CBS: ‘pas op voor Polen en Litouwers’

Auteur: , 29 Reacties

Eerstgenoemden rijden je straallazarus ondersteboven, terwijl onze Baltische gasten er bovengemiddeld vaak zonder te vragen met de spullen uit je auto vandoor gaan. Dit zijn niet onze woorden, maar die van het Centraal Bureau voor de Statistiek, en zij kunnen het weten.

autokraak

Tijden veranderen: 20 jaar geleden had je nog de hele linkse kerk over je heen gekregen en was het land te klein, maar in het post-Bolkestein en post-Fortuyn-tijdperk mogen de beestjes bij hun naam genoemd worden, en dus zien we een staaltje profiling van het CBS, dat criminaliteitscijfers naast afkomstcijfers legde en publiceerde.

20% buitenlanders

Grofweg 1 op de 5 mensen die wordt gepakt voor een delict is buitenlander – ergo: iemand die niet de Nederlandse nationaliteit bezit (misschien een iets krappere definitie van de term dan de meeste mensen hanteren, maar wel een goed meetinstrument)

Hierbij gaat het CBS verder in subcategorieën, waarbij op autogebied Polen – geliefd bij truckers – en Litouwers (let wel: het land heeft nog geen 3 miljoen inwoners, tegenover 40 miljoen Polen) er negatief uitspringen. Wij citeren:

Bij Poolse verdachten zijn winkeldiefstal en rijden onder invloed oververtegenwoordigd. Roemenen zijn relatief vaak verdacht van winkeldiefstal en zakkenrollerij. Dit zijn de enige twee delicten waarbij het aantal verdachten de afgelopen jaren is gestegen. Van alle verdachten van zakkenrollerij in 2013 is 40 procent Roemeens en 16 procent Bulgaars.

Ruim 20 procent van de Litouwse verdachten komt in aanraking met de politie voor diefstal uit personenauto’s. Ook van winkeldiefstal zijn ze relatief vaak verdacht. Onder Britten komt openlijke geweldpleging relatief vaak voor.

Kennelijk weet een dronken Pool zijn auto echter wel vaak zonder brokken van A naar B te rijden, want anders klopte dit onderzoek van de SWOV niet meer. Tot slot nog een exta waarschuwing voor de Cadillac-rijder: hou geen spullen in je auto, want je rijdt het favoriete merk van Litouwers.29 reacties

Leetouwers
+1 Voor de Lee Towers referentie :)
Wie had dat nou gedacht! Wat moeten we toch zonder het CBS..
Nou bij mij in de buurt zijn de Bulgaren en Engelse al bezig nu die twee er ookal bij
@mercedesbenz63: Englese? Weet je zeker dat het geen Ierse travellers zijn, die zijn berucht hier in het VK
@sketcher: *Engelse, Ups tieb vauwtje
@sketcher: Nou er staat duidelijk een GB teken op het kenteken dus dan denk ik wel dat het engelse zijn
En 90% van de Bulgaren en Roemenen die in aanraking komen met de politie in Nederland zijn zigeuners?
Klopt, wonen er nu steeds meer in woonwijken, dood eng als die polen moeten file parkeren met hun dronken kop.
Ach zo zie maar briljant idee die open grenzen. Zitten ook voordelen aan voor transport sector. Maar je gejatte spullen en auto verdwijnen daar in tegen zonder probleem over de grens. En iedereen die het land in wil kan zo de grens over wandelen dus lekker iligaal hier binnen lopen en niemand die het door heeft
@raym: Ehm…hoe precies ben je illegaal als de grenzen open zijn?
@Forza: wat denk je zelf ik bedoel. Dat je dus als je hier kwaad zou willen of hier volgens die niet reguliere weg wil vestigen dus geen officieel asiel aan vragen. Of stel je hebt in duitsland of wat belgie strafbaar feit gepleegt en wil je eigen land uit je zo de grens over gaat om in ander land onder te duiken. Of je zo van hier de alle landsgrenzen over kan en zonder probleem naar syrie kan om je daar al terrorist te vestigen. Zonder iemand het door heeft. Dus totaal geen grens controle op kwaad willende. Dat is dus het nadeel van open grenzen. Nu duidelijk
@raym: je mening is vrij duidelijk (ondanks je grammatica) maar ik ben het totaal niet met je eens. Je opmerkingen zijn oppervlakkig en kortzichtig. Maar goed, iedereen heeft recht op een mening.
Jammer, ik dacht ook te gaan lezen waar Marokkanen zich voornamelijk mee bezig houden. Jammer hoor AB, inspelen op de wensen van de bezoekers svp.
@drugsrunner: Jij bent Marokkaan he?
@gop1: What’s in a name?
@drugsrunner:
als marokkanen het doen is het racisme om het te benoemen
@super: is dat niet teveel eer? Marokanen als ras zien. Volgens mij is het gewoon een volk. En gek genoeg mag je een volk discrimineren, doet de overheid ook door mensen die niet in Nederland woonachtig zijn geen toegang te bieden tot de sociale voorzieningen.
@drugsrunner: Die worden inmiddels gerekend onder de Nederlanders dus staan niet in dit rijtje.
@Gulli: inmiddels? Al sinds de jaren 60 toch? Huidige generatie is sowieso gewoon in NL geboren.
@stfu: als ze zich er nou eens naar zouden gedragen… Er zijn ook uitzonderingen natuurlijk, laat dat voorop staan.
Ben goed bevriend met een paar Roemenen, en die geven ook openlijk toe dat de cultuur daar is van, als er iets voor het grijpen ligt dan pak je het. En in sommige van de daar omringende landen is het zelfs zo dat de wet van de sterkste geldt. Zijn ze in groepsverband en je hebt iets dat ze willen hebben, dan ben je het kwijt.

Dat is een beetje het probleem met die open grenzen. Wel gelijke waarden maar niet gelijke normen.
Plus het gegeven dat doorgaans de meer ondernemende mensen het mobielst zijn, en dus de grens over komen: zowel in positief als in negatief opzicht.
Aan de andere kant: dit is niet iets dat je oplost door de grenzen dicht te gooien.
Lang leven de open grenzen
De Roemeense vrouwen die ik heb gehad waren een stuk leuker ;)
@stfu: ouwe viezerik.
Goed dat litouwen in de eu zit. Daar heeft iedereen voordeel van…
Nee want dat wisten we nog niet…
Echt oppassen voor die lui idd, ik heb gehoord dat ze je kinderen stelen en opeten…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).