“Auto-industrie zit vol met kinderarbeid”

Auteur: , 37 Reacties

Er is stront aan de knikker.

Uit een onderzoek van kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes blijkt dat er binnen de auto- en elektronica-industrie sprake is van grootschalige kinderarbeid. Een veelvoorkomend mineraal dat in talloze producten wordt gebruikt, blijkt voor een groot deel door kinderen te worden gedolven.

Het gaat om het de delving van mica, een mineraal dat over glimmende, hittebestendige en isolerende eigenschappen beschikt. Het mineraal wordt bewust dan wel onbewust door fabrikanten in de producten verwerkt, zonder dat ze er van op de hoogte zijn dat het door voor een deel bij hen terechtkomt via kinderarbeid. Terre des Hommes onderzocht de mica productie in liefst twintig landen. En, verrassing, wat blijkt: juist de grootste exporteurs van het mineraal zijn tevens de grootste zondaars. Liefst 90 procent van de mijnen in India en Madagascar zijn illegaal. In India, bijvoorbeeld, werken alleen al 22.000 kinderen in mica mijnen. China, Sri Lanka, Pakistan en Brazilië doen het niet veel beter.

Terre des Hommes, die deze cijfers niet kon negeren, zocht vervolgens uit waar het gedolven mineraal naartoe gaat. Hieruit kwam voort dat de elektronica-industrie, waarbij de auto-industrie is inbegrepen, niet minder dan 26 procent van het mineraal afneemt. De auto- en elektronica-industrie wordt op de hielen gevolgd door de verf- en coatingindustrie, die liefst 24 procent afnemen.

De resultaten van het onderzoek spraken boekdelen, dus ging Terre des Hommes op zoek naar een autofabrikant die zich wilde verantwoorden. Een van hen verkondigde dat mica in ruim 15.000 producten binnen de auto-industrie gebruikt worden.

Afgezien van het feit dat kinderarbeid sowieso niet door de beugel kan, is het mijnen van mica (met name onder illegale omstandigheden) bijzonder gevaarlijk. Het is enorm arbeidsintensief, de mijnen kunnen vrij eenvoudig instorten en het kan leiden tot silicose (longziekte).

Terre des Hommes pleit nu voor een aanpak door overheden, bedrijven en NGO’s.

Beeld: MindTech Norms37 reacties

Lekker dan. Zometeen gaat de prijs van elektrische speelgoedauto’s nog omhoog. Dan kan mijn neefje van 7 dus niet lekker met die dingen spelen omdat ze te duur zijn. Kortzichtig gedrag zeg…
@lekbak: als het speelgoed autootje te duur wordt stuur je hem toch naar de Mica mijnen? Kan ie mooi een extra zakcentje bijverdienen!
Gezeik van een volwassene. Als die kids dat nou gewoon leuk vinden. Ze worden toch niet gedwongen om dat te doen.
@venividivici:

Precies.
En dan kun je als ouders lekker uitslapen terwijl de kinderen aan het werk gaan.
Zal het hier thuis ook eens gaan proberen.
@venividivici:

Dwang is een ruim begrip. Het hoeft niet te zijn dat de werkgever hen dwingt, maar bijvoorbeeld de leefomstandigheden wel. En ik begrijp goed dat als er niet gewerkt wordt dat zij dan nóg slechter leven, maar dat maakt het nog niet juist.
Kindertjes zijn goedkoper. Maar gelukkig worden onze BMW’s en Audi’s dan ook goedkoper….
…. O nee, dat gaat allemaal naar de aandeelhouders.
ipv dat ze dat soort bedrijven keihard aanpakken gaan ze dadelijk de auto en electro industrie zwaarder belasten om deze praktijken te “voorkomen” daar komt de verfindustrie nog bij…
Binnenkort worden auto’s weer duurder… de melkkoe word wederom gemolken
En nu de hamvraag : hoe lossen we het probleem op ?
@amghans: op z’n Nederlands? Met een keurmerk! Gewoon een keurmerk zoals FSC en UTZ invoeren en in no time heeft al het Mica het keurmerk.
@mashell: lol +1
@mashell:
Een soort ‘Tony Micaloney’. Strak plan.
Het is vaak zo met dit verhalen dat het hard wordt geroepen, en maar weinig oplossingen worden bedacht. Die kinderen zouden vast niet werken als het niet nodig was om als familie rond te komen.
Werken voor je zakgeld!
Titel: “Auto-industrie zit vol met kinderarbeid”

