Alfa Romeo 156 GTA (2001 – 2005) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 83 Reacties

In 2001 introduceerde Alfa Romeo de 156 GTA, vernoemd naar de Alfa Romeo GTA uit de jaren '60.

156 GTA

De letters GTA staan voor Gran Turismo Alleggerita. De GTA’s werden op een aparte productielijn naast de standaard 156 modellen met de hand in elkaar geschroefd. Er werden 1.973 berlinas and 1.678 Sportwagons gebouwd tot oktober 2005. Één van meest begerenswaardige eigenschappen is te vinden onder de motorkap: een 3.2 liter ‘Busso’ V6 streelt je oren. Het blok levert 250 PK (184 kW) en 300 Nm koppel. Er werden er een paar geleverd met de Selespeed automaat, maar gelukkig kozen de meeste Alfisti voor een handbak.Alle GTA’s hebben het interieur van de facelift-156, maar niet het exterieur van de facelift. De deuren, het kofferdeksel en de achterklep werden gedeeld, maar de rest van het plaatwerk was op maat gemaakt. Ten opzichte van de reguliere 156 was er een ander onderstel, directere besturing, en bovendien grotere remmen van Brembo (305 millimeter en later zelfs 330 millimeter aan de voorzijde).

Aanbod op Autotrack

Op Autotrack.nl is de 156 GTA een schaarse verschijning. De verdeling tussen Berlina (sedan) en Sportwagon is ongeveer gelijk. Prijzen beginnen rond de €6.000 en lopen op tot een kleine €20.000.

Pluspunten

 • Het is een Alfa Romeo
 • Busso V6 = oorporno
 • Klassieker in wording

Aandachtspunten


Motorisch

 • Houd rekening met veel tankstops. Een realistisch verbruik is ongeveer 1 op 5.
 • Wacht niet te lang met het vervangen van de distributieriem en kettingspanners. Negeer wat Alfa Romeo heeft opgegeven voor de onderhoudsinterval: hanteer een interval van maximaal 60.000 kilometer. Je doet er verstandig aan ook de kettingspanners en de waterpomp meteen te vervangen. Zorg dat er alleen onderdelen voor de 3.2 GTA worden gebruikt, deze zijn niet identiek aan die van de reguliere 3.2 namelijk!
 • Kapotte kettingspanners herken je aan een schurend geluid van de riem.
 • De waterpomp heeft plastic bladen die splijten en uiteindelijk breken. Je kan deze eventueel vervangen door de pomp van 3.0 GTV, die heeft metalen bladen en gaat dus niet stuk.
 • De bougies moeten elke 90.000 kilometer vervangen worden. Pak deze eventueel mee als je de distributie doet, want aan de achterzijde van het blok kan je er bijna niet bij.
 • Het standaard differentieel van de GTA wil nog wel eens klappen door overbelasting, met name in warmere omstandigheden. Als vervanger wordt het Q2 differentieel aangeraden, dat is sterker.
 • Het oliefilter is slecht bereikbaar en daardoor wordt er nog wel eens ‘vergeten’ deze te vervangen. Op termijn kan dit serieuze schade opleveren.
 • Een 156 GTA mag een beetje olie verbruiken, maar het moet wel redelijk blijven.
 • De thermostaat gaat nog wel eens stuk, wat makkelijk te herkennen is aan te hoge / lage temperatuur van de koelvloeistof.
 • Luchtmassameters gaan ongeveer 120.000 kilometer mee, als de motor onregelmatig stationair loopt, de vermogensafgifte ‘dode punten’ kent of het blok überhaupt onregelmatig loopt is dat waarschijnlijk te wijten aan een kapotte luchtmassameter. Ook een motorstoringslampje is dan vaak van de partij en soms start de auto helemaal niet.
 • Een andere aanleiding van een onregelmatig lopende motor is dat de ECU gereset moet worden. Dit is vrij makkelijk zelf uit te voeren.
 • Koppelingscilinders gaan stuk, waardoor hydraulische vloeistof gaat lekken, meestal aan de voorzijde van de versnellingsbak. Reparatie is niet duur.
 • Als de koppeling zwaar begint te voelen is deze bijna aan vervanging toe. Vervanging is prijzig omdat het halve onderstel uit elkaar moet.

