Auto rijdt publiek in bij Amsterdamse rally [updated]

Auteur: , 63 Reacties

Bij een autorally in het Westelijk Havengebied is een auto vanmiddag het publiek in gereden. Er zijn meerdere gewonden gemeld.

Auto rijdt publiek in bij Amsterdamse rally

Het gebeurde bij de Amsterdam Short Rally, een race met zo’n 60 deelnemende equipes, waar een auto uit de bocht is gevlogen. Volgens de politie zijn er zeker vier zwaargewonden gevallen. Er gaan tevens geruchten over een dodelijk slachtoffer. Er is een traumahelikopter ingezet om een gewonde naar het ziekenhuis te brengen.

Auto rijdt publiek in bij Amsterdamse rally
Fotocredit: @112RegioLeiden

Deze Mitsubishi Colt zou de auto zijn geweest die uit de bocht vloog.

UPDATE: De politie bevestigt dat er één vrouw is overleden. Er zijn drie gewonden.

In 2010 ging het overigens ook al goed mis tijdens de Amsterdam Short Rally, toen een deelnemer een vrouwelijke marshall aanreed. Ze stond op het parcours om met vlag aan te geven dat er rustiger gereden moest worden. Video van dat incident hier beneden.63 reacties

Twitter meld 1 dode.. Sterkte voor alle betrokkenen.
Lijkt mij een Mitsubishi colt! erg vervelend als zoiets gebeurd natuurlijk. Lijkt steeds meer voor te komen het afgelopen jaar.
Lijkt me geen Lancer maar een Colt.
Verschrikkelijk natuurlijk; maar mag het gezegd worden dat het soms ook wel bizar is hoe dichtbij de toeschouwers staan? Echt bizar..
@2800cc: Klopt en dan gaan ze nog klagen ook dat de coureur de schuldige is..
@The360box: in eenrally is de coureur nooit de schuldige. Het publiek dient rekening te houden met de gevolgen van een crash.
Dat is geen Lancer evo, dat is een Colt.
K vind dat de EU dit ook moet verbieden, dat dit nog uberhaupt kan, rallyrijden behoort nog tot de 20e eeuw, om dat nu nog te doen is van den gekke.
@faalhaas: jij bent idd een faal haas..
@MAB:
@ berlineta

Me dunkt dat hij het met de nodige ironie bedoelt.
Of overdrachtelijk.
Lees het draadje over het EU voorstel over de begrenzer in de personenwagen.
Me dacht namelijk hetzelfde : autosport brengt risico’s met zich mee, dus waarom niet dat onmiddellijk laten verbieden door de EU.
Nu ze toch bezig zijn.
@faalhaas: Ook moet verbieden? Dus je was het ook eens met die snelheidsbegrenzers? Wat doe je dan op een autosite vraag ik me af.
@faalhaas: ga jij je eens snel bij het sesamstraat blog aanmelden.
@azenomei:
je wilt een nieuwe collega ?
Pino.
@faalhaas: ok, je formuleert het misschien “wat” ongelukkig. Maar ook ik verbaas over de manier waarop die rally-auto’s stuiterend vlak langs het publiek razen. Het kan haast niet anders dan dat regelmatig iemand z’n voertuig niet onder controle kan houden. En dat blijkt ook wel, want vrijwel elke rally gebeuren er wel zware ongelukken. Vaak loopt ’t goed af (en horen we er verder niets over), maar als ’t dan weer eens een keer goed fout gaat vallen er doden en/of gewonden.
Vooral in Zuid-Europese landen zijn de veiligheidsmarges voor het publiek nauwelijks aanwezig.
@rovalo: Omdat die daar simpelweg niet te handhaven zijn. Probeer jij maar eens tienduizenden fans uit de bossen en heuvels te houden.
Zoals hierboven al eerder vermeld, het is het publiek wat zelf verantwoordelijk moet zijn voor de gevolgen van competitie auto’s die potentieel heel gemeen kunnen crashen, niet de organisatie van zo’n evenement.
@faalhaas: Laten we vooral de EU(SSR) verbieden.
Ten eerste is dit natuurlijk een vreselijke gebeurtenis, altijd treurig als er gewonden vallen. Hopelijk blijken er uiteindelijk geen dodelijke slachtoffers te zijn gevallen.

