Dit moet je weten over de overname van de F1

Auteur: , 28 Reacties

Geld. Heul veul geld.

Dit moet je weten over de overname van de F1

CVC Capital Parnters is momenteel houder van 35,5 procent van de aandelen in de Formule 1. Daarmee wordt feitelijk de Formula One Group bedoeld, die de commerciële rechten van de sport exploiteert en die dus ook de centen opstrijkt. Niet geheel toevallig is CEO Bernie Ecclestone ook aandeelhouder van deze groep, hij heeft 5,2% van de aandelen FOG in handen.

Liberty Media Corporation zou staan te trappelen van ongeduld om het belang van CVC over te nemen. Bij deze deal zou een bedrag van 8,5 miljard dollar gemoeid zijn. De rol van Ecclestone blijft hierbij een beetje in het midden, maar de capo heeft zelf al aangegeven dat hij (en alleen hij) bepaalt of en in hoeverre zijn rol binnen de Formule 1 zal veranderen. Overigens is het nog niet 100% zeker dat de deal rond is, maar volgens Ecclestone is dat slechts een kwestie van tijd.

Kort door de bocht: de rechten gaan over van de ene investeringsmaatschappij naar de andere. Of daardoor voor ons (de kijker/liefhebber) iets verandert, is vooralsnog onbekend. (via Auto, Motor und Sport)28 reacties

Lood om oud ijzer: of het nu van de ene knakker met veel te veel geld, naar de ander gaat, met ook veel te veel geld. Maakt geen duvel uit. Jammer. Geld verdienen is belangrijker dan de sport.
@jeroenwz:

Yep .. Sterker nog “sport” is de onbelangrijkste activiteit ooit ever ter wereld ..
@lincoln: of de belangrijkste bijzaak, ’t is maar hoe je het bekijkt
@jeroenwz: Volgens Eddie Jordan kondigt Bernie dinsdag aan dat-ie stopt en zal-ie er in Singapore waarschijnlijk al niet meer bij zijn.
@donvincenzo: als ie er zelf niet voor kiest, denk ik dat de natuur binnenkort zelf ingrijpt.
@jeroenwz: Ik vind dat geld bij deze sport de belangrijkste factor is. Het is een gigantische commerciële machine, altijd al geweest. Waarom denk je dat kinderen een Formule 1 poster op hij kamer hebben hangen en niet een poster van Epke Zonderland?
Bij de racerij heeft geld altijd centraal gestaan, het is weliswaar ontstaan uit een hobby, maar het is nu eenmaal een dure hobby. De reden dat Ferrari straatauto’s bouwt, is een directe link daarmee. Het wordt niet ontkend dat geld een belangrijke factor is en het is ook geen schande dat het commerciële verhaal belangrijk is. We doen er met z’n allen aan mee en we vinden het allemaal fantastisch, wat is het probleem verder?
@granlusso:
sorry maar nu zit je er toch naast.
Het waren gegoede gefortuneerde burgers en/of heren van stand die raceten.
En de armoedzaaiers waren de houtje-touwtje figuren en die waren ero ok zat!
Als voorbeeld ging de vader van Toine Hezemans samen met Carel Godin de Beaufort met een Porsche 550 Spyder door Europa heen, met niet meer dan twee reservewielen een krik en een gereedschap kist.
Een Nieuw Zeelandse coureur -ik kan niet op zijn naam komen- vertelde over een seizoen Formule drie, ze hadden een oude Ford Consul met een zes cilinder een trailertje met de race wagen erop en gingen zo de circuits langs waar de beroemdheden van toen als een Graham Hill en een Jim Clark raceten. Soms bijna bedelend voor eten of zichzelf uitnodigen bij een team.
De rijders uit die tijd reden allemaal verschillende klasses
Prijzengeld toen was zeer belangrijk om weer volgende keer mee te kunnen doen !
En toen kwam het grote geld en werd alles anders !
Dat de sport zoveel geld waard is zeg.
Als je alle budgetten van de teams bij elkaar optelde kom je daar nog niet eens in de buurt van denk ik
@rob5nismo: valt me nog mee eigenlijk. Is ongeveer wat Disney voor Pixar betaalde destijds. En die.. maken.. tekenfilmpjes :P erg verdienstelijke animatiewerken welliswaar.
@rob5nismo: het kan nog erger. De ufc is onlangs voor 4 miljard verkocht. Nadat ze het voor 2 miljoen hadden gekocht . Ongelofelijke bedragen.
@rolov: dat is helemaal een goede winst
Ik vind het nog steeds een raar idee dat een sport in het bezit is van een paar investeerders. De FIFA is wel een corrupte bende, maar kan het voor zover ik weet niet doorverkopen aan een of andere russische olietsaar ofzo. Maar goed, leuk voor Bernie dit waarschijnlijk.
@gforce: Tegen het juiste bedrag is alles te koop. De opmerking van @lincoln is dan ook een hele sterke.
FOG bezit niet Formule 1 dat is FIA. Wat FOG wel bezit zijn de commerciële rechten en dat is weer wat anders. Bernie is in de jaren ’70 gewoon slim geweest door die rechten op te kopen en vervolgens aan landen de uitzendrechten te verkopen. Daardoor is de situatie van vandaag ontstaan. FIA en FOG zijn hierdoor op elkaar aangewezen en daarom heb je feitelijk twee bazen één zijnde Bernie en de ander zijnde Todt. Kort door de bocht: Todt bepaalt de regels en Bernie bepaalt waar er geracet wordt en wie er naar mag kijken.

