Audi A5 2016: rijtest en video

Auteur: , 72 Reacties

Er is een nieuwe Audi A5 Coupé. Maar is de nieuwe Audi A5 Coupé ook vernieuwend?

[ Eerst kijken, dan lezen? Bekijk de video HIER! ]

Collega Nicolas plaatste bij de onthulling van de nieuwe generatie Audi A5 voor de grap een paar minuten een foto van de vorige generatie boven het artikel. En jullie reacties op die (wat mij betreft geslaagde) grap waren nogal verdeeld. Veel van jullie vonden het een terechte sneer naar een weinig geïnspireerde ontwerpafdeling in Ingolstadt, maar er waren ook wat tegengeluiden te horen. En nu ik de Audi A5 voor het eerst in het echt voor me zie staan moet ik zeggen dat ik van het eerste naar het tweede kamp verhuisd ben: dit is écht een andere auto.

Audi A5 Coupé 2016 rijtest en video
Op de foto’s vond ik het allemaal ook enorm op de vorige generatie lijken, maar zoals dat wel vaker het geval is: foto’s vertekenen de werkelijkheid. Het ontwerp van de nieuwe A5 oogt ronder en minder scherp dan zijn voorganger. Daarmee is voor mij het écht lekkere er overigens vanaf. De vorige A5 Coupé staat op mijn lijstje “allermooiste ontwerpen ooit”, maar deze redt dat net niet. Ik vind het zeker nog een knappe auto, maar dat eerste pre-facelift Walter de Silva-ontwerp was nog nét iets strakker.

Audi A5 Coupé 2016 rijtest en video
Audi A5 Coupé 2016 rijtest en video
Wél mooier geworden: het interieur. Dat was overigens ook al prima, maar echt: Audi is hier zo goed in. De materialen, de ergonomie maar met ook de sublieme afwerking blijven zich in positieve zin onderscheiden van de concurrentie. Er is ook in de A5 weer veel gedaan om de boel zo opgeruimd mogelijk te presenteren. Bij veel concurrenten betekent dat dat er functies verstopt worden in het infotainment-systeem. Zo moet je bij steeds meer auto’s je airco bedienen via een touchscreen, maar eigenlijk werkt dat helemaal niet prettig en intuïtief. Bij Audi zitten dan gelukkig slimme mensen die bedenken dat je de features ook slim kan verpakken. En dus regel je de temperatuur op de ventilatieroosters, middels een slimme draaiknop. Fijne bonus is dat het er nog lekker uitziet ook. Het zijn kleinigheden misschien, maar het is wel letterlijk de “voorsprong door techniek” die het merk als mantra gebruikt.

Het enige wat eigenlijk niet goed begrijp is de keus om zo’n iPad-achtige schermunit pontificaal op het dashboard te plaatsen. Het doorbreekt wat mij betreft de rust en hoewel het niet zo lelijk is als in sommige modellen van Mercedes, snap ik de keus om zo’n scherm te gebruiken gewoon niet. Bouw dat lekker in het dashboard in, da’s veel rustiger voor het oog.

Audi A5 Coupé 2016 rijtest en video
Motorisch gezien is er ook nieuws. Er zijn bij introductie drie diesels en drie benzinemotoren beschikbaar. De diesels zijn van 190 tot 284 pk te krijgen, de benzinemotoren beginnen ook bij 190 pk, waarna een flinke stap wordt gemaakt naar 252 pk. Maar de dikste is natuurlijk de S5 met 354 pk die we eerder al reden. Audi claimt voor alle auto’s overigens flink brandstof te besparen. Wij reden met de 190 pk 2.0 TDI (als leuke tegenstelling tot de S5 die we al eens rondgumden), en dat blok valt niet tegen. Sterker nog, dankzij het koppel van 400 Nm is het een heel fijne, soepele motor. Een sprint tot 100 doe je in 7,7 seconden en de Autobahn linkerbaansnelheid is een prima 238 kilometer per uur. Het maakt de A5 een supercomfortabele, relaxte reisauto.

Audi A5 Coupé 2016 rijtest en video
Het onderstel van de nieuwe A5 is fijn in balans, met het voorspelbare onderstuur als je over het randje gaat. Echter, áls dat gebeurt ben je wel écht aan het boenderen want het onderstel biedt zelfs met alleen voorwielaandrijving bijzonder veel grip en blijft lang neutraal. De informatie die je doorkrijgt via de wielen en het stuur is wel behoorlijk gefilterd, zoals we van Audi gewend zijn. Verwacht dus niet elk kiezelsteentje te kunnen voelen als je dat wil, maar waarom zou je dat ook willen in een auto als deze?

