in de scheepvaart ,in de bloemen ,in de bouw ,in de kleding ..
een kwestie van push and pull ..

geen medelijden van mijn kant .. al vind ik de autobizznizz wel een interessante handel en vond ik het een leuk stuk om te lezen ..
@lincoln: “ze hebben toch baat bij elkaar ?”

Dat klopt todat importeurs zelf dealers worden (en er zijn er een aantal die dat zijn) en dan is een andere dealer niet alleen afnemer/afzetkanaal maar ook tegelijk concurrent…. en de importeur verdient meer op het eigen afzetkanaal dan aan de gewone dealers, dus drie keer raden wie de deksel op de neus krijgt als er een kans is……

Ik weet van één dealerbedrijf dat in de problemen kwam (waardoor laat ik even achterwege). De dealer werd onder druk gezet zijn bedrijf te verkopen want hij was binnenkort dealer-af. Nog gekker werd het doordat één van de merkdealers in de regio door de importeur min of meer opgedragen werd dat dealerbedrijf op te kopen. Zover gaat de invloed van de importeurs soms…. en da’s niet echt een normale markt…. of wel?
@wOoOdy .. van alle dealers die ik ken is er maar 1tje die echt liefde voor auto,s heeft (rover dealer) .. de rest zit er alleen voor het geld ..

maar gore handel vindt overal plaats .. ook in de scheepvaart bloemen bouw en kleding ..
@Ted ..
@wOoOdy ..

weet niet of het heel topic is maar dealers moeten het toch verdienen in de werkplaats en niet in de showroom .. teminste .. zo heb ik het altijd begrepen ..
hoe meer auto,s ze verkopen hoe meer grote beurtjes ze er uit kunnen slepen .. die auto verkoop is er alleen voor garageklanten te genereren .. en om de 2/3 jaar een nieuwe auto aan te smeren om dat ze aan 2de hands wel kunnen verdienen ..
@lincoln: klopt, maar dat maakt het wat mij betreft nog steeds niet leuk, goed of acceptabel.

Ik ken er wel een aantal die echt auto maf zijn, maar met de professionalisering en de hardere concurrentie overleven de liefhebbers het vaker niet dan wel….. alleen daarom al zou je een klassieker gaan rijden…
@wOoOdy .. van alle excuses die ik al vernomen heb om toch maar wel een oldtimer te rijden .. is dit echt de aller-slechtste ..
zelfs ik heb mezelf geen slechtere voorgelogen ..
Ik ben bang dat er meer dan een kern van waarheid in de column van Ted zit.
@lincoln: Klassiekers zijn leuk maar voor mij waren er andere redenen die me bij de mx5 uit deden komen… maar het contact met liefhebbers (onder de garagebedrijven die zich met klassiekers bezighouden vind je die meer) is wel een leuk aspect van het rijden/bezitten van een klassieker.

Het gevoel dat de garagehouder het liefst je nieren uit je lijf zou halen omdat die meer opbrengen dan het oor aannaaien op de onderhoudsfactuur is een bijzonder onprettig gevoel. Overigens heb ik recent al wel een paar keer met dealers te maken gehad waar ik zeer over te spreken ben…. ze zijn er wel degelijk.
Er wordt hier met de term “feiten” gestrooid en dat de kennis aanwezig is, maar het viel me op dat dat nergens in de column ondersteund werd met bewijs…

Voor diegene die een total beeld willen hebben, voordat ze een oordeel vellen, heb ik hier een link naar een uitspraak tussen Subaru en Automobielbedrijf A. c.s. én Cosis.

http://zoeken.rechtspraak.nl/resultpage.aspx?snelzoeken=true&searchtype=ljn&ljn=AU5317&u_ljn=AU5317

Een uitspraak uit 2004. Een uitspraak waarin aangegeven wordt dat het voeren van beeldmerk (logo) in beginsel niet toelaatbaar wordt geacht. Dit werd echter in 2005 weer door een gerechtshof tegengesproken. Dit alles geeft aan dat het gerecht zélf geen duidelijkheid kan bieden in dit soort situaties. En dat komt vooral door de uitspraak in de casus BMW/Deenik.

“TENZIJ het merk zo wordt gebruikt dat de indruk kan worden gewekt,”

Dan wil ik ook verwijzen naar een uitspraak tussen Ekris (BMW dealer) en Porsche AG. Daar werd ook geoordeeld dat Ekris moest stoppen met het voeren van het Porsche logo aangezien Ekris geen officiële Porsche dealer is.

En dit was dus niet tussen een eigen dealer en importeur, maar tussen een andere merkdealer en een andere importeur.

Er zijn meer dan genoeg uitspraken en bewijzen dat we hier te maken hebben met verduidelijking van het merkenrecht én de bescherming van het beeldmerk. Wat niet meer dan logisch is als er onduidelijkheid is en het onjuist gebruik van je beeldmerk. Het gaat dus NIET om het pesten van de ex-dealer door de importeur zoals hier wordt gesuggereerd.

Maar goed, in tegenstelling tot de schrijver laat ik het bewijs ter uwer eigen beoordeling.
@ Teddy

Bla bla, yada yada. Ik ben nog steeds op zoek naar de beweegreden achter deze heisa, Ted. Jij geilt enorm op jezelf als je schrijft over de jaren onderzoek etc. etc. Als dit zo is, dan wil ik je je schriftelijke masturbatie sessie niet verstoren.

Je zwart-wit beeld houdt stand, er komen echter wel scheurtjes is. Aan het begin van de de discussie waren alle importeurs nog boeven. Intussen wordt dit zo nu en dan al wat genuanceerd.

Jij claimt het kloppende hart van den Nederlandsche Autojournalistiek te zijn. Nou ja, je bent in ieder geval de pacemaker die staat te trappelen om de taken op zich te nemen. Dan zou ik vooral bij de Telegraaf solliciteren, echt doen! Sensatie! Want Ted, jij stelt het volgende;

“Als je verslag doet van een inbraak doe je tenslotte geen verslag van de huizen waar niet is ingebroken.”

Tadaa, prachtig. Alleen worden hier direct alle importeurs afgeschilderd als halve criminelen die de zielige dealers uitknijpen. En dit met het ‘jarenlange onderzoek’ van jou als zegel op de tekst.

Zo dun als een eurocent gebruikte je eerder.

PS. RD, deze man moet vaker uitgenodigd worden hier. Heerlijk.
Het wordt nu wel echt komisch. Rick dom wil met één zaak aantonen dat mijn verhaal flauwekul is. Verhoudingsgewijs komt slechts een handjevol zaken voor de rechter en spelen de meeste acties zich rechtstreeks af tussen importeur en dealer (voldoende bevestigingen n.a.v. de column zou ik zeggen). Als ik met de natte vinger de rechtszaken en de overige problemen zou moeten verdelen, gok ik op 5/95.

Ook meneer Incognito slaat de plank mis en verwijst abstracte feiten naar het rijk der fabelen. Als vazal van een importeur zou ik bijna zeggen. Je tactiek om iets belachelijk te maken, werkt soms prima. Alleen laten feiten zich niet onderuit halen.

