Aston Martin DB11: rijtest en video

Auteur: , 37 Reacties

Onder het fraaie sculptuur wat bij andere fabrikanten ook wel wordt aangeduid als carrosserie, huist nu ook weer moderne technologie. Het karakter, dat is gewoon gebleven.

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Terwijl de hele wereld vrijwel al hun modellen het afgelopen decennium had uitgerust met turbomotoren, bleef Aston Martin trouw aan de (heerlijke) atmosferische acht- en twaalfcilinders. Of dat geheel vrijwillig was, laten we even in het midden. Het is immers belangrijker dat er nu eindelijk een nieuwe Aston Martin staat, gebouwd op een volledig nieuw platform en met, hier komt die dan, een nieuwe V12 motor met twee turbo’s.

Aston Martin DB11

Oh boy it’s sounds good
Turbo-compressoren worden aangedreven door de hete gassen die het uitlaattraject in worden geblazen. Dankzij de extra lucht die ze de motor voeren neemt vermogen en koppel substantieel toe. Heel fijn allemaal, maar bijna per definitie dempt een turbo ook het uitlaatgeluid en dat is een probleem. Een echt eerste-wereld-probleem, maar dat zijn nu juist ook de problemen die de pret drukken. En die pret, dat is precies waarom je een Aston Martin aanschaft. Het is geen vervoer, maar gelukkig, gelukkig, gelukkig, heeft Aston Martin de kenmerkende V12 soundtrack weten te behouden. Zou ik het niet beter weten, dan zou ik vermoeden dat er helemaal geen turbo’s op het blok aanwezig zijn.

Geen turbo’s
Ook qua motorkarakter lijken de turbo’s afwezig, maar dan wel op een goede manier. De schop in je rug die ouderwetse TDI’s nog wel eens uitdelen, is afwezig en, voordat je het afvraagt, dat is goed in een achterwielaangedreven sportauto met ruim 600 pk. De V12 krachtbron is een snoepje, rustig en dociel als je het wilt en een ongelofelijke agressieve hooligan als je dat wilt. Twaalf cilinders gevoed met twee turbo’s leveren 608 pk en 700 Nm koppel af aan de achterwielen. De sprint naar de 100 doet de DB11 in 3,9 seconden en de Aston haalt minimaal 200. En dat zijn uiteraard mijlen, in kilometers moet de DB11 minimaal 320 km/u halen.

Aston Martin DB11

Aston Martin DB11 Aeroblade

Aerodynamica
Zonder uitleg is de bovenstaande foto wellicht wat vreemd, maar het vormt een belangrijk onderdeel van de DB11. Deze luchtkanalen zitten verborgen in de kofferbak, maar beginnen bij de C-stijlen. Als je ooit een DB11 in levende lijve tegenkomt, is het goed te zien. Bij de C-stijlen wordt lucht naar binnen geleid en die gaat via de kanalen van de foto hierboven naar de Aston Martin AeroBlade. Ofwel naar het rooster in de kofferklep, doordat de lucht daar met hoge snelheid uitkomt wordt er druk gegenereerd. Precies zoals bij een “ontsierende” spoiler ook zou gebeuren en die is dus niet nodig.

Vooraan past Aston Martin ook zo’n aerodynamische truc toe: de lucht uit de wielkasten kan door de luchtsleuven in de motorkap ontsnappen, waardoor de lift wordt gereduceerd.

Aston Martin DB11

Isofix en de navi
Voor degenen zonder kinderen: met Isofix zet je kinderstoeltjes vast. Verrassend genoeg is Aston ook trots op de aanwezigheid van de “fully integrated rear ISOFIX mounting point”. Het is echter vooral een teken dat men echt heeft nagedacht over de dagelijkse bruikbaarheid, dan dat voorzien kan worden dat er veel kinderen achterin een DB11 naar school zullen worden gebracht.

Dankzij de samenwerking met Daimler zijn ook de andere meer aardse zaken nu beter geregeld dan voorheen. Diegenen die wel eens een product van Das Haus hebben gezeten, zullen de stoelbediening en het navigatiesysteem direct herkennen.