Overigens is de desbetreffende auto geen Lancer maar duidelijk een Colt.
Traumaheli, of wel lifeliner wordt zelfden ingezet om een patiënt naar het ziekenhuis te brengen. Ze brengen een MMT snel op de plaats van het ongeval te krijgen. Dit mobiele medische team bestaat uit een trauma arts/chirurg een piloot/chauffeur en een verpleegkundige.
Dit team kan praktisch op straat opereren om een patiënt te stabiliseren voor vervoer over de weg. Meestal zijn de slachtoffers er zo slecht aan toe dat ze de drukverschillen die vliegen met zich mee brengen niet aan kunnen.
@Kvgorp: Natuurlijk is het verschrikkelijk dat dit gebeurd. Men staat dicht bij om zo veel mogelijk actie mee te krijgen. Maar dat is natuurlijk niet zonder gevaren.
@Kvgorp:

Echt? Ik weet van iemand (toegegeven van ziekenhuis naar ziekenhuis) die met de heli verplaatste werd omdat een ambulance te riskant was.

Lijkt me dan dat een MUG toch sneller ter plaatse is dan een heli. Want die dingen moeten nog een plek vinden om te landen en in de benelux is er toch amper een plaats die meer dan 15min. van een ziekenhuis verwijderd is.
@Hupke: Dat kan ook een andere heli zijn geweest natuurlijk. Er zijn 4 lifeliners in Nederland. Limburg wordt bijgehouden door Belgie en Twente wordt bijgehouden door Duitsland.

Er zijn dus ook 4 MMT teams stand by in Nederland. Bij goed weer komen ze altijd per heli. Alleen als de heli niet kan vliegen komen ze per Vito ofzo. Dit is Lifeliner 1 geweest en die is gestationeerd op het VU mc als het goed is was hij er dus zo. Die mannen vliegen altijd een keer over de omgeving om een beeld te krijgen van het ongeval/situatie. Verder krijgt de piloot hem altijd wel aan de grond. 15x15m is genoeg.

Zoals ik al zei komt het zelden voor dat de traumapatiënt met de heli mee gaan. De taak van het MMT is om de patiënt te stabiliseren om te vervoeren. Zoals ik ook al zei is opereren on the spot een van de mogelijkheden om het slachtoffer stabiel te krijgen.

De term MUG die je aanhaalde wordt gebruikt in Vlaanderen en staat voor Mobile
Urgentie groep. Die zijn vergelijkbaar met ons MMT alleen hebben ze in België veel meer van deze teams waardoor ze vaker over de weg gaan.
@Kvgorp:

Dus jullie MMT is vergelijkbaar met onze MUG?
Eens snel opzoeken levert me dat we 80 MUG’s hebben in België (dus niet 1 per hospitaal zoals ik dacht) waarvan 1 helicopter, de rest in snelle volvo’s.
Ik vraag me af wat het meest efficiente is. Ik vermoed dat jullie systeem waarschijnlijk goedkoper is.

http://www.first-response.be/portal/content/view/430/169/
@Hupke: Klopt. Die heli’s zijn natuurlijk niet goedkoop en echt kostenefficiënt is het niet. Uit onderzoek blijkt dat de inzet van een MMT de overlevingskansen kan verhogen.
Maar als je de keiharde percentages bekijkt van iedere inzet van het MMT waarbij daadwerkelijk een handeling is verricht die alleen door een MMT arts gedaan mag worden dan is dit percentage heel laag,

Maar ja.. ook jij zou blij zijn als ze voor jou kwamen.
@Kvgorp:

79 wagen en 1 heli zijn sowieso duurder dan 4 heli’s.
Een volledig uitgeruste MUG wagen is niet zoveel goedkoper dan een uitgerust heli (misschien 4 of 5 keer goedkoper maar zeker niet meer) en de personeelskosten zijn bij beiden hoog.

Een MUG kan natuurlijk maar op 1 plaats te gelijk zijn en daar is het hebben van 80 wel een voordeel tov. 4. Langst de andere kant word de MUG bij ons misschien ook wat snel uitgestuurd en zou het misschien goedkoper zijn ambulanciers meer te laten doen.

