Aston Martin Valkyrie: winterbanden en F1-snelheid

Auteur: , 30 Reacties

Het was al duidelijk dat de Aston Martin hypercar een bijzonder ding wordt, maar een paar nieuwe details bevestigen dit helemaal.

We hadden het er net nog over: F1-technologie in straatauto’s. Dan kun je eigenlijk niet om het grote project van Aston Martin en Red Bull Racing heen. De auto kwam als concept tevoorschijn als een idee van Adrian Newey, die als technische baas van Red Bull Racing het nodige weet over Formule 1 en diens technologie. Dat wordt met de Valkyrie vertaald naar een straatauto. De auto heeft een 6.5 liter V12 die zichzelf atmosferisch naar 11.100 toeren per minuut jaagt. Het totaalplaatje komt uit op 1.000 bhp (1.014 pk) en 740 Nm bij 7.000 toeren.

Naast de harde specs heeft Newey zijn best gedaan om de auto zo gestroomlijnd mogelijk te maken. Alles aan de auto schreeuwt ‘aerodynamica’. Er zitten allemaal gekke vormen en gaten in de carrosserie om lucht door te laten stromen. Dat de auto nu al een aantal jaar in ontwikkeling is, en nog steeds pas in 2021 aan klanten uitgeleverd wordt, geeft aan hoe veel ingenieurswerk er in de Valkyrie zit en gaat zitten.

Momenteel is die ontwikkeling nog gaande, maar een auto die heel dicht bij de productieversie zit is volop bezig met tests. Iemand die er met zijn neus bovenop mag zitten is James, wellicht beter bekend als Mr. JWW. In een video spreekt hij met Fraser Dunn, één van de ingenieurs achter de Valkyrie.

Daar komen een paar leuke zaken aan bod. Ten eerste: JWW is daar namens bandenproducent Michelin. Zoals bij veel auto’s leveren zij het broodnodige rubber aan Aston Martin. In standaardspecificatie krijg je een setje Michelin Pilot Sport Cup 2R’s. Dat zegt je waarschijnlijk niet zoveel, maar Dunn kan je verzekeren dat je wat betreft straatauto’s niet veel dichter bij race-slicks kunt komen. De nadruk ligt op aerodynamica, maar als de banden het niet aankunnen, kom je nergens.

Andere bandenopties zijn de Pilot Sport Cup 4S, voor wisselende omstandigheden (nattigheid bijvoorbeeld), en wordt de auto optioneel geleverd met Michelin Pilot Alpine-banden. De naam verraadt het wellicht al: dit zijn winterbanden! Hoe aan te raden het is om de Valkyrie uit te laten in de sneeuw, dat blijft twijfelachtig, maar qua rubber kan de auto het zo goed als aan. Bovendien is sneeuw misschien een overstatement. De Alpine-banden doen het namelijk ook erg goed voor de testrondes van het moment, waar de racebaan zo nat als een dweil is.

Zoals gezegd is de auto dus enorm aerodynamisch. Een paar uitspraken die daar uit ontstaan is bijvoorbeeld de achterdiffuser. Het is niet echt een diffuser, het zijn twee gigantische venturi tunnels. Zo gigantisch dat ze effectiever zijn voor de luchtweerstand dan Formule 1-auto’s. “Dat beschrijft het project wel.” Zegt Dunn. “Newey creëerde de Valkyrie als een soort ontsnapping uit de F1-regeltjes. De Valkyrie is wat er gebeurt als je een F1-ingenieur vrij baan geeft.”

Daaropvolgend komt de vraag: is de Valkyrie dan sneller dan een F1-auto? Dat net niet. In ‘straatspecificatie’ komt de auto ongeveer op het niveau van een LMP2-auto. In een bepaalde specificatie, waar de straatregels iets minder een rol spelen (bijvoorbeeld de nieuwe hypercarklasse op Le Mans), kan de auto meekomen met een F1-grid. Dan niet sneller zijn dan de middenmoot.

