80% faalt bij “alcoholistentest” van het CBR

Auteur: , 28 Reacties

Figuren die het nodig vinden om met een slok op achter het stuur te stappen, kunnen bij het CBR in aanmerking komen voor een alcoholkeuring. Die test blijkt nog niet zo eenvoudig te passeren.

Uit cijfers opgevraagd door Reporter Radio, een radioprogramma van de KRO-NCRV, blijkt dat 80% niet “slaagt” voor deze test. Laatstgenoemde is volgens het CBR in staat om aan te tonen of de persoon in kwestie een alcoholprobleem heeft. Als blijkt dat dat inderdaad het geval is, wordt het rijbewijs niet teruggegeven totdat de drankrijder het probleem aantoonbaar heeft aangepakt.

Als je het zo leest valt het allemaal best wel mee, maar jaarlijks zouden 3.300 mensen per jaar hun rijbewijs niet terugkrijgen omdat zij “zakken” voor de alcoholtest. Omdat we de beroerdste niet zijn, hebben we eens uitgevogeld wat deze test zo ongeveer inhoudt.

Het om een psychiatrisch onderzoek waarmee de rijgeschiktheid van de bestuurder in kwestie kan worden beoordeeld. Hierbij wordt gekeken naar de vraag of sprake is van alcoholmisbruik of alcoholafhankelijkheid. Mensen die bij een gewone alcoholtest van de politie meer dan 785 μg/l blazen, komen in aanmerking voor een dergelijk onderzoek. Ook personen die in een periode van vijf jaar drie keer zijn aangehouden wegens rijden onder invloed, krijgen een uitnodiging op de deurmat.

Verder omvat de test:

  • een bloedonderzoek;
  • een lichamelijk onderzoek;
  • een psychiatrisch onderzoek; en
  • een vraaggesprek.

Alles bij elkaar is het toch opmerkelijk dat nogal wat drankorgels jaarlijks niet door deze “keuring” van het CBR komen. Wellicht was het alcoholslot toch niet zo’n verkeerd idee.28 reacties

Ik vind het niet gek dat 80% van de mensen die met +785 μg/l of 3x per vijf jaar zijn aangehouden alcoholverslaafde blijkt te zien.

Je moet sowieso een idioot of verslaafde zijn om met zo extreem veel alcohol, of zo vaak met alcohol in je bloed achter het stuur te kruipen. Prima dat dat soort volk niet door de drankorgel keuring komt. Van de weg houden lijkt mij.
@martinus: je hoeft niet verslaafd te zijn om te falen voor deze test. Alcohol blijft redelijk lang in het bloed zichtbaar en canabis ed nog langer, zelfs tot 2 maanden. Dus zeg dat je vorige week zaterdag een feest hebt gehad kan het gebeuren dat er morgen nog alcoholsporen zichtbaar zijn in het bloed.

En dan valt er uiteraard wat te zeggen dat als je weet dat je een bloedtest krijgt gewoon 2 maanden moet droog staan
@martinus: 785 μg/l is 1,8 promille, een gemiddeld mens kan dan al niet eens meer fatsoenlijk lopen. Dat is nier meer een paar biertjes drinken, maar je stapt dan gewoon straalbezopen achter het stuur.
Ik vind het sowieso al twijfelachtig dat je je rijbewijs terug kunt krijgen na zo’n idiote actie.
@martinus:
– Waterschappen
– Rijksdienst Wegverkeer RDW
– Rijkswaterstaat.

Zijn nog 10 keer machtiger dan deze fietspompen lullen organisatie. !

Mooiste is mijn ‘ervaring’ met RDW
Auto moet voor kenteken worden gekeurd.
Krijg 3 weken later een bekeuring voor zonder APK rijden.,
Is een ‘andere’ keuring, zit niet inbegrepen bij de kentekenkeuring, begreep dit niet, begrijp dit niet en zal dit nooit kunnen begrijpen.
Uiteraard mijn ‘schuld’ wan had dit moeten aangeven.
Zelfde als BPM; op deze Impreza uit 1998, moest ik, wat ik ook probeerde op de RDW site, tussen de vier en de vijf mille BPM betalen, bureautje genomen die dit voor € 80 regelen en ik moest ineens € 115 BPM betalen.
Nederland, gefeliciteerd !
@desjonnies: die apk is een kwestie van het juiste vinkje aanvinken. Tenminste, een paar jaar geleden nog wel. Moet je wel weer extra voor betalen…
@martinus: Dus als ik op een stapavond 12 biertjes in 3 uur drink ben ik verslaafd. Zal ik maar vragen of ik vrijwillig aan de test mee moet doen?
@bartteeuwen: Als je direct na die 12 bier of meer besluit om roekeloos en laveloos achter het stuur te kruipen van een auto, lijkt mij het helemaal niet verkeerd om je een keer te laten testen op je geestelijke gezondheid.

