Ford S-Max (2006 – 2015) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 33 Reacties

Het kan natuurlijk gebeuren: kinderen. Dan heb je ruimte nodig, maar als petrolhead wil je ook iets wat enigszins fatsoenlijk rijdt. Een Ford S-Max zou dan wel eens je beste keuze kunnen zijn.

De S-Max moest een soort gulden middenweg tussen de Galaxy en de C-Max worden, waarbij goede rijeigenschappen centraal stonden tijdens de ontwikkeling. Het resultaat werd in 2006 in Genève onthuld en zeer goed ontvangen door zowel het publiek als de pers. De S-Max was zelfs de Europese Auto van het Jaar in 2007. Standaard was de Galaxy voorzien van zaken als Bluetooth connectivity, dual climate control, een verwarmde voorruit en parkeersensoren. Een derde zitrij was optioneel.

In 2010 werd een facelift doorgevoerd, met als belangrijkste nieuws de introductie van de EcoBoost motoren. Voor de liefhebbers was dit wel jammer, want de 2.5 vijfcilinder kwam te vervallen en werd vervangen door een 2.0 viercilinder EcoBoost.

Benzinemotoren waren leverbaar van 145 tot 240 pk, dieselen begon bij 115 pk en eindigde bij 200 pk.

Aanbod op Marktplaats
Op Marktplaats.nl staan ongeveer 240 Ford S-Max’en te koop. Bijna twee derde deel van het aanbod is uitgerust met een benzinemotor en de rest is een diesel. Er zijn ook een paar auto’s op LPG te vinden. De automaat is aanzienlijk minder vaak verkocht dan de handbak, er zijn ongeveer 60 automaten te vinden.

Prijzen beginnen net onder de 4500 euro en lopen op tot ongeveer 36.000 euro voor de fraaiste auto’s uit 2015.

Pluspunten

 • ruimte
 • rijke standaarduitrusting
 • goede rijeigenschappen voor een MPV
 • prima trekauto

Aandachtspunten

 • De leiding naar het brandstoffilter van de diesels gaat soms lekken, waardoor de auto niet start. Bijkomend probleem is dat de brandstofpomp hierdoor beschadigd kan raken, wat een potentieel dure reparatie met zich mebrengt.
 • Het membraam van de carterontluchting van de 2.5 gaat soms kapot, te herkennen aan een irritant fluitend geluid. Reparatie is specialistisch klusje.
 • De turboslang van de 1.6 EcoBoost schiet soms los, maar opnieuw vastzetten is eenvoudig.
 • Let op bij auto’s met een elektrische handrem, deze blijft soms vastzitten.
 • Een ander probleem met de elektrische handrem is dat deze soms door een spanningsfout (bijvoorbeeld bij het starten met startkabels) uit zichzelf losgaat, waardoor de auto kan gaan rollen. Altijd even iemand met de voet op de rem in de auto zetten dus.
 • Als het knipperlicht steeds maar één keer knippert, is waarschijnlijk de zekering van de trekhaakmodule kapot.
 • Sommige auto’s verzamelen water, met name achter het spatbord links en onder de voorruit. Dit loopt vervolgens onder andere in de computer onder de linker koplamp. Dit kan ervoor zorgen dat auto’s met keyless go niet willen starten. Ook veroorzaakt het storingen in alarmsystemen en zorgt het er soms voor dat de motoren van de ruitenwissers stuk gaan. Check met enige regelmaat of de afwateringskanaaltjes goed open zijn.
 • Door een softwarefout kan de regeneratie van het roetfilter soms misgaan waardoor de motor teveel brandstof ingespoten krijgt. Dit kan leiden tot een hoog oliepeil. Het is eenvoudig oplosbaar met een software-update, maar zorg dat bij de fix ook de olie wordt ververst.
 • Als de auto is uitgerust met een panoramadak, check dan goed of deze naar behoren werkt.
 • De Powershift automaat gaat met name in combinatie met een dieselmotor sneller stuk, waarbij de koppelingen en vliegwielen de zwakste punten lijken te zijn.
 • Om de levensduur van je koppeling te verlengen doe je er bij een Powershift automaat goed aan om bij stilstand met draaiende motor naar de “N” stand de switchen in plaats van in de “D” te blijven.

Zoek de S-Max of een andere auto op Marktplaats.nl33 reacties

Waarom de Opel Vivaro de ideale bus voor jou is, bekijk het hier!.
Met de 2.5 vijfcilinder lijkt het mij een erg prettige auto.
@autofanaat: als je dan een veel kinderen auto moet, dan deze.
@dutchdriftking: gewoon de kinderen afstaan…
Geen gejank meer daarvan, en weer aan een leukere auto ;-)
Het is alleen jammer dat esp niet standaard was en er niets zat tussen de 145pk en 225pk benzine motor. Dat heeft mij naar een 170pk espace iv ph2 gedreven en daar heb ik nog altijd geen spijt van.
Heb ook gelezen dat de airco van deze auto niet overbemeten is en dus moeite heeft met zonnige dagen. Daarnaast valt het me altijd op dat de knopjes in het interieur zo afgesleten zijn van een Smax.
@bakboord1: Klopt! Dat lijkt echt wel een dingetje te zijn bij deze auto, maar eigenlijk ook alle auto’s met zilveren plastic knop knopjes. Mijn tante heeft een S-Max uit 2006 en ondanks dat ze behoorlijk zuinig met die wagen omgaat, zie je vooral rondom de radio dat de knoppen erg snel slijten.
Als ik ooit moet overschakelen naar een familiehok staat de S-Max op de shortlist. Heeft toch de beste looks van de familiewagens samen met de Zafira.
Zo’n beetje de mooiste MPV in z’n klasse, helemaal na de facelift, ook lekker aan te kleden. Kan me herinneren dat AutoWeek (foei granlusso) een keer een S-Max van 78.000 euro heeft getest, weliswaar met een shitload aan accessoires (naast de opties dus), maar toch.
Als het dan een MPV moest worden, deze in het zwart met de 5 pitter graag! Heb er best wat verkocht toen ie net uitkwam. Leuk model en rijdt echt erg goed voor zo’n type auto. Schrik wel een beetje van de aandachtspunten. Beste lijst en best wat dure dingen ook. Moet zeggen dat me het niet echt opgevallen is in die tijd. Maar ik heb die auto ook maar een jaar meegemaakt voordat ik naar Citroen ging.
Aandachtspunten stellen geen reet voor ..
Sneller te fixen dan dat het filmpje duurt ..
Auto rijdt zalig ..