Is Liberty Media niet eigenaar van Ziggo? Wellicht dat ze via hun kanalen nog wat extra kunnen brengen voor hun klanten. Zou leuk zijn.
Twee minuten geleden op Sky ontkende Bernie alles nog, maargoed dat zegt ook niks. Wat mij betreft is het wel eens tijd voor een pension voor Bernie. Dat er weer ergens 8 miljard betaald gaat worden geeft wel aan dat we gratis F1 volgen tot het eind der tijden wel kunnen vergeten in ieder geval….
@trustmeiamanengineer: *pensioen… Ik denk niet dat Bernie nu een B&B gaat openen….
@trustmeiamanengineer: waarom?
In de champions league gaat ook bijzonder veel geld om.
Dat wordt ook nog steeds door de publieke uitgezonden.
En als dit doorgaat zal het niet lang duren voordat we een gp van Qatar hebben. Daar word ik dan weer blij van.
Liberty is ook eigenaar van Ziggo dus goed nieuws voor de gratis kijkers en abonnees :)
@fruitcake: En aan wie gaat Liberty die rekening van 8,5 miljard doorbelasten denk je….
@wif1: Bezoekers van Spa Francorchamps ?!?
@dawwg: Niet de bezoekers maar de kijkers van de GP van spa..
@wif1:
Aan andere zenders in de wereld die de F1 willen laten zien ;)
Zo’n sport, met zo’n historie en zoveel stakeholders heeft de helft van de waarde van het bedrag dat Facebook voor Whatsapp neer mocht leggen. Dat Liberty Global deze sport voor dit bedrag gaat kopen snap ik volkomen. De sport en alles eromheen met producten en diensten uit eigen stal moderniseren, gebruik maken van het bereik dat Liberty nu al heeft, als het kan een paar jaar winst draaien en weer doorverkopen. Bernie zal daarnaast wel aan de erfenis en de onkunde van z’n kroost denken.
Bontjas aan, wat een hoer en hoereloper zeg, past precies bij mensen die niet fatsoenlijk met veel geld om kunnen gaan. Dierenrijk Mensdom, zo zie je maar weer
Volgens mij gaat die Ecclestone na elke race weer in zijn cryo-crypte en wordt ie elke race weer ontdooit. Hoe lang houdt die man het nog vol?
Zoals ik het gisteren vernam wil de nieuwe investeringsmaatschappij de boel overnemen maar willen ze die Engelsman er niet bij. Bernie MOET dus opstappen anders gaat de deal niet door.
@Alfarobert: Bernie is er in Singapore niet bij, zogenaamd om onderhandelingen te voeren. I nsiders zeggen dat Monza z’n laatste kunstje was.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).