Overigens zal ik niet solliciteren bij de Telegraaf. Bij mijn weten werkt daar een drietal mensen die zich zeer wel kwijten van hun taak. Precies zoals de Telegraaf dat wil. Dat ik zou claimen ‘het kloppend hart te zijn van de NL-autojournalistiek, is een publicatie die mij is ontgaan. Ik doe gewoon waar ik zin in heb en dat leidt soms tot enige commotie. So be it.
Abstracte feiten? Ted, ik heb vermaak mij zo kostelijk met jou dat ik wat research heb gedaan omtrent jouw persoon. Jij hebt wel een prachtige carriere zeg. Het is maar goed dat jij het niet erg vindt als iemand een bak stront over jou gooit, zoals je eerder zei, want dit komt meer dan regelmatig voor als ik de afgelopen tien jaar bekijk. Denk dat het ook een kwestie van gewenning is.

Even terug naar de abstracte feiten. Ik ben gelukkig niet werkzaam in de autobranche maar heb voldoende contacten op beide niveaus om jouw geraaskal tegen te spreken. De opzet van de autobranche in Nederland leidt zeker tot een rechtzaak hier en daar. Prachtig, dit komt overal in iedere branche voor. De autobranche is nu eenmaal wat schreeuweriger.

Voorlopig zijn de ‘abstracte feiten’ jouw zogenaamde “Talloze werkstukken” en “Scripties” m.b.t. de autojournalistiek. Je bent maar een journalist Ted, en dan ook nog één die uitgekotst is door zijn eigen wereld. Ik kan me daarom ook heel goed voorstellen dat jij jezelf tracht te redden door hier en daar aan een boom te schudden en tegen iedereen te roepen “AARDBEVING!!!!!”. Brood moet nu eenmaal op de plank komen. Daarom wordt dat schrijfseltje van je opnieuw uitgegeven.

Ik denk dat de autobranche in zijn klassieke opzet gaat verdwijnen. Het omslachtige ‘kopje koffie’ is niet meer van deze tijd. Concepten als Carmax zullen haar intrede doen etc. En natuurlijk wordt de lokale dealer hier het slachtoffer van. Jammer maar helaas, het is 2008. Dit is alles behalve verrassend en het maakt een importeur geen crimineel. Dit is een logisch gevolg van een veranderende markt.

Anyway, ik wacht op je volgende reactie. Ik wil best mee doen hoor, ga wel even onder mijn strandtafeltje hysterisch meegillen.
@ted, incognito en rick d, lekker belangrijk allemaal zeg! Ga buitenspelen svp en kijk achter de struikjes FF wie de grooste plasser heeft.
@ Incognito Veel plezier onder je strandtafeltje
@ Beem bim bop hahaha
Ted.

Dit meen je niet toch? Handdoek in de ring?
Dit is dan de grote Ted. De grote man die als “klokkenluider” over die “smerige” autoindustrie een “boekje” opendeed.

Maar hoe regaeert grote Ted dan als er mensen zijn die met bewijs en met gezond verstand zijn claims weerleggen? Dan gaat ie zich verschuilen achter scheldwoorden en hoe komisch hij alles vindt. Zie je Ted, komen we toch weer terug op dat niveau van je.

Je roept de hele tijd dat importeurs “niets liever doen dan procederen” en nu is het ineens “Verhoudingsgewijs komt slechts een handjevol zaken voor de rechter en spelen de meeste acties zich rechtstreeks af tussen importeur en dealer ” met een verhouding van 5/95.

En als je goed had opgelet, Ted, dan had je gezien dat ik wel wat meer rechtzaken als voorbeeld heb neergelegd. En zo je wilt kan ik er nog een heleboel ernaast leggen waaruit duidelijk blijkt dat we hier te maken hebben met zaken omtrent merkenrechten en niet met pesten van de ex-dealer.

Maar genoeg over mij.

Ted, jij die al de bewijzen heeft en jaren research heeft gedaan. Geef ons dan eens bewijs dat jouw verhaal onderschrijft. Want tot nu toe lees ik alleen maar dat wat er in je column staat dat dat als bewijs dient, net alsof het een soort heilige graal is.

Sorry maar helaas, je antwoorden (en dan laten we de kinderachtige antwoorden buiten beschouwing) en je column zelf hebben je geloofwaardigheid bij mij ver onder het dieptepunt gebracht. En dus zie ik je column niet meer dan een stukje van iemand die niet weet hoe de wereld in elkaar zit.

Kom met bewijs, kom met concrete zaken laat je heilige licht schijnen zodat ik weer kan geloven!
Het schijnt dat Britney Spears een witte SL55 AMG van de USA-importeur heeft gekregen! Goed bezig die importeurs.

PS. Oh ja, degenen die elkaar graag continue de vliegen willen afvangen; leer of debatteren of wissel prive-emailadresjes uit en ga buiten AB verder. Dank.
Even één seconde tussendoor: ik heb vandaag andere dingen te doen. Bovendien, de ontkenning van wat al tientallen jaren keiharde feiten zijn, is dermate idioot dat ik mij werkelijk afvraag wat de bedoeling van jullie opmerkingen is.
En nee, het gaat uiteraard niet alleen om merkrechten. En vegen jullie dan ook de in de reacties gemaakte opmerkingen van tafel? Dat lees ik niet één keer, terwijl daar aardige voorbeelden zijn vermeld. Die mensen kletsen dan toch ook uit hun nek? Opvallend dat er met twee maten wordt gemeten.
Tot morgen.
@ damster: sa’s lastig, de heren blijven graag incognito :-)
Eh… de d zit naast de s, da’s ook lastig….
Hier, ga je weer….Kom dan met bewijzen van die tientallen jaren keiharde feiten! Als het zo wijd en verspreid is dan moet het toch niet zo lastig zijn om dat op te graven?

En v.w.b. het wegvegen van gemaakte reacties. Welke bedoel je? Die ene waar een arbeidsconflict van toepassing was? Dat waar bijna alle ondernemingen dagelijks mee te maken hebben? Nee, dat onderschrijft jouw verhaal niet.

Of die ander waar gespeculeerd wordt dat er machtspelletjes wordt gespeeld door de importeurs ten voordeleln van de “importeur”dealer? Als er gespeculeerd wordt is het per definitie al geen feit.
Tedje toch, is het weer zover? Van alles roepen, maar als het in twijfel wordt getrokken en er mensen zijn die wat scherpere vragen stellen dan het gemiddelde Nederlandse klapvee dat je dan opeens andere dingen te doen hebt?

Als jij toch hoegenaamd lak hebt aan wat anderen van jouw schrijfseltjes vinden, noem dan man en paard. Wordt eens concreet, noem die voorbeelden.
Jongens, jongens, dit forum heet AUTOblog, misschien kunnen jullie elders een dealer/importeur uithuil hoekje beginnen. Of alle importeurs klootzakken zijn en alle dealers ook interesseert verder niemand, laat ze het zelf onderling lekker uitzoeken.
Ik snap niet waarom men op een andere site verder moet gaan debatteren.
Het klopt dat dit Autoblog is maar er wordt gediscussieerd over een column welke over AUTOimporteurs en AUTOdealers gaat (en ook een beetje persoonlijk wordt moet ik eerlijk toegeven)

Dat men zelf zo bekrompen is om te reageren op iets waar men zogenaamd niet in geinteresseerd is zegt meer over die persoon dan over de benoemden welke een andere site zouden moeten zoeken voor bovenstaand onderwerp.