Ik vermoed dat bij jullie wel alle ambulanciers met een defibrilator mogen werken, luchtpijp mogen opensnijden en iemand met rugletsel op zo’n plank vastmaken. (bij ons zijn er er die het mogen, maar ook die het niet mogen, heel vreemd allemaal)

Nuja dat zijn kosten waar ik niet echt van wakker lig, er zijn zaken die veel verspillender zijn in de gezondheidszorg.
@Hupke: Intuberen mag een normale ambulanceverpleger ook in NL maar als dit bv onder algehele narcose moet dan komt de MMT arts. Die mag ook bepaalde medicatie zoals algehele anesthesie on spot geven die een ambulanceverpleger niet mag geven. Bij een beknelling mag een MMT arts ook on the spot amputeren mocht dit de enige mogelijkheid zijn om het slachtoffer vrij te krijgen. Ook dit moet onder verdoving. Niet echt smakelijk maar goed sorry.
@Kvgorp: ik ben een keer met een trauma heli vervoerd, toen was ik 6 van stadskanaal naar Groningen, vast tussen een traplift, omdat ze dachten dat ik een inwendige bloeding had en ik was in 20 min in Groningen ofzo. En ze landen ongeveer 500 meter verderop dus ja. Het gebeurt wel
Auto had rokende remmen.. Reed rechtdoor op een plek waar in principe naar uitgeweken kan worden.. Stonden helaas mensen nog (wellicht lint na 50/100 meter). Lichaam in sloot en iemand op de weg zag er heel slecht uit.. Vrees het ergste. Beste voor de nabestaanden..
@seegie: rokende remmen? Dan waren ze iig op temperatuur en remmen dan erg goed. Waarschijnlijk gewoon blokkerende wielen en zo rechtdoor geschoten?
@TheMaster: of ze waren te warm en begonnen te ‘faden’. (Gassen tussen de schijf en blokken waardoor remkracht sterk vermindert)
triest dit , sterkte voor de slachtoffers en nabestaanden . beetje jammer dat er hier onder dan een discussie is over welke auto het is geweest , ti’s al erg genoeg
Het zou onmogelijk moeten zijn dat hier mensen konden staan! Ze zouden het zelf toch ook moeten weten. Hoe triest ook nu is het te laat. Ook sterkte aan het rallyteam !
Vreselijk ongeluk, was er bij maar heb de crash zelf gelukkig niet gezien.
2 kinderen en een volwassene aangereden, 1 van de kinderen werd gereanimeerd maar daar werd later een doen over gelegd, vrees het ergste.
Uiteraard veel sterkte voor alle betrokkenen
Ja een doek bedoelde ik dus
Onderstuur is een bitch!
Volgens persvoorlichtster politie amsterdam is een volwassen vrouw en een kind van 11 overleden. Een man is zwaar gewond en nog een kind lichtgewond.
@zanveld: CORRECTIE het kind van 11 jaar is in kritieke toestand naar ziekenhuis gebracht EXCUUS voor de foute berichtgeving
Volgens mij is het een colt…
@EB: Ja man het is een Colt… nu blij? Djeez… al was het de Ferrari SP12 EC geweest wat maakt het uit? Mensen liggen op straat en er zijn zelfs kinderen slachtoffer.
@Kvgorp: Als je dan toch mag kiezen zou ik liever door een Ferrari SP12 EC aangereden worden dan door een Colt.
@alcantara: tuurlijk maakt dat wat uit. Dit jaar weer voor de meeste posts met de minste inhoud?
@alcantara: jij bent toch ook zo subtiel als een baksteen he
@Kvgorp: het belangrijkst is dat er rekening gehouden wordt met de slachtoffers en eventuele nabestaanden. Maar ik vind dat ook best aangehaald mag worden dat het een Colt betreft en geen Lancer. Echter niet alléén dat laatste, dan kun je beter niets zeggen, dat ben ik wel met je eens.
@Kvgorp: ik doe dit als reactie omdat dit al zovaak gezegt is. Probeerde t meer zo uit te drukken zovan us het nog niet genoeg gezegt.
@EB: Het is een Mitsubishi Colt CZT van het Maxximapteam. Kenteken 54-SN-RN. Ik zal de namen van de rijders maar niet noemen omdat ze zijn aangehouden.
Als organisatie moet je zorgen dat mensen niet op zulke slechte plekken kunnen gaan staan
@bozewolf: Eens, je kan niet verwachten dat mensen dat zelf door hebben.
@bozewolf:

Gewoon zelf je verstand gebruiken kan anders ook wonderen doen.
Jij ben tenslotte nog altijd zelf verantwoordelijk voor je leven.
@Hupke: Er zullen een heleboel mensen op zo’n evenement afkomen die weinig afweten van autosport, laat staan rallysport, en zich op plekken zetelen waar je beter niet kunt zitten.