Mensen die zo roekeloos handelen, en keuze’s maken wil je inderdaad liever niet in het verkeer.
@martinus: Inderdaad prima dat ze niet door de keuring komen. Helaas betekent dat niet dat ze ook niet meer in een auto stappen… We zouden eigenlijk een oplossing moeten hebben die het onmogelijk maakt om een auto te starten en erin te rijden als je geen geldig rijbewijs hebt… Maar dan gaat het weer over privacy?
@scubakabouter: Strafrecht.
Pakkans van dat soort types is ook vaak hoog doordat het nummerbord en vaak het type auto en bestuurder bekend zijn bij de politie.
Er bestaan nu eenmaal een hoop karakterloze lapswanzen.
Deze manier lijkt me een stuk lastiger te om zeilen als een alcohol slot of iets dergelijks.
Hoewel ik het ontzettend goed vind dat alcomobilisten van de weg gehaald worden vind ik het beangstigend dat een semi overheidsinstelling zoveel macht over het rijbewijs heeft zonder dat daar ook maar enige vorm van rechtspraak aan te pas komt. Dan kunnen ze wel duizend maal roepen dat het rijbewijs altijd eigendom blijft van het cbr etc, maar we betalen tot wel duizenden euro’s voor dat pasje. Dan mag daar best wat meer controle op staan.
@lekbak: helemaal mee eens. CBR kan eigenlijk zelf bepalen wat ze doen. Staan boven de wet.
@gaszitrechts: Het CBR is totaal NIET onafhankelijk in deze, lees eigen werkvoorziening. Een rechter daarintegen wel. Dus houd rechtspraak waar het hoort, in de rechtzaal en niet bij een Bestuursorgaan
@gaszitrechts:
Ze handelen volgens de wet.
Diezelfde wet biedt door de vele onafhankelijke onderzoeken die nodig zijn voor het CBR om iemand als ongeschikt om te rijden te mogen betitelen.

Prima waarborgen, om zowel de rechten van de wetsovertreders, als de rechten en veiligheid van de overige verkeersdeelnemers te beschermen.
De drank wordt problematisch als:
Vrouwen: 14 glazen per week
Mannen: 21 glazen per week.

Oftewel: 1 avond stappen en 2 avonden een biertje en ik ben zwaar alcoholist
@peug206: nou, met 21 glazen per week vind ik je ook een alcoholist hoor..
Oftewel student.
@draadloos: dat zijn 3 glazen per dag. Doe eens normaal zeg…
@borrelnoot: Jij vind drie glazen alcohol drinken per dag normaal?
@werf76: Volgens mijn longarts was dat niet heel erg, als ik na mijn studententijd maar verstandiger zou worden.
Radio1 ..

Alleen maar mensen aan het woord die publiekelijk een subsidie aanvraag indienen ..

Geloof er geen reet van ..
Ha.. Wel een lekker pilsje op de foto.. Tannenzäpfle.
Ik heb wel eens gelezen dat er bedrijven zijn die je voorbereiden op de gesprekken en daarmee je kans op succes enorm vergroten.

Verder eens dat het niet goed is dat de instelling die je keurt/beordeelt de zelfde instantie is die grof geld verdient als je er niet door komt. Lijkt mij niet echt goed voor de onafhankelijkheid.
Standaard procedure van het CBR. Geven mensen bewust het rijbewijs niet terug. Mag het 9 maanden later weer proberen en dan slagen de meesten. Btw wil het absoluut niet goed praten. Constateer alleen de feiten.
Meeste gasten die 2 keer gepakt worden vallen weer in herhaling en herhaling. Ken veel van dat soorten mensen uit het uitgaans leven.
Ik ben wel benieuwd wie die testen betaalt. De overheid, dus wij, of de drankrijders zelf die ervoor hebben gekozen om hiervoor ‘in aanmerking te komen’?
Het houdt nogal wat in qua testen enzo, en die schijnen allemaal niet zo gratis te zijn…
@MauritsH: Het *gaat* om een psychiatrisch onderzoek waarmee de rijgeschiktheid van de bestuurder in kwestie kan worden beoordeeld. 

Typo? :-)

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).