Onderstel

 • De voorwielophanging vreet draagarmen en draagarmrubbers, maar de onderdelen hiervoor zijn niet bijzonder duur en een handige klusser vervangt ze zelf.
 • De anti-rollbar voor kan voor enorme herrie zorgen als ze versleten raken. Ratelen of willekeurige bonkgeluiden zijn een weggever. Redelijk lastig om te vervangen, want het subframe moet los.
 • Een ‘losse’ achtertrein is meestal het gevolg van versleten draagarmrubbers.
 • De meeste kenners zijn van mening dat je de grotere voorremmen moet hebben, omdat de 305’s krom trekken. Upgraden kan, maar dan kan het wel zijn dat je ook andere velgen nodig hebt omdat de remklauwen er anders niet achter passen.

Exterieur

 • De GTA heeft problemen met roest op de voorspatborden, tegen de voorbumper aan.
 • De motorkap wil nog wel eens openvliegen als deze niet goed sluit. Dat laatste komt regelmatig voor doordat de sloten vervuild raken en alleen de eerste haak pakt. Duw de motorkap altijd goed in zijn vergrendeling en geef het slot een regelmatige smeerbeurt. Als de klep in het verleden eens is opengeslagen, dan heeft dat waarschijnlijk schade aan het dak toegebracht, boven de voorruit. Check dus goed of hier geen (slecht herstelde) schade vindbaar is.

Interieur

 • Check de matten en onder de matten: nattigheid betekent lekkage, een veelvoorkomend probleem bij de 156. De oorzaak is meestal een slecht deur- / raamrubber. Check ook achterin, want bij de berlina loopt het water vaak bovenaan de achterdeur naar binnen. De bodemplaten kunnen op den duur gaan roesten.

Elektrisch

 • De interval van de ruitenwissers stopt er soms mee. Als de intervalstand wordt gebruikt hoor je bij slechte ruitenwissers vaak een vreemd geluid en soms wordt er een slag overgeslagen. Dit probleem zal steeds vaker voorkomen, totdat de intervalstand uiteindelijk stopt te werken. Vaak is het schoonmaken van de stekkers van de ruitenwissermotor genoeg om het euvel te verhelpen.
 • Krukassensoren gaan soms stuk, wat resulteert in uitval als de motor op temperatuur komt en niet meer willen starten tot de motor weer is afgekoeld. Redelijk goedkoop te verhelpen.

Bekijk hier het aanbod van de Alfa Romeo 156 op AutoTrack.83 reacties

De problemen lezend dacht ik eerst dat het om een VAG product ging.
@desjonnies: Moet je er maar bijnemen als je een Alfa van x-aantal jaar terug koopt 😅
@desjonnies: Ghehe!

Opzich valt het best nog wel mee. De lijst lijkt heel erg lang omdat er punten in staan als dat je rekening moet houden met veel tankstops. Goh, een atmosferische 3.2 V6 die een druppel brandstof lust, je verwacht het niet… Ook een punt als kapotte kettingspanners staat er eigenlijk twee keer in.

Het is algemeen bekend dat een auto als dit een beetje liefde nodig heeft. En als je er een beetje liefde in stopt, krijg je er veel meer voor terug.
@viezefreddyw: koppelings cilinder is ook zo’n voorbeeld. In geen enkele auto heeft een koppelings cilinder het eeuwige leven.
@viezefreddyw: met alle respect Freddy, maar deze lijst valt echt niet mee. Je moet al een hele grote voorliefde hebben voor Alfa, als je na het lezen van deze lijst er nog voor wil gaan.
@nasty: vergeet niet dat het geen lijstje met mogelijke aandachtspunten is. Het is een opsomming van mogelijke karaktertrekjes :)
@nasty: ach, er zijn hele volksstammen die met droge ogen beweren dat een VAGje het beste is wat je kunt krijgen. De lijst is daar vaak niet veel korter…
@rufctr01: Ik zat al te wachten op je reactie over VAG..
@techniekmeneer: hij heeft gelijk….
@snellehenkie: Daar is hijzelf zeker van overtuigd.
@rufctr01: ach hebben we onze VAG-haat-kleuter weer. Wss ooit voorbij gereden door een golf 3 gti 8v en dat zit je nog steeds dwars?
@87sandyd: dat kwam pas toen mijn distributieketting vervangen moest worden. De ketting zat tussen de versnellingsbak en de motor. Welke idioot heeft dat verzonnen. (passat vr6)
M.a.w. : u moet een masochist zijn
Aandachtspunten… je bedoelt zeker karaktertrekjes
@trust: beetje net als producten van Trust
@lekkaah: Haha helemaal gelijk. Het jammere is dat ik deze nickname vroeger al gebruikte voordat ik van het bestaan van dat bijzondere merk wist. 1x een muis gekocht.. heel snel terug gegaan naar een logische merk…
@trust: Logitech?🤡
@ruben_vandenberg: @trust: (meestal) goed spul idd, ben daar ook al sinds jaar en dag klant
@trust: jij snapt alfa’s. Alfa rij je niet met je hoofd maar met je hart!!!
@mikje90:

En met je portemonnee.