Ik zou zeggen, blijf lekker door discussieren maar houd het volwassen.

En voor degene die het totaal niet interesseert, er zijn nog zoveel andere onderwerpen/blogs op deze site om aan te klikken.
Ga je aub daar uitleven maar kom niet hier de zogenaamd “volwassene” uithangen.
Aan de niet geïnteresseerden, je hoeft deze discussie niet te volgen. Je mag ook het spoilersetje op die Ford gaan bekijken.

Ik sluit me bij RD aan. Ted, shine your light over me. Vertel mij wat ik niet weet. Ik begrijp nog altijd dat wij de spreekwoordelijke poten onder jouw enige stoel vandaan zagen. Inderdaad zeer opvallend dat je vandaag van alles te doen hebt.

Er wordt niet met twee maten gemeten. Ik heb eerder al aangegeven dat de manier waarop de autobranche in elkaar steekt, ongetwijfeld leidt tot een incident. Daar kunnen we best over discussiëren. Maar het beeld wat jij schetst waarbij je alle importeurs over één kam scheert klopt gewoon niet, Ted.

Ik waardeer Autoblog heel erg, ben hier dagelijks wel even te vinden. Jouw ‘column’ bevuilt dit mooie medium.
@incognito, @[email protected]: ik kijk via laatste reacties dus zie jullie geplas tegen tedje wel voorbij trekken of ik wil of niet. En zolang er inhoudelijke discussie plaatsvidt: make my day. Anders: ga elders FF pissen en probeer niet tot ergernis van een ander steeds het laatste woord te hebben.
Ik snap de persoonlijke aversie van deze gene tegen Ted niet zo. Er zijn genoeg reacties onder deze column die de bevindingen van Ted beamen omdat ze dat uit de praktijk herkennen. De tegenspraak van mensen die ofwel niet uit de branche komen, ofwel niks met deze zijde van de branche te maken hebben verbaast me enigzins.

Tuurlijk is het een column, en dus een beetje zwart-wit, maar uit de gesprekken die ik zelf heb gevoerd met sommige mensen uit de branche bevestigd ook voor mij de column, hoewel mijn gesprekjes absoluut geen representatieve steekproef zijn natuurlijk….

Maar ik denk (aldus mijn theewater) dat het volgende wel geldt: hoe exclusiever en hoe sterker het merk, hoe strenger en lastiger de importeur is voor de dealers.

E.e.a. laat uiteraard onverlet dat er genoeg stof is voor een column over hoe de dealers de importeur (en collega dealers) een oor aannaaien van tijd tot tijd.

Zo, en nu weer terug naar het Ted-Bashen!
Tsja Sacha, Rick Dos zei het al. “tientallen jaren onderzoek” maar niks daarvan laten zien. Als je als leek naar dit stukje kijkt dan is alles erg zwartgallig geschreven. Kan Ted misschien zelf niet zien, maar ik zie mijn eigen spelfouten ook niet.
@Beem bim bop
Ik ga er vanuit dat je over dat “geplas tegen Ted” over Incognito hebt.

Of je nu de reacties via “laatste reacties” volgt is toch nog steeds geen reden om erop te reageren.
Ik snap dat je je kunt irriteren aan hele lappen tekst maar dan scroll je toch gewoon wat verder naar boven danwel beneden.
Op tv zap je ook gewoon verder en gaat het leven verder. Dat dat op deze site ook.
Het heeft geen zin om te reageren op elke onzinnigheid die hier op deze site voorbij komt of in het leven.

Ik volg gewoon een discussie, ken de situatie niet zoals in de column beschreven en ik ken de columnist niet. Dus inhoudelijk ga ik er niet op in wat niet wilt zeggen dat het me niet boeit.

Ieder z’n ding.
Sacha

Het is geen Ted-Bashen. Zo kom het misschien over, maar Dhr. verneukt mijn oh-zo-geliefde Autoblog met een sensatie-column die voortvloeit uit een jarenlang opgebouwde frustratie. Daar ga ik tegen in, en met mij andere frequente bezoekers. Want zo zijn wij.
@Oula: Je bent vrij in je uitgangspunten; ik volg het niet echt dus was naar jou niet genuanceerd. Ben mij er alleen aan het ergeren dat er niet wordt gediscussieerd maar vuil wordt gespoten over en weer…
Beem Bim Bop

Misschien is het een discussie waar je niets vanaf weet. Maar ik denk dat dit een betere discussie is op autoblog. Noem eens een betere? Rondetijden op de Ring?
@incognito: zou ik er iets van moeten weten om te kunnen zien of jullie discussieren of niet? Hetgaat nergens meer over, jullie zijn het niet eens en worden het ook niet eens. Ik weet btw prima hoe importeurs werken. Ook weet ik dat er dealers zijn die daarover klagen. Dat is op zich wel raar omdat zelfs ik al weet hoe importeurs werken. Wat zeur je dan, stap er uit of speel het spel mee denk ik dan. Maar rondetijden op de ring vind ik een stuk vermakelijker .
Heel erg bedankt hiervoor, nu terug naar de discussie.
@sacha

Het is geen aversie tegen Ted. Het is aversie tegen gel*l in de ruimte.

@Beem bim bop

Het is je wel duidelijk dat datgene waar je andere van beschuldigt nu zelf ook doet. Pot, ketel, zwart zoiets…

maar goed, inderdaad terug naar de discussie.
@Zalvende zalvers ..

alles leuk en wel .. maar op deze manier ontkrachten jullie @Ted zijn stukje drama in de auto industrie/handel ..

nou hebben we weer geen zwarte piet .. en chinezen bashen ben ik zat ..

lieve Mona .. wat moet ik nu ??
@Ted

Ik heb het vermoeden, dat het aan mij ligt en dat ik niet duidelijk genoeg ben geweest. En dan moet je de hand in eigen boezem steken.
In mijn geval ging het niet om een conflict tussen werkgever/werknemer in de zin van dealer/werknemer. Het zij me echter vergeven, wanneer ik voorzichtig ben met details, want ik dien elke vorm van herkenning te voorkomen. En dat is (om enkele reaguurders te citeren) beslist geen slap gel*l.
Uiteraard was ik werknemer bij die importeur. Ook de algemeen directeur is dat. Ik heb o.a. in een Europees buitenland een dealerorganisatie opgebouwd en ben verder verantwoordelijk geweest voor de verkopen in Nederland.
Het was mijn verantwoordelijkheid om nieuwe dealers aan te stellen, maar óók om van dealers af te komen. En alhoewel ik zeer wel weet, dat dealers onderling en ook naar de importeur toe niet altijd koosjer te werk gaan, slaat het machtsmisbruik van de importeur werkelijk alles. De uitvoering van beleidsbeslissingen, die van hogerhand kwamen, dienden door mij te worden uitgevoerd. Ook wanneer deze volledig ongegrond waren. Zo heb ik dealers “de nek moeten omdraaien”, die hun kapitale verbouwing nog niet eens af hadden of personeel van midden- en hoger kader hebben laten ontslaan. En toen ik uiteindelijk aangaf deze praktijken niet langer te willen uitvoeren, moest ik er ook aan geloven: Kapot moest ie. En ik heb inderdaad verloren. Alles. Ook mij huwelijk En ook mijn prachtige bungalow.
Maar ik ben daarna in Duitsland beursmakelaar geworden en dat is me erg goed bevallen.
9000cse

Schokkend verhaal, graag zou ik vernemen welk merk dit betrof. Toch weet ik zeker dat ook dit een incident is. Om de simpele reden dat als dit regelmatig gebeurt Mr. Ted echt niet de klokkenluider zou zijn. Dit was landelijk bekend en hier zou tegen opgetreden worden. Hier geloof ik heilig in.

