7 redenen om dit weekend de 24u van de Nürburgring te kijken

Auteur: , 23 Reacties

Er zijn maar weinig circuits zo toegankelijk als de Nürburgring. Zelfs als ruim 160 racewagens er strijden om de winst tijdens de 24-uursrace. Dus zwengel die livestream aan, want dit wil je echt niet missen.

BMW vliegt over de Nürburgring

1. Acht kanshebbers op de eindzege
Je hebt evenementen of kampioenschappen (lees: Formule 1 en Le Mans) die jaar op jaar worden gedomineerd door dezelfde teams en rijders. Dat geldt niet voor de 24 uur van de Nürburgring. Waar Le Mans dit jaar op z’n kop stond door het duel tussen Porsche en Audi, zie je op de Ring ook McLaren, Mercedes, BMW, Nissan, Ferrari en Aston Martin in de hoogste categorie. Acht fabrieksteams met meerdere auto’s. En ze kunnen allemaal winnen.

2. Ruim 160 deelnemers: van Astra tot 911 GT3-R
Niet alleen de top is ontzettend breed en aantrekkelijk. De race door de Groene Hel trekt dit jaar zo’n 160 deelnemers. Het aanbod varieert dan ook van een Opel Astra tot een Porsche 911 GT3-R. Dat levert bloedstollende actie op, want de snelheidsverschillen lopen op tot wel 160 kilometer per uur. Denk er rond twee uur ’s nachts een stel felle koplampen en een oliespoortje bij en je begrijpt welk gevaar er op de loer ligt.

3. Nederlanders bij topteams
Als er één internationaal topevenement is waar WIJ een rol van betekenis kunnen spelen, dan is het wel de 24 uur van de Nürburgring. We hebben Nick Catsburg bij het fabrieksteam bij BMW, Patrick Huisman in een bloedsnelle Porsche, Peter Kox in een McLaren, Christiaan Frankenhout bij Audi en Yelmer Buurman en Jeroen Bleekemolen in een Mercedes. Bleekemolen won de race vorig jaar al en zal er dus zeker op gebrand zijn dat resultaat te herhalen. Ook de andere landgenoten maken een goede kans, mits het lot ze gunstig gezind is.

4. Ruim 20 kilometer door de Eifel
Hermann Tilke legt de ene na de andere asfaltsliert aan in de meest exotische landen. De uitdaging van de Nordschleife benaderen lukt echter nergens, want een authentieker circuit bouwen is vrijwel onmogelijk. Ga maar na: het parcours is ruim twintig kilometer lang en voert de rijders door drie verschillende dorpen in het heuvelachtige landschap van de Eifel. Zij krijgen dan ook 600 meter hoogteverschil te verwerken. Daarnaast heb je geen kunstmatige regeninstallatie nodig, want het komt er met regelmaat met bakken uit de hemel. De editie van 2013 werd niet voor niets negen uur lang stil gelegd.

5. 12 F1-races, maar dan in 24 uur
Het zal je niet verbazen, maar de 24 uur van de Nürburgring duurt 24 uur. In die tijd rijden de toppers meer dan 150 ronden, goed voor zo’n 3.800 kilometer aan actie. De gemiddelde Grand Prix duurt iets meer dan 300 kilometer, dus je krijgt in een etmaal net zoveel spektakel te verwerken als in twaalf Formule 1-races. En dat is nog voorzichtig uitgedrukt, gezien het actiegehalte van de F1 anno 2014.

6. Winnende auto’s staan overal in de showroom
Allemaal leuk en aardig, zo’n Porsche 919 Hybrid of Ferrari F14 T, maar op straat zul je ze nooit tegenkomen. Dat is op de Nürburgring wel anders, want de 24-uursrace is alleen opengesteld voor productiemodellen. Natuurlijk kan lang niet iedereen een Ferrari 458 of een Mercedes SLS AMG betalen, maar de auto’s die je in Duitsland ziet racen zijn een stuk bereikbaarder dan LMP1-bolides of F1-wagens.