Het is een heftig project en het zeer beperkt aantal mensen dat een Valkyrie heeft besteld, mag zijn auto volgend jaar ophalen. Mr. JWW doet de ‘reportages’ omdat een vriend van hem eentje heeft besteld. Er zijn dus, en komen nog meer, video’s over dat hele proces.30 reacties

De Opel Ampera-e is duizenden euro's goedkoper geworden. Kijk hier voor meer info!
Dit is de echte zpirituele opvolger van de F1.
@niex: inderdaad. Murray en Newey zijn goden ;-)
@niex: nee, daar werkt Murray al aan.
Komen de winterbanden standaard met stalen velgen?
@dromedaris: Yep. En Aston wieldoppen. Het wordt een magisch gezicht.
Vraag mij af waarom ze geen hoogtoerige V10 hebben ipv een zwaardere V12.
@janboel: ..hebben genomen..
@janboel: Voor het geluid lijkt mij. Als performance de enige overweging is kan je beter een kleine turbomotor installeren.
@janboel: simpel: V12>V10
@janboel: dan kun je je ook afvragen waarom er geen hoogtoerige V8 in ligt, of hoogtoerige V6… de door Cosworth ontwikkelde V12 weegt overigens geen drol, is een V12 in balans, en dus technisch betrouwbaarder, en klinkt het ook nog eens gewoon goed :)
@kevdutchie: een V10 ligt qua vermogen dichter bij een V12 dan een V8 of V6. Om in de buurt te komen van het vermogen van deze V12 zullen je, met een V6 of V8, met turbo’s of compressoren aan de slag moeten. Maar zal daarom nooit hoogtoerig kunnen zijn. Bovendien is een V10 lichter dan een V12. Logisch want 2 cylinders minder en dus minder onderdelen en daarom betrouwbaarder. De enige reden zou misschien balans kunnen zijn. Maar daar zijn genoeg oplossing voor (zie LFA of Carrera GT)
Hoe spreek je de naam van die auto eigenlijk uit. Zou je hem pas mogen kopen als je dat kan?
@polak: vel-kuh-rie
@polak: Als je dat niet kunt zou je imo niet eens de weg op mogen!
@fmgarcia: owww. Maat toch, zo raar is mijn vraag niet. De lettercombinatie ie spreken wij uit als een klank en de y spreken wij uit als een ij. In andere landen is dat heel anders en daardoor raak ik in de war. De lettercombinatie ie wordt in Polen b.v. uitgesproken als 2 losse letters (fiets wordt dus uitgesproken als fie-ets) en de y is een i zoals wij dus ik uitspreken. Dan kan je ineens weer alle kanten op. Mag ik nou misschien weer de weg op?
@polak: Aston gebruikt tegenwoordig namen uit de Noorse mythologie.
@polak: Ja snap nu wat je bedoelde. Tis gewoon Valkyrie zoals je het zegt;). Zo Engels mogelijk opschrijven.
@polak: tss, je kent de Ride of the Valkyries toch wel? Is helemaal niet een heel exotische naam.
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Blijft een bizar project. Deze auto heeft voor mij nu al legende status bereikt terwijl hij nog niet eens af is, is overigens ook de enige auto sinds de Zonda Cinque waar ik echt hebberig van wordt.
Ik heb vandaag toevallig Siri opdracht gegeven om tijd in te plannen voor de docu: Apex – The Story Of The Hypercar die te zien is via Amazon Prime. Ik ben benieuwd of de Valkyrie toen (2016) al in wat linkerhersencellen zat van Adrian Newey.
@iphonistvongates: de Aston Martin AM-RB 001 is aan ons voorgesteld in juli 2016, met toen ook al de intentie dat het straatlegaal zou worden. Ik verwacht dus van wel.
Michelin Pilot Sport 4, Michelin Pilot Sport 4 S, Michelin Pilot Sport Cup 2, Michelin Pilot Sport Cup 2 (R)… Raar dat er geen cup 2 of cup 2 (R) onder zit als je toch een semi slick eronder wil leggen
@alpina007: In standaardspecificatie krijg je een setje Michelin Pilot Sport Cup 2R’s. Dat zegt je waarschijnlijk niet zoveel, 
@alpina007: oepsss ik had alleen het 4s stukje gelezen 😁😁 Heb zelf de cup 2 onder de auto, dus zegt me gelukkig wel wat 😇
Prachtig stukje techniek en karakter!
Eindelijk weer eens iets met meer pk’s dan nm’s!
Dit wordt het gaafste en best klinkende stukje techniek of all times!
Hij is wel erg fijn hoor!

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).