Je huidige job is mijn achtertuin, chapeau daarvoor, voor wie werk je?
@9000cse: wat jou overkomen is staat niet op zichzelf. Dit komt in vele branches voor helaas. Het gaat uitsluitend en alleen om geld, en daar moet alles voor wijken. In mijn woonplaats is ook een dealer uit de organisatie gezet omdat zijn pand niet meer aan de eisen voldoet. Al jaren lang verkoopt hij nu elk merk dat je wenst. Maar dat is inmiddels niet meer zijn core bussines. Met reparatie en onderhoud heeft hij inmiddels een enorm goede naam opgebouwd. Zo goed zelfs, dat hij klanten heeft die het ervoor over hebben ruim 80km te rijden om hun auto bij hem te laten repareren.

Zo neemt hij contact met de klant op als een reparatie duurder kan uitvallen dan begroot. Na reparatie/onderhoud heeft hij een uitgebreid rapport waarop aangegeven wat hij gedaan heeft, met daarbij een doos met de vervangen onderdelen, tot olie- en luchtfilter an toe. Heeft hij reparatie onder de auto uitgevoerd, dan zet hij de auto op de brug, en laat hij de klant zien wat hij gedaan heeft. Ook geeft hij aan welk onderdeel na +/- 10.000 km vervangen zou moeten worden. Niet voor niets wordt er in zijn werkplaats 6 dagen per week van 8.00 tot 21.00 uur gewerkt. De eigenaar wil NOOIT meer dealer worden, en heeft ook nooit zo’n goede omzet gehad. Reclame maakt hij niet, dat doen zijn klanten voor hem. Met service en klantbetrokkenheid bereik je meer dan met een supper showroom en stropdas, dat is wel duidelijk.
Ik heb zojuist de berichten weer gelezen en de teneur is duidelijk. Het verhaal van 9000cse is evenzeer duidelijk, maar wordt op basis van de vermeende alwetendheid van Incognito domweg als een incident gezien. Dat weet hij zelfs zeker! Verbijsterend knap voor iemand die meldt niet in de autobranche te zitten. En waarom zou het landelijk bekend moeten zijn en er tegen opgetreden worden? Iets kan buitengewoon abject zijn zonder dat het per definitie een strafbaar feit is.

Het verhaal van 9000cse is natuurlijk geenszins een incident, insiders weten wel beter. Het is één van de achterbuurten van de autowereld en niets hoeft onbesproken te blijven. Er moet wel voorzichtig mee worden omgegaan, want ik ken mensen die geruime tijd bij een psycholoog hebben gelopen voordat ze zichzelf weer als mens beschouwden.

Ik voel mij bepaald geen klokkenluider, daartoe was de column ook niet bedoeld. Ik heb een ietwat zwarte kant van de autowereld laten zien, maar er blijven voldoende wèl leuke zaken te melden. De gemiddelde autojournalist beperkt zich tot rondjes rijden in en een verhaaltje schrijven over nieuwe auto’s. Zou hij al iets horen over bepaalde wantoestanden, dan zou hij zijn mond houden en zeker zijn eigen belangen niet schaden. In dat kader is ook de reactie van Viola Robbemondt volstrekt logisch.

Hier laat ik het bij. Als iemand twijfelt aan wat ik schrijf, is dat zijn of haar goed recht. Geen probleem. Meneer Rick noemt het gel*l in de ruimte. Ook dat is mij om het even. Ik weet dat het anders is, ik ken de feiten en weet dat het woord ‘incident’ hier allerminst van toepassing is en ik uiteraard zal er ook het nodige gebeuren in andere branches. Daar zijn andere blogs dan goed voor. Het roepen dat iets gel*l in de ruimte is, is buitengewoon gemakkelijk, vooral als non-insider. Zou iemand dat zijn, dan hield hij zijn mond wel.

Even terzijde: de vraag van Incognito in zijn laatste regel aan 9000cse is buitengewoon onfatsoenlijk. 9000cse tracht (terecht) herkenning te voorkomen en moet wel gek zijn hier te melden voor wie hij werkt. Enig causaal verband met wat hier aan de orde is, heeft dat ook niet en het zou hem slechts schade kunnen toebrengen. Zonder het noemen van namen beschrijft hij wat hij heeft moeten doorstaan en dat was al erg genoeg. En dat noemen ze dan – godbetert – een incident.
Sorry, maar snel typen en niet controleren levert weer een woordje teveel op.

van toepassing is en ik uiteraard zal – ik
Zin om te drogredeneren met Incognito? Check 19 August 2008 om 9:23.
Teddy Teddy,

Wel aandoenlijk om te zien hoe je vriendjes probeert te maken. En ben ik per definitie geen insider als ik niet in de autobranche werk? Ted, newsflash, mensen komen elkaar ook elders tegen.

Ted, ik heb nooit ontkend dat kleine dealers geslachtofferd worden. En dat dit soms op hardhandige wijze gebeurd, swa. Het is 2008 Ted, de wereld is niet meer zo lief als in de tijd dat jij nog een carriere had. Ik vraag je enkel een flinke nuance toe te passen in je verhaaltje, dan zou het een goed verhaal kunnen worden. Met jouw geweldige research zou je extremen aan het licht kunnen brengen, dat zou interessant zijn. Dan zou je kunnen laten zien hoe snoeihard de autobranche is en waar importeurs toe in staat kúnnen zijn!!

Maar goed, just an idea.
@Incognito: er is een reden waarom je Incognito heet, zoals we allebei weten, dus het is inderdaad erg flauw om mensen te gaan vragen voor welk merk ze werken. Zeker aangezien je je eigen naam en werkgever geheim wilt houden. Daarom heet ik ook autoblogger;)
Ted,

Alles wat je in je column hebt aangevoerd, kan ik of heb ik ontkracht met feiten. Een verhaal dat makkelijk weerlegd kan worden is op een gegeven moment gel*l in de ruimte.

Je hebt tot nu toe niets qua bewijs ingebracht waarvan duidelijk is dat dat je verhaal onderschrijft. Je strohalm is nu ineens het verhaal van 9000cse. Dat hij sommige dingen niet kenbaar wil maken daar wil ik heus wel begrip voor hebben en ook wel respecteren. Maar sta mij dan ook toe om wat nu gezegd is door 9000cse met enige scepsis toetreed.