Maar het is net als bij kinderen…. je krijgt er zovééééél voor terug!
@mikje90: Alfa’s rijd je met je ANWB lidmaatschap..
Heb me laten vertellen door een Alfa liefhebber dat de selespeed in een GTA veel sneller schakelt dan de selespeed bak in een standaard 156.

Niet op de voorhand afschrijven dus.
@karaya: Klopt. Is grotendeels het systeem dat Ferrari destijds ook gebruikte..
@karaya: is nog verder te tweaken, weet niet of er nog bedrijven zijn die dit aandurven?
Onderhoud laten doen bij een garage die ervaring / liefde voor alfa heeft dan zal het wel goed komen
1 op 5?? Dan moet ik zeker meer gas geven. (Hoor ik zelden).
@alfalfa: idd… is wel wat overdreven… heb twee 3.2bussos gehad.. (GTA en GT) en tot 300k gereden… en zelfs met voldoorblazen haal je beter… 1op6 met zware voet… 1op7 is zeker haalbaar… en 1op8 ook nog wel als je veel snelweg rijdt… trouwens ook nog nooit een druppel olieverbruik gezien..
@hans75: eens. Zelfde ervaring en verbruik. 1:5 is echt alleen stadswerk
Zo’n auto moet je alleen kopen als je er geld genoeg voor hebt
@shadowbroker: geldt dat niet een beetje voor alle auto’s?
Kan iemand mij uitleggen hoe een 3.0L V6 1 op 5 verbruikt?
@bmw2coupeeigenaar: Mijn 166 3.0 V6 doet bij een normale rijstijl 1 op 8 en die is nog een stukje zwaarder. Het lijkt me sterk dat een GTA 1 op 5 doet.

Misschien is de schrijver een tikkeltje sensatiebelust.
@karaya: De helft van de aandachtspunten zijn uit de duim gezogen lariekoek.
Gebrek aan autokennis op de redactie komt goed naar voren.
Zoals verbruik gemiddeld ~1:8. 1:12 haalbaar op de snelweg. Dus dat valt wel mee.
@imba: afgezien van het verbruik, is deze complete lijst mij zeer bekend! Ik heb dan ook 9 jaar aan italiaanse rommel gesleuteld. Dit zijn serieuze punten allemaal.
@imba: in stationair nog minder wss..
@lekkaah: maar op de afsleepwagen het minst.
@bmw2coupeeigenaar: waar wordt er gesproken over een 3,0L V6?
Kan iemand mij uitleggen hoe een 3.0L V6 1 op 5 verbruikt?
@bmw2coupeeigenaar: brandstof omzetten in niet alleen vermogen en warmte, maar vooral in heel veel charme, karakter (oftewel kapotgaanheid) en geluid
@trust: Jij kan wel voor autoblog gaan werken als stukjesschrijver.

