
De BMW X5: het origineel, maar dan beter.
De BMW X5 is in meerdere opzichten een mijlpaal geweest. Het was de eerste cross-over van BMW. De X5 was een van de eerste auto’s in zijn segment. Het was een van de eerste uitbreidingen van het doorgaans vrij traditionele BMW en bovenal was het een enorme verkoophit.
Inhoudsopgave
Vierwielaandrijving
BMW en vierwielaandrijving is iets wat niet veel voorkomt. Op de E30, E34 en E46 modellen werden enkele modellen geleverd met vierwielaandrijving, de Xi- en ix-modellen. BMW voorzag echter een grote markt voor SUV’s c.q. terreinwagenachtige auto’s die voornamelijk op de weg in hun element waren. Auto’s als de Toyota Land Cruiser, Jeep Grand Cherokee, Mercedes-Benz G-klasse, Mitsubishi Pajero en Nissan Patrol waren namelijk heel erg populair.
Land Rover

BMW had geen ervaring met terreinwagens. Gelukkig was BMW in de jaren eigenaar van de specialist op het gebied van terreinauto’s: Land Rover. Het doel was om de best rijdende auto in zijn klasse te maken. Op asfalt, niet in het terrein. Daardoor was een zwaar ladderchassis niet nodig. Dat kwam goed uit, want juist de rijeigenschappen zijn daarvan minder. In technisch opzicht deelde de BMW X5 heel veel techniek met de BMW 5 Serie. De ‘5’ in X5 gaf ook aan waar de auto gepositioneerd was, in het geval er meerdere X-modellen zouden volgen.
Range Rover
BMW kon een paar dingen lenen van de Range Rover, zoals de in twee delen te openen achterklep en het Hill Descent Control-systeem, een uitvinding van Land Rover. De auto werd eind 1999 in productie genomen, bijna alle Nederlandse modellen zijn van 2000 of later. De BMW X5 was er aanvankelijk met drie motoren: een 3.0i (231 pk), een 4.4i (286 pk) en een 3.0d (184 pk).
X5 (E53)

Het topmodel was de X5 4.6is. Deze motor kwam bij Alpina vandaan en werd ook gebruikt in de Alpina B10 V8 4.6. Alle X5’s hadden vierwielaandrijving, alhoewel de meeste krachten alsnog naar de achterwielen gingen. De E53 werd gefacelift in 2003. Met name de snuit van de auto was aanzienlijk anders. Ook het interieur was frisser. De 4.6is werd vervangen door de 4.8is, dat nu ‘gewoon’ een BMW motor was. Met 360 pk leverde dit blok alsnog voldoende vermogen.
X5 (E70)

In de tussentijd waren er veel concurrenten bijgekomen. Met name het succes van de Volvo XC90 toonde aan dat men zat te wachten op zevenzitter. Daarmee kon de SUV het niet alleen opnemen tegen de stationwagon en sedan, maar ook de minivan. De X5 E70 was dan ook aanzienlijk gegroeid. Dat kan nu ook, want de inmiddels verschenen BMW X3 was op 1 centimeter na even lang als de oude X5. Motorisch veranderde er in de basis niet veel. Er was een zescilinder (30i) en achtcilinder (48i) op benzine en een 30d op diesel.
X5 M

Wel was er nu een snellere diesel, de X5 xDrive35d, met een biturbo diesel motor. Een ‘is’ model keerde niet terug, in plaats daarvan was er een heuse ‘X5 M’. Het was de eerste BMW M met turbo’s. Met de LCI-facelift werd het een en ander strakgetrokken. De 3.0 zonder turbo was niet meer leverbaar en ook de V8 had nu turbo’s. Qua vermogen en koppel zijn al deze motoren aanzienlijk krachtiger dan hun voorgangers.
X5 (F15)

De derde generatie X5 (F15) klopt al in 2013 aan. De auto maakte zijn debuut als concept car met plug-in hybride aandrijving als ‘BMW ConceptX’. Deze generatie was niet vanaf 2013 leverbaar. Ondank de nieuwe koets en het nieuwe interieur, was de basis een doorontwikkeling van het vorige type. Het begon wederom met een potente zes- en achtcilinder. Op het gebied van diesels was er veel reuring. Naast de gangbare 3-liter zescilinder met één of twee turbo’s, was er ook een een X5 M50d, met maar liefst drie turbo’s.
Viercilinder met achterwielaandrijving

Aan de andere kant van het spectrum kon de X5 voor het eerst besteld worden met een viercilinder. Standaard had deze géén vierwielaandrijving (let op de naam sDrive in plaats van xDrive). De leukste X5 kwam in 2015, de X5 M met 4.4 biturbo en 575 pk. Ook de plug-in hybride variant kwam in 2015, de X5 xDrive40e. Deze generatie X5 heeft nooit een facelift gehad, voornamelijk omdat de F15 een ingrijpend gefacelifte E70 was.
X5 (G05)

De vierde generatie X5, de G05, was wel helemaal nieuw. De auto maakt gebruik van BMW’s CLAR-platform. Qua uiterlijk was de X5 onmiskenbaar een BMW, helemaal dankzij de enorme grille. Dit zou slechts een voorbode zijn op de BMW’s die nog moesten komen. Weer leunde BMW zwaar op de zes-in-lijn en V8 benzine. Logisch: die zijn populair in landen als de VS, waar dit soort auto’s altijd een succesnummer zijn.
Diesels
Voor Europa zijn er twee diesels. Eentje is bescheiden (de 30d) en de ander heeft maar liefst 400 pk dankzij 4 turbo’s. Relevanter voor Europa was de terugkomst van een hybride, wederom een plug-in. Hierbij wordt de elektromotor gekoppeld aan een zescilinder benzinemotor. Als kers in de appelmoes is daar de X5 M, die dankzij de V8 motor maar liefst 600 pk onder de kap heeft. Mocht het allemaal een tandje scherper en heftiger: de X5 M is er nu ook met het competition pakket, een noviteit voor de X5. Daarmee heeft de cross-over 625 pk.
BMW X5 artikelen
Meer lezen? Hieronder vind je de laatste artikelen over de BMW X5.