Dat laat echter het volgende onverlet, waar 9000cse zijn redenen heeft om te zwijgen, heb jij die niet Ted. Zoals al eerder meerdere malen om verzocht is, geef ons bewijs dat we ongelijk hebben. En nee je column is geen bewijs.
@ autoblogger

Don’t worry, mijn naam laat ik even zo. Maar doe nu wat dingetjes voor IBM. Laten we het lekker vaag houden ;)

@ RD

Overigens is het een beetje dubbel dat ik gewezen wordt op mijn onfatsoenlijkheid door Mr. T. Het is de precieze reden waarom hij geen carriere heeft in de gevestigde autojournalistiek.
@Incognito

Zijn we daar nou echt nog verbaasd over? Futiliteiten groter maken dan dat ze zijn of nodig hoeft te zijn is klaarblijkelijk, na het lezen van z’n schrijfsels, een rode draad in z’n repetoire.

In plaats dat hij met concrete voorbeelden komt, gaat hij over op kinderlijk gedrag dat tot uitdrukking komt in persoonlijke aanvallen.

Vandaar dus ook dat bij mij zijn geloofwaardigheid er niet of nauwlijks is. En dus kan ik hem ook niet op z’n blauwe ogen vertrouwen als hij zegt: “het staat toch in mijn column.”
@ RD

Prima, ik ben er klaar mee. *high five*
Ik ook. *Slap me some skin* ;)
@ Rick dos

Correctie 1: zou ik over futiliteiten schrijven, dan zijn het futiliteiten;
Correctie 2: de rode draad in mijn repertoire is dat mijn feiten feiten zijn;
Correctie 3: zie je wel dat je mij niet kent? Ik heb groene ogen.
@ Ted

Jij hebt nog nergens blijk gegeven dat jouw ‘feiten’ ook daadwerkelijk feiten zijn. Slechts verongelijkt om je heen trappen en als klein kind het laatste woord willen hebben lijkt telkens jouw modus operandi.
@ Floris

Ik denk dat ik gewoon weerleg of antwoord op wat er wordt gemeld en als je nu weer stelt dat dit bericht weer bewijst dat ik het laatste woord wil hebben, prima.

Mijn feiten zijn feiten en geen subjectieve waarnemingen. Als subjectiviteit aan de orde is, schrijf ik dat. In de tientallen jaren dat ik publiceer is het verschil tussen objectiviteit en subjectiviteit altijd duidelijk geweest en dan opeens melden hier een paar mensen op basis van niets (zelfs geen summierlijk empirisch onderzoekje) dat ik gel*l in de ruimte verkondig. Op basis waarvan? Omdat ze twijfelen aan een tekst? Of omdat die tekst door Ted Sluymer is geschreven? Is dat objectief of subjectief? Ik vrees het laatste.

Ik kan natuurlijk gewoon niet reageren. Dan word ik geheid voor arrogant uitgemaakt. Misschien is het omdat ik de polemiek nooit uit de weg ga. Maar erg inspirerend is het deze ronde niet.
o,ja .. als of @Ted zijn verhaal zo ongeloofwaardig is ??
zo gaan mensen al eeuwen met elkaar om ..

niet dat de dealer nu een zielige knakker is .. die had nml hetzelfde gedaan als hij importeur was geweest ..

1 ding scheelt .. ze zitten er allemaal voor de poet ..
geen 1tje voor de liefde / emotie / historie en al die andere prietpraat .. anders hadden geen nieuwe auto,s verkocht ..

amen ..
Ted,

Laat we even met elkaar afspreken dat je tot nu toe nog niks weerlegd hebt. Het enige wat je tot nu toe hebt gedaan is inderdaad om je heen slaan. Daardoor kun je en mag je ook geen inspirerende polemiek verwachten…

Maar goed, uit de goedheid van mijn hart…

Probeer ik het nog één keer en dan hou ik er ècht mee op. Want dan begrijp je het gewoon niet of dan wil je het gewoon niet begrijpen.

Alles wat je in je column vermeldt zijn feiten die ik zelf ook wel wil onderschrijven. En dat is ook niet hetgeen ik gel*l in de ruimte noem. Wat ik echter wèl gel*l in de ruimte noem zijn de conclusies die je aan die feiten verbindt. De feiten die je opnoemt zullen voor een leek inderdaad tragisch overkomen. Echter voor iemand die wel wat meer wijsheid heeft dan dit, zijn dit ALGEMENE feiten die alom bekend zijn. Die iemand kan dit ook in het juiste perspectief zetten. Want die persoon kijkt niet alleen naar deze futiliteit maar naar het algehele plaatje. En dat algehele plaatje ontstijgt zèlfs de importeur en de dealer. Want dat gaat van aandeelhouder naar hoofdkantoor van hoofdkantoor naar importeur van importeur naar dealer en alles wat daar nog tussen of naast zit. Aandeelhouder wil geld zien, hoofdkantoor wil hogere winsten behalen, importeur krijgt targets in z’n mik gedouwd en iedereen krijgt een flinke trap onder z’n kont. Hoofdkantoor wil een image uitstralen (image behouden, image builden het is om het even) en daar wil het wereldwijde uniformiteit in. Iedereen krijgt z’n orders en z’n eisen en iedereen heeft zich er aan te conformeren. Bij die image hoort klantvriendelijkheid. Een consultant heeft research gedaan en research heeft uitgewezen dat klantvriendelijkheid inhoud dat er een balie moet zijn waar altijd iemand achter zit en dat er “spreekkamertjes” moeten zijn. Om aan te tonen aan die klant dat men kwaliteit levert wil men ook ISO-gecertificeerd worden of zijn. ISO-certificering komt ook zo met z’n eigen eisenpakket en dat MOET gehaald worden.

Allemaal eisen die van top-down gehaald moeten worden.

Maar wat staat daar tegenover? Daar staat in ieder geval tegenover dat je als ondernemer al mijlen ver voorligt op andere ondernemers. Waarom? Je hoeft met je produkt en merk immers niet eerst bekendheid te vergaren op de markt, want dat is al voor je gedaan. Daarnaast hoef je geen angst te hebben van concurrentie in de vorm van een dealer van hetzelfde merk. Want als je een beetje slimme dealer bent, dan maak je de afspraak dat er in een radius van een x aantal kilometer geen concurrerende dealer van hetzelfde merk komt tenzij je dat zelf bent. Ooit weleens dealers van hetzelfde merk naast elkaar gezien? Of een paar straten verderop?

Dit alles heeft meerdere drijvende veren, één ervan zijn belangen. Alles en iedereen die zaken doet, doet dit uit eigen belang (inclusief ikzelf). Jouw belangen zijn niet de mijne. Totdat ik een huis aan je wil verkopen en dan zijn ineens “jouw belangen” mijn belangen. Wij werken bijvoorbeeld samen met investeerders aan projecten waar miljoenen in omgaan. Dan verwacht je dat we elkaars belangen delen, toch? Ja, tot op een zekere hoogte want ook DAN hoeven jouw belangen niet de mijne te zijn. Je moet eens weten hoe vaak ik voor een rechter heb gestaan i.v.m. geschillen tussen investeerders en ons bedrijf. Laten we zeggen dat mijn advocaat en ik goede vrienden van elkaar zijn geworden.