Aston Martin DB11

Conclusie en concurrentie
Een 911 Turbo S, een instap-Ferrari, een McLaren, een Audi R8 of juist een S-klasse coupé. Voor een kleine drie ton is er bijzonder veel smakelijks te koop. Geen van allen is echter zo smaakvol of chique als de DB11, dus het kan niet anders dat de DB11 het goed gaat doen in de verkoopstatistieken. In de kofferbak passen zelfs twee golfsets of een hele kleine kinderwagen, dus wat houdt de DB11 nog tegen? Filmpje!37 reacties

Ik vind het een fantastische wagen waar eigenlijk helemaal niks op aan te merken is, behalve dat het de eerste Aston sinds jaren is die me minder doet. En ik weet niet eens waarom. Zijn het die Aziatisch ogende koplampen? Is het die sleuf in de flanken? Geen idee. Misschien dat ik hem eens in het echt moet zien, maar vooralsnog zou mijn keus vallen op de Vanquish.
@berlinetta: Eerlijk is eerlijk, ik was geen fan van de DB11 tot ik hem enkele maanden geleden live zag op Salon Privé. Sindsdien ben ik verkocht!

Moest ik de wagen nu ook nog eens kunnen betalen… :-P
Tja, ik weet niet. Vind het geen geslaagd ding eerlijk gezegd. Interieur oogt een beetje goedkoop op de foto’s vind ik. En die stoelbediening lijkt me enorm onhandig op die plek. Zeker als je wat langer bent ligt daar vaak toch je been tegenaan. Elke keer kickdown ook de stoel verzetten lijkt me niet praktisch. Motorisch wel een flinke stap gemaakt. Vooral op koppel.
Ik vind ‘m niet de uitstraling van zijn voorgangers hebben. Deze heeft voor mij geen ‘hebbe hebbe’-factor :(
En toch mist hij de looks van de DB9.
Eerlijk is eerlijk. Dit is één van de best klinkende turbomotoren die ik ooit gehoord heb. En dat vind ik een knappe prestatie van Aston Martin. Het merk bouwde heel lang auto’s die fantastisch klonken. De V8 Vantage klonk lekker rauw en de DB9 klonk lekker diep maar toch ingetogen genoeg. De Vanquish trouwens net zo goed. Ik was bang dat het geluid toch een klap minder lekker zou klinken maar Aston Martin heeft het voor elkaar gekregen. Daar kan onder andere Ferrari nog een hoop van leren ondanks dat zij (nog) geen V12 motoren met turbo(‘s) hebben.

Maar dan de DB11 zelf. Hij is mooi, zeker weten. Prachtig zelfs. Maar niet DB9/Vanquish/Vantage mooi. Die auto’s zijn tijdloos, zullen over 20 jaar minstens zo mooi zijn als dat ze nu zijn. Misschien wel nóg mooier. Dat zie ik deze DB11 niet doen als ik eerlijk ben.

Het interieur daarentegen is wel absoluut verbeterd. Heel erg Aston Martin maar ziet er mooier uit en is zeker bij deze tijd. Dat was hard nodig ook.

Zal ik hem ooit kopen? Ik denk het niet. Althans zal ik dat nu nog niet doen. Niet alleen vanwege het gebrek aan geld, maar ook omdat hij het hem voor mij ‘niet doet’ ofzo. Nee, ik zou een Vanquish ophalen als ik dan toch een Aston Martin moest kopen.
Zo op beeld denk ik ook van mwa… maar ik zag er gisteren een voorbij vliegen toen dacht ik wel van woow wat een gaaf ding.

Ik moet hem toch nog eens goed van dicht bij zien.
Jammer dat hij niet zegt welke weg dit is ?
@mattyk: Ja, zou wat zijn als ie het om de 90seconden zou herhalen…
Echt een prachtige wagen zo’n DB11 maar ik heb voor dat geld liever een S65 coupe.
@mattyk: *? = ;)
Zeer mooie auto en eens met alle commentaren. Hij mist iets. Power? Ja. Beauty? Ja. Soul? Nee. En als je als merk moet uitblinken in design…dat stuur. Dat kan toch echt niet meer anno 2017
Vind hem niet bloedstollend mooi, maar toch wel indrukwekkend. Zeker met die v12 die erg lekker klinkt. Interieur ben ik niet over te spreken. Ben meer van de analoge tellerbak, deze ziet er een beetje cheap uit. Net als de scheve luchtroosters…
gave bak waarbij het niet om prestaties maar om emotie draait. In mijn ogen veel belangrijker aangezien je toch bijna nooit op de limiet kan rijden. Slim dus om als klein merk jezelf te differentiëren van je concurrenten.

