Navislaaf moest door helikopter van berg gered worden

Auteur: , 60 Reacties

"Ja maar, het moest van TomTom..."

Een 37-jarige Zwitserse “navislaaf” heeft iets te braaf de commando’s van zijn navigatiesysteem opgevolgd. Het elektronische routehulpje van Robert Ziegler stuurde hem in z’n busje een smal bergpad voor voetgangers op, in de buurt van de plaats Bergün. Op een gegeven moment kon hij geen kant meer op.

Toen zijn SatNav navigatiesysteem dat ook door had, kreeg hij de opdracht om te keren, maar daarvoor was het dus te laat. Er moest een helikopter aan te pas komen om hem met busje en al weer naar de bewoonde wereld te brengen. Een kostbaar geintje, maar wel een leuke anekdote tijdens verjaardagen. Onduidelijk is of de man zelf voor de kosten van de reddingsoperatie opdraait.

Navislaaf

Navislaaf

Met dank aan es wi voor de tip.60 reacties

1ste foto: En nu hier rechts afslaan.
sterk verhaal, klinkt meer als een hobby-ist
Ik zou hem eerst een paar dagen in zijn busje laten zitten voordat ik m van de berg af zou halen. Dan leert ie het wel af
Dit meen je niet??
Ha ha, ja zo’n ding had ik ook, een oude Tom Tom van mijn schoonvader gekregen. We hebben hem 2x uitgetest en hij gaf op de meeste vreemde momenten commando’s die niet klopten. Levensgevaarlijk gewoon. Dat ding ligt nu dus bij het grof vuil. De nieuwe modellen schijnen wel betrouwbaar te zijn, maar ik wacht toch nog maar even met kopen. Als ik ergens naar toe moet, draai ik wel gewoon Google maps uit.
@midasracer: navigatie van 2 jaar terug was ook al betrouwbaar hoor… ik weet niet hoelang je nog wilt gaan wachten….
@karel: Wellicht met de volgende vakantie, in onbekende omgevingen gaat het op de bonnefooi nog wel eens mis. Dan ben ik soms veel tijd kwijt om iets te vinden.
Maar tot nu geen verrassingen met Google maps en streetview meegemaakt. Ik kan in veel gevallen zelfs het huis bekijken, handig als ik ’s avonds ergens moet zijn zodat de huisnummers niet meer leesbaar zijn.
@midasracer:

google maps zijn ook niet echt betrouwbaar hoor,
ik heb slechtere ervaringen met google maps dan met navislavi, mijn tip, koop een goede kaart, en zoek het zelf op, neem een navigatie systeem mee voor als je het echt niet meer weet.
LOL, ik dacht dat er stond: nazislaaf en voetganger moet voetgangers zijn.
Mensen volgen zo vaak blinds hun nav. Hier aan doodlopende weg en nog blijven vele mensen hier door rijden om de oude sluipweg te vinden die al 2 jaar dicht is.
ik ben dus niet de enigste die NaZi slaaf las :P
ik ben dus niet de enigste die NaZi slaaf las :P
@Osca:

Nee, de eerste Osca las het ook al.
Wat kost dat grapje?
@RickB:

schatting:

helikopter vlieguren (stuk of 3) 500 euro per uur
Salaris piloot eurotje of 100 per uur?
Overige hulpdiensten eurotje of 300 per uur

totaal 2700 euro, lijkt me wel een nette schatting.
Helikopter ziet er uit als een van de luchtmacht, dus die zullen geen hoge commerciele prijzen hanteren lijkt me.

(het is slechts een volledig uit de lucht gegrepen schatting)
@Ikke: Moest die woordgrap? Wel grappig though :P.
@Ikke: Hahahahah…. heli van de zwitserse reddingsdienst: 100 Zwitserse franc. Per minuut. 6000 per uur. Maar dat is dan wel inclusief de piloot. Of deze speciale kist die effe een busje op kan tillen ook dit kost weet ik niet, maar veel goedkoper zal ie niet zijn (eerder duurder). En ja: ik heb een keer de rekening gezien.
@Ikke: en dan heb je nog niet eens de constructie om de bus op te tillen mee gerekent, reken maar dat die veel kost!
@RickB: Geld…
Into the wild? ;-)
ja dit is DomDom…. Hahaha… de mop van de dag.. Hahaha..
@toyotaprius: goeie haha, die kende ik nog niet… :?
@Jokkebrok: vond hem nogal goed gevonden.. ;)
@toyotaprius: Heb ik soms ook las van ;)
@Jokkebrok: Dan heb je mijn moppen nog niet gehoord…. ;)
@Jokkebrok: een blinde man loopt ´s ochtends langs de viskraam, wat zegt hij????
@Jokkebrok: Goedemorgen dames…. ;)
Okey, dit is ECHT grappig! Wel onzinnig om hem weg te vliegen, heeft het busje geen achteruit?
@Cantago: Zou jij je busje in achteruit zetten als je zoals op de eerste foto met je linkerachterwil van de weg geschoven bent? Dan heb je 2 opties. Ofwel rijd je recht achteruit de afgrond in, ofwel stuur je naar links en rijd je achteruit zodat je rechter voorwiel eveneens van de weg schuift.
Ben je wel een kinderachtige baas als je dit op je personeel zou verhalen.
Ben ook wel benieuwd of je dit wel mag verhalen op je personeel.
Een echte Airbus.
@Rian: hahahaa echt wel
@tom307: LOL!
Slim!
Vinkje en geschikt voor het leger.