Wat ik met dit alles wil zeggen is dit:
Doordat je met zoveel factoren geen rekening houdt in je conclusie (het is immers allemaal de schuld van de importeur) is dit niet meer dan een opsomming van algemene feiten (die allemaal te verklaren zijn en dus niet zo schokkend zijn zoals je ze hier doet overkomen) met daaraan vastgebonden een conclusie die kant noch wal raakt.

Gevraagd naar concrete situaties bij jou, krijgen wij nul op het rekest. In plaats daarvan krijgen we de repeterende zinnetjes “ik ken alle feiten” en “ik heb jarenlang research gedaan” of andere kinderachtige opmerkingen. Dus nogmaals, geef ons dan ook inzicht in die feiten en die research, geef ons concrete voorbeelden zodat ook wij (ik) je kunnen volgen als je verkondigt: “de terreur van de importeur”.

Want zoals het nu geschreven en beschreven staat kunnen we je gewoon niet volgen in je beredenering.
@ Incognito, Rick dos en anderen

Ik wil over mijn reacties op Ted’s column nog het volgende aan jullie kwijt:
Het zal jullie waarschijnlijk niet mogelijk zijn om te begrijpen, hoe graag ik man en paard zou willen noemen. Alleen al om aan te tonen, dat alles klopt. Maar ik zou mij daarmee hoogst waarschijnlijk de grootst mogelijke ellende over de hals halen. En waarom zou ik dat doen? Omdat jullie twijfelen aan mijn woorden? Het zij dan maar zo.
Maar, ondanks dat ik Ted Sluymer in het geheel niet persoonlijk ken, sluit ik in het geheel niet uit, dat hij een aantal gevallen van mijn handelen wel kent. Want vergis jullie niet: Het merkdealer wereldje is maar klein!
De reden, waarom ik op Ted’s column gereageerd heb, is, naar ik vermoedde, een prima werkende uitlaatklep voor mij gebleken. Want ook al is alles al zo’n 20 jaar geleden, de frustratie is nog steeds enorm groot.
Het ergst van alles vind ik nog, dat ik zelf een tijd lang uitvoering gegeven heb aan een beleid, waarmee ik uiteindelijk zelf geslachtofferd ben.
Voor wat betreft de inhoud van Ted’s column wil ik nog het volgende kwijt:
Voor mij hoeft hij helemaal geen verder bewijs te leveren. Wat hij aanhaalt vind ik persoonlijk nogal bescheiden voorbeelden van het machtsmisbruik door importeurs, die mij maar al te bekend voorkomen. Er zijn zeker veel ernstiger voorbeelden te vinden. Maar wellicht heeft zelfs Ted er problemen mee om die op deze blog openbaar te maken.
@9000cse

Ik ben blij om te lezen dat dit een goede uitlaatklep voor je is. En zoals ik reeds eerder vermeldde wil ik het respecteren en begrip tonen voor het niet concretiseren van jouw situatie. Mààr, zoals ik ookal reeds vermeldde, sta mij dan ook toe om dat met enige scepsis tegemoet te treden. Aangeien ik vind dat een verhaal altijd twee kanten heeft.

Maar goed, aangezien Ted het niet doet en jij je ook bezigt met het woord “machtsmisbruik” en dat in samenhang met deze column, wellicht dat jij mij dan kan duidelijk maken waaruit zou moeten blijken dat wat er in de column geschreven staat “machtsmisbruik” zou zijn?
@ Rick dos

Ik kan hierop geen algemene versie weergeven, alleen mijn persoonlijke.
Bij elk onderwerp dat door de vertegenwoordiger van de importeur aan een dealer voorgelegd wordt of besproken, ligt a.h.w. het contract op tafel.
Of het gaat over de “dames”- en “heren”-plaatjes op de toiletten, de sales forecast voor volgend jaar, een verbouwing of de ruimte per auto in de werkplaats, altijd ligt het contract op tafel. Het is slikken of stikken. Je hebt als dealer niets in te brengen. Ben je als dealer niet voornemens te doen wat de importeur van je eist, dan kun je je contractverlenging voor het volgende jaar gewoon schudden. En zoiets noem ik machtsmisbruik. En hiertegen procederen? Forget it. Je trekt ALTIJD aan het kortste eindje. Ik wou dat het anders was!
@9000cse

Is dit niet inherent aan het ondernemerschap als merkdealer zijnde? Ik durf het zelfs nog pietlutteriger te maken; Niet alleen moeten de “dames”- en “heren”-plaatjes op de toiletten overeenstemmen met de eisen van de fabrikant maar zelfs de lettertype in brieven moeten overal gelijk zijn.

Maar wat men blijkbaar hier vergeet is dat men zich via het dealerschap zich toevoegt aan een groter geheel. Dat geheel heeft een identiteit dat uitgedragen dient te worden.

Het is hetzelfde als een franchisenemer van de Mac. Zij moeten zich “inkopen” in het bedrijf (en ik kan je uit eigen ervaring vertellen dat dat inkopen niet goedkoop is). Door dat inkopen krijgen ze onderanderen het recht om de naam McDonalds te voeren. Maar daar tegenover staat dat “jouw” Mac wel aan een eisenpakket moet voldoen. Eén daarvan is dat je zaak aan de formule moet voldoen. De formule is o.a. de inrichting van je zaak. Het is je misschien wel of niet opgevallen maar niet zolang geleden is Mac begonnen met een make over van het interieur. En ook daar ontkomt NIEMAND aan die verjongingskuur. Wil je er niet aan meewerken dan mag je de naam niet meer voeren én ook daar zullen ze je dan fijntjes op de contracten wijzen.

Het ondernemen als franchisenemer of als dealerschap is gewoon anders dan het gangbare ondernemerschap.

Maar nogmaals niemand zet een pistool tegen je hoofd om merkdealer te worden. Je wilt het of je wilt het niet. En als je het niet wilt dan zijn er genoeg andere gegadigden die dat wel willen en ook de risico’s en eisen kennen. Zo niet, dan is dat al je eerste fout als ondernemer zijnde.
@ Rick dos