Audi A5 Coupé 2016 rijtest en video
Rijden met de nieuwe Audi A5 voelt allemaal bijzonder degelijk en vertrouwd en dat is enerzijds een compliment. Tegelijkertijd kun je de ingenieurs uit Ingolstadt ook verwijten dat er misschien te weinig vernieuwing heeft plaatsgevonden. Natuurlijk is deze A5 op alle punten beter dan de vorige, maar op sommige vlakken zijn de verschillen klein. Dat heeft wellicht ook te maken met hoe goed de vorige A5 was, overigens. De nieuwe Audi A5 Coupé is een prima auto, maar het voelt allemaal niet als een enorme sprong voorwaarts. Evolutie in plaats van revolutie, zullen we maar zeggen. En misschien is dat helemaal niet zo’n ramp, want waarom zou je teveel sleutelen aan een prachtige auto?

De prijzen voor de nieuwe Audi A5 beginnen bij €43.990. Meer info daarover kun je in dit artikel terugvinden, evenals de prijs van de S5. Filmpje!72 reacties

Deze grap gaat jullie deze keer niet lukken met het 2015 model. Zet maar snel de een foto van het nieuwe model erboven…
@fetsertje: wow, originele grap! Dankzij jou kan ik eindelijk nog eens lachen, super!
Nu op deze foto’s zie ik voor het eerst verschil met de vorige generatie. Ik zou hem graag in het echt zien voor ik kan zeggen of deze mooier is dan de vorige. Op basis van deze foto’s denk ik eigenlijk van niet. Maar ben benieuwd. Wat betreft het interieur. Ik ben het eens met Casper. Het ziet er goed uit. Maar dat scherm hadden ze gewoon mooi moeten integreren. Ik weet niet waar die mode-gril vandaan komt. Maar ik hoop dat die snel weer verdwijnt.
@kilum: Die modegrille zit er bij Audi overigens ook al een tijdje op.
@granlusso: Dat klopt. En niet alleen Audi en Mercedes doen het. Mijn vader heeft onlangs een Cactus aangeschaft en daar zit het ook op. Wel iets lager. Waardoor het niet zo ver boven de dash uitsteekt. Maar ook dan vind ik het niet echt mooi.
@kilum: Haha nee bedoel het woord letterlijk, neus auto.
@kilum: het feit dat Mercedes en audi beiden daarvoor kiezen, maar er geen auto minder om verkopen, geeft aan dat het scherm zo nog wel even blijft.
@eelco74: Dat klopt. Maar ik zou er een auto ook niet voor laten staan. Net als veel andere mensen. Als de auto verder helemaal goed is dan neem je dat scherm voor lief. Maar dat betekend niet dat ik het mooi vind.
@eelco74: het meest irritante van die schermen is, dat ondanks dat ze ‘los’ op het dashboard staan, ze niet naar de bestuurder zijn gericht. Dat terwijl die informatie op dat scherm 99% van de tijd voor deze inzittende het meest van belang is.
Waarom zien we Wouter nooit meer?
@voorhuidsleder: Zijn dochtertje is ernstig ziek.
@james82: Oh dat wist ik niet, sterkte Wouter!
Daar waar ik van de eerste generatie A5 Coupe de kriebels kreeg omdat ik hem erg mooi vond en nog steeds vind, krijg ik diezelfde kriebels maar niet van deze nieuwe generatie. Op een of andere manier was de eerste generatie vernieuwend, dat zag er uit als een echt nieuwe Audi. Deze A5 lijkt niet nieuw maar een niet geslaagde facelift van de vorige. Jammer, want in potentie had er veel meer ingezeten als je het mij vraagt.
@viezefreddyw: die grille is zo jammer. Te groot, te plastic, te wild getekend, niet in balans. Een beetje compensatiedrang ofzo.. Terwijl ze zo lekker op weg waren 10 jaar geleden
@viezefreddyw: helemaal mee eens. Heb lang uitgekeken naar de nieuwe generatie maar ik vind het een gemiste kans. Vorige generatie had een zekere présence en elegantie, de nieuwe A5 heeft dat niet. En wat ze met die vreemde koplampen hebben uitgespookt, snap ik al helemaal niet.
Zo’n los scherm is veel beter. De fabrikant kan verschillende versies gebruiken zonder dat het kleinste scherm er goedkoop uitziet (BMW heeft daar een handje van). Het staat op precies de goede plek, qua touch bediening en liucht inval. Bouw je het in het dashboard dan krijg je maar al te gamekklijk het “rechthoekig scherm in een trapeziumvorming vak syndroom” wat er altijd lelijk uitziet (vorige A5, Giulia).
@mashell: Zo had ik er nog niet over nagedacht, goed punt.
Ik zou als ik er een zou kopen denk ik serieus overwegen het oude neusje er op te zetten….
Tussen de A en C stijl lijkt het heel erg op de vorige A5. De neus en kont passen daar niet goed bij lijkt wel. Vind ik dan. Beetje vreemde look en profil. Alsof de kont en neus te rond zijn voor de rest van de auto. Interieur vind ik wel erg fraai. Mag ik vragen wat ie kost zoals getest? Of is dat niet bekend.
@E34M5Touring: Dat gevoel heb ik ook. Een beetje een ‘opgeplakte neus’. Dat open pore wood in het interieur is wel schitterend hoor. Ook een mode ontwikkeling bij diverse merken, en een hele prettige!
Dat mooie interieur wordt niet gebouwd door Audi maar door Faurecia PSA (Citroen/Peugeot) en is dus keihard Franse degelijkheid.
http://www.faurecia.com/en/about-us/automotive-seating (evenals ook voor andere merken).
@janboel:
Jup, heel erg Frans……
http://www.faurecia.com/en/about-us/faurecia-worldwide