Artikel: “Terre des Hommes onderzocht de mica productie. Mica, door fabrikanten in de producten verwerkt zonder dat ze er van op de hoogte zijn dat het door voor een deel bij hen terechtkomt via kinderarbeid”
@torsen: klinkt als Micra toch. Lekker misleidend inderdaad.
@soes750: Aardige clickbait titel in ieder geval.
Doet het klinken alsof er allemaal koters aan auto’s zitten te schroeven.
Kinderarbeid is niks mis mee in die landen. In veel landen is het óf kinderprostitutie, óf kinderarbeid. In het 2e geval zijn ze vaak een stuk veiliger.
@techniekmeneer:
De tering, wat een kortzichtigheid.
@zegheteens: En toch zit er een kern van waarheid. Kinderen uit de kinderarbeid halen zonder alternatief is pas kortzichtig. Ze werken daar niet uit weelde dus haal je ze eruit moeten ze andere dingen doen om in leven te blijven.
@lekbak:
Ik zeg dat ook niet. Maar het statement “Kinderarbeid is niks mis mee, want anders gaan ze de prostitutie in” slaat werkelijk nergens op.

Tijd voor een Godwin!:
“Het is niet erg dat de joden moesten werken in concentratiekampen, want anders werden ze vergast”.
@lekbak: inderdaad. Nederland kende vroeger ook kinderarbeid. Wij zijn alleen nu rijk genoeg om geen kinderen meer aan het werk te hoeven zetten. Als het Westen niet zo rijk was geweest, had je niemand gehoord hierover. Makkelijk vingertje wijzen vanaf je high horse.
@beefcake: we zijn juist zo rijk omdat we geen kinderarbeid meer hebben. De kinderen gaan naar school ipv naar de fabriek. Daar leren ze dingen. Daardoor leveren ze als volwassene een hogere economische bijdrage. Kinderarbeid stoppen is niet foei, of fout roepen, maar scholen openen.
@mashell: en dat geld voor onderwijs komt op magische wijze uit de lucht gevallen?
@beefcake: nee corruptie bestrijden en belastingen heffen zijn geen magie, dat is keihard werken. Maar wel goed voor je land op de langere termijn,
@mashell: maar dan moet er wel financiële ruimte zijn om de plannen (op korte termijn) door te voeren. Bovendien moeten alle grote bedrijven aan boord zijn. Succes.
@mashell: En zorgen dat de gezinnen wel rond kunnen komen zonder dat de kinderen werken. Anders heb je alsnog lege scholen.
@zegheteens: Valt best mee. Als ze niet naar school gaan/kunnen/mogen kunnen ze beter voor een paar cent per uur in een fabriek werken dan dat ze voor andere dingen gebruikt worden. Het is kiezen tussen 2 slechte. Pak dan de beste van de slechte..
@techniekmeneer: Dat wordt vaak geroepen en klinkt logisch, maar klopt niet. In deze landen is namelijk meestal ook sprake van hoge werkloosheid. Even kort door de bocht kun je stellen dat die werkende kinderen ervoor zorgen dat hun ouders (lees: vader) werkloos thuis zitten. Dus: naar school met die kinderen en vaders, stop met zuipen, kom van de bank en aan het werk!
Nou dan ga ik mijn Nissan Mica maar meteen afbestellen!
Ik moest tot men 18de naar school, is ook kinderarbeid
In autolak (uit nr 2, de verfindustrie) zit ook mica verwerkt. De autobranche heeft dus een nog groter aandeel. Ik ga voortaan fietsen.
@beefcake: Op je fiets zit ook den laklaag ;)
@bedirhan: fuck it, dan ga ik wel lopen. Op mijn nieuwe Nikes. O wacht…
In vrijwel elke multinationale industrie is er wel enige vorm van misbruik of fundamentele onrechtvaardigheid terug te vinden. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat we dit goedkeuren.
Ik zou Oxam wipkip erheen sturen probleem opgelost.
Moreel gezien is het natuurlijk afschuwelijk.
Beter zou zijn dat volwassenen die mijnen in gaan om mica te delven. En dan met gasmasker en andere beschermingsmiddelen op.
En met een keurmerk kan al heel wat, al vermoed ik dat in zo’n land waar mica mijnen zijn een keurmerk domweg wordt gekocht. Een ideale eerlijke wereld bestaat niet, en zal ook nooit komen.
Ben in veel fabrieken geweest in derde wereld landen ..

Maar heb er werkelijk nog NOOIT een kind zien werken ..

Zijn hier mensen die andere ervaringen hebben ??

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).