Audi A3 8P & 8PA (2003 – 2012) – occasion video & aankoopadvies

Auteur: , 63 Reacties

De Audi A3 is misschien wel de belangrijkste auto die Audi ooit gemaakt heeft. De A3 8P was de tweede generatie, waarvan de toegankelijke driedeurs hatchback bijna niet aan te slepen was na zijn introductie.

Audi A3 8P & 8PA (2003 – 2012) – occasion video & aankoopadvies

Maar na anderhalf jaar op de markt te zijn geweest kwam er een vijfdeurs variant. Die was er van de eerste generatie ook, maar deze ‘Sportback’ was qua design een stuk aparter. De auto was langer en had wat stylingelementen van de Avant-modellen van het merk. En toen moesten de fabrieken helemaal in overdrive. De A3 was, zeker als Sportback een bestseller voor Audi.De absolute snoepjes uit de reeks waren de S3 en de RS3 maar dat zijn auto’s die hun eigen set aandachtspunten hebben. Over de S3 hebben we al eens een video gemaakt, die je hier kunt bekijken. Er is ook nog een cabrio, maar ook die behandelen we om dezelfde reden niet in deze video.De A3 kwam in de showrooms te staan in 2003 en kreeg in 2005 een facelift waarbij de single frame grill werd geïntroduceerd op de A3. In 2008 werd een tweede facelift doorgevoerd, in 2012 ging de A3 8P uit productie om opgevolgd te worden door de A3 8V.Aanbod op Autotrack

Op Autotrack.nl worden ongeveer 500 Audi A3’s van de 8P generatie aangeboden. De prijzen beginnen rond 1400 euro en lopen op tot 20.000 euro.

Pluspunten

 • Tijdloos ontwerp
 • Premium badge
 • Waardevast

Aandachtspunten

Motorisch

 • De koppeling van de handbak mag niet trillen bij het schakelen, als dat wel gebeurt is het dubbelmassavliegwiel waarschijnlijk aan vervanging toe.
 • De koppelingsplaten van de S-tronic versnellingsbak gaan in sommige gevallen niet meer dan 100.000 kilometer mee en zijn bijzonder prijzig om te vervangen.
 • De 2.0 TDI’s hebben vaker dan voorgeschreven een nieuwe distributieketting en kettingspanners nodig. Hanteer een interval van vier jaar of 100.000 kilometer.
 • DSG’s moeten soepel schakelen, zeker bij stadsverkeer en fileverkeer. Simuleer dit eventueel tijdens een proefrit.
 • De radiatoren willen nog wel eens lekken. Even goed checken of er genoeg koelvloeistof in het reservoir zit dus!
 • De ABS-pompen gaan soms kapot, met name op vroegere bouwjaren. Vervanging is een duur geintje.
 • De 1.4 TSI is berucht om problemen met de distributieketting.
 • De 3.2 V6 heeft ook distributiekettingen die op den duur kunnen oprekken en de motor in de soep kunnen laten draaien. Vervangen is prijzig, met name door de arbeidsuren.
 • De 1.8 en 2.0 TFSI lusten olie, met name van de vroege bouwjaren.
 • Met name omdat de Audi A3 8P inmiddels een beetje op leeftijd begint te raken, kunnen er nog wel eens problemen optreden met roetfilters op de diesels.
 • Sommige motoren vallen onder het dieselgate-schandaal.

Exterieur

 • De donkere metallic kleuren lijken wat gevoeliger voor krasjes en steenslag.

Interieur

 • Prop je dashboardkastje niet te vol want de scharnieren begeven het vrij snel.

Elektrisch

 • De aircopompen willen nog wel eens de geest geven. Vervangende exemplaren van Audi zijn best prijzig maar er is genoeg aanbod online voor goedkopere pompen die net zo goed werken.