Net als Audi (en iedere andere autofabrikant) gewoon een wereldwijd georiënteerde organisaties. En die denken niet zo in landgrenzen. Dat doen enkel nog wat marketeers en fanbois….
Hey @Rob: ..
Heb na 250 auto’s mijn eerste VAG ding aan geschaft ..
Een Audi TT voor dirtcheap met een zwik achterstallig onderhoud ..
Mijn nieuwe hotrod projectje ..
Ben zou happy als een happymeal ..
Wou ik effe melden ..

On topic .. Pure porno vet bommetje hatsjikidee ..
@lincoln: Gaaf man! Zulke projectjes zijn ook de leukste. Wat zijn je plannen ermee? Ben benieuwd naar het beestje.
@viezefreddyw:

Achterkant flink ophogen .. 16 inch staal met ballonbanden .. Heb nog een pot matte ral7034 industrie verf .. Rooie glimmende scalop paintjob op de zijkant .. En die rare ducktail spoiler eraf natuurlijk ..
@viezefreddyw: + @Rob ..

Gisteren een lipstick rood interieur (ral3003 kleur) en Chrome pt cruiser 16 inch velgen van marktplaats getrokken ..
@lincoln: Klinkt allemaal wel leuk. Lipstickrood is sowieso een sexy kleur wat elk interieur leuker maakt. Ik ben benieuwd naar hoe het beestje er nu bijstaat en naar het uiteindelijke resultaat. Valt dat ergens te vinden?
@lincoln:
Zijn dat van die dikke 9 spaaks wielen? Die had mijn oompje namelijk onder zijn PT Cruiser liggen, mooi dingen waren dat.
Ergens is een contrasterende kleur dak, wat op de TT Quattro Sport zat, ook wel erg tof.
Anyway, veel plezier der mee! ;-)
@lincoln:
En daarmee ook direct het allermooiste VAG product wat je kunt kopen.
Cabrio of coupe? Ik weet nog niet welke ik het mooiste vind. Denk de coupe, en dan eigenlijk zonder dat spoilertje (maar dat schijnt nogal noodzakelijk te zijn)
@Rob:

Coupeetje .. Echt en dotje (als de deuken en krassen straks weg zijn) .. Spoiler is zware aanstelleritus .. Ben sowieso een rustige rijder ..
@lincoln:
Aosem! En één voordeel: een TT heeft al een chopped dakje ;-)
@rob:

Google effe bij “scallop paintjob ” ..
Dat is mijn idee een beetje ..
Kan dit model prima hebben ..
@lincoln:
Ah, die stijl. Mooi hoor. Heb het wel eens gezien op een programma van Chip Foose ofzo. Vond het knap werk hoe ze de omlijning van de vlakken met de hand aanbrachten. Lijkt me a hell of a job om het goed te doen….
@janboel: daarom zitten er in Franse auto’s ook zo’n interieur met zo’n hoge mate van kwaliteit….not