Dan kun je je popcorn pakken, wachten tot ze geschept worden en dan iets gaan roepen over eigen verantwoordelijkheid Je kan ook die mensen op de hoogte brengen van het gevaar, zoals het een goeie organisatie betaamt. Dat vind ik wel hun verantwoordelijkheid.
@bozewolf: ik was vandaag bij motorcross, daar stonden we in een bocht daar was het door schieten van een motor ook op de loer, of een vliegende motor ook op de loer, maar ja je moet wel je team aanmoedigen en rondetijden latenzien. Dat kan gebeuren en dat is gewoon een gevaar van die sport. Bij motorcross sta je nooit veilig altijd wel motors om je heen, die op hol kunnen slaan.
Hé, wat zonde… Zonde dat op zo’n mooi evenement een dode is gevallen. Sterkte aan de nabestaanden.
Als je naar het filmpje kijkt zie je dat het om een Rally crash 2010 gaat.
Hier gaat het inderdaad om een mitsubishi, als je de bovenstaande foto ziet gaat het om Mitsubishi Colt.. Naar mijn idee klopt het filmpje niet.

Neemt niet weg dat het verschrikkelijk is wat vandaag gebeurt is.
Gedachten gaan uit naar nabestaande en omstanders.
@deborah-hoogendoorn: dat staat ook in het commentaar erboven.
Da’s erg, voor de familie en het team.
Wat leren we hiervan? Dat je best oplet en dat rally gevaarlijk is.
Een ongeluk kan gebeuren.
Heel erg voor alle betrokkenen. Maar dit is wel een les voor de toekomst. Ik vind persoonlijk dat er speciale barricades moeten komen tussen het publiek en het parcours. Op plekken waar dit niet zo is mag ook geen publiek staan als het aan mij ligt. Maarja, je loopt het risico dat dit gebeurd.
@metal: Het risico is er altijd, maar je kunt het wel zo veel mogelijk uitbannen. Waaronder b.v. publiek niet op zulke plekken neer te zetten of op z’n minst zoals jij zegt er een paar goeie barricades neer.
@bozewolf: Zeker waar, maar bijna onmogelijk.We hebben het hier over de Rally van Westpoort.Het ligt in de achtertuin van autobedrijven en/of vestigingen waar ik werkzaam ben geweest.Ik ben er vaak geweest,het is kleinschalig en er komen relatief weinig mensen op af.Maar het gebied is veel te groot om publiek op grotere afstand te houden.Dat is simpelweg zonder de Rally de das om te doen niet mogelijk.Een vrouw is overleden,een kindje ligt in kritische toestand in het ziekenhuis.Heel erg en ik haat het.
Gr.Sydney
Helaas gaat het ook op deze site, die ik wat betreft Autoblog ansich en de reacties daarop hoog heb zitten mis in mijn ogen.Discussies over dat het een Lancer of Colt was, en misschien nog wel erger welk team van artsen arriveerde in welke helicopter van welke unit dan ook. Hou op, er is iemand overleden.En misschien wordt het nog wel erger.Ik wens alle betrokkene veel sterkte toe, want is gewoon keihard #!£{+¥]?!> om iemand te verliezen.

Laten we het discussiëren houden op auto’s, is veel leuker.
Het verhaal gaat dat de remmen niet reageerde en de jongens die in de auto zaten zijn (gelukkig) vrij gelaten door de politie.
ik wens beide families erg veel sterkte toe
Vreselijk verhaal. Het beste voor een ieder die herstellende is (als dat überhaupt gaat) en sterkte voor de naasten en de betrokkenen zelf.