Bekijk hier het aanbod van de Audi A3 op AutoTrack.63 reacties

‘premium badge’. Is dat echt een pluspunt?
@viezefreddyw: gun ze dat nou, er staan maar 3 pluspunten.
@mashell: Eigenlijk maar 1 want de andere 2 zijn subjectief.
@viezefreddyw: Badge of niet, als ik het interieur van mijn 8P uit januari 2006 vergelijk met legio andere auto’s van 13 jaar oud dan durf ik wel te stellen dat deze bovengemiddeld modern / netjes blijft. Ik heb de facelift, dus met SFG, en die oogt – vind ik- ook niet direct als 13 jaar oude auto. En dat voor nog geen 3.000 euro mét nieuwe koppeling (handbak).
@markie123: Misschien een domme vraag maar wat betekent SFG? Daar heb ik niet eerder van gehoord.

Verder begrijp ik wel wat je bedoelt. Kan er best inkomen dat het interieur moderner oogt en voelt dan een Peugeot 308 uit die tijd.
@viezefreddyw: Sure, Single Frame Grille. Die A3 op de foto is de pre facelift, daarna is hij met de single frame grille gefacelift. Toen is het interieur trouwens ook wezenlijk opgefrist.
@markie123: Ah, zodoende. Thanks, weer wat geleerd.
@markie123: En er piept niets in, stof is nog als nieuw.
Zo iets in die trend?
@wimof: lol nee ik ben de 6e eigenaar, maar verder inderdaad geen rammeltjes en de stoelbekleding is nog in prima conditie. Onderhoudsboekje zit er zelfs nog bij… Heb alleen de armsteun aan de binnen kant van het bestuurdersportier vervangen, dat materiaal was gebarsten.
@markie123: een A3 uit 2006 voor minder dan €3K? Als ik nu kijk op Autoscout onder de 3K is 2005 het meest moderne en die heeft meer dan 2 ton op de klok. Heb jij ook zo’n hoge km stand?
@2wheeler: Hij gaat volgende week de 380.000 voorbij, die van m’n vriendin zit daar net boven. Allebei net onder de 350 gekocht, beide onder de 3.000 euro. Alles werkt zoals het hoort, interieur is gewoon netjes (bestuurdersportier armsteun wel vervangen bij allebei) en we hebben er nog geen manco’s aan gehad. Allebei geen roest, geen zwetende turbo’s en keihard van onder.
@markie123: 350 is dan 350d km.
@markie123: jesahs dat zijn wel flinke standen. Knap dat je dat doet, maar ik zou het niet aandurven.
@viezefreddyw: nee. Het lijstje met aandachtspunten is lang, en heel erg duur. Ze rijden best lekker die auto’s maar, je moet er echt diep voor in de buidel tasten.
@mikje90: Een aantal zaken zijn simple te voorkomen, zoals geen automaat kopen. Voor de handbakken, een set koppeling en vliegwiel van sachs kost 300 euro inkoop, een beetje goeie garage vervangt het binnen een halve dag, dus dat is voor 550 gewisseld als je niet bij de dealer gaat. Aircopomp nog minder als je een goeie tweedehands pakt. Dus je hebt het ook wel zelf in de hand.
@markie123: Aircopomp was een probleem in 2002 , alle onder garantie vervangen.
Regelmatig gas laten kontroleren want olie gaat mee met het gas rond.
@wimof: de 8P was in 2002 nog niet leverbaar…
@viezefreddyw: Ja, want dat merk je op het ogenblik dat je er een bumper afschroeft.
@viezefreddyw: uhm ja want zo’n dergelijk advies vind je nooit van oude japanners met de uitstraling van een aardappel maar de betrouwbaarheid van een hond…. ik rij een micra k11 uit het jaar kruik met 288.000km en alleen roest. Ik durf nu zo in te stappen en naar engeland te rijden. Kan ik van nieuwere auto’s al vaak niet zeggen zonder gereedschap/anwb lidmaatschap of extra onderdelen mee te nemen.
