Autoblog Video: Outlander PHEV @ Baja 500 Portalegre

Branded content, 17 Reacties

We kregen een uitnodiging van Mitsubishi om de verrichtingen van de Outlander PHEV in de Baja 500 Portalegre van dichtbij te volgen. Sterker nog, we mochten zelfs even meerijden!

Baja 500 Portalegre met de Mitsubishi Outlander PHEV

De Baja 500 Portalegre is een race die elk jaar in het zuidoosten van Portugal wordt verreden, met voertuigen die je normaal gesproken ziet in de Dakar-races en dergelijk. Buggy’s, pickups en motoren rammen door bossen en over rotsen in een poging als eerste binnen te komen. Mitsubishi heeft speciaal hiervoor een Outlander PHEV klaargemaakt, als testcase (en showcase) voor plug-in elektrisch aangedreven voertuigen in dit soort evenementen.

Het resultaat is een Outlander PHEV die eruitziet alsof hij gebouwd is om een zombie-apocalypse te overleven. De aandrijflijn bleef echter vrijwel identiek aan die van de straatauto. De auto zal het dus moeten hebben van zijn betrouwbaarheid en zijn altijd beschikbare maximale koppel. Achter het stuur Hiroshi Masuoka, meervoudig Dakar-winnaar en Pikes Peak-koning. Een man die Mitsubishi al veel succes bezorgde in de offroad-disciplines en een absolute koning achter het stuur. Hoe gaat hij om met elektropower en kan hij een beetje indruk op mij maken als ik instap om een rondje mee te rijden? Je ziet het in deze video!
17 reacties

De laatste brandstofpas van 3.500 euro wordt nu geveild Bepaal zelf wat je betaalt!.
Ondanks zware accu’s hebben elektromotoren natuurlijk perfecte koppelcurve’s en kun je ook grote vermogens hebben met een relatief lichte aandrijflijn.
@martinus: waarom heeft de Outlander V6 dan meer vermogen (ongeveer 20 paarden) én een 135kg lager leeggewicht?
@gtwillem: Dit is een PHEV. Dus er zit ook nog een ouderwetse verbrandingsmotor en aandrijflijn in.

Verder, de elektromotoren komen uit de gewone bijtellingsknaller, dus zijn in deze inderdaad niet krachtig.

Maar zoals gezegd, het kan wel. Zwaardere elektromotoren voegen relatief weinig gewicht toe.

Elektrisch rijden is de toekomst.
@martinus: sterkere elektromotoren zijn weliswaar maar iets zwaarder, maar je hebt wel flink wat grotere accu’s nodig als ik mij niet vergis ;-).

Elektrisch rijden is de toekomst op de korte termijn. Op de lange termijn is het te te omslachtig en kleven er te veel nadelen nadelen aan.
@martinus: voor de grote vermogens heb je veel accu capaciteit nodig, en dat is vaak zwaarder dan met een conventionele verbrandingsmotor… Het koppel is wel een groot voordeel, maar de meeste rally/race wagens hebben meer aan een lager gewicht dan aan meer koppel. Door de zeer korte ratio’s en een motor die makkelijk aan de toegestane vermogenslimiet voldoet is koppel vaak geen probleem…
@guusboum: Je hebt niet een grote accu capaciteit nodig. Accu’s moeten alleen relatief sterk kunnen ontladen. Heel veel ampère uren heb je niet nodig voor een korte rally.
@martinus: oh, ik dacht dat die Baja endurance was… Uiteraard moeten ze sterk kunnen ontladen, maar de combinatie van capaciteit en ontlading moet natuurlijk wel in balans blijven. Meer vermogen = snellere ontlading..
@guusboum: klopt. Na 15 kilometer zijn de accu’s leeg en kan de 2.0 twee ton meezeulen…
@gtwillem: Dat is bij de standaard al het geval, dus als je krachtigere electromotoren in legt en je gaat flink gas geven dan houd het bij 4/5 km al op.
@ronnys: technisch schijnt deze bijna gelijk te zijn aan de gewone PHEV. Daarmee kun je 25-30km met gemak op de elektromotor doen, 35-40 als je je best doet. Ga je voluit, dan zit je op zo’n 20, en als je echt kneiterhard, haal je die 15km nog wel.

Bron: eigen praktijk ervaring met de keren dat ik de PHEV leende ;-.)
Altijd leuk dat soort acties hadden ze met de pre facelift of vorige generatie hoe je het noemt ook en was best succes vol
Mooie actie van Mitsubishi om autoblog mee te vragen!
En met racen maak je nieuwe technieken altijd interessanter. Ook wel leuk om positief nieuws te horen over de Mitsubishi Outlander phev, tis ook echt wel een goede/fijne auto weet ik uit ervaring.
Volgend jaar zullen ze er vast ook nog wel 2 of 3 van verkopen in NL denk ik.
Een elektromotor heeft meteen zijn maximale koppel maar niet over zijn hele range, bij hogere toeren zwakt dat af. Hier zie je bijvoorbeeld de koppel kromme van Tesla’s. http://www.teslamotorsclub.com/attachment.php?attachmentid=63626&d=1415999378

Maar ik hoop dat ze het goed doen, de aandrijflijn blijft interessant. Bovendien ben ik er altijd groot voorstander van dat je je echte product gebruikt voor de racerij.
Zo zien ze er in ieder geval een stuk beter uit.
Komt hij eens op een andere manier in het nieuws dan als een goedkoop bijtellings hondenhok
Dit is natuurlijk echt niets in vergelijking met de echt grote jongens in het rallycircuit.

Geef een reactie:

Je moet ingelogd zijn om reacties te posten, registreren kan HIER (ook via Facebook).