Wanneer je het over corporate identity hebt, heb je volkomen gelijk. Die vereisten staan ook duidelijk in het contract. Maar dat is niet waar het hier feitelijk om gaat.
Waar het hier om gaat, is hetgeen NIET in het contract staat! Het gaat om wat ik de Amerikaanse methode pleeg te noemen: Bij je aanstelling en het openingsfestijn word je met een big smile op je schouder geklopt, omdat je je zaakjes zo goed voor elkaar hebt wanneer je begint. Maar daarna komen de eerste “puntjes van kritiek’.
Je hebt als dealer flink geinvesteerd in: Verbouwing, inrichting van showroom, werkplaats, magazijn; voorraden onderdelen, gereedschap, demo’s, advertenties, mailings, openingsshow, enz. enz. Precies zoals voorgeschreven door de importeur.
Maar dan heeft op de openingsshow een “misteryman”, uiteraard ingehuurd door de importeur, geconstateerd, dat verkoper X (waarvan hier het visitekaartje!), totaal geen verstand van zijn producten had en een miserabele inruiltaxatie had afgegeven (waarvan hier het “nauwelijks” te lezen taxatieformulier).
Omdat je als dealer tonnen, zo niet miljoenen hebt geinvesteerd, ga je in de kritiek in eerste instantie een stuk mee en belooft beterschap. Op den duur ontstaan er echter grotere spanningen, die je niet meer gemakkelijk kunt afdoen. Maar om je investeringen zeker te stellen, ga je steeds meer concessies doen, totdat je niet verder kunt en je merkt, dat de importeur je steeds verder gaat manipuleren.
Je verkoopt nog wel het vereiste aantal nieuwe auto’s, maar ten koste van de marge. Je voorraad (te dure) gebruikte auto’s wordt steeds groter (en die moeten door de dealer zelf gefinancierd worden, wat in veel gevallen in de miljoenen kan gaan lopen).
Als dealer krijg je het steeds benauwder en raak je steeds meer in de greep van de importeur. En haal je de vereiste aantallen nieuwe auto’s niet meer of wil/kun je niet meer tekenen voor de forecast van volgend jaar? Nou, jammer dan! En dan gaat het niet over een paar hamburgers. En zo gaat het. Leuk hè, ondernemer zijn?
@9000cse

Ik begrijp het ff niet meer eerst kom je met een voorbeeld wat feitelijk inderdaad neerkomt op corperate identity en nu geef je aan dat het daar hier feitelijk niet om gaat.

Nu kom je dan met een totaal ander voorbeeld waar ik eerlijk gezegd ook niet van schrik.

Hier heb je het weer over kwaliteitseisen en targets die gehaald dienen te worden. Iets wat ik al eerder aantipte en waar elke ondernemer mee te maken heeft. M.a.w. ook hier weer voorbeelden die niet uniekzijn noch schokkend. En ook voorbeelden van schuld die niet alleen of helemaal niet toe te schrijven zijn op de conto van de importeur
@ Rick dos

Dat je het niet helemaal begrijpt is niet mijn fout. Dat je echter van mij begint te verlangen om concretere voorbeelden te geven, dwingt mij in een positie, waarin ik niet gedwongen wil/mag worden. Ik geef er daarom de voorkeur aan om deze discussie te beeindigen. Ik begin er anders toe te neigen dingen te gaan openbaren, die mij alleen maar kunnen schaden en daar bedank ik graag voor. Maar verder “sans rancune”!
Als jij met je voorbeelden van de hak op de tak springt dan is het ook niet mijn fout. ;)

Maar uiteraard sans rancune.
En ik vond die High Five zo’n mooie afsluiting gvd.
@ 9000 cse en voor wie het interesseert

Ik geef twee voorbeelden:

1. Autobedrijf ABC in een dorp op een paar kilometer afstand van de grote stad is al heel lang dealer van merk X. ABC bouwt een splinternieuwe pand, helemaal zoals de importeur het o zo mooi vindt. Drie maanden na de opening krijgt ABC te horen dat de importeur toch wel liever in de nabijgelegen grotere stad een dealerschap zou hebben. ABC kan die kar niet trekken en raakt zijn dealerschap kwijt;

2. De directeur van Autobedrijf XYZ heeft op een dinsdagmorgen om tien uur een afspraak bij de importeur. Het is een wat vervelend gesprek over targets, budgets etc. We komen er wel uit, roept de importeur. De directeur rijdt terug naar zijn bedrijf en de post ligt op zijn bureau. Eén van de brieven is een aangetekend schrijven van de importeur met een opzegging van het dealerschap.

Voorspelbare reacties:

Rick dos: Ach wat, dat hoort er allemaal bij. Gel*l in de ruimte.

Incognito: Incidentje, ik ben er heilig van overtuigd dat het onzin is.

Tuurlijk, heren!!
@ 9000 cse

Mail mij even via mijn website. Dank!
@Incognito

Mijn schuld. Sorry, kerel. Ik, als iemand die geduld wil opbrengen om behulpzaam te zijn, heb me laten beetnemen door iemand waar geen land mee te bezeilen valt.

Ik zal het proberen af te leren.

Toch nog een Yeeeeeh misschien? ;) :D
Bedrijf ABC kan dankzij zijn nieuwe pand relatief eenvoudig een dealerschap beginnen met een ander merk Y.

Bedrijf XYZ stuurt een factuurtje naar “de importeur”
@ Ted

Ergens zou ik wel contact op willen nemen, maar eerlijk gezegd durf ik niet. Alleen al mijn reacties op jouw column hebben mij fors onder spanning gezet en ervoor gezorgd, dat “het verleden” weer flink is opgerakeld. De angst voor herkenning is gewoon te groot. Maar toch bedankt voor je aanbod.
@ Jan C.

Ach, Jan, dat ik dat nu niet in de gaten had. Tuurlijk, ff een nieuw dealerschap, zo geregeld. Eitje. En natuurlijk, ff een factuurtje. Zo gestuurd en p.o. betaald door de importeur in kwestie. Hoe kan ik nu denken dat er wel eens problemen zijn? Incidentje, toch? :-)

@ 9000cse

Geen probleem, ik snap het best. Iemand beschreef mij ooit dat hij met een dichtgenaaide mond door de importeur bij het vuilnis was gedumpt. Zal ongetwijfeld zijn beleving zijn geweest. Toch wel veel incidentjes, hè? Nee joh, zoveel onwetendheid als hier is geëtaleerd, is stuitend voor de mensen die hebben meegemaakt wat ik nog tamelijk eufemistisch heb beschreven.
@ 9000cse & Teddy Rukspin

Luister 9000, je hebt je verhaal in detail beschreven en als een betrokkene dit zou lezen weet hij allang wie je bent, dus daar ben je zelf al de fout mee ingegaan.

Teddy, wat jou betreft. Zijn verhaal komt je prachtig uit en je vermenigvuldigd het voor het gemak. Ik zou lekker samen gaan mailen. Óf, better yet, begin een praatgroep.
d=t etc.
Inderdaad Ted, hoe kon je dat nu niet in de gaten hebben…
toen er nog geen auto,s waren had je ook autohandelaren ..
dat noemden ze paardenkooplui .. was toen ook al vullis ..

als ik het zo hoor kan je beter een contract bij een loverboy hebben ..
maarja .. als je andermans contract tekent heb je zowiezo besloten een hoer te zijn ..
@ Incognito

Ik meen bij mijn reacties de zorgvuldigheid voldoende in acht te hebben genomen. Een betrokkene zou mogelijk kunnen gissen om wie het gaat, maar ik heb zeker geen concrete aanknopingspunten gegeven. Dat zou wel zijn gebeurd, indien ik jouw vragen van 19 augustus om 09.23 uur zou hebben beantwoord.
Wanneer ik nu echter je reactie van heden, 16.20 uur lees, begin ik toch een beetje te geloven, dat je mij er met die vragen van gisteren hebt geprobeerd in te luizen. En dat ervaar ik als minder prettig (om het voorzichtig uit te drukken).
Ondanks alle frustratie van vroeger, heb ik mijn rug recht weten te houden en ben niet afgegleden naar een mentaliteit, waarin platvloersheid de bovenhand voert. Wel heb ik mij het volgende eigen gemaakt: Kijk nooit op naar iemand, maar kijk óók nooit neer op iemand. En dat zouden meer mensen moeten doen.
@ 9000

Dat doe ik niet. Je hebt je situatie dermate uitgebreid beschreven dat ik als betrokkene écht wel kan destilleren dat het om jouw persoon gaat. Overigens, ik probeer je er niet ‘in te luizen’. Ben ook zeker niet gediend van een dergelijke uitspraak. Het was een pure informele interessevraag.