Hahaha wat n lijst..
@sjoerdmini: model is 15 jaar oud (sommigen noemen dat een youngtimer, anderen een oud barrel), veel verkocht, veel over bekend en dus een lange lijst. Dat gaat eigenlijk op voor alle wagens.
@mashell: zijn veel aandachtspunten er niet vanaf het begin geweest? Stronic, oprekkende distributie kettingen, olieverbruik etc is niet alleen van de laatste jaren, deze problemen waren er 10-15 jaar geleden ook al!
@rufctr01: klopt. En de meeste zijn ook al lang en breed verholpen. Maar een lijstje met aandachtspunten voor als je een gebruikte koopt is typisch de plek waar je ze allemaal op een rijtje ziet. Je wilt er immers op letten dat het exemplaar dat jij op het oog hebt al behandeld is.
@sjoerdmini: Er rijden er veel van rond , wat wil je, de meeste schades hangen af van het gebruik ervan.
Wij hebben een 2.0 FSI sportback uit 2006 met automaat. Wat een top auto. Gekocht in 2010 met 110k km op de teller. Nu zitten we op 265.000 km. Enige issues waren de achterruit wisser die slap begon te hangen en die is vervangen. En de accu een keertje. That’s it :) Voelt en rijdt nog als nieuw.
Zowel mijn vriendin als ik hebben er een, de 1.9 TDI, beide met ongeveer 380.000 km op de teller. Geen centje pijn, heerlijke auto’s. Climate control, cruise control, geen afschrijving… En nooit gedonder. Beetje opletten met aanschaf en je hebt een betrouwbare kilometervreter voor een schappelijke prijs.
@markie123: Geen afschrijving? Dat mag je eens uitleggen.
Ik ga me er deze week nog eentje halen.
@cossiekiller: Gekocht voor 2750, restwaarde is nooit nul. Als ik er nog vijf jaar mee rijd en er nog 1500 euro voor krijg dan vind ik die 250 euro per jaar amper afschrijving te noemen. En ja de facto is het iets maar praktisch is het niets. Er zijn weinig auto’s die minder afschrijven dan dat waarin je relatief luxe hebt als gescheiden climate control, cruise control etc.
@markie123:
Ik ben volledig mee.
Zo doe ik het ook.
Ik geef geen fortuin uit dus verlies ook niet veel aan het einde van de rit.
@markie123: Fair enough ;-)
@markie123: heb je met 380.000km niet regelmatig dat er iets een beetje klaar is en vervangen moet worden? M.a.w. dat jouw besparing op afschrijving gedeelte teniet wordt gedaan door extra onderhoudskosten, bv t.o.v. een A3 met 180.000?
@ouwedibbes83: Hey ouwe dibbes, tot nu toe hebben we allebei geen vervelende problemen gehad. De oliepeilsensor was stuk toen ik ‘m kocht, maar die heb ik met de grote beurt mee vervangen, dan is de olie er toch al uit. We hebben er allebei pas ongeveer 30.000 km mee gereden, maar 60.000 probleemloze km’s in een jaar met zulke kilometerstanden vind ik wel een goed begin.
Dit is toch aankooptip en niet nietkooptip??
Ja blabla deze motor heeft dit en die heeft dat…en blabla dat gaat kapot en dit is gaar.
Welke motor uitvoering en bouwjaar moet je wel kopen dan?
@e36thuglife: Uit eigen ervaring zou ik zeggen de 1.9 TDI. Zuinig, betrouwbaar en onverwoestbaar. Op de brug gehad zonder centje pijn, geen zwetende turbo of roest, alles in orde na 13 jaar.