Leuke rubriek is dit trouwens ..
Niet Japans, niet Aziatisch, zeker niet premium, maar een lijstje aandachtspunten waar je blij van wordt: Slangetje hier, membraantje daar. Lekker hoor!
@mout: kapotte automaat, erg lekker!
@camber24: ik zou deze ook lekker overslaan.
Paar jaar één gehad, heerlijke familie auto. Tot de storingen begonnen, en dat ding om de paar weken in de safe mode sprong, waardoor ieder viaduct en uitdaging werd.
“De S-Max moest een soort gulden middenweg tussen de Galaxy en de C-Max worden”
De Galaxy is gewoon een variant van de S-max.
@mashell: zoek jij maar es een Galaxy met een 2,5 turbo dan….
@jarnobakker: https://youtu.be/4KZWpXlcpM4

@e34m5touring: die lijkt me niet echt standaard
….
@jarnobakker: Dat was ook niet de vraag….
Een verwarmde voorruit, dat is nou eens een fijne en nuttige gadget.

En echt iets waarvan je je afvraagt waarom niet alle auto’s dat gewoon standaard hebben. Ford heeft met de S-Max wel een slimme zet gedaan door hem naar een personenwagen te laten neigen met de binnenruimte van een full-size mpv. Wel de voordelen, maar niet de looks van een busje.
@moveyourmind: een hoop ford’s hebben een verwarmde voorruit. Ideaal als je niet vaak heel erg lange stukken rijdt, maar na een paar uur echt rete vermoeiend. Je ziet het wel gewoon in het glas namelijk.
@lekbak: Nooit last van gehad in mijn Fiesta, alleen maar voordelen. Je focust immers niet op de voorruit. Mijn huidige Volvo heeft het gelukkig ook weer…
@lekbak: Ik heb echt nergens last van, rijdt heel veel tot 10 uur op een dag.
@lekbak: Ik zie het eigenlijk alleen als passagier zitten… Als bestuurder heb ik het echt niet door…
@lekbak: yep. Als eens een Ford huurt bij Hertz en dan moet je je absoluut niet gaan afvragen “heeft deze voorruit verwarming?” want als je draden eenmaal ziet dan blijf je ze zien.
2.0 TDCI:
-zwakke koppeling (caravanners kies de 2.2 TDCi)
-niet geschikt voor korte stukjes, bovengemiddeld veel roetfilter/interne vervuiling problemen.
-turbo’s willen nog wel eens kapot gaan (bij 80k~150k, goede exemplaren blijven wel heel)

Verder zijn het top wagens.
Heerlijke auto. Ik rij sinds 6 maanden een 2.0 Ecoboost uit 2011. Elke optie die de eerste eigenaar kon vinden is aangevinkt, incl individual pakket en sportonderstel. En als toetje heb ik ‘m laten tunen naar 275pk en 400nogwat Nm. Groot feest. Alleen 1 op 10 rijden is een hele prestatie…
@geenidee1975: Inderdaad heerlijk met zo’n individual pakket. Ik mis alleen de adaptive cruise control. De rest zit erop. Maar ook met de kale 240 pk is de 1 op 10 niet te doen, hoor.
@geenidee1975: Trouwens, die 240 pk maken de S-Max al sneller dan de Mini Cabrio Cooper S die we ernaast hebben staan. Die van jou bereikt zeker vrij gemakkelijk een snelheid waarmee je kunt ontsnappen aan de zwaartekracht?
@RobTWo: yep, dat gaat erg rap, het verrassingseffect blijft ook leuk bij het stoplicht. Hij rijdt ook lekker vlot door de 230 heen en perst door tot 250. En sturen gaat voor zo’n grote auto superstrak :).
Kijk Ford, DIT zijn auto’s. Niet die Ford Ka+ meuk.

Pa heeft een Mondeo 2.2 TDCI, technisch verwant natuurlijk. Lekkere kar. 175 pk maar vooral het koppel van 420 Nm maakt het een aangename snelwegcruiser. Zuinig is ‘ie niet voor een diesel. 1 op 15 tot 1 op 16 met rustig rijgedrag.
Koop een S-Max 2.0 benzine zonder trekhaak en keyless entry en je hebt dus een probleemloze auto ;)

Ik heb ze verkocht en het waren fijne en goed verkopende auto’s, jarenlang hebben ze bij de ADAC hoog (Procentueel weinig pechgevallen) gescoord in de pechstatistieken.
Op de S-Max in het filmpje zitten geen A, geen B, maar C merk banden. Er is bezuinigd op de aanschaf van banden. Waarom vraagt de aspirant koper zich dan af. Waar is nog meer op bezuinigd?
Oke, mijn ouders rijden inmiddels een jaar of 10 rond in hun 2.5t en de auto produceert idd het fluitpiepende geluid van de carteronluchting. Grappig vind ik wel dat de auto daar meermaals voor bij de dealer is geweest en niemand daar wist te vertellen wat het nou eigenlijk was XD.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).