25 procent van jouw vrienden rijdt met teveel alcohol op

Auteur: , 65 Reacties

Tenminste, als we er vanuit mogen gaan dat jij als Autobloglezer verstandig genoeg bent om zelf niet met teveel alcohol op te rijden.

Don't drink and drive!

Uit een enquête gehouden door het AD blijkt dat één op de vijf automobilisten met teveel alcohol op achter het stuur kruipt. Deze mensen hebben meer gedronken dan de richtlijn van 1 of 2 glazen. Overigens is ook één op de vijf automobilisten van mening dat het rijgedrag pas wordt beïnvloedt na vier of meer glazen alcohol.

De rol van de omgeving is heel belangrijk bij de beslissing om meer te drinken dan door de wet is toegestaan. De sociale druk binnen bijvoorbeeld een groep collega’s of vrienden zorgt ervoor dat mensen over de grens gaan die is toegestaan. Ook je afkomst kan bepalend zijn, als je bijvoorbeeld uit Polen of Litouwen komt is de kans groot dat je teveel gezopen hebt.

Bij een kwart van de dodelijke ongevallen speelt alcohol een rol. Bij alcoholcontroles wordt 2 á 3 procent van de automobilisten betrapt op het nuttigen van teveel alcohol, waarbij een iets grotere rol is weggelegd voor jongere bestuurders.

De VVD pleitte onlangs nog voor zwaardere straffen voor draaideur-drankorgels. Dit terwijl het alcoholslot juist onder druk staat na een uitspraak van de Raad van State.65 reacties

Ik heb geen vrienden.
@faalhaas: wilde al zeggen, 25% van mijn vrienden zou moeten betekenen dat die ene gast een kwart dronken achter het stuur moet zitten :P
Hmmzzz, tijd voor nieuwe vrienden dan maar.
Geen directe vrienden, maar vrienden van vrienden in mijn geval. Stront eigenwijs….
Mensen die de bob zijn op een avond maar alsnog gaan drinken zijn eikels, punt uit.
@volvov70: Als je een principiële doedel bent klopt je uitspraak, maar als iemand 1 of 2 glaasjes bier pakken in het begin van een 5 urige stapavond en dan over gaan op frisdrank/water dan heb ik daar echt geen problemen mee hoor…
@VeniVidiVici: Tot je ivm omstandigheden eerder weg moet. Bob is bob..en die drinkt niet.
@werf76: je breekt een glas alcohol per uur af, al heb ik persoonlijk het idee dat het sneller gaat. Dus als je 6 bier drinkt in 5 uur tijd zit je met 1 glas op achter het stuur. Priiiiima
@BMW330Ci: bob=bob en blijft bob. bob hoort geen alcohol te drinken. geen druppel.
@BMW330Ci: voor zover ik weet duurt het 2 uur om 1 glas alcoholische drank af te breken. Grootste probleem met alcoholrijders is dat ze denken dat het wel kan, terwijl het niet kan.
@mashell:
De expert zal jullie helpen, het duurt 70 minuten per eenheid alcohol. Een eenheid staat daarbij voor de hoeveelheid die in de horecagelegenheid gebruikelijk geschonken wordt.