@e36thuglife: Een 1.9tdi en rijden maar.
Indien pompinjector laat je niet naaien, een schokkende motor met motorstoringslampje in in 99.999 % van de gevallen een loszittend stekkertje en géén injector.
Ik had deze auto voor 3 jaar als lease bak, 1.6TDI. ongeveer 180k mee gedaan en reed na 3 jaar nog steeds als nieuw. De auto was een exit model met xenon, 16inch lm, rns-e extra makkelijk te pikken navi, etc.
De krasjes/steenslag klopt als een bus, het leek wel alsof er 1 laagje waterverf oid op zat en dat was het dan wel.
1x auto in limpmode gehad, EGR klep stuk. Verder nooit problemen.
@b00g1e: zie je vaker, bij zo’n uitloopmodel zijn de kinderziekten en dergelijke allemaal er al uit en die wagens rijden dan probleemloos.
@b00g1e: BIj de lak heeft de constructeur de keuze tussen een zachte lak die gemakkelijk krasjes heeft en de harde variant waar steenslag optreed.
Audi heeft de zachte variante.
Terloops indien steenslag weten we dat we te maken hebben met iemand die op korte afstand van zijn voorganger rijdt.
@wimof: re:steenslag dat wisten we al omdat het een audi rijder betrof;)
@b00g1e: Jammer heeft Audi hier niets mee te maken maar is het een mentaliteits probleem.
Bij elk aankoopadvies van de VAG groep het merk veranderen weer een aankoopadvies klaar!😜 Het is allemaal dezelfde “kwaliteit”
Verschillende Audi’s een tijdje gereden met S-Tronic, DSG en 2.0 TFSI. Uiteraard heeft geen van allen het gehaald tot de 200.000km. Als het aan mij lag had ik na de eerste keer al geen Audi genomen, maar goed ik mocht niet kiezen. Als je de rekeningen bij elkaar optelt heb je een mooie A3. Gelukkig waren het leaseauto’s. In ieder geval geen Audi meer voor mij. Maar als je toch moet, neem een handgeschakelde TDI.
@autobleg: Zegt vermoedelijk meer over uw rijgedrag dan de kwaliteit van de wagen.
@wimof:
Lijkt me ook.
Ik heb elk oud barrel wat ik al gehad heb makkelijk over de 200 000 Km gereden.
Voornamelijk BMW’s wel …
@e28forever: Na een lange loopbaan kan ik stellen, dat er inderdaad problemen zijn bij een bepaald model, maar ik kan stellig zeggen dat daar onmiddellijk tegen opgetreden wordt.
Andere dingen komen steeds bij bepaalde bestuurders voor, zoals om de 30.000km een twee-massavliegwiel terwijl het mijne reeds 417000km heeft (1)
Nog een puntje en nu spring ik naar de Golf4 met zijn ruitmechanisme ,hoe,ik weet het niet maar ik had klanten die om 20-30.000km de hunne stuk hadden.
Zelfde onderdeel stuk.
Dit kan geen toeval zijn (toegegeven het was in plastiek gemaakt , maar dat geldig voor de andere wagens ook)
@wimof: Je bedoelt dat iemand de wagen gebruikt waarvoor deze is bedoeld, een tikje sportief doorrijden? Of als je wat sportiever wilt rijden, je dan beter voor een Japanner kan kiezen? Zoiets?
@frank2b: Misschien zijn de Japanse versnellingsbakken beter bestand tegen veel te snel van versnelling te veranderen.
Misschien worden ze door de gehaaste jonge bestuurders ook vlugger op een hoopje gereden.
Wie zal het zeggen.
@wimof: Die aanname is simpelweg fout. Ik ben iemand die altijd heel relaxt van A naar B rijdt. Hou me altijd aan de snelheid. Die dingen zijn gewoon onbetrouwbaar na de 100.000km. Zeker als je het afzet tegen de prijs die je ervoor betaalt.