Geef deze man een G-klasse.
de reddings helicopter is uitgevonden NA de tom tom ..

voor die tijd reed iedereen altijd goed ..
en hoefde niemand gered te worden ..
@MDA:

Nee de helikopter is niet van de luchtmacht. Dit zijn speciale luchtkranen. Worden vooral gebruikt voor het vervoeren van zwaar materiaal de bergen in. Denk aan een skilift die palen nodig heeft. Deze machine brengt ze met gemak. De schatting die je qua kosten maakt zal dan ook heel erg veel hoger uitkomen. Denk meer aan 1000 euro voor een uurtje.
@Aquios: ook vaak te zien bij discovery channel, worden gebruikt in de bosbouw.
reken maar ruim 2000€ per uur… een gewone mobiele kraan kost al rap 600 a 1000€ per uur.
de nederlandertjes weer hoor ..

wat kost dat ??
wie gaat dat betalen ??
om daarna een totaal fictieve schatting te maken ..
Het is trouwens een K-max helikopter. Met ingenieus wiekensysteem die tussen elkaar doordraaien.
@Dennis:
De foto’s doen het niet op de mobiele site (m.autoblog.nl) en nu ik het daar toch over heb.. Waarom kun je niet op die site een reactie plaatsen?
Reken maar op €10.000 voor de reddingsactie.
Hahahaha geweldig… Je ziet toch sowieso dat je verkeerd aan het rijden bent als je op zo’n weggetje aan het rijden bent…
Eigenlijk zou er een vraag gesteld moeten worden door de Tomtom voor de bestuurder, wanneer er gekozen moet worden welke kant je op moet.

Het beeld gaat dan op zwart, Tomtom vraagt welke kant je op moet om naar te gaan.
Je rijdt dan een richting en Tomtom doet het beeld aan en geeft aan of het goed is.
Tomtom zou dan ook een suggestie moeten geven om een andere route te nemen wanneer er een weg gekozen moet worden wat niet geschikt is voor voertuigen.

Of iets wat er op lijkt. :P ;)
@Larrs: lol, inderdaad, na elke aanwijzing van TomTom, vraagt de TomTom om een bevestiging…
lmao , die niet dat het gevaarlijk was haha
Allemaal nep.
Op foto 2 is de achterklep half wit half blauw
Op foto 3 is de achterklep volledig blauw.
@Jommeke:
Weleens van Lichval gehoord ?
Denk eens na voordat je iets gaat roepen!
@Jommeke: haha
wist*
Zo stonden wij afgelopen zomer met onze camper in Bergen, Noorwegen. De TomTom stuurde ons ook over een heel smal weggetje in een soort van achterbuurt. De camper had geen 5 cm breder moeten zijn, anders stonden wij ook vast.

Vervelende is, is dat de TomTom soms routes uitkiest die niet optimaal te rijden te zijn. Nu zul je hier in Nederland niet veel hinder van ondervinden, maar in het vaak onbekende buitenland wil je nog wel eens blind op je TomTom rijden.
TomTom’s van 1/2 jaar geleden hoeven nog steeds niet betrouwbaar te zijn hoor. ;) Vorig jaar in Italië stuurde hij ons met caravan en al twee keer de verkeerde weg in. Eerste keer eindigde het op een klein bergweggetje waar dat uitkwam in een piepklein dorpje en we nergens konden draaien. Tweede keer ging het bergweggetje echter over in een grind- en zandpad. Fijn joh, zo’n betrouwbare TomTom! :D
Hoe kan je je zo ver in de nesten werken? Dat je er in eerste instantie in rijdt kan ik me nog eventueel voorstellen, maar dat je door blijft rijden als het bijna te smal wordt…
@Citrofiel: Ik kan me dat wel voorstellen hoor, ooit in Oostenrijk iets gelijkaardig gehad maar wij hadden wel geen gps of kaart ter beschikking. We volgden een bergweggetje dat steeds maar moeilijker en smaller werd tot we op een gegeven moment besefften dat we niet meer terug konden! Even later kwamen we voor een rivier en er was maar één mogelijkheid: dwars erdoor, het pad ging aan de overkant verder en we konden daar zelf een asfalt baan zien. Dus even al onze moed bijeengeraapt (de rivier was vrij diep met grote stenen op de bodem en er zat redelijk wat stroming op) en de VW Transporter door de rivier gereden, het water kwam kortstondig tot boven de koplampen. We hebben de overkant gehaald en zagen dat daar in de andere richting een bordje stond dat dit enkel voor tractors geschikt was. :-)
Beetje Verward
@citrofiel
Misschien dacht hij we: het wordt straks vast wel weer breder………
@Beetje Verward: In het geval dat het zo smal wordt dat je niet meer terug zou kunnen komen zou ik eerst even vooruit lopen.

@G: Maar nu heb je wel een mooi verhaal om te vertellen! ;)
De enige navigatie systemen die echt goed werken zijn de systemen die voor vrachtwagens gemaakt zijn. De anderen zijn DomDom.
whahaha dommen je moet toch zelf wel zien dat je daar niet in kan…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).