Alleen maar verliezers, rotdag voor de Nederlandse autosport. En niet allemaal oordelen, rijder is druk doende met zijn hobby, toeschouwers van spektakel te genieten en ms bekende aan te moedigen en organisatie om beide de dag van hun leven te bezorgen. Ondanks dat het al een keer gebeurd is en de “journalisten” alweer beginnen over vergunningen en handhaven zijn dit soort zaken niet altijd te voorkomen. Toeschouwers op tientallen meters afstand maakt de sport ook minder leuk om naar te kijken (en toeschouwers zijn onmisbaar bij dergelijke sporten) en hoge hekken rondom is niet te doen met rally rijden.
@highperformance: Toeschouwers op tientallen meters afstand, gebeurd hier in vlaanderen al jaren. Zelfs zones waar het volledig verboden is om te komen. Spijtig genoeg zijn baanmarshalls hier gewoon mensen zoals ik en jij, deze mogen niet in de verboden zones komen tenzij om met de gele vlag te zwaaien; Ze kunnen enkel zeggen dat personen niet in verboden zone mogen staan, luisteren die niet, wordt politie erbij geroepen, die even tijd nodig hebben om daar te geraken. Zodra de politie terug weg is, keren ze terug naar hun verboden plaats. Het is al gebeurd dat er rally’s in vlaanderen tijdelijk zijn stil gelegd tot deze personen de verboden zone verlaten. Geen respect voor zo een mensen die dan de rest van hun leven gehandicapt zijn.

Nog een voorbeeld hoe men het hier nu doet:
http://www.youtube.com/watch?v=yRl5mP5gJlY

Ik heb wel respect voor de mensen in dit artikel omdat ik niet weet dat ze stonden waar ze mochten staan.
@fly666: Volgens zeggen stonden zij op de daarvoor bedoelde plekken. Maar dat heb ik ook uit 2e hand. Bij Rallyrijden hoort het er ook wel een beetje bij (dat dicht bij de actie staan). Tis alleen erg zuur als je je aan de aanwijzingen houdt en het toch misgaat. Maar overal uitloopstroken maken maakt de rallysport ook niet leuker om bij aanwezig te zijn. Een stoeprandje meepakken, vervolgens een boom en een auto op snelheid kan overal terecht komen. Geeft ook geen garantie. Ik hoop alleen niet dat een of andere “ambitieuze” plaatselijke ambtenaar zijn/haar moment in de spotlight gaat opeisen en dit soort evenementen wil gaan verbieden.
@highperformance: laatste rally waar ik baancommisaris was, dachten we op een zeer saaie bocht te staan, maar het zeer kleine hobbeltje, samen met een zeer lichte knik in de start van de remzone was genoeg om zeer veer spektakel te geven, maar hier zijn ook auto’s terchtgekomen op plaatsen waar toeschouwers mogen staan. Geen ernstige ongelukken gebeurd. Gelukkig genoeg, maar als er slipsporen op baan en velden staan, samen met brokstukken in het veld, waar ze stot stilstand kwamen, vind ik wel dat de toeschouwers zelf zouden kunnen oordelen dat ze daar mischien beter niet staan en toch moet je elke keer terug tot daar lopen, de mensen duidelijk maken “Je mag hier staan, maar kijk eens op de grond rond u, het is je eigen keuze, maar ik zou hier niet blijven staan.” De meeste begrijpen dit en verplaatsen zich. Iedereen moet samen werken. Ik wil niet dat rally wordt verboden, er zijn al te veel steden dat dit niet meer toelaten vanwege ongelukken. Officiele rally’s georganiseerd door de FIA hebben zelf al beperkingen van maximum 300pk om de snelheden iets te beperken. Groep B afgeschaft (zeer goed te begrijpen, maar toch ook weer spijtig)
Ik enige dat ik hoop, toeschouwers, aub, analyseer zelf het risico, boven op een berg, achter een boom, nooit 100% veilig, maar toch veiliger dan in het veld op centimeters tegen de baan, voor, in of na de bocht, beetje gedronken, pratend met kameraden en niet altijd voorbereid om weg te duiken indien nodig.
Soms denk ik, laat de toeschouwers een papier ondertekenen, waar de risico’s in beeld gebracht worden, hen duidelijk maken, plaats jezelf veilig, en denk eraan, altijd voorbereid zijn. Een wiel dat afbreekt kan overal terechtkomen. De boom of paal waar je achter staat, kan afbreken. Iedereen, neem je verantwoordelijkheid, en wijs vrienden en kenissen, maar ook vreemden erop als ze ergens staan waar ze niet mogen. Om zo een mooie evenement als rally in leven te houden, ook al zijn de camerabeelden en foto’s iets minder spectaculair. Nog altijd leuker dan ze niet meer te kunnen delen…

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).