150 auto’s betrokken bij kettingbotsingen A58 [updated]

Auteur: , 47 Reacties

Enorme ravages op de A58 vanmorgen. In dichte mist ontstonden verschillende kettingbotsingen, waarbij volgens de politie zo'n 150 auto's betrokken raakten. Helaas zijn er ook dodelijke slachtoffers te betreuren.

Ravage A58

De meeste aanrijdingen ontstonden in de richting van Bergen op Zoom, waar de snelweg de rest van de dag waarschijnlijk dicht moet blijven, zo meldt de politie. De weg is bij Heinkenszand in twee richtingen afgesloten. Er is opgeschaald naar GRIP4, wat inhoudt dat de impact van het gebeuren regio-overschrijdend is. GRIP4 is de op één na hoogste schaal, ambulances uit Brabant schijnen massaal naar Zeeland te rijden om hulp te bieden. Er wordt gemeld dat er continue ambulances via de vluchtstrook rijden, de Veiligheidsregio Zeeland meldt een fors aantal gewonden.

Op sommige plaatsen schijnt het zicht minder dan 50 meter te zijn, foto’s op bijvoorbeeld Twitter lijken dat te bevestigen. De VID heeft het over 80 meter zicht. Er zijn naar verluidt mogelijk ook dodelijke slachtoffers gemeld door getuigen maar dit is nog niet bevestigd.

De oorzaak van de chaos ligt bij een ongeluk dat gebeurde in de mist die heel plotseling opkwam en zeer dicht was. In de file die daarna ontstond ging het meerdere keren mis. Er worden noodopvanglocaties ingericht voor betrokkenen, meldt de politie. Er is ook een traumahelikopter ingezet.

Er wordt melding gemaakt van hulpverleners die te voet vanuit Arnemuiden komen lopen omdat de weg schijnbaar te vol staat. Of zou het zijn omdat de brandweer zelf ook bij de aanrijdingen betrokken is geraakt?

Omroep Zeeland (inmiddels bezweken onder het bezoek) meldt minstens 33 ambulances. De opvanglocaties voor gestrande automobilisten zijn congrescentrum De Stenge bij Heinkenszand en De Blikken in Arnemuiden. Vanuit Vlissingen richting Bergen op zoom wordt het verkeer omgeleid via de N254, N62, N664 en de A256. In de tegenovergestelde richting gebeurt hetzelfde via de A256, N664, N62 en de N254.

UPDATE 10:51 – Er zijn twee dodelijke slachtoffers bevestigd door de Veiligheidsregio Zeeland. Deze opent zo snel mogelijk een informatienummer.

UPDATE 10:58 – Het telefoonnummer voor informatie over het ongeval is 0800-6100. De Veiligheidsregio Zeeland roept mensen op bij hun auto te blijven, er komen bussen die de gestrande automobilisten vervoeren naar de opvangcentra.

UPDATE: 11:34 – videobeelden van de ravage.

UPDATE: 12:12 – De VID verwacht niet dat de weg voor vanavond vrijgeven wordt, gezien de ernst van de situatie. Momenteel rijden de hulpdiensten nog af en aan, daarna zal de politie onderzoek doen. Ook het bergen van de voertuigen zal uren duren. Weggebruikers wordt aangeraden de A58 vandaag te mijden. De omleidingsroutes staan inmiddels helemaal vol. Het Rode Kruis deelt water uit aan automobilisten die al uren in de file staan.

Foto: @RechtenRadboud via Twitter47 reacties

noem me maar een pessimist, maar ik vind het bizar dat dit niet vaker gebeurt. in NL zie je met hevige regen of mist veel mensen 20 kmu langzamer rijden, maar volgafstand vergroten, ho maar… op een gegeven moment is er natuurlijk geen helpen meer aan als er een grote stapel auto’s stil ligt op de snelweg en jij komt met 80 kmu aan… maar ik blijf het opmerkelijk vinden dat mensen niet doorhebben dat je remweg heel snel kritiek wordt bij slecht zicht en/of wegdek…. ik hoop dat er niemand gewond is geraakt in ieder geval! :)
@rnej:

nee hoor captain hindsight ..
ik noem je geen pessimist ..

maar wel iemand die slecht kan anticiperen ..
maar uiteraard wel de beste chauffeur van NL is ..
@lincoln: waar haal jij uit dat ik slecht kan anticiperen en de beste chauffeur van nl ben? en captain hindsight? ik geef in m’n post duidelijk aan dat genoeg van die 150 mensen waarschijnlijk gewoon geen schijn van kans hebben gemaakt… ondanks volgafstand of wat dan ook. maargoed. begrijpend lezen enzo….
@rnej:

ouwe kettingbotsinganalist ..
@lincoln: Dan heb ik ook een award voor jou. Gefeliciteerd met je prijs voor de meeste vreemde, vergezochte reacties. Oh, en nu we toch aan het uitdelen zijn: ik denk dat je ook de prijs voor de meeste punten per zin krijgt.
@Vanquish: maak je niet zo druk… Degenen die hier al wat langer komen kennen de reacties van Lincoln. Erg vermakelijk. Zal me niks verbazen als het een reïncarnatie van Rijk de Gooijer is…
@camber24: Ik kom hier ook al wat langer hoor, en ik wind me ook niet op ;).
@Vanquish:
Niet vergezocht hoor, als je een beetje ontwikkeld bent..
@rnej: pessiMIST? I see what you did there…
Chaos, hoop dat het met de gewonden meevalt..