Begrijp me niet verkeerd, de mate van afwerking en materiaalgebruik is gewoon goed te noemen bij Peugeot en Citroën, maar echt niet het niveau van Audi en Mercedes. Daar tipt zelfs mijn 3-serie niet aan…
Ja en nee..
de afwerking en hoe alle knopjes aanvoelen is echt van ongekend niveau
@arashrsf:
Eerlijk gezegt vind ik dat op gebied van materiaal keuze en afwerking dat ze toch hun voorsprong op Amerikanen snel aan het verliezen zijn. Bvb de Mustang moet hier niet voor onderdoen. http://media.caranddriver.com/images/14q1/568758/2015-ford-mustang-gt-convertible-interior-photo-570186-s-1280×782.jpg
@shiva: nog steeds is dat afstand mijlenver. Ik ben nu geen audi fan ofzo maar om het het niveau van afwerking van bijvoorbeeld deze nieuwe a5 naar een nog hoger plan te brengen is tevens duurder, moeilijker en tijdrovender dan het niveau van de afwerking van de huidige mustang omhoog te brengen.
@arashrsf: Precies… Kun je nagaan hoe lang het duurt voordat Audi op het niveau van Lexus zit!
@svenska_aeroplan_ab: leuk geprobeerd…..heb in verschillende lexussen gezeten, en die rest het nieteens bij mijn 3-serie. En Audi staat daar nog wel een tree boven
Ik snap nog steeds waarom Audi een coupé van dit formaat.. standaard levert met voorwielaandrijving.
@martinus: is goedkoper..
@pinut187: alleen niemand koopt een grote zware coupé en zeker niet een Audi ‘omdat het goedkoop’ is.
Een behoorlijke mismatch wat mij betreft.
@martinus: daarom gaat bmw naar fwd. Rwd is terrein aan het verliezen…helaas. Zie het nog wel gebeuren dat alleen de topmodellen bij bmw rwd of awd zijn, de rest fwd.

Zou leuk zijn als Audi dat ook deed.
Ik zie daar een oneffenheid in de bijrijderstoel. Isj niet mooi
Ik vind het een prachtig ding! Misschien iets te braaf vormgegeven in vergelijking met de vorige A5, maar hij kan het wel hebben.
Ok, ik reageer normaal niet…veelal omdat ik daar de behoefte niet toe voel.

Maar wil nu wel even zeggen dat ik het niveau van AB, deze ”rijtest’ is daar een reflectie van, echt te slecht vind worden. Dit hele filmpje wordt er ruim 6 minuten gesproken maar niks gezegd, want…..?? Gaan niet in op het exterieur ( laat de auto eens zien ipv Casper of rijdende auto) Ga niet in op de ‘instap diesel, want die rijdt heel NL namelijk. En zoeken ik nog even doorgaan.

Kortom, AB, krik alsjeblieft het niveau en nieuwswaardigheid want er zijn websites / online platforms jullie aan het inhalen zijn!
@ridenz: waar rijden ze in dan?
@ridenz: Ik mis ook behoorlijk wat informatie. Audi heeft een nieuwe designchef, en die kwam tijdens de ontwikkeling van de A5. Hij kon toen al niet veel veranderen. Anders had hij dat wel gedaan.

Deze man vindt wat veel van ons vinden: Audi staat stil in de designontwikkeling. De nieuwe A8 komt van zijn hand. Er gaan dingen veranderen bij Audi qua design, gelukkig.

Deze informatie haal ik van 1 minuut filmpje kijken van Autovisie. Niet echt mijn ding, die filmpjes en site, maar het gaat nou eenmaal over auto’s.

Dit vind ik toch leuke info om te weten.
On topic – gewoon een mooie doorontwikkelde auto ( mijn persoonlijke mening :-P)
Mwha, dat is wat deze auto bij mij oproept.
Audi heeft gewoon weer een mooie strakke bak op de weg gezet..
Vast fijne wagen. Voor het geld misschien liever een jonge A7, zowat de enige Audi naast de R8 die ‘iets’ heeft. Kan ook te maken hebben met dat er in de buurt hier op quasi elke straathoek al een A5 staat…
Nee het interieur haalt het niet vergeleken bij een benz. Dat ziet er toch stukken beter uit.
Persoonlijk vind ik dat rooster wat boven het handschoenen kastje loopt spuug lelijk.