Dit voordat er weer een slimpie meent dat een laars bier per 70 minuten best moet kunnen….
Klopt wel denk ik. Vooral Limburgers, Brabo’s uit de kleinere dorpjes rijden wel eens terwijl het eigelijk niet meer kan/mag.
@trustmeiamanengineer: Geloof me, het gebeurt overal in heel Nederland. Friezen in de keet kunnen er ook aardig wat van en Groningers en het oosten blijven ook niet achter.
@viezefreddyw: Zeker waar. Maar die ken ik persoonlijk niet.
@viezefreddyw: en het westen ook. Gewoon lekker doordrinken en dan met de kids in de meest veilige kinderzitjes (want dat is belangrijk) op de achterbank naar huis…….
@trustmeiamanengineer: Want jij komt uit Limburg of Brabant, of is dit maar een vooroordeel of een aanname?
@chimaera: Ik kom er niet vandaan nee, maar studeer er wel. Ik weet van mijn Limburgse en Brabantse vrienden dat ze af en toe rijden/gereden hebben terwijl het eigenlijk niet meer kan. In mijn ervaring zijn de (rand) stedelingen daar iets strenger in.
@trustmeiamanengineer: Hollanders in steden ook. Nog meer vooroordelen?
@kwatsjkop: Wat een gehuil weer. Het artikel zegt duidelijk ‘jouw vrienden’, en ik vermeld hier hoe ik het ervaar in mijn situatie.
@trustmeiamanengineer: dat van mij is gehuil, maar jouw reactie niet? Misschien ervaar ik het zelf ook wel zo, dat het vooral de Hollanders zijn die bezopen achter het stuur kruipen.
1 op de 5 is toch 20% dacht ik?
@autogijs: zucht..
@autogijs: lees de eerste alinea nog eens goed, hier val jij dus niet onder?
@jim070: strikt genomen geldt de kop alleen als je exact vier vrienden hebt. 20 procent wordt het nooit, mits je zelf niet drinkt, maar het exacte percentage ligt afhankelijk van je vriendengroep tussen de >20-25%. Weten jullie al wanneer Cheryl jarig is? #cherylsbirthday
@dizono: Als we toch wiskundig gaan doen ;) 20% is alles tussen 19,5% en 20,49999…%, 20% is wel degelijk haalbaar (wanneer je Facebook vrienden mee mag tellen).
@autogijs: ‘25% van jouw vrienden’
Erg genoeg, onlangs nog ruzie over gehad, uiteindelijk houd je iemand niet tegen als die met 5 bier(of meer) op gaat rijden.
@ghost: tja, ik heb een vriend eens een (hele stevige) tik verkocht zodat ik zijn sleutel af kon pakken. Toen ik de volgende middag bij hem aan de deur stond met zijn sleutel bedankte hij me ook nog. Het kan dus wel maar dan moet je wel erg rigoureus te werk willen en kunnen gaan…
Geld dus alleen als je 4 vrienden hebt ? Bij 9 vrienden is het 2/9,, dus reken maar uit
@wybep: haha, scherp ;)
Wat praat je over mijn vrienden?
Bij mij hooguit 5% van mn vrienden, ’t zijn verstandigen.
Al mijn vrienden zijn fanatieke moslims. Ik ben dus nooit de bob. Pluspuntje van de multiculturele samenleving.
@hetzwartesaabvandefamilie: fanatieke moslims?
@bigfun: fanatieke moslims.
@hetzwartesaabvandefamilie: wat is er fanatiek aan die moslims? Waar uit zich dat in?
@bigfun: ze vinden bepaalde cartoons niet acceptabel en ze zijn altijd de bob. Daar uit zich dat in. Het is me wat.
@hetzwartesaabvandefamilie: ok je bedoelt dat cartoonisten niet anders mogen denken over het geloof van je vrienden.

Overigens vindt ik ook dat provocatie middels cartoons nergens goed voor is.

Overigens zijn de cartoonisten het linkse volk dat er het hardst voor gestreden heeft dat de moslimgemeenschap in Europa voet op aarde kon zetten. Typisch toch dat uitgerekend hun ze nu bekritiseren.

@bigfun: klopt.

Mee eens.

Onzin.
@hetzwartesaabvandefamilie: een fanatieke moslim gaat ook niet uit in een club of kroeg dus zo fanatiek zullen ze wel niet zijn. Maar wel fijn voor jou!
@mab: nou moet je niet alle fanatieke moslims over één kam scheren heh. Maar is inderdaad heel fijn voor mij. Joepie.
Altijd het zelfde. Er komen cijfers boven of er gebeurt een ongeluk met drank in het spel. En vervolgens zegt iedereen dat het echt niet kan en dat ze het nooit doen.

Maar toch is er die 1 op 5.
Rijden met drank op. Ik zou het niet eens durven….
Waarschijnlijk ligt het echte percentage drankrijders nóg hoger. Genoeg mensen die bij zo’n enquete, ook als die anoniem gehouden wordt, een politiek correct antwoord geven. Of niet eens van zichzelf doorhebben dat ze wel eens met teveel drank op achter het stuur zitten, omdat ze denken er goed tegen te kunnen, of denken dat ze na een avond stevig drinken de volgende ochtend weer in de auto kunnen stappen.
Als je met vier glazen bier op minder goed gaat rijden dan is dat kwalijk als je al niet zo’n goede chauffeur bent zonder.

Een goede chauffeur moet daar totaal niets van merken (ook meettechnisch niet), mits voldoende gegeten.


@bigfun: domme opmerking.. Met 4 glazen alcohol op binnen een uur of 2 voorafgaand aan het autorijden DENK je misschien dat het geen invloed heeft.. Maar je reactietijd is langer. 1 glas heeft 1,5 uur nodig om verwerkt te worden. Maar goed aan feiten stoor jij je niet dus nu maar hopen dat je nooit iemand de vernieling in rijdt met teveel alcohol op (doe uberhaupt maar niet).
@w0o0dy: je leest niet. Niet ieder mens heeft dezelfde reactietijd en kan even goed autorijden. Ook niet iedere auto heeft dezelfde remmen en banden trouwens.

Voorbeeld:
Jij, zelfs zonder je dagelijkse drugs hebt een reactietijd van 3 seconden.
Ik heb (ook zonder alcohol) een reactietijd van 0.3 seconden.