Elk jaar een dik kerstpakket van Pon.
@karaya: klinkt als zeer rationeel.. i.t.t. jezelf vrijwillig belasten met een kudtprodukt..
@bmw2coupeeigenaar: ooit in het bezit geweest van een mercedes 280ce 6- in lijn en die deed ook gewoon 1 op 5, of je nou rustig reed of liep te trappen , het was altijd 1:5
Prachtbak. Maar goede beginnen duur te worden en onderdelen voor de 3.2 V6 schijnen schaars te worden…. Neemt niet weg dat ik om de zoveel tijd weer twijfel of ik m’n 147 moet inruilen voor een 147/156 GTA.
Verbruik van 1op5 is trouwens onzin. Ligt eerder rond 1op8.
Wat een vreselijk lange lijst. De GTA is in elk geval ergens goed in: álles kapot laten gaan.
Daar ga ik weer: de occasionmarkt afschuimen naar een 156 GTA.
Kolere wat een lange lijst. Nooit beginnen aan een alfa.
Kost meer aan onderhoud als een huis.
@dijan: Als dan als dan als dan. Zolang een RS3 Limousine maar sneller is dan een M4, of niet? Of als…?
@viezefreddyw: er stond gelukkig nog niet : kost duurder als.
Alle rotzooi die Alfa’s!
Haat/liefde met deze auto. Overbuurman heeft er 1 gehad, prachtige auto om te zien. Zeker als je er elke dag op uitkijkt, maar als ik zie hoeveel euro’s er ingestopt zijn om hem rijdende te houden haak ik af. Italiaans, Frans, ik blijf er vanaf (Frans op basis van eigen ervaringen).
Kettingspanners bij een distributieriem, dat klopt niet. 😄
@sab993s:
Die Italianen toch.
Eigenwijze mannetjes.
@sab993s: in sommige auto’s zit er een ketting tussen de nokkenassen. Hierop zit ook een spanner. Of dit ook zo bij een GTA is durf ik je niet te zeggen. Het kan dus zijn dat er een riemspanner en een kettingspanner op zit.
In mijn tijd deden we de distributie van de v6 om de 100.000, icm bougies. De twinsparks 16v kon je beter naar binnen toe duwen als de teller 57.000plus aangaf..
@koeckenbacker: ik heb diezelfde ervaringen. 13 jaar Alfa 😀. Maar eigenlijk valt het allemaal wel nog mee hoor. Wat de waterinloop betreft komt die trouwens heus niet van ramen of deuren maar meestal van verstopte aircocondens-afwatering. Regelmatig even met de vinger in het rubbertje roeren en vuil uithalen lost dit op. Er is zelfs ooit een technische oplossing gekomen om het rubbertje te vervangen en/of bij te snijden
@crosske: die afvoer inderdaad met dat maffe slangetje. Man wat heb ik een tijd op mn kop gelegen in die dingen. :’)
Heerlijk geluid
Ik
Wacht op de comment van @lincold die heeft er echt verstand van,
@ikleesookoverautos: Die is even lekker aan het genieten van zijn Seat Marbella in de Ardennen deze week.
Kettingspanners zitten niet bij een distributietiem, zal wel riemspanner moeten zijn. Altijd gewoon volledige distributieset vervagen ipv alleen riem lijkt me logisch.
En onderdelen van een 3.2 en 3.2 GTA met elkaar uitwisselen gaat gewoon, is exact hetzelfde blok. 9 van de 10 onderdelen zijn zelfs hetzelfde als van de 3.0.
Enkel de krukas, krukaspoelie, drijfstangen, zuigers, nokkenassen en vliegwiel zijn anders vergeleken met de 3.0.
Kettingspanners? Man man man wie tikt die verhaaltjes in elkaar..
@techniekmeneer: zitten inderdaad nogal wat foutjes in…
@crosske:
En het is niet de eerste keer.
Technische kennis is geen forté van de AB-redactie.
Een liefhebbersauto, nou dan weet je genoeg. Lees probleembak. Is ook niet verrassend bij Italiaanse auto’s natuurlijk.
Xenon lijkt ook niet helemaal goed te werken…
@ 2:19 zie je dat aan bestuurderszijde de lamp het niet doet, op volgende shots weer wel…
@joskeboske: Klap erop en gaan. Zo werkt het onderhoud van een Alfa. Heerlijk die nostalgie!
“Leuk” artikel maar inhoudelijk klopt er weinig van eerlijk gezegd.

Verbruik is easy 1:9, interval voor de distri is 100k km 4-5jr en ook in de overige opmerkingen herken ik niet als grote issues voor een GTA.

Ik heb meer dan 150k km gereden met mijn GTA uit 2002, en de auto rijdt nog perfect met draagarmen die er al meer dan 150k km onder zitten, koppeling/druklager geldt hetzelfde voor.

Ik heb helaas wel flink wat issues gehad met de selespeed maar als dat werkt dan schakelt dat ook als de bliksem, sneller dan in een Fiat 360 bv.

Kortom, laat je niks wijsmaken en koop gerust zon prachtige auto. Zet er een Quaiffe sper op, andere vering/demping ad voorzijdr met name en je hebt ineens een heel fijn rijdende auto :)
1 op 5? Sodeknetter, dat rijd ik gemiddeld met m’n V12. Lijkt mij onwaarschijnlijk dat dat klopt.
Hierbij trouwens de correcte cijfers.