Hoe zit dit met de verzekering eigenlijk? Achterste mag alles betalen?
@rijbewijzer: alleen de voorste is onschuldig vervolgens is iedereen aansprakelijk voor de voorganger.
@luuktb:

Denk dat de schuldvraag heel lastig is.

Als ik op tijd weet te stoppen voor mijn voorganger, maar vervolgens duiken er een paar achterop mij waardoor ik alsnog een bezoekje breng aan zijn achterbak. Dan heb ik volgens mij niks fout gedaan…

Lijkt me alleen “a hell of a job” om uit te zoeken.
@timberleek: Ik ken de details niet (volgens mij is er zelfs al eens een discussie geweest hierover); maar ik gok dat de verzekeringsmaatschappijen een dergelijke situatie zullen categoriseren als ene kettingbotsing. Iedereen die er vervolgens in staat en door de politie niet als ‘verdacht’ bestempeld is, zal waarschijnlijk op een zelfde manier geholpen worden.
En het zou me al helemaal niet verbazen als de verzekeringsmaatschappijen dit soort events zelf verder hebben herverzekerd of dat ze bijvoorbeeld gezamenlijk de schade delen.
Daarnaast zal het me ook niks verbazen als de el-cheapo verzekeringen er jou wel op zullen proberen te naaien.
@gregorius:

Ja het zal me inderdaad niks verbazen als ze het gezamenlijk gaan vergoeden. Een heel onderzoek om precies iedereen zijn schuld te bepalen zal waarschijnlijk veel duurder zijn (als het al lukt)
@luuktb: dat worden heel wat schadeformuliertjes invullen dan
Tering, met een motor wil je daar zeker niet tussen zitten… Ik hoop dat het persoonlijk letsel beperkt is,’t blik kan wel weer vervangen worden.
utr1984 via Android app
Dodelijke slachtoffers? Op nos.nl en nu.nl lees ik daar niks over. Bron?
@utr1984: die staat nu gelinkt, zoals gezegd wordt het artikel continue bijgewerkt
@utr1984: en helaas nu ook bevestigd door de veiligheidsregio zeeland :(
@utr1984: bizar. zelf vandaag met de trein vanuit goes naar breda gegaan. maatje van me met de auto vanuit wolphaartsdijk 5 minuten voor dat ongeval ingevoegd…. pff
-edit: check-
-edit: check-
Ik heb zo’n situatie gelukkig nog nooit van dichtbij meegemaakt, maar vraag me wel af hoe dit te voorkomen is qua rijstijl. Ik kan me toch niet voorstellen dat met zo’n groot aantal betrokkenen alleen maar verkeerd anticiperen is geweest, dat werkelijk iedereen het verkeerd gedaan heeft.
Kom iig maar door met die autonome veiligheidssystemen!
@C6_R:

bewegende deeltje botsen nu eenmaal ..
en 150 ongelukken in een NL ochtendspits is niet echt meer dan normaal ..
@C6_R: Ik heb er wel eens een meegemaakt, in lichtere vorm, in het buitenland (Italie). Dan zie je dat het goed mistig wordt, het wegdek al nat was en dat de lokale bestuurder gewoon lekker door blijft karren. Ik vertrouwde m niet, ben naar de rechterbaan gegaan en ong 70 (ipv 130) gaan rijden, op waarschijnlijk 50m afstand van mijn voorgangen; maar na enige tijd zag m ook niet meer voor me. … En ja hoor, halve minuut later staan er een handvol op elkaar op de linker rijstrook en staan er een paar ook stil (geschrokken waarschijnlijk) op de rechterbaan (lekkere plaats). Ben nog even naar de linker baan gereden om daarachter te stoppen en te kijken of ik iets kon doen (spreek 10 woorden Italiaans), maar er stonden al zat Italianen (de helft aan hun telefoon) die het onder controle leken te hebben, op z’n Italiaans dan. Ben dus maar weer, opgelucht, doorgegaan met mijn dag in mn huur-Punto.
Dus ja: t kan allemaal zomaar gebeuren: maar als je die mist aan ziet komen en het is druk: zoek de ruimte op en houdt afstand (en als je rechts gaat rijden, ff kijken of er een slapende Slowaakse vrachtwagen achter je zit: liever niet).
Sowieso 2 doden
Een drama, zeker als je hulp zou willen verlenen en er nog steeds verkeerachterop komt met alle gevaar van dien. Veel sterkte daar.

Inhakend op comments: Zelfs met voorzichtigheid is het link in plotseling opkomende mist. Stel je reed 120 en laat je gas los, terwijl je 100 kmh rolt zie je alarmlichten van jouw voorlichter (die stilstaat wegens een crash)….. Met een zicht van 50 meter, heb je dus nog 50 meter om stil te komen staan terwijl je 28 meter per seconde rijdt. Reactie van 1 seconde met vervolgens een remweg van ongeveer 38 meter op nat wegdek heb je dus 66 meter nodig. Je komt 16(!) meter tekort.