De volgende kenmerken zijn voldoende;

Ik heb o.a. in een Europees buitenland een dealerorganisatie opgebouwd en ben verder verantwoordelijk geweest voor de verkopen in Nederland.


– Het was mijn verantwoordelijkheid om nieuwe dealers aan te stellen, maar óók om van dealers af te komen.

– De uitvoering van beleidsbeslissingen, die van hogerhand kwamen, dienden door mij te worden uitgevoerd. Ook wanneer deze volledig ongegrond waren.

– Zo heb ik dealers “de nek moeten omdraaien”, die hun kapitale verbouwing nog niet eens af hadden of personeel van midden- en hoger kader hebben laten ontslaan. En toen ik uiteindelijk aangaf deze praktijken niet langer te willen uitvoeren, moest ik er ook aan geloven: Kapot moest ie.
@ 9000cse

Ik kan moeilijk anders constateren dat iemand er een welhaast ziekelijk, maar zeker vals genoegen in schept om stapje voor stapje een valkuil voor jou te creëren door zelfs reeds te suggereren dat hij je op Sherlock Holmes-achtige wijze al heeft ontmaskerd. Ik adviseer je om niet meer te reageren. Hou je taai.
And once again, wéér verkeerde conclusies cq uitleg van de feiten (lees: verdraaien van de feiten)…

Laten we even een paar dagen teruggaan toen ik aan 9000cse het volgende vroeg;

“Maar goed, aangezien Ted het niet doet en jij je ook bezigt met het woord “machtsmisbruik” en dat in samenhang met deze column, wellicht dat jij mij dan kan duidelijk maken waaruit zou moeten blijken dat wat er in de column geschreven staat “machtsmisbruik” zou zijn?”

Ik vroeg alleen maar aan hem om voor mij te verduidelijken welk gedeelte van jouw column het woord “machtsmisbruik” billijkt.

Het is duidelijk dat ook HIJ dat niet kan verduidelijken aangezien HIJZELF met voorbeelden komt waar ik in eerste instantie NIET om gevraagd heb. Niemand hier die hem er dus probeert “in te luizen” noch “een valkuil probeert te graven”…..

Daarnaast weerleg ik z’n eerste voorbeeld en op z’n tweede voorbeeld valt ook genoeg op aan te merken en op te merken, maar die laten we maar rusten. Maar goed dat is even niet het punt hier…

Dit alles om even de onjuistheden hier te weerleggen. Het begint bijna een dagtaak te worden…
@ Rick dos

Het is fijn dat het voor jou allemaal duidelijk is, terwijl ik helemaal niet op jou reageerde. Fijn ook dat in jouw beleving hier alles bol staat van de onjuistheden. Gelukkig twijfel ik niet aan mijn eigen dossiervorming, wat bovendien ongevraagd werd bevestigd door enkele rechtstreekse mails aan mij met een tamelijk schrijnende inhoud. Uiteraard incidenten. Ik zou het de rotte appels in de importeursmand willen noemen die het overige fruit te schand maakt.
Ik reageer op de situatie en niet specifiek op jou Ted.

Dus voor het algemeen belang. Zeg maar het tegengewicht.
@ Rick dos

Tegenwicht, bedoel je?
Of zet je lijf en leden in?
@Ted Sluymer

Haha! Is dit waar je het nu van moet hebben, Ted?

Nergens inhoudelijk op reageren, alleen je bezighouden met triviale dingen?

Weet je wat, Ted? We kunnen het maar beter hier bij laten. Dadelijk neemt niemand je meer serieus. En wat moet je dan?
@ Rick dos

Zelfs een grapje leg je graag verkeerd uit.
Tenslotte maak ik het grapje, dus het deugt niet.
Verder een voortreffelijk idee om het hierbij te laten voor wat ons betreft.
Deze column is inmiddels voldoende uitgekauwd.
O, was het een grapje? Mijn excuses dan.

*kan iemand me even kietelen zodat ik mee kan lachen?*
Spannend, wie zal het laatste woord hebben…
@ Ted

Stop met vrienden maken. Het is geen vakkundige valkuil, tenzij 9000 hem voor zichzelf wilde graven. Dan heeft hij dat knap gedaan.

Lief, hoe je schermt met de TALLOZE mails.

Ik wacht op je volgende column. Who knows, misschien ben ik het wel met je eens.
Ted heeft wel vaker last van regelgeving. Hij houdt er niet zo van als andere mensen hem vertellen hoe het moet.
Ted is door zijn valse houding volledig onderuit gegaan als autojournalist. Ik bedoel: kun je iemand serieus nemen die een tijdje in België heeft gewoond, daar wat quasi-vennijnige boekjes (waaronder over vermeend seksueel misbruik door priesters, ja ja) bij elkaar heeft gepend en zelfs relatiecursussen heeft gegeven serieus nemen bij het onthullen van terroristische activiteiten? En dan met droge ogen beweren dat je slechts schrijft op basis van dossierkennis. Laat me niet lachen, Ted is anarchist en kan alleen maar schoppen tegen alles dat boven hem of anderen geplaatst is.
@Moos: wat ben je dan als je zelf niets zinnigs in te brengen hebt en hier alleen maar komt schoppen tegen een vermeende “anarchist”?
@ w0o0dy

Op het eerste gezicht lijk ik net zo’n frustro als Ted zelf, maar ik hoopte met mijn opmerking duidelijk te maken uit welk oogpunt hij dit schrijft. Je kunt er donder op zeggen dat hij volgende week (of volgend jaar, gezien de hoeveelheid columns die hij sinds zijn ‘intocht’ bij AutoBlog heeft geschreven) de dealerbedrijven helemaal afplast. Het is Ted niet te doen om symphatie te kweken voor die zielige dealers die te lijden hebben van die gemene importeurs, maar om een zoveelste machtsverhouding te kapittelen. Bovendien, qua inhoud en lengte van de tekst is dit geen column meer, maar eerder een proefschrift.
BOVAG wordt ook wakker: ‘Auto-importeurs stellen te veel eisen aan hun dealers. Ze knijpen ze af en dat moet veranderen’, dat zegt Koos Burgman, algemeen directeur BOVAG.
Via http://www.bovagkrant.nl/home/44592-nieuws.html
Bovag? Bovag? Mmmmm, nee, zegt me niets.

Er zijn toch wel leukere nieuwsfeitjes om een draadje te revitaliseren?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).