Buiten kant ziet er beter uit dan de vorige. Hoewel de eerste (pre facelift) erg mooi was. Vind ik het er nu zeer gedateerd uit zien als je de nieuwe naast zet. Wat ik eigenlijk bij de andere audi’s niet heb.
Matige review, vind ik. “Kritiek” hebben op het scherm, maar niet laten zien tijdens die opmerking. Eigenlijk wordt nergens echt op in gegaan, behalve dat Casper de 1e generatie A5 het mooist vind. Ook wordt er beweerd dat de temperatuur geregeld wordt op de roosters; dit is ook niet zo. Jammer, we zijn/waren beter gewend van Autoblog.
Dat doorlopende ventilatierooster hebben ze mooi gekopieerd van de laatste Saab 9-5! Maarja, beter goed gejat…
Lol, voorsprong door prettige bediening van de airco. Hoe laag kan je zakken als merk…

Ik vond de a5 in het begin wel mooi, maar het ontwerp verveelt zo snel. Net als alle andere audi’s van deze tijd. Het interieur zit altijd goed in elkaar maar ìs juist weer zo saai. Laten we het er maar op houden dat het niet mijn merk is…
@CasperH hebben ze bij dit nieuwe model A5 ook wat aan het gewicht gedaan? Meen gehoord te hebben dat de vorige generatie de bijnaam ‘obesitas Audi’ meekreeg.
Als het iPad-achtige scherm helemaal afwezig zou zijn en het active info display standaard, dan zou het dashboard in mijn ogen perfect zijn.
Wel veel grote ongelijke kieren dat hout en jammer van dat halfords opplak scherm, heeft Mercedes ook maar in een taxi verwacht je zo’n ding.
Je kan aan de motorkap zien dat de nieuwe wetgeving voor de veiligheid van voetgangers is ingegaan
Ik begrijp echt niet waarom door de journalisten het “nieuwe” Audi dashboard zo wordt opgehemeld. Indien je er in duisternis meer rijdt lijkt het echt een overdreven kermis, allesbehalve rustgevend wat een verlicht dashboard moet zijn. En die virtual cockpit is ronduit storend tijdens het rijden! Er dient echt gezocht geworden naar de essentiële informatie!
@ronin1130:
Die ouwe van mij heeft een Tesla gekocht. En ik had best mijn vraagtekens bij het volledige digitale dashboard, maar het viel me 100% mee. Had er echt geen last van. Ook in het donker niet. Oke, de gigantische iPad vind ik nog steeds te veel van het goede, maar de “tellers” achter het stuur waren hartstikke fijn. Kun je ook indelen zoals je zelf wil. Dus geen gezoek naar info. Lijkt mij bij Audi niet anders?
Laat iemand anders eens keer een auto testen altijd diezelfde voortaan. Kunnen toch wel meer mensen…
De BMW 633 in de jaren 70 had al van dat doorlopende ventilatieroosters design!
Alleen maar jatten kunnen bij het criminele vw ag!
ag staat voor: amateuristisch gesjoemel en amateuristisch gejat, want alles komt uit!!!
Ik vind dat de auto veel lawaai maakt in het interieur
Het is een beetje als met veel Audi’s , mooie auto, maar niet zo tijdloos als het eerste model.
De eerste TT, A8 en ook A5 waren dat wel. Misschien kun je dat van opvolgers ook niet verwachten..

Wie weet wat de toekomst nog brengt, want volgens de concurrent met Visie gaat het uiterlijk van Audi’s radicaal veranderen.
Gaaaaap!!!! Slaapverwekkende auto, slaap verwekkende test. Dat laatste vergeef ik je. Wat wil je met zo’n auto in die uitvoering en in die kleur.
Ze zijn bij audi helemaal de weg kwijt. Ze kunnen niks meer verzinnen, dus komen ze met een paar nieuwe vouwen op de motorkap, en bij ieder nieuw model een traantje bij de koplampen, of een nieuwe Led vormpje (die van de A6 is gejat van Volvo btw.)

Wel jammer, want de eerdere audi’s waren echt mooi, en zie ze nu alleen maar lelijker en lelijker worden. De vorige A3 was prachtig, maar sinds de nieuwe facelift (of is het een nieuw model?) vind ik hem lelijk. Grappig om te zien hoe een facelift een auto kan verpesten.
Dat is nu met de A5 ook het geval dus.
In zo’n donkere kleur lijken de velgen te klein en de auto zelf te lomp. Zou ‘m zo niet bestellen…
Toen de E90 (E92) samen uitkwam met de A5 was de E92 een beetje saai. Ondertussen zijn we 10 jaar verder en wat is die E92 mooi oud aan het worden !!

Iets wat niet kan gezegd worden van die afschuwelijke dameskapperbak van een A5. En nu brengen ze een soort mislukte facelift uit van diezelfde A5. lol

Audi, audi toch. Waar is het misgelopen?

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).