7. Sfeer met een hoofdletter S
De datum van de race staat bij veel Duitsers al een jaar lang omcirkeld in de agenda. Zij trekken vaak al een week voor het evenement naar het circuit om de beste plaatsen (vaak behoorlijk dicht bij de baan) veilig te stellen. Dat is meer dan nodig, want er komen zo’n 200.000 toeschouwers naar de Eifel. Dat is ook voor de coureurs goed merkbaar, want zij ruiken ’s nachts regelmatig de geur van barbecues, bier en braadworsten als ze over het circuit denderen.23 reacties

Nope, moet de Volvo uitlaten..Veul leuker…..Kijk wel een samenvatting ofzo..
-edit: dank u, is inmiddels gefixt-
Als aanvulling op het Aankoopadvies van gisteren: vergeet al die andere Z4tjes, neem er eentje zoals op bovenstaande foto!
http://www.youtube.com/watch?v=GCgdfNR9J6w
Helaas dit jaar ben ik er niet bij. Maar het hoort gewoon op je lijst van auto liefhebber. De ring en lemans, moet je gewoon gedaan hebben in je leven. Anders stroomt er geen benzine door je aderen ;)
Vorig jaar er (weer) bij geweest met VIP ticket. De regen was echt bizar afgelopen jaar. Deze keer probeer ik het online te volgen.
Jullie vergeten de Nederlander Christiaan Frankenhout die voor het Audi Experience fabrieksteam deelneemt in een Audi R8 LMS!
@audiworker:
kleinigheidje, dat hij niet weet dat de strijd op Le Mans tussen Audi, Toyota en Porsche ging vind ik persoonlijk een stuk kwalijker..
@tupperware: Dat maak je op uit het feit dat ik Toyota niet noem? Was een verwijzing naar dit artikel: daar is het feest als er een derde team bij komt, voor 24u Nürburgring heb je er ietsje meer ;)
http://www.autoblog.nl/nieuws/video-audi-klaar-voor-titanenstrijd-met-porsche-in-le-mans-67738
@JordyS: maakt niet uit, hij baalt er nog steeds van dat Audi gewonnen heeft.
@2cool4school:

Audi heeft t zowat in de schoot geworpen gekregen…
@2cool4school:
Jammer voor je en leuk geprobeerd maar “mijn” merk deed niet mee..
@audiworker: Ah, klopt, die had ik even over het hoofd gezien in de top 30. Bedankt!
Vindt le mans een fantastische endurance race! ;) Er wordt nu vergeten dat er in meerdere klassen gereden wordt waarin ook gewonnen wordt! Het gaat niet alleen om audi, toyota en porsche.. Alles er omheen is al de moeite waard! De nurburgring wordt voor mij de volgende race..;) Ben benieuwd!
Live stream?
@rob5nismo: ja die! Zie jij ‘m ook niet?? !
@roppp: had wel een linkje verwacht ergens.
Of reageer ik nu als te verwende autoblog reaguurder
Word het uitgezonden op tv?
Hoe laat begint het?en welke live stream moet ik hebben?
Iemand die weet of je een kaartje vooraf nodig hebt.?
Livestream: http://www.24h-rennen.de/en/live/
De race start om 16:00 uur.
Kan je gewoon in de winkel kopen… Zo’n Z4 GT3 (toch wel de geilste wagen die meedoet durf ik zeggen) staat behoorlijk ver van dat makke lammetje dat je bij de plaatselijke BMW boer kan oppikken voor een stuiver en een cent.
Toegegeven, iets bereikbaarder dan een Audi R10 oid. maar toch niet echt ‘he die heb ik ook’.
https://www.youtube.com/watch?v=xHtVQ2lvs2I&hd=1
Leuke video als je de 24H of Nurburgring nog niet kent!

Het blijf toch een apart evenement, de ene rijd in een nieuwe 911 GT3, daarachter een Suzuki Swift en daar weer achter een 20 jaar oude M3. En de rijders die zeggen dat de halve baan naar barbecue ruikt is onmisbaar.
Live stream, met commentaar van radio le mans https://www.youtube.com/watch?v=ORnXqCHJfT4

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).