Maar stel dat het wel zo was en mijn rijstijl behoorlijk sportief was. Dan vind ik eigenlijk dat zo’n auto dat gewoon moet kunnen hebben.

Wat me nog het meeste verbaast is dat mensen er voor blijven kiezen. Ik kan er gewoon met mijn hoofd niet bij. Ik rij nu een moderne Volvo. Dat scherm in het midden is mooi, toegegeven. Maar ik hou mijn hart vast.
@wimof:
Ik heb pijn in mijn linkerknie, kunt u dat ook verklaren? (Mijn rechterknie is in orde en even oud als de linker)
Heb er 1 gekocht met 23k op de klok (2010 2.0 TDI 140pk 3drs). In korte tijd 160k opgezet. Motorisch nauwelijks problemen gehad. Interieur kwaliteit vond ik erg tegenvallen. De vergrendeling van de middenarmsteun knapte bijna meteen af waardoor elke keer die klep openviel als je wat nodig had onder de armsteun, zoals de handrem(Audi…). Het leder van de passagiersvoorstoel is 3x overnieuw gestikt want die knapte steeds open. Terwijl die stoel zelden tot nooit gebruikt werd. Toen brak de verstelknop aan die kant af, ook erg fijn… Knopjes die supersnel afsleten of helemaal loslieten. Al met al viel me dat wel tegen. En de navi was echt heel slecht. Was ook die budget navi maar dan nog.
Auto reed verder wel comfortabel, niet echt een stuurmans auto ofzo (de 147 JTD 16V waar ik uit kwam was sneller en een stuk scherper met sturen) maar wel stil enz. Voor mij voorlopig wel de laatste Audi. Na de A3 wel definitief genezen eerlijk gezegd.
@e34m5touring: Problemen met het loslaten van softlak is te wijten aan “handenzalfjes” snijdende dingen zoals ringen of sierraden of met de nagels tikken ipv de vingertoppen.
Dat na driemaal de draaiknop van de zetel afviel (ze hadden hem;niet vervangen bij het afnemen van de bekleding)
Maar nu het grootste vraagteken, hoe komen die stiksels los.
Mag ik aub het pr nummer of de omschrijving van het interieur.
@e34m5touring: Ha terloops, dat klepje breekt alleen als het kastje/armsteun als men het volpropt en dan duwt om het dicht te krijgen en het niet ontlast bij het openen.
Yesss
2.0 TDI HEEFT EEN RIEM EN GEEN KETTING!
@frankmercedesbenzz: Jep. En elke 4 jaar vervangen is ook onzin. Het is geen Alfa Romeo..
@frankmercedesbenzz:
Dat dacht ik ook al.
Kundig advies!
Ik heb een a3 sportback van 2006 2,0fsi. Zeven jaar in bezit. Nog steeds een super fijne auto.
Wel paar kleine dingen kapot gehad zoals 2x zender van sleutel en thermostaat. Panoramadak kraakt als ie half open staat.
Heb zelf een Sportback in bezit uit 2011. Nu zo’n 2,5 jaar en ong. 110k km verder, weinig problemen mee gehad.

Rijd zelf met een handbak icm dualmass vliegwiel. Vraag me wel af wat ‘trillen bij schakelen’ inhoud. Is dat een hevig schokkende aandrijflijn of moet ik het in de subtielere hoek zoeken?
@rvm1200s: Doortrekken in derde tot een hoog toerental, ontkoppelen en als de motor op dat ogenblik schudt, wel dan is het tweemassavliegwiel versleten.
Tweemassavliegwiel is dat de gedeelte motor is opgehangen aan de krukas het andere gedeelte dat de primaire as, die twee kunnen van mekaar bewegen en worden gedempt door rubberen blokken.
Op het ogenblik dat die blokken platgedrukt zijn beginnen de problemen.
Op die manier kan men zien dat de rijstijl wel degelijk een invloed heeft op de levensduur.
Pijnlijk om de aandachtspunten te lezen. Zelf een 2006 8p 2.0 TDI gehad. Heeft het dit jaar op de snelweg begeven na 415000 kilometers. Bout van de spanrol afgebroken waarna hele blok in de soep is gelopen. Na veel gesteggel 2,5 k van de dealer uit coulance gekregen omdat ie altijd in onderhoud bij dealer is geweest. Maar los van dat is het echt een fantastische auto. De combinatie 140 pk gechipt naar 170 met een sportonderstel en zes versnelling handbak is fenomenaal bij deze auto. Ik zit er nog steeds aan te denken om een jonger exemplaar te importeren.
Bij tijdloos ontwerp stopte ik al met verder lezen
Er wordt een hoop gebagatelliseerd in de comments. Een Alfa wordt compleet afgefakkeld op zulke mankementen en hier ligt het grotendeels aan de berijder als ik de comment mag geloven.

Zelfs handcreme wordt genoemd, haha.
Vergeten masr toch: cilinder scheur van 2004 tot 2006 modellen 2.0 tdi waardoor koelvloeistof lekkage. Startmotors gaan ook vaak stuk.ja ik heb dit ook gehad.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).