Dus als jij en ik 4 glazen op hebben kom je van verder dan ik.

En jouw koekblik (Amerikaanse woody?) remt ook nog eens minder sterk dan mijn M4.

Ook niet elk lichaam is hetzelfde:

Ikke groot en grof gebouwd, jij schriel ventje.
Meet je na 4 glazen mijn adem of bloed dan zal je niets teveel aantreffen, een duidelijke P, bij jou meet je wellicht een A van aanhouden!@bigfun: tuurlijk knullie… Weer laat je zien wat voor een hersenloze dwaas je bent.
@w0o0dy: hahahaha ik lach me rot. En weer kan jij het niet winnen op de inhoud he. Probeer het dan ook niet.

Het gaat hier inderdaad om het verschil in intelligentie en beleefwereld.
@bigfun: zolang je voorbij gaat aan feiten en niet foutloos Nederlands kunt schrijven doe je er beter aan het woord intelligentie niet aan te halen.. Je zet je zelf namelijk telkens voor schut. Maar hé, je doet maar, alleen realiseer je je wel dat er mensen meelezen en dat die dezelfde conclusie trekken als ik.
@w0o0dy: zegt de man die het niet kan winnen.

Dan beginnen we maar over schrijffouten!

Inderdaad jouw zieligheid lezen de mensen!

Ook jouw scheldwoorden als hersenloze dwaas en dommerik.

Ook schelden doe je alleen als je het niet kan winnen en niet zo slim bent. En PvDA stemt.
@bigfun: dat was geen schelden maar een conclusie
@w0o0dy:
..en nog een terechte conclusie ook..
@bigfun: Daar gaat het juist vaak mis. Bijna iedereen vindt dat hij/zij een goede chauffeur is. Waardoor het voor hem/haar niet gevaarlijk is om met teveel alcohol achter het stuur te zitten, veel te hard te rijden, veel te weinig afstand te houden of te Whatsappen en te bellen onder het rijden. En mocht je toch iemand aanrijden dan is het voor de nabestaanden toch wel een hele geruststelling dat het ongeval door een goede chauffeur veroorzaakt is en niet door een slechte.
@moveyourmind: waarom praat iedereen de overheid na? Zijn we zo gehersenspoelt? Gewoon je verstand gebruiken. Een politieagent praat al helemaal als een robot alle regeltjes na.

Lees mijn reactie op Wooody hierboven, niet ieder mens is hetzelfde.
Alleen de overheid wil iedereen wel hetzelfde opleggen!
@bigfun: Hoewel je gelijk hebt dat lichamen anders werken en een fit iemand minder ‘last heeft’ van drank dan een iel ventje, zijn er zoveel meer factoren die invloed hebben op het promilage alcohol in je bloed.

Als ik een stamppot buffet achter de rug heb voel ik 5 bier niet, maar na een enkele cracker kan een biertje of twee al als ‘teveel’ aanvoelen.

Tenzij je wilt dat iedereen een alcoholslot in zijn auto moet krijgen is een algemene limiet gewoon de makkelijkst te handhaven manier.
Durf zonder alcohol de weg niet op zo bezopen dat ze rijden tegenwoordig…
Ik pleit voor zero-tolerance, met drank op gepakt meteen rijbewijs afpakken voor minimaal 1 jaar.
Mensen die met drank op rijden verdien geen enkel respect! 1 biertje zou bestraft moeten worden als poging tot moord. Kutvolk!
@pallas: hypocriet
@bigfun: Ongetwijfeld, maar waarom?
Als we nou een speciaal zwaailicht krijgen die we op ons dak zetten als we bezopen gaan rijden. dan kan de rest opletten. Zo voorkomen we vele ongelukken! Goed idee niet? Ik zie iedereen al gaan zaterdag nacht met hun Zuip zwaailicht
@clarkson: jij moet opletten dat mij niet dood rijdt, ik hoef niet op te letten of jij als dronken zuiperd op me af komt denderen. welke kleur ga je dat zwaailicht trouwens maken?
Leuke stelling als je er van uit zou mogen gaan dat iedereen op AB auto zo mogen rijden.
Nu kag het gros dat nog niet dus die 25% lijkt me schromelijk overdreven.
Nu gaat dat onderzoek uit van Max 2 consumpties en dat is dus ook al kul. De gemiddelde volwassen man van 75kg zit met 3 eenheden nog ruim onder de 0.5 promille.

Niets te nadele van jullie bij AB, maar het betreft hier een broddelwerk dat aan alle kanten rammelt….
@jrk68: zoals t rammelhok van verstappen?
Mooi, als ik er maar niet in zit dan

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).