Ter aanvulling, leuk weetje de verkoopcijfers vd 147/156 GTA modellen:

Wereldwijd:
156 GTA Berlina: 2625
156 GTA Berlina SELESPEED : 348
156 GTA SW: 1174
156 GTA SW SELESPEED: 504

147 GTA: 4025
147 GTA SELESPEED: 1004


Verkoopcijfers 156GTA in NL:
Jaar: SW /Berlina
2002: 39/ 31
2003: 26/21
2004: 8/7
2005: 1/0
totaal: 74/59
Heb er één gehad 2 jaar lang. Geen problemen mee gehad….super geluid, zeer betrouwbaar blok (lees dit verder op verschillende sites). De rest stak ook prima in elkaar…
Het is een hele lijst met problemen/aandachtspunten die echt ook allemaal voorkomen bij deze wagens en elke 156 rijder wel herkent (op dat verbruik na)

Maargoed, de 156 GTA is ook niet echt een doorsnee burgerwagen he? Als je een M3 of M5 uit deze periode koopt ben je ook enorme bedragen aan onderhoud kwijt.

En over dat geluid, standaard klinken ze leuk, maar als je voorpijpen gelijke lengte maakt (zoals dat bij een GTV6/75 ook is) dan klinken ze pas echt fantastisch

https://www.youtube.com/watch?v=iIaQG5wUOYc

Net een Ferrari maar dan wel te betalen
@transaxleman: Klopt!!! Ik heb het gehele inlaat als uitlaat gedeelte gemodificeerd incl. speciaal spaghetti uitlaat spruitstuk.

De auto klinkt zowel koud als warm waanzinnig goed, rauw indien koud, prachtig ronkend zodra warm en indien hoog in de toeren Ferrari like inderdaad. :)

Altijd kippenvel en genieten vd Busso sound.
Lang getwijfeld om een gewone 156 aan te schaffen, maar de exemplaren in mijn prijsklasse zagen er zonder uitzondering erg slecht onderhouden uit. Veel roest, en afgesleten interieurdelen ook bij auto’s met relatief lage kilometerstanden.
Lijkt er op dat pijprokers toch wat zuiniger zijn op hun auto’s😁
Zo kennen we nog wel wat aandachtspunten : als de ruitenwissers lawaai gaan maken en strepen moet je ze vervangen. Als je het canvas van de banden ziet, ben je aan andere toe. Als je vaak je ruitensproeiers gebruikt moet je regelmatig bijvullen
@deboes: Toch is dat ook wat kort door de bocht hoor.
Draagarmen die elk jaar vervangen moeten worden en distributie die maar 3 jaar/60k meegaat is echt niet normaal. En daar kun je op rekenen. Deel van het geweldige stuurgedrag heeft als gevolg die heftige slijtage. En elke 156 roest ook verschrikkelijk.

Maar sommige punten zoals moeilijk te bereiken oliefilters of bougies is echt onzin natuurlijk. En ik ken ook geen enkele FWD moderne auto waar het hele ‘onderstel’ er voor niet af hoeft als je de koppeling vervangt, dat is het subframe en je bak hangt daar aan en die moet toch echt er af.
@transaxleman: mijn vrouw rijdt in een Gt 3.2 niet veel anders volgens, distributie doen we inderdaad elke 3 jaar, maar die draagarmen hoeven echt niet elk jaar, vooral toen ik haar heb uitgelegd dat drempels er inderdaad voor zijn om langzaam overheen te rijden en nu er Pu bussen in zitten moet het helemaal beter gaan en heb ik ook meer lol op een trackday en ze staat er minder mee in de garage dan ik met mijn voorheen verplichte lease passat cc.
Stond vandaag nog naast een GTA bij een verkeerslicht. Raampje open dus. Heerlijk.
Qua verbruik kan het maar zo kloppen. Een italiaanse 1.3 met carb’s en 90 paarden en 900kg schoon doet gewoon 1:9. Zonder gek te doen.
Hoe kunnen kettingspanners stuk gaan bij een motor met een riem? Vrij bijzonder
Lees weer veel onzin en vooroordelen, ook in het aankoop advies.
1 op 5 is ten eerste flauwekul, 1 op 10 is met een normale rijstijl best haalbaar.

Mijn beste kameraad heeft er 2 stuks een Sw en een sedan.
De sedan heeft hij al 10 jaar, blok is nog volledig origineel en nog nooit open geweest zelfs.
Bijzonder betrouwbare wagen gebleken, nooit wat mee geweest enkel zijn jaarlijkse onderhoud.
Geweldige motor die 3.2 V6 Busso GTA, pure beleving!
Wat een geweldige wagen. Maar ligt het aan mij of zijn de wielkasten niet helemaal optimaal gevuld?
Ik had een 156 V6 stationwagon, heerlijke auto met vrijwel geen problemen (4 jaar gehad vanaf nieuw). Toen een proefrit gemaakt in de GTA, die vond ik echter te sterk opgevoerd (hoewel het aantal pk’s nu niet bijzonder is) en maakte de auto nogal onplezierig om te rijden.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).