Autoblog.nl autofotografie workshop 24 januari 2015

Auteur: , 41 Reacties

Ben je in het bezit van een spiegelreflexcamera en heb je altijd al willen weten hoe goede autofotografie tot stand komt? Gelukkig hebben wij een professionele fotograaf onder onze bloggers in de vorm van Casper Heij (je weet wel, die kale met die bril). Dus wordt het de hoogste tijd dat hij jullie de fijne kneepjes van de autofotografie bij gaat brengen op 24 januari 2015 tijdens een workshop autofotografie.

Autoblog fotocursus

We ontvangen jullie graag met een goede bak koffie bij Porsche Centrum Gelderland in Heteren, onze gastheren voor deze workshop. Aansluitend geeft Casper een korte presentatie over zijn werk als fotograaf, want die jongen doet veel meer dan alleen maar stukjes voor ons tikken en af en toe een video presenteren. Ook zal hij wat uitleg geven over het verloop van de dag, waarna we zo snel mogelijk aan de slag gaan. Uiteraard zorgen wij voor een paar lekkere auto’s om vast te leggen.

We zullen ons tijdens deze workshop vooral richten op de basisprincipes van de autofotografie: de do’s and don’ts, welke instellingen gebruik je in welke situatie, welke keuzes moet je maken om de best mogelijke plaatjes uit je camera te toveren? Casper zal eerst één en ander demonstreren waarna jullie zelf aan de slag gaan. Tijdens dit praktijkdeel zal Casper er zijn om jullie vragen beantwoorden. Na het fotograferen volgt er een beknopte afsluiting in de vorm van een kleine borrel.

De dag zal om 09:30 beginnen en eindigt om +/- 16:30. Enkele dagen voor aanvang ontvang je een email met het definitieve tijdschema. Van de deelnemers wordt verwacht dat ze in het bezit zijn van een spiegelreflexcamera en dat ze begrijpen hoe hun camera werkt. Ook moet je weten wat een sluitertijd en diafragma doen met je beeld.

Biografie Casper Heij
Casper is naast zijn werk voor Autoblog.nl werkzaam als fotograaf. Hij fotografeert wel eens een bruiloft maar werkt daarnaast voornamelijk voor bedrijven. Het zal geen verrassing zijn dat onder die bedrijven auto-importeurs en -bedrijven zijn en dat hij zich in de loop van de jaren heeft gespecialiseerd in automotive fotografie. Voor Autoblog.nl verzorgt hij de fotografie bij een deel van de rijtesten en tijdens de grote internationale beurzen.

Aanmelden
Je kunt je aanmelden door naar de webshop te gaan. Vermeld duidelijk je merk / type camera bij het bestellen van de workshop. De workshop is namelijk alleen geschikt voor cursisten die een spiegelreflexcamera meebrengen. Wees er snel bij want er is een gelimiteerd aantal plaatsen.

Kosten
De kosten voor deze fotoworkshop bedragen, inclusief koffie/thee en lunch, 125 euro per persoon. Ga nu naar de webshop om de workshop te bestellen maar wees er snel bij want er is een gelimiteerd aantal plaatsen.

Aansprakelijkheid
Gemaakte schade tijdens de workshop door de cursisten wordt op de veroorzaker/ster verhaald.41 reacties

Jammer, ben dan op wintersport.
Gewoon dat knopje op je camera indrukken is toch niet zo moeilijk? :mrgreen:
@norge: Om vervolgens jezelf in de auto weerspiegeld te zien. Genoeg om te leren voor velen (incl. mezelf) :)
@granlusso: niks mis met een beetje zelfspot toch?
@marikoelolo: Inderdaad!
@norge: *doet er een schepje bovenop* Met een iphone of willekeurige andere telefoon kun je toch ook prima kiekjes maken voor gebruik als wallpaper of verkoopfoto’s? :P
@e1000bmw523i: *een schepje te veel*
@e1000bmw523i: iPhone? Nokia 3310!
@CasperH: Binnenkort de blauwe Z8 (<3) op bewegend beeld, trouwens? Please? :P
Lijkt me eigenlijk best lachen; ben alleen niet in t land.
Dit lijkt me wel leuk. Vanuit school ook wel eens fotografie ”les” gehad maar als je dan het woord auto noemt zijn ze niet geïnteresseerd, en dat was ook niet echt praktijkles. Weet alleen niet of ik 125 euro + benzinekosten er voor heb als arme student zijnde.
@mk1racer: maar wel geld voor een spiegelreflex?
@trident: Ja want die spiegelreflex was een 2de hands voor een leuk prijsje. En dat ik 1 keer zo’n uitgave doe wil nog niet zeggen dat ik ieder ander moment in het jaar zomaar zoveel geld kan ophoesten.
Mooi initiatief en schappelijke prijs, er vanuitgaande dat je daadwerkelijk wat leert.
Resultaat van brainstormsessie dichter bij je publiek komen ?
@roquez: dit plan hadden we al wat langer. Maar het is zeker zo dat we het erg leuk vinden om jullie ook eens offline te zien, dat ga ik niet ontkennen :)
Mensen met Instagram ook welkom?
@FlowMotion: als je Instagram op je spiegelreflex hebt is dat geen enkel probleem.
Hoeveel babes zijn inbegrepen in die 125 euro?
“Van de deelnemers wordt verwacht dat ze in het bezit zijn van een spiegelreflexcamera en dat ze begrijpen hoe hun camera werkt. Ook moet je weten wat een sluitertijd en diafragma doen met je beeld.”