Grootste afknapper is toch wel het interieur. Als je dan toch bij mercedes kan shoppen kies je toch das beste oder nichts? Dit lijkt allemaal uit de A-C klasse’s te komen terwijl in deze klasse het echt niet op die paar knaken uit komt maar juist om de kwaliteitsbeleving.
Ze hoeven het niet, gezien de concurrentie maar 600 pk uit een V12 met 2 turbo’s vind ik toch wat magertjes, ondanks het koppel.
Mooie auto, maar ergens zou je toch verwachten dat de lijnen van de achterklep bij een auto van rond de 3 ton netjes zouden aansluiten op de rest van de carrosserie. (zie de achterlichten en de bovenrand bij de spoiler)
Uiterlijk is echt discutabel, wat vooral komt door de suffe kleur in combi met zwarte accenten. Het interieur is eigenlijk een inferieur en het blijft verbazen hoe ze maar 600Pk uit een V12 met dubbele turbo krijgen…doe eens een 812 na! Nu betaal je je het schompes, maar ga je niet harder dan een M3 Competition.
@Megakix: Maar 600 PK is voor een GT als een Aston Martin toch ruim voldoende? Hard gaan is nooit de bedoeling voor Aston Martin maar juist comfortabel op hoge snelheid en in style van A naar B.
@viezefreddyw: ik beaam jouw opmerking hierin, maar…het juiste antwoord hierop had ‘uitstootnormen’ moeten zijn. Als je dan bezemt met een V12, maak daar dan een bom van en plaats er wat V8’en en V6’en onder, zoals Jaguar dat wél doet. Nu rijd je het topmodel (want V12), maar zijn de prestaties niet noemenswaardig. Enja, ze hebben de One-77 gemaakt als hun bommetjes, maar dat vanwege het ontwerp en inferieur ook geen topper.
Ik kan de achterkant nog steeds niet echt mooi vinden
Ik vraag me dan toch af wat de politie zei
@mdegoede: “Wat grappig, die scheetjes laat de Polo van m’n neefje ook!”
Heb er afgelopen weekend voor het eerst één zien rijden. Het gaf me niet het wauw gevoel wat ik destijds met de eerste DB9 die ik op de weg zag wel had. Het is geen lelijke auto in het echt maar zeker niet zo tijdloos als zijn voorgangers.

Kijkende op de foto’s valt me trouwens op wat die veerpootbrug lelijk af is gewerkt. Had dit nou echt niet anders gekund Aston Martin?
@rhellema: precies dit. Zag er net een voorbij kruipen door de stad. Auto is best indrukwekkend maar lang niet zo fraai als z’n voorgangers. Oogt vanuit sommige hoeken een beetje ‘raar’. Alsof er wat panelen missen.
Schitterende wagen met een heerlijk geluid, zo hoort een V12 te klinken! :)
Even een andere vraag, dit is een brandnieuwe auto lijkt mij, ook gezien het kenteken etc, moet die niet de eerste 10.000 kilometer rustig ingereden worden? Aangezien dit advies al geldt voor een koekblikje lijkt me dat juist helemaal voor een supercar?
Hoop dat aston op de vanquish toer blijft ipv dit ‘nieuwe’ designpad

Gedurfd, dat dan weer wel
De vorige generatie was mooier, toch wen ik steeds meer aan dit design. Ik vind het een steeds mooiere auto.

Voordeel vind ik dat je met een AM voor de dag kunt komen, zonder gelijk een patser te zijn. Dat heb je met een Ferrari, Lambo etc. helaas wel (vooral bij de bekrompen Nederlanders).
@raymster: doen Ferrari en Lambo toch zelf? Alles aan zo’n auto schreeuwt ‘kijk mij!’.
De buitenkant ziet er absoluut netjes uit, maar dat interieur.. Er zijn auto’s uit de jaren ’90 met een moderner en luxer ogende binnenkant. Hier heeft Aston Martin wat mij betreft de plank compleet misgeslagen en dat zal zeker wat klanten richting de concurrentie drijven aangezien het daar zoveel beter voor elkaar is.
Absoluut geen mooie auto. Geen enkele verbetering. Ik koop mij dan wel een bentley of een Db9.
Ik ben niet weg van de DB11 qua looks, ik vind m nogal iel ogen. De mooiste Aston Martin vind ik de DBS, wat een dik ding is dat. Het is de DB9 qua design, maar dan stoerder.
Fraaie sculptuur??? Tijd voor een afspraakje bij Hans Anders lijkt me…
“Oh boy it’s sounds good” it’s English doesn’t not sound’s so good.
Kennelijk ben ik de enige hier op AB die de Aston een geweldig mooie wagen vind.
@ekidey: Hier een medestander! Ik ben er verliefd op. Maar smaken verschillen.
Weet nogsteeds niet of ik nou liever de laatste vanquish of de db11 wil hebben
Dat interieur. Het zal wel het duurste van het duurste zijn maar ik heb spontaan associaties met skai leer, knoppenconsoles uit de Kia Optima etc.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).