Reed je 80, dan had je aan 24-28m remweg en 22,2m (=ong 50m) reactietijd nog kantje boord gezeten.

Mensen onderschatten gevaar vaak enorm en remmen niet gelijk vol, met als gevolg dat de remweg nog iets langer is. Een radar (Volvo en vele andere merken, vaak icm adaptieve cruisecontrol) kan wel verder kijken door de mist en tijdig een waarschuwing of zelfs remingreep geven. Vaak staan deze systemen aan, ongeacht of je op cruisecontrol rijdt. Een welkome investering lijkt mij, en het zou mij niet verrassen dat na ABS en ESP dit ook verplicht komt op nieuwe auto’s in Europa in 5-10 jaar.
Als iedereen gewoon stug doorrijdt is er niks aan de hand. De remmende angsthazen veroorzaken hier de brokken. Ik kan het weten want ik ben stuurman op de wal.
@parker: Opzich klopt dat wel, maar je moet toch wel lef hebben om met 120 km/h door te rijden bij 50 meter zicht. Je hebt dan echt veel te weinig tijd om nog iets te doen mochten ze voor je stil staan.

Persoonlijk laat ik hem bij zeer slecht zicht terug zakken naar 70 / 80 km/h en dan hopen dat de rest ook zoiets doet…
Probleem : zelfoverschatting van de meeste rijders.

Sinds ik ooit een personenwagen onder het tandemstel van een oplegger geplet heb zien zitten, pak ik de eerste de beste afrit en ga naar de plaatselijke kroeg toe.

Daarnaast ben ik van de stellige overtuiging dat de meeste automobilisten ervan uitgaan dat het inschakelen van hun mistachterlichten het probleem oplost en ze gewoon kunnen doorjakkeren.
@desjonnies:

Dat laatste sowieso. Dat zijn dezelfde mensen die in de sneeuw met een noodgang doorjakkeren “omdat ze winterbanden hebben”.
@timberleek:
ooit een keer een A4 (oid) gezien die even moest bewijzen dat ie kwattro had door over een besneeuwde weg te raggen.

Was een mooie sprong die ie maakte toen zijn onderstel opeens een door de sneeuw verborgen hoge middenberm tegenkwam…
@desjonnies:
en na die plaatselijke kroeg rijd je vrolijk verder?
@super:
Uiteraard, een bereisd iemand als jij weet dat ze vaak uitstekende gehaktballen hebben…
of tomatensoep.
@desjonnies: dus door het aanschouwen van dat ongeval heb je nu een drankprobleem?
Nog een geluk dat er tijdens de spits altijd veel nieuw (en veilig) lease blik op de weg is. Die paar oudere auto’s die op de foto’s en filmpjes te zien zijn zitten allemaal veel meer in elkaar.
Volgens mij wordt een steeds groter probleem dat mensen niet op de hoogte zijn dat hun lichtsensoren niet werken bij mist overdag. De lichtsensor meet gewoon nog voldoende lumen en heeft niet door dat het zicht door de mist beperkt is. Een stripje ledjes aan de voorkant heeft dan in zo’n geval natuurlijk helemaal geen zin, achter brand er 0 licht…

Tragisch om te horen van slachtoffers…
-=edit: fixed=-
Wel echt zwaar balen van 2 mensen die hun leven kwijt zijn door het incid
@jimyb: incident*,
Verder is t wel veel werk om op te ruimen.
Hopelijk gaat t goed met alle andere slachtoffers, op de schrik van het leven na.
Het is natuurlijk erg voor de mensen die betrokken zijn maar dit kan zo makkelijk verkomen worden. Vanochtend zag ik nog zo veel mensen zonder verlichting lekker bumperkleven in de dichte mist niet normaal meer.
Een maat van me stond hier in de file. Niet bekend of zijn auto ook kapot is, maar het kwam volgens hem omdat een groepje geen mistlampen aanhad. Ze zitten er niet voor niks, en daar zijn een hoop automobilisten op de harde manier achter gekomen.
Ook al zijn dit auto’s die je kan zien als je je voordeur opendoet, zoveel op een hoop doet wel even pijn…
EDIT: nee, mijn maat is niet betrokken. Heeft alleen foto’s van dichtbij.

BTW, zou een van die dodelijke slachtoffers in die blauwe Clio(?) gezeten kunnen hebben (filmpje beeld 1, naast die C1)? Want dat ziet er niet goed uit…
@mercedesclk350: Hoe haal jij daar nog een Clio uit? Dat ding is onherkenbaar geworden.
@ramon: daarom mijn (?), ik heb geen flauw idee wat het is maar een Clio komt zo in me op.
@mercedesclk350: Aan de wieldoppen/dashboard lijkt het me een oude Ford Fiesta, maar die is er inderdaad wel heel slecht aan toe.
@kwatsjkop: lijkt me een Fiesta inderdaad.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).