Waarom per se een spiegelreflexcamera? Er zijn tegenwoordig toch ook genoeg mooie niet-spiegelreflexcamera’s waar je ‘alles’ op kunt instellen? En als je al niet weet wat sluitertijd en diafragma doen met je beeld, snap ik überhaupt niet wat je met een spiegelreflexcamera moet…
@henrie: sja, zit je dan met een fullframe systeemcamera en topkwaliteit lenzen :) Denk dat er best uitzonderingen zijn! Maar leuk initiatief. Helaas geen geschikt materiaal :)
@henrie: Waarschijnlijk is dat gewoon een manier om de kans te vergroten dat er vooral wat serieuzere fotografen op af komen. De prijs helpt daar ook wel aan mee trouwens. Niet dat iedereen met een DSLR weet wat dat diafgragmawieltje doet, maar goed.

Daarnaast is het natuurlijk ook zo dat het met de meeste compactcamera’s niet makkelijk is om filters op te schroeven (polarisatiefilters worden veel gebruikt bij autofotografie) of om externe flitsers aan te sturen. Geen idee wat er langs komt bij die cursus natuurlijk, maar dat kan een overweging zijn.
@henrie: ik ken genoeg mensen met genoeg geld die een DSLR stoer vinden maar nooit van hun groene (canon) dombo stand afkomen…
@henrie: “En als je al niet weet wat sluitertijd en diafragma doen met je beeld, snap ik überhaupt niet wat je met een spiegelreflexcamera moet…”
Mij interesseert het eigenlijk niet. En eigenlijk vind ik dat een mechanisch onderdeel als een klappend spiegeltje helemaal niets in een modern digitaal apparaat te zoeken heeft. En toch heb ik een DSLR, waarom? Omdat ze uitgerijpt en daarom relatief goedkoop zijn.
@henrie: er zijn inderdaad hele mooie camera’s te krijgen die niet-spiegelreflex zijn, maar we moeten ergens een lijn trekken omdat we mensen niet de illusie willen geven dat ze met hun compact van drie tientjes bij de Aldi resultaat gaan boeken.

Dan zou je kunnen zeggen “systeemcamera mag ook” maar daar zit ook weer hopeloos veel verschil in. For now: spiegelreflex it is.
@CasperH: Ik snap dat je ergens een lijn moet trekken, maar ik vind het nu nogal kort door de bocht. Ik weet ook zo even niet hoe/waar je de lijn anders moet trekken, maar volgens mij sluit je nu serieus geïnteresseerde mensen die toevallig geen spiegelreflexcamera hebben uit. En er zijn kennelijk ook mensen die wel een spiegelreflexcamera hebben, maar eigenlijk zelf niet weten waarom (zie reactie van @mashell)…

Ikzelf heb bewust gekozen om geen spiegelreflexcamera te kopen, omdat ik die te lomp vind voor op vakantie en voor m’n werk. Ik wilde echter wel een mooie camera, waar je veel op kunt instellen, mocht dat nodig zijn. Ik heb daarom voor een Sony RX-100 gekozen. Lekker compact, maar toch ‘alles’ instelbaar. Volgens mij zijn er spiegelreflexcamera’s die minder presteren…

Overigens zeg ik dit niet omdat ik er graag bij wil zijn. Want in dat geval zou ik wel de spiegelreflexcamera van m’n vader, broer of zus kunnen lenen… ;) Veel plezier die dag!
@henrie: het gaat niet alleen om megapixels en beeldkwaliteit, een groot voordeel van de spiegelrefelx is onder meer dat je bewegend beeld zonder vertraging kunt waarnemen door je zoeker.

Ik snap de afwegingen om iets anders dan een spiegelreflex te kopen, ik weet hoe goed sommige systeemcamera’s zijn, maar zoals je zelf ook al aangeeft is het erg lastig om een lijn te trekken als je breder gaat. Een spiegelreflex voldoet in de basis aan alle eisen voor het soort foto’s dat we tijdens de workshop willen aanleren, daarmee zit je in ieder geval altijd goed. En dus trekken we daar vooralsnog even de grens.

Daar komt bij: iedereen kent wel iemand met een spiegelreflex, misschien ligt daar de oplossing? ;)
@CasperH: Oh trouwens, ik denk dat mensen die een compactcamera van 3 tientjes van de Aldi hebben sowieso al niet erg geïnteresseerd zijn in fotografie, en al helemaal geen 125 euro overhebben voor een workshop van een dag. Dus die types heb je met de kosten al wel genoeg ‘afgeschrikt’ denk ik… ;)
@henrie: misschien, maar je zult wel snappen dat dat slechts een extreem voorbeeld is. Het andere uiterste: ik heb eerder deze week met een prototype van een camera in mijn handen gestaan die voor een kleine 1000 euro op de markt gaat komen en waarmee je fantastische beelden kan schieten mits alle randvoorwaarden goed zijn.

Voor autofotografie is die camera echter in 90% van de gevallen totaal waardeloos. Ik denk dat je behoorlijk baalt als je 125 euro lapt, je dure camera meeneemt en er dan achterkomt dat je voor niks bent gekomen. We kiezen dus voor wat we kennen, en daar wil ik deze discussie even mee afsluiten.
Op zich een leuke uitje waar men misschien inderdaad iets van kan opsteken…
Lijkt me leuk, maar 125 euro hiervoor nee dank je, betere foto’s komt ook vooral door ervaring en voor 125 euro kun je een hoop ervaring op doen op andere plaatsen en daar fotograferen.
@tk97: Het leuke van zo’n workshop is dat je ook foto’s maakt op een manier die je zelf niet zo snel zou uitproberen. En dan heb je het vooral over compositie, belichting, welk stukje van zo’n auto kies je.

Ik krijg een beetje het idee dat je die 125 Euro veel te hoog vind. Of dat zo is hangt een beetje van de groepsgrootte af (staat er niet bij) maar als je even zoekt dan vind je dat Casper Heij werkt voor een uurtarief van 125 Euro (misschien krijgt Autoblog korting – wie zal ’t zeggen…) en daar komt dan nog bij dat die Porsche dealer ook een vergoeding zal willen en je koffie + lunch moet ook betaald worden. Ik vind het niet zo’n gek bedrag voor een hele dag hoor…
@potver7: 125 p/u hmm.. had ik misschien beter CasperH voor mijn bruiloftfoto’tjes kunnen inhuren.
@gregorius: doe het over! Ik ben te huur!
@tk97: we kunnen het ook voor de helft aanbieden, maar dan lopen er drie keer zoveel mensen en kunnen we onmogelijk mensen persoonlijk begeleiden. We hebben een afweging gemaakt tussen de kosten, gewenste persoonlijke aandacht en de daarbij passende grootte van de groep en dan komen we hierop uit. Sommige mensen zullen dit teveel geld vinden, ik kreeg van een collega al het verwijt dat ik mijn kennis te goedkoop ging weggeven. Zoveel mensen, zoveel meningen ;-)
Leuk initiatief jongens, ik kan er zelf alleen niet bij zijn.
Shit, ik kan die dag niet. Als er ook een rondje rijden in een Porsche hij zit (15 minuten ofzo) doe ik de volgende keer mee. Hopelijk is dat ook in een prettiger seizoen. De prijs is wel OK.
Ik heb een volledig instelbare Nikon 1 systeemcamera, mag je daarmee ook meedoen?
@erem13: op dit moment kan je je alleen aanmelden met een spiegelreflex, wellicht is er iemand in je omgeving die je er één kan lenen?
125 euro? Wat duur zeg :-). Ik was al lang op zoek naar zo’n soort cursus. Die worden alleen niet vaak aangeboden. Dus, ik ben er bij!!
Ik was de eerste keer dat Autoblog de workshop gaf ook van de partij. Het is zeker een aanrader. Ik heb veel geleerd en veel onthouden van de dag, plus het is fijn om met fellow autoliefhebbers te zijn. Bij twijfel doen.

Oh en als je geen spiegelreflex camera hebt, huur er gewoon eentje voor een dag bij Budgetcam of Calumet. Kost niet zoveel en dan ga je opeens snappen waarom je dat ding nodig hebt*.

*Al ben ik zelf overgestapt op full-frame mirrorless want dat is bijna op alle manieren beter en de toekomst, maar dat terzijde :).
wacht wacht?? Met mijn OM-D EM5 kan ik dus niet mee doen? ik ben juist bewust